Nieuw boek legt de geheimen van uniformen stewardessen bloot

Turkish Airlines Stewardess
Turkish Airlines-stewardessen op de vakantiebeurs. Foto: Elkedagvakantie

Geen enkel uniform komt zo vaak in het nieuws als die van stewardessen. De ene keer omdat een luchtvaartmaatschappij nieuwe uniformen heeft aangeschaft, een andere keer omdat de bijbehorende dresscodes tegen de wet is of tegen onze normen en waarden ingaat. Maar wat wel en niet mag en gepast is, dat verschilt per land. 

 • Weinig tijd? Hier kun je ook naar de belangrijkste punten luisteren.

Aileen Out, schrijfster en expert op het gebied van werkkleding, is in deze materie gedoken. Voor haar boek ‘Op hoge hakken in de wolken’ werkt ze samen met Cliff Muskiet, de grootste verzamelaar van stewardessenuniformen ter wereld. Ze bespreken de verhalen achter de uniformen, hoe deze door de jaren heen zijn veranderd en hoe de cultuur van een land invloed heeft op de bijbehorende dresscode.

‘Wanneer wij in het nieuws horen dat een stewardess is ontslagen omdat ze een halve kilo teveel weegt, dan zijn we geschokt. Want dat is discriminatie en zou niet mogen gebeuren. Toch zijn er verklaringen voor zulke regels. Je moet er alleen dieper induiken om ze te begrijpen,’ zegt Aileen Out. 

Nieuw boek legt de geheimen van uniformen stewardessen bloot 10
De omslag van het boek.

Op hoge hakken in de wolken neemt je mee in het verhaal achter de stewardessen uniformen, van 2017 tot en met 2020. Aan de hand van verhalen en interviews die Out de afgelopen jaren heeft uitgewerkt krijgt de lezer een kijkje achter de schermen. Zo vertelt Cliff, die naast verzamelaar ruim twintig jaar werkzaam is als purser bij KLM, waarom luchtvaartmaatschappijen bepaalde keuzes maken bij hun uniformen.

Discriminerend

Ook het verhaal over de interne memo rondom de discriminerende kledingvoorschriften van Qatar Airways, die door Aileen in 2019 in samenwerking met de vakbond FNV naar buiten werd gebracht, wordt verteld. Het artikel zorgde voor veel ophef en het verhaal werd in vijf kranten gepubliceerd. Toen de dresscode werd ingetrokken noemde de FNV Prettybusiness als een van de belangrijke spelers die hiervoor hadden gezorgd. 

Over de auteur

Over de auteur: In augustus 2014 startte Aileen Out (1987) Prettybusiness, de eerste en enige blog in Nederland dat zich exclusief richt op zakelijke mode en (functionele) werkkleding. Daarnaast adviseert ze bedrijven, geeft ze presentaties en was in 2018 jurylid bij de Nederlandse Corporate Fashion Awards. Vanaf 2019 zijn haar teksten ook in het Engels te lezen op PrettybusinessWorld.com. In 2021 geeft ze twee boeken uit: ‘Helden in witte pakken’ over werkkleding in de zorg (maart) en ‘Op hoge hakken in de wolken’ over werkkleding in de luchtvaart (mei).
Vanaf 7 mei start de voorverkoop van ‘Op hoge hakken in de wolken’ via www.shop.prettybusiness.nl. Vanaf 25 mei zal het boek bij alle (online) boekwinkels verkrijgbaar zijn.

En dan nog dit

ROUTEDATABANK – Dankzij krachtenbundeling van Fietsplatform, Wandelnet, Wielersportbond NTFU en Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie KNHS gaat de routedatabank naast fiets- en wandelroutes ook mountainbike- en ruiterroutes aanbieden. Een waardevolle toevoeging voor alle overheden en bedrijven die nu al dankbaar gebruik maken van de landelijke routegebonden data. De routedatabank is een digitale tool om landelijke routedata te vergaren, te beheren en te distribueren. Data van meer van 40 verschillende beheerders van routenetwerken komen samen tot één landelijk bestand. Routedatabank.nl bevat op dit moment onder meer LF-routes, fietsknooppuntnetwerken, LAW’s, Nationale Streekpaden, NS-wandelingen en regionale wandelnetwerken.

BIJZONDER DUITSE BLOEMEN – Zijdeachtige bladeren, verrassend roze en niet in (papaver) rood: van half juni tot half juli worden bezoekers betoverd door de unieke papaverbloesem in het Frau-Holle-Land Geo-Natuurpark met honderdduizenden bloesems. Samen met klaprozenboer Björn Sippel heeft het Geo-Naturpark een gevarieerd programma ontwikkeld met begeleide wandelingen, fotowedstrijd, Just White campagnes en huifkartochten met de “klaprooslak”. Met stro omzoomde paden leiden door de papavervelden tot dichtbij de delicate bloemen. De restauranthouders in Germerode en de omliggende steden bieden gerechten met maanzaad – van klassieke maanzaadtaarten tot wildgerechten met een bijgerecht van maanzaad, zalmbladerdeegbroodjes met maanzaad of maanzaadpasta. Speciale maanzaadspecialiteiten met Meißner-maanzaad zijn ook verkrijgbaar in de online shop van de snackbar Weißenbach. Vanaf mei informeert de papavertelefoon u dagelijks over de status van de papaverbloesem: +49 5602 935617

KLEINE ENGELSE DORPJES – Zuidoost-Engeland staat bekend om zijn magische kastelen en weelderige tuinen. Maar net zo de moeite waard is een tocht langs de vele dorpjes die midden in het natuurschoon liggen. Wie in Dover van de veerboot rijdt, of bij Folkestone uit de Channel Tunnel komt, bevindt zich gelijk in de fraaie graafschappen van Zuidoost-Engeland. Kent wordt ‘the garden of England’ genoemd en Sussex staat bekend om zijn glooiende heuvels en steile kliffen. Populaire attracties in deze streek zijn de kastelen en tuinen, en grote plaatsen als Canterbury en Brighton. Minder mensen weten dat tussen de bekende bestemmingen veel prachtige dorpjes liggen. Je vermaakt je er geen hele dag, daarvoor zijn ze te klein, maar het is zonde om deze onontdekte parels te laten liggen als je toch in de buurt bent.

In het kort – Nieuwsoverzicht

 • Veel regels, maar wel op vakantie: ‘De kans hier besmet te raken is echt veel minder dan in Nederland’ (AD.nl)
 • Dit hotel in Keulen heeft hotelkamers met eigen biertap op de kamer! (Guys.nl)
 • Henk Krol over zijn eerste dag als hotelbaas: ‘Het was een gekkenhuis’ (Nu.nl)
 • Slapen in het kasteel van De Verraders? Dat kan dus (RTL)
 • BIZAR. Met deze valies smokkel je ongezien wijn mee op vakantie (Metro)
 • Op de camping: ‘Je merkt dat veel mensen toe zijn aan ontspanning’ (RTV Noord)
 • Zuid-Afrika stopt met fokken van leeuwen voor jacht of toerisme (VRT)

Video van de dag: Eilanden ontdekken in Kroatië

Op naar Kroatië met de auto of het vliegtuig? Het kan allebei, want Kroatië is dichtbij en vanuit Nederland goed te bereiken met de auto (1300 km). Wil je liever vliegen, dan kan dat ook. Momenteel vliegt KLM nog naar de Kroatische kust met een directe verbinding naar Split. Van begin juli 2021 tot en met oktober 2021 vliegt Ryanair op vrijdag en maandag vanuit Maastricht naar Zadar en op donderdag en zondag vanuit Eindhoven. Ook is Zagreb direct vanaf Nederland bereikbaar met KLM en Croatia Airlines.

Vijf tips voor je verblijf daar:

 1. Maak een roadtrip. Klein qua oppervlakte, maar groot qua UNESCO-werelderfgoed. Want Kroatië veroverde maar liefst 22 plaatsjes op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dubrovnik steekt er sowieso met kop en schouders bovenuit. 
 2. Ga eilandhoppen. Met meer dan 1.000 eilanden is een tochtje met de boot zonder twijfel de beste manier om de Kroatische kust te ontdekken. Vanaf de zee geniet je van het aangename mediterrane klimaat, de culinaire specialiteiten en de rijke cultuur die Kroatië te bieden heeft. 
 3. Kroatië in je woonkamer met de serie Tribes of Europa bij Netflix. Zo zijn er scenes opgenomen in het bijzondere Petrova Gora-gebergte. 
 4. Ga werken in Kroatië. Want Kroatië is een van de eerste landen van de EU die het tijdelijke verblijf voor digitale nomaden (van over de hele wereld!) heeft goedgekeurd. Zo kan je tot twaalf maanden in Kroatië blijven als digital nomad. Een heel jaar kan je dus volledig remote werken vanuit Kroatië, zonder inkomstenbelasting te moeten betalen. 
 5. Zodra Kroatië weer op ‘geel’ gezet wordt door de Nederlandse overheid (fingers crossed) moeten Nederlanders een negatieve coronatest (PCR- of sneltest), of een bewijs van vaccinatie kunnen voorleggen om Kroatië binnen te komen. De testresultaten mogen niet ouder zijn dan 48 uur. Blijf je langer dan tien dagen in Kroatië, dan moet er op de 10e dag opnieuw een test worden uitgevoerd.

Wist je dit? Wiki-travel-weetje: Winton

Winton, rijk aan geschiedenis, was oorspronkelijk bekend als Pelican Waterhole en werd voor het eerst bewoond in 1875. De stad is vooral bekend als de plaats waar AB (Banjo) Paterson Waltzing Matilda schreef in 1895, terwijl hij zich op Dagworth Station buiten Winton bevond. De eerste uitvoering van de ballad zou op 6 april van hetzelfde jaar plaatsvinden in het North Gregory Hotel in Winton. Winton wordt erkend als de ‘thuisbasis’ van de Australische bushpoëzie en organiseert de jaarlijkse Bronze Swagman Award, een van de meest prestigieuze literaire onderscheidingen van het land.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.