Dit zijn de mooiste uitkijktorens in de Tsjechische natuur

Jurkovic_CCRVM Foto: Martin Peterka

Voor een mooi uitzicht of panorama moet je vaak de hoogte in. Je kunt een ballonvaart doen, een berg beklimmen of een kabelbaan nemen, maar je kunt ook de trappen van een uitkijktoren bedwingen. Ze toren boven de boomtoppen uit en vanaf hoogte geniet je van een adembenemend uitzicht over de Tsjechische natuur. Hier zijn acht torenhoge favorieten. 

1. De Jurkovič uitkijktoren in Oost-Moravië

Aan de voet van de berg Radhošť staat op een heuvel, boven het Walachijse dorp Rožnov pod Radhoštěm, de uitkijktoren Jurkovič. De toren is vernoemd naar de architect Dušan Jurkovič, die verschillende huizen, kerken en zelfs een brug in Tsjechië ontwierp. In 1896 maakte hij de schets voor de toren, maar pas 116 jaar later werd deze gebouwd. Bijna al het werk werd met de hand gedaan volgens oude werkwijzen. De kleuren zijn gebaseerd op het uiterlijk van de gebouwen van Jurkovič in Pustevny. Het gebouw is 31 meter hoog en het uitkijkplatform bevindt zich op een hoogte van 18,8 meter. Vanaf de top kijk je uit op het openluchtmuseum en het nabijgelegen Beskiden gebergte.

2. Uitkijktoren Špičák in het Boheemse Woud

Het Nationale Park Boheemse Woud (Tsjechisch: Šumava) in het zuiden van Tsjechië heeft een prachtig heuvelachtig boslandschap en de natuur bewonder je het beste vanaf een van de uitkijktorens. In het sportdorp Špičák vind je er eentje van 26,5 meter hoog. De hoogte overtreft alle omringende bomen, zodat je kilometers ver kunt kijken. Je moet er wel eerst de kabelbaan voor nemen, of een stevige wandeling maken, en 135 trappen beklimmen, maar dan heb je wel een van de beste uitzichten op Šumava en het Beierse Woud. Vanaf de uitkijktoren kun je een uitstapje maken naar het meer Černá of Čertovo jezero.

3. Děčínský Sněžník in het Elbezandsteengebergte

Aan de grens van Duitsland in het noorden van Tsjechië staat de toren Děčínský Sněžník en alleen al het pad er naartoe is de moeite waard. Vanuit het dorp Sněžník volg je de groene toeristenborden en beklim je de 723 meter hoge heuvel. Je komt langs een schitterend uitzichtpunt waar je vanaf een zandstenen kloof over Tsjechië en Duitsland kijkt. Als je mooi weer hebt, zie je ook Dresden liggen. De toren staat op de top van de berg Děčínský Sněžník. Het cirkelvormige monument met kantelen en 153 treden werd in 1864 gebouwd en is een van de oudste uitkijktorens in Tsjechië. De plek is niet alleen mooi vanwege het uitzicht, maar wordt ook bemind vanwege de schone lucht. 

4. De uitkijktoren Velká Deštná in het Adelaarsgebergte

Wind en regen waren de inspiratie tot het bouwen van de toren in het Adelaarsgebergte. De vorm en het gebruik van dunne houten prima’s geven een constant veranderd beeld, net als het weer dat nooit hetzelfde is. In 2019 werd de toren geopend die op de hoogste berg van het Adelaarsgebergte staat (1115 m). Wandelaars en fietsers stoppen graag bij deze 19 meter hoge toren, want naast een mooi uitzicht kun je er ook genieten van een ijsje, drankje of andere snack. Toegang is gratis. 

5. Praděd, het hoogste punt in Moravië 

Bouwen op hoogte is een uitdaging. In het noorden van Moravië in het Hrubé Jeseník gebergte weten ze daar alles vanaf. De hoogste berg in Moravië, Praděd, trok al toeristen in de 19e eeuw en in 1903 werd een plan gemaakt voor een toren. Deze opende negen jaar later, maar al snel waren er problemen omdat de stenen niet geschikt waren voor het natte klimaat. In 1959 stortte de toren in. In 1969 startte ze met de bouw van een nieuw ontwerp, maar door moeilijke omstandigheden in de bergen duurde het een tijd voordat de toren opende. In 1980 konden de eerste bezoekers de televisietoren met uitkijkplatform betreden. Vanaf het terras op 1563 meter hoogte bevind je je op de één na hoogste (zij het kunstmatige) plaats in Tsjechië. Vooral met mooi weer heb je een fantastisch panorama. Met een beetje geluk kun je zelfs het 230 kilometer verdergelegen Tatra gebergte in Slowakije zien. 

6. Golden Viewpoint in het Reuzengebergte

De naam Golden Viewpoint belooft veel goeds en maakt dit ook zeker waar. Het nieuwe uitkijkplatform op de top Stráž werd vorig jaar geopend en is gebouwd aan de voet van het Reuzengebergte. Het uitkijkpunt is gratis, rolstoeltoegankelijk en eenvoudig te bereiken. Het bevindt zich 610 meter boven zeeniveau op een rots bij Rokytnice nad Jizerou. Vroeger was het een wachtheuvel en patrouilles bewaakten vanaf hier de toegangswegen en waarschuwden de omringende bevolking met vuursignalen bij dreiging van de vijand. Het uitkijkplatform bij Stráž maakt deel uit van het bospark Hlídka en er zijn nog drie andere uitzichtpunten. 

7. Uitkijktoren Mastník in Třebíč

Op 5 km van de stad Třebíč staat op de 572 meter hoge heuvel Pekelné de uitkijktoren Mastník. De kunstige toren is gemaakt van larikshout en binnenin de structuur is een stalen trap geïnstalleerd. De toren is geïnspireerd op joodse symboliek. Van bovenaf wekken de houten vierkanten de indruk van een davidster. Op 26,5 m hoogte bevindt zich het uitkijkplatform. Je kunt er de stad Třebíč zien, het Sádek kasteel en met heel goed zicht zie je zelfs de Alpen en de Tsjechische berg Sněžka, die hemelsbreed 157 km verderop ligt. 

8. Boomkroonpad in Dolní Morava

Sky Bridge 721, de langste hangbrug ter wereld, heeft nu alle aandacht in Dolní Morava, maar in het sportresort biedt het boomkroonpad ook fantastische uitzichten. Tsjechië heeft vier boomkroonpaden en die in Dolní Morava was de derde die werd gebouwd. De toren genaamd Skywalk is 55 meter hoog en drempelvrij. Het pad naar boven heeft verschillende attracties, zo is er een touwbrug, een tunnel en ga je met de glijbaan 100 meter naar beneden. Toegang is 9 euro of koop een combinatieticket voor de kabelbaan en de hangbrug. 

En dan nog dit

Wijnwandelingen: vijf trajecten voor fijnproevers in Duitsland

Grauburgunder (pinot gris), riesling of silvaner: Duitsland is een wijnland. Combineer dus wandelingen in het heuvelachtige landschap met het drinken van heerlijke wijn: hier vind je vijf ideeën voor wijnwandelingen. De routes variëren van #DuitslandDichtbij in Rheinhessen met een wijngaard uit 742 via de oudste wijnroute in de Palts (langs en door 130 wijndorpen) tot Baden, een regio met zeer diverse druivensoorten. Lees hier meer over de wijnwandelingen.

Overnacht in een graanschuur, hooizolder, paardenstal of doorzichtige bubbeltent

KUNA Erlebnispark Foto: Tourismusverband Donau Oberoesterreich

In de deelstaat Oberösterreich (Opper-Oostenrijk) vind je uiteraard een enorm aanbod aan hotels en motels, herbergen, pensions, vakantiewoningen, boerderijen met accommodaties, berghutten, appartementen, campings, B&B’s, etc. Maar wil je tijdens je vakantie nu een keer net even anders onder de lakens kruipen, dan zijn er talrijke opties voor tortelduifjes om een romantische avond door te brengen, of voor families met kinderen die ludiek willen overnachten.

Hieronder een bloemlezing van verschillende bijzondere accommodaties. Oberösterreich ligt in het noorden van Oostenrijk en grenst aan Duitsland en Tsjechië, de hoofdstad is Linz. Nadere info via https://www.oberoesterreich.nl/nl

Slapen in een doorzichtige bubbeltent

In het plaatsje Weyregg am Attersee op kan men wel heel bijzonder overnachten: in bolvormige tenten waarvan het bovendeel van doorzichtig materiaal is – uv bestendig. De bolvormige tenten hebben een diameter van zo’n 5 meter en bieden plaats aan 2 tot 3 personen. Vanuit je bed heb je bij goed weer prachtige uitzicht op de sterrenhemel. Ontbijt, whirlpool, kajak, extra bed, het kan tegen een meerprijs verzorgd worden. Douche en toilet in een apart gebouw. Het terrein ligt vrijwel pal naast het meer. Bedenker Pierre-Stéphane Dumas van de glampingtent benadrukt het duurzame karakter van zijn accommodaties: na het vakantieseizoen worden de tenten opgevouwen en in het voorjaar weer opgeblazen.

https://www.bubbletent.at/

Boetiekhotel Cortisen am See

Met 25 kamers, 9 suites en zelfs 1 boothuis suite is dit hotel in het mooie dorp Sankt Wolfgang pal gelegen aan het meer een eldorado. Eigenaren Roland en Sari hebben het hotel in 2021 grondig laten renoveren met onder meer een binnenbad van 25 meter en een nieuwe receptie. Het interieur is een mix van trendy modern en klassiek. Een Shiatsu massage in de spa of aan het meer, een saunagang in het boothuis en dan direct afkoelen in het meer, een mooie houten roeiboot huren inclusief picknickmand of een heuse Harley Davidson motor huren om de omgeving al toerend te verkennen, het kan allemaal. En voor rustzoekers is het goed om te weten dat alleen kinderen vanaf 16 jaar welkom zijn.

https://www.cortisen.at/en/

Zes boomhotelkamers

Het boomhuthotel in Kopfing is bijzonder: in de toppen van bomen pronken zes prachtige uit hout opgetrokken appartement-achtige accommodaties van zo’n 35m². Twee van de acco’s zijn groepsaccommodaties, de overige zijn accommodaties van 2 tot 4 personen, zeer strak ingericht en van alle gemakken voorzien. Ontbijt en avondeten in het ernaast gelegen Gasthof Oachkatzl

https://www.baumkronenweg.at/baumhotels/uebersicht

Slapen in wijnvaten

Camping Au Donau ligt direct naast de Donauradweg fietspad in het plaatsje Au and der Donau. Naast kampeerplekken heeft de camping enkele ludieke slaapplaatsen: wijnvaten, vijf sfeervolle houten hutten en houten acco’s in de vorm van tenten.

https://www.camping-audonau.at/urige-unterkuenfte/schlaffaesser/

Slapen in historische graanschuren

Boeren bewaarden vroeger hun granen en andere voorraden zoals wol, meel, spek, etc in een aparte schuur van hun huis verwijderd omdat ze bang waren voor vuur. Stel dat de boerderij in brand zou vliegen dan zou de graanvoorraad ook direct verloren gaan. Slapen op de boerderij kan nu op veel plekken want veel van de traodkasten hebben een nieuwe functie als vakantiewoning gekregen. Waaronder die van de familie Kreutzhuber in Spital am Pyhm. Op hun hotelboerderij annex restaurant Singerskogel hebben zij tijdens de afgelopen coronajaren hun graanschuur verbouwd tot een prachtige accommodatie voor 2 personen. Ook hebben ze twee houten ronde vaten als slaapplek.

Verbouwde villa uit 1900

Villa Bergzauber werd in 2015 in vervallen toestand gekocht door het echtpaar Markus & Christin Schmidleitner. Na een verbouwing van 10 maanden werd in het in juli 2016 geopend als hotel met 13 kamers. Het ligt in een zeer groene omgeving op een eigen terrein van 3 hectare in Rossleithen met blik op het Totem en Sengsen gebergte. Nieuw zijn de 10 ‘Erdhäuser’ die deels ondergronds gebouwd zijn met eigen keuken, geschikt voor 2 tot 4 personen.

https://www.villabergzauber.at/

Slapen in een korenveld

Wie het arrangement ‘Ein Bett im Kornfeld‘ boekt bij de familie Windhager in St. Georgen am Walde is in voor een bijzondere belevenis. Per paard en wagen maak je een rit naar een steenlabyrint en vervolgens naar je diner locatie gebracht. Daarna brengt de koetsier je naar je accommodatie – een klein  houten huisje midden in het korenveld waar je in een hemelbed wegdoezelt. ’s Ochtends wordt je op je terras verrast met een uitgebreid ontbijt. Beschikbaar van 3 juni-19 augustus 2023.

https://www.georgskutscherhof.at/ein-bett-im-kornfeld/

Slapen in een paardenstal

In het plaatsje Pregarten kun je bij Markus en Rita bijzonder overnachten. Paardenliefhebbers kiezen ongetwijfeld voor een nachtje slapen in een bed in een paardenstal, maar men kan ook opteren voor een nachtje dromen in een zogenaamde ‘ladderwagen’ gevuld met hooi en daarop een matras op een hooizolder. Nadere info via https://oberweiringer.business.site/

Slapen in een yurt

Kinderen zullen zich prima vermaken op vakantieboerderij ‘Klein Hörag’ in Bad Ischl, er is niet alleen een zwembad maar het wemelt er van dieren waaronder paarden, pony’s, geiten, kangoeroes en neusberen. Naast 5 slaapkamers is er ook een yurt.

https://www.klein-hoerag.at/sleeperoo

Slapen in een kasteel

Kasteel Clam in Klam gaat lange tijd terug – er zijn schriftelijke aanwijzingen dat het dateert uit 1149 maar de naamgevers van het kasteel – de graven van Clam – namen het in 1454 over. In de Tweede Wereldoorlog fungeerde de burcht als commandocentrum voor Russische officieren. Er worden rondleidingen gegeven en – omdat het onderhoud kapitalen kost – kan men er in de zomermaanden ook overnachten in kamers en suites met een 18-eeuwse interieur.

https://www.burgclam.com/english/bed-breakfast/

Slapen in luxe tipi’s

Met zo’n 90 attracties op een oppervlakte van 200.000m² is het Ikuna Nature resort pretpark een oase voor kinderen. Klimmen, klauteren, go-karten, een 5 D bioscoop, waterpret, een dag is tekort om alle attracties te testen. Waarom dan niet een nacht boeken in een van 23 tipi’s -volledig van hout gebouwd-met een oppervlakte tussen de 50 en 120m² en eigen terras. De Tipi-suite is geschikt voor 2 volwassenen en 3 kinderen.

https://ikuna.at/tipi-hotel/

Sunweb breidt aanbod uit met winter in Scandinavië en zon in Verenigde Arabische Emiraten

Sunweb Dubai

Sunweb, onderdeel van Sunweb Group, breidt haar aanbod wintersport en winterzon uit met nieuwe, bijzondere bestemmingen. Vakantiegangers kunnen nu met de reisorganisatie naar de zon in de Verenigde Arabische Emiraten en de sneeuw in Zweden en Noorwegen.

“Sunweb zoekt altijd interessante, nieuwe bestemmingen om het aanbod voor haar klanten uit te breiden. We zien dat reizigers steeds meer interesse tonen in bijzondere plekken om bijzondere herinneringen te maken”, zegt Martine Langerak, woordvoerder bij Sunweb“In Scandinavië vinden liefhebbers van natuur en avontuur precies wat ze zoeken en is er eigenlijk altijd sneeuw. En ter contrast hebben we voor de liefhebbers van luxe en zon nu de Verenigde Arabische Emiraten.  Wij halen deze nog bestemmingen met een ‘ver weg’-gevoel dichtbij voor een breed publiek.”

Duurzaamheid, natuur en hoge sneeuwzekerheid in Zweden en Noorwegen
Skigebied Trysil in Noorwegen biedt 78 kilometers aan weidse en goede pistes in een bosrijk gebied. Het wordt vroeg donker, maar vele pistes zijn verlicht voor een extra magische ervaring. Trysil draagt het label Duurzame Bestemming. Ook de drie gebieden in Zweden, Åre, Sälen en Vemdalen zijn een aanrader voor een bijzondere vakantie in de sneeuw. Naast vele skipistes, bieden deze bestemmingen ook vele excursies zoals langlaufen, sneeuwscootersafari, sneeuwschoenwandeling of een hondensledetocht onder de sterren. 

Luxe hotels, stranden en altijd lekker weer in de Verenigde Arabische Emiraten
Voor wie juist het winterweer wil ontsnappen én wel zin heeft in wat luxe heeft Sunweb nu hele bijzondere nieuwe bestemmingen: Abu Dhabi, Dubai en Ras al Kaihma hebben een gemiddelde temperatuur tussen de 20 en 25 graden in de wintermaanden. Vakantiegangers vinden er zon, zee, strand en veel luxe. Daarnaast is er een enorm aanbod aan bezienswaardigheden, zoals een bezoek aan de woestijn, waterpark of fancy clubs. Gastvrijheid staat bij de hotelmedewerkers hoog in het vaandel, hetzelfde geldt voor het personeel van de vele restaurants en bars die je op deze bestemmingen vindt. En last but not least is het een waar shoppingparadijs: winkels zijn hier over het algemeen tot 22.00 uur in de avond geopend.

Zoetermeer ook dit jaar weer dé Halloweenstad van Nederland

Halloween in Zoetermeer. Foto: PR

Het is weer Halloween-tijd. Liefhebbers van dit griezelfeest weten al jaren dat er maar één stad in Nederland is waar dit maximaal wordt gevierd: Zoetermeer. Van ver buiten de eigen stads- en zelfs landgrenzen komen fans af op de huiveringwekkende activiteiten in Halloweenstad Zoetermeer.

Vanwege Covid waren de afgelopen twee jaren iets minder uitbundig dan de jaren ervoor, maar dit jaar, van vrijdag 28 tot en met zondag 30 oktober 2022, pakt de organisatie weer als vanouds uit. Er staan vaste, populaire onderdelen als de Halloween Walk en Trick or Treat op het programma en mensen die hun huis of straat versieren kunnen weer een gooi doen naar de felbegeerde Halloween Home Award. Daarnaast worden er allerlei bijzondere en spannende activiteiten in Stadshart Zoetermeer georganiseerd en kan op verschillende plekken in de stad worden gefeest op speciale Halloween (after)party’s. Ook voor de jongste fans is er genoeg te beleven. Nieuw dit jaar is bijvoorbeeld de Halloween Kids Modeshow.

Halloween Walk

Op vrijdagavond 28 oktober staat de populaire Halloween walk op het programma. Tijdens deze walk lopen de bezoekers langs 7 scarezones met spectaculaire optredens, huiveringwekkende acts, en diverse dansshows. Alle zones hebben een eigen thema zoals zombies, Dia de Los Muertos en Freaks. In totaal zo’n 200 figuranten en dansers jagen het publiek in de zones de stuipen op het lijf. De wandeling leidt door het geheel in stijl versierde Stadhart Zoetermeer. Mensen die de walk lopen zijn zelf ook vaak uitbundig uitgedost waardoor het publiek samen een soort bonte parade van enthousiaste Halloweenfans wordt. De walk begint om 19.00 uur en eindigt om 21.00 uur.

Trick or Treat

Halloween is niet compleet zonder Trick or Treat. Zodra de schemering valt, gaan kinderen verkleed, van deur tot deur, om snoepgoed en allerlei andere lekkernijen te verzamelen. Als ze geen traktatie (Treat) krijgen, zullen ze kattenkwaad (Trick) met iemand uithalen. In Zoetermeer wordt er niet langs deuren gelopen, maar langs de verschillende winkels in Stadshart Zoetermeer.

Speciaal voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar worden er zowel op vrijdag 28 oktober als zondag 30 oktober Trick or Treat routes uitgezet. Kinderen kunnen met hun ouders of verzorgers langs deze route allerlei lekkers verzamelen en worden. Trick or Treat is het leukst als kinderen verkleed zijn. Ze kunnen zich bovendien ook laten schminken als hun favoriete griezelige karakter or andere Halloweenvermomming.

De Trick or Treat-routes kunnen worden gelopen op vrijdag 28 oktober (16:30 tot 18:30 uur) en zondag 30 oktober (12.00 – 14.00 uur). Vooraf aanmelden via halloweenstad.nl is noodzakelijk, want vanwege het grote succes is er plek voor maximaal 2500 kinderen.

Halloween Markt

Voor het eerst vindt er in Halloweenstad Zoetermeer een speciale Halloweenmarkt plaats. Op vrijdag 28 oktober veranderen het Marktplein en het Marseillepad in een spannende markt waar bezoekers kunnen genieten van allerlei hartige en zoete lekkernijen, vaak in Halloweenthema, kan er ook heerlijk worden gestruind langs kraampjes met kleding, sieraden, speelgoed, cadeautjes, woonaccessoires en uiteraard veel Halloween goodies. De markt is geopend van 16.00 tot 21.30 en dus prima te combineren met de Halloweenwalk en/of de Trick or Treat. 

Halloween Shopping Day

Voor wie griezelen en winkelen wil combineren is het in Halloweenstijl versierde Stadshart Zoetermeer dé place to be. Het publiek kan zich vergapen aan de creatieve uitspattingen in de etalages en wordt tijdens het winkelen verrast door spannende optredens en straatacts. Daarnaast kunnen ze zich laten fotograferen in de speciale Halloween photobooth of genieten van de spectaculaire outfits van de deelnemende kinderen aan de Halloween Kids Modeshow.

Halloween Kids Modeshow

Speciaal voor kinderen wordt op zaterdagmiddag om 15.00 uur dit jaar voor het eerst de Halloween Kids Modeshow georganiseerd. Kinderen, maar ook hun ouders die graag een greep in de verkleedkist doen, kunnen zich zo bijzonder of griezelig mogelijk verkleden en maken kans op de nu al felbegeerde Halloween Kids Award. Ze winnen daarmee een tegoedbon van €100,- te besteden bij Intertoys in het Stadshart.

Halloween Awards

Veel Zoetermeerders pakken voor Halloween extra uit en versieren hun huis of zelfs straat in huiveringwekkende sferen. Op deze manier dragen ze bij aan het steeds meer groeiende imago van Zoetermeer als dé Halloweenstad van Nederland. Net als elk jaar maken zij kans op de Halloween Home Award 2022. Een speciaal geselecteerde Halloween Home Awards jury beoordeelt de versierde huizen en straten en nomineert vervolgens de kanshebbers in de categorieën Best Decorated Home en Best Decorated Street. De winnaars worden op Halloweenavond, 31 oktober, bekendgemaakt. De uitreiking vindt een dag later plaats. Iedereen kan meedoen, zie https://www.halloweenstad.nl/homeawards voor de details.

Kortom: voor alle Halloweenfans, griezelliefhebbers en iedereen die van een verkleedfeest houdt is Halloweenstad Zoetermeer ook dit jaar weer de plek waar het allemaal gebeurt. Voor een overzicht van alle activiteiten en events, inclusief tijden en hoe mensen zich kunnen opgeven, zie www.halloweenstad.nl 

Boek: Word verliefd op de wereld

De omslag van het boek.

In Verliefd op de Wereld laat WeAreTravellers-reisblogger Roëll de Ram de meest toffe plaatsen op onze planeet zien en geeft ze insider tips voor jouw volgende reis. Het boek is de opvolger van haar eerder verschenen boeken Verliefd op Nederland & Verliefd op Europa.

Het boek staat vol spectaculaire natuurgebieden, overweldigend mooie stranden, off-the-beaten-trackbestemmingen, bruisende steden en onvergetelijke ervaringen. Bekende landen als Indonesië, Zuid-Afrika, Kroatië en Mexico passeren de revue, maar ook verrassende bestemmingen als Bhutan, Groenland en Fiji.

Roëll de Ram is fulltime reisblogger en oprichtster van WeAreTravellers.nl, een van de grootste online travelmagazines in Nederland. Verliefd op de Wereld is haar vierde boek. Van haar eerdere boeken Backback bestemmingen, Verliefd op Nederland en Verliefd op Europa zijn inmiddels meer dan 65.000 exemplaren verkocht. (Hier staat een inkijkexemplaar)
Verliefd op de Wereld | Roëll de Ram | 9789021590141 | € 27,50 | Verschijningsdatum: 22 november

De beste winteractiviteiten in Schladming-Dachstein

Fatbiking in de bergen. Foto: Alpinefatbike.com

De herfst is begonnen en het winterseizoen komt ook steeds dichterbij, hoog tijd om je ski’s of snowboard te pakken en de bergen van Oostenrijk in te trekken. ​Vanaf november verandert het groene hart van Oostenrijk in een prachtig winterlandschap. 

De regio Schladming-Dachstein in Stiermarken heeft in de winter genoeg te bieden voor een unieke vakantie. Zo kun je je vermaken op 230 kilometer aan pistes, zijn er minder lange rijen door de vernieuwde gondels en kan je zelfs in de nacht naar beneden roetsjen van de langste rodelbaan van de Alpen. Ook door de recent vernieuwde gondels zorgen de skigebieden voor een grote verbetering.

1. Kilometers ski- en langlaufplezier
Het skigebied Schladming-Dachstein biedt eindeloos veel skiplezier, verdeeld over 4 bergen en 123 kilometer aan pistes. Dit jaar zijn er ook twee nieuwe bergbahnen bijgekomen in Rittisberg en Galsterberg. Met het vervangen van de oude gondels zorgen de skigebieden voor een grote verbetering. De nieuwe 10-persoons gondels bieden comfort maar ook een prachtig 360°-uitzicht. En meer plekken betekent natuurlijk minder lange rijen en meer skiplezier! Ook voor de langlaufers zijn er tal van opties in Schladming-Dachstein. Met 220 kilometers perfect geprepareerde loipes wordt dit gebied ook wel het langlauf-eldorado genoemd. Ben je een beginner? Geen zorgen, er zijn namelijk drie langlaufscholen in Ramsau am Dachstein, het langlaufcentrum van Oostenrijk!

2. Adembenemende uitzichten op 2.700 meter hoogte
Laat je betoveren door een van de mooiste plekken in Schladming-Dachstein: de Dachstein-Gletsjer. Met 2.700 meter is dit de hoogste berg van Stiermarken. Je hebt prachtige panorama uitzichten en kan bij een heldere dag zelfs Tsjechië en Slovenië zien liggen. Attracties als de Dachstein hangbrug, de Sky Walk, het ijspaleis of de ’trappen in het niets’ zorgen voor spannende momenten met een adembenemend uitzicht. Alleen al de tocht naar boven met de Dachstein Gletsjerbaan met gondelbalkon is een belevenis op zich.

3. De mooiste sneeuwschoen wandelingen
Als je ooit door een dik pak sneeuw hebt gesjokt, weet je dat dit erg zwaar kan zijn. Hier hebben ze in Schladming wat op bedacht! Je vindt hier namelijk zo’n 282 km aan sneeuwschoen wandelpaden. Dit maakt het een stuk aantrekkelijker om een magische wandeling door het sprookjesachtige landschap te maken. Trek je sneeuwschoenen aan en ga op zoek naar de talloze paden die voor jou beschikbaar zijn. Maak bijvoorbeeld een wandeling naar Rohrmoos. Deze route is 5,13 km en duurt gemiddeld zo’n 1 uur en 45 minuten. Langs de route zijn er verschillende mogelijkheden om te stoppen voor een verfrissend drankje, snack, lunch of diner.

4. Een van de langste rodelbanen van de Alpen
​De volgende tip vindt zowel jong als oud geweldig: rodelen. In Stiermarken vind je dan ook erg veel rodelbanen. Te voet of met de lift ga je de berg op en dan snel sleeënd naar beneden. Het bijzondere in Schladming-Dachstein is dat de rodelbanen zowel overdag als ’s nachts geopend zijn. In de avond naar beneden glijden is toch wel een speciale ervaring. Absolute topper is de natuurlijke heuvel op de Hochwurzen. Hier rodel je zo’n 7 kilometer naar beneden, wat dit een van de langste rodelbanen van de Alpen maakt.

5. Ontdek de regio op de fiets
​Ook de activiteit fatbiking is in Schladming-Dachstein erg populair. Deze sport maakt het voor actieve vakantiegangers mogelijk om de regio op de fiets te verkennen. Fatbikes komen oorspronkelijk uit Alaska en zijn speciaal ontworpen voor het rijden door de sneeuw. Dit komt doordat de banden tot 12 cm dik zijn, daarnaast zijn ze voorzien van noppen. Er worden verschillende tours aangeboden, van gemakkelijk tot expert – ook ’s nachts.

Combineer je wintersport met een stedentrip via VerrassendGraz.nl
​​
Een dagje niet op de latten, of gewoon een keer je wintersport combineren met een stedentrip? Breng een bezoek aan Graz, de tweede stad van Oostenrijk. Met een sfeervolle historische binnenstad en prachtige bergen is Graz de perfecte bestemming om een stedentrip te combineren met een vakantie naar Schladming-Dachstein. Ontdek de schitterende architectuur, een spannende kunstscene en culinaire belevenissen van topkwaliteit in de stad, en reis daarna door naar de natuur in de Oostenrijkse bergen.

Via de website VerrassendGraz.nl vind je meer informatie over de mogelijkheden voor een winterse vakantie naar Graz in Stiermarken. Bovendien vind je hier verschillende pakketreizen van reisorganisaties. Deze zijn altijd inclusief KLM-vlucht naar Flughafen Graz. KLM vliegt vanaf eind oktober 10 keer per week van Amsterdam naar Graz. Met de directe vlucht ben je binnen 1 uur en 40 minuten in Graz. Het is de snelste en meest comfortabele manier om in deze gezellige stad te komen. Raadpleeg de website van KLM voor het meest actuele vluchtschema.

In het kort – Nieuwsoverzicht

  • Drentse toerismesector vreest gevolgen inflatie en nieuwe coronagolf (RTV Drenthe)
  • Ik ging vliegen met de Apple AirTags in mijn koffer.. hoe accuraat zijn ze eigenlijk? (NSMBL)
  • Duurzaam kamperen in een zonne-camper en 200 kilometer steppen (RTL Nieuws)
  • Teunise reist rond in een busje: ‘Ik wil niet leven om alleen maar een huis te betalen’ (RTV Rijnmond)
  • Verslaafd aan vliegen: ‘Vakantie in eigen land is in hoofden van velen iets armoedigs’ (AD.nl)*
  • Deze caravan is al 64 jaar onaangeraakt – als je naar binnen kijkt is het alsof je in een tijdmachine stapt (Newsner)
  • Volkswagen ID. Buzz nu al als knusse camper! (Autoblog)
  • Op vakantie met de elektrische auto: zo ben je verzekerd van een laadplek (Change Inc)
  • Eropuit met de camper: onze hoofdredacteur offerde zich op voor een proef op de som (Marie Claire)

Video van de week: Op pad met een mini-caravan

Weekendradio met Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.