Het stilste strand van Nederland?

Collage: links bovenin - om 8 u starten bij Wijk aan Zee en rechts bovenin - 's Middags naar Zaanstad. Foto's Sander Lindenburg

Collage: links bovenin – om 8 u starten bij Wijk aan Zee en rechts bovenin – ’s Middags naar Zaanstad. Foto’s Sander Lindenburg


Van Wijk aan Zee naar Castricum aan Zee is het 6,7 km wandelen. Wij hebben dat deze week gedaan. Heerlijk een dagje uitwaaien. Je loopt over die afstand 2 uur (rul zand). Ergens halverwege staat nog een batterij aan strandhuisjes, maar verder was het een vrij verlaten gebied. In die 2 uur heen kwamen we drie mensen tegen. Terug waren het er iets meer (zes), maar wel rustig.

Nu speelde het mee dat het een doordeweekse dag was, plus niet echt zonnig en een regen voorspelling (hoewel die uitbleef en we nog lekker in de zon achter glas op het terras van de Kust konden zitten). Nu zal er niemand zijn die officieel bijhoudt hoeveel mensen er op een dag op welk deel van het Nederlandse strand zitten (dit in tegenstelling tot de files op snelwegen of bezoekers in pretparken), maar het zou goed mogelijk kunnen zijn dat dit (mogelijk behoudens de stranden op de waddeneilanden) een van de rustigste stranden van Nederland is. Er zijn namelijk weinig opgangen. Het achterland bestaat uit een groot en indrukwekkend natuurgebied (Noordhollands Duinreservaat).

Ook als je bij Wijk aan Zee het strand opstapt heb je niet dezelfde drukte als bij bijvoorbeeld Scheveningen of Zandvoort; het doet zelfs wat dorps aan. En als je er op tijd bent kun je er vlakbij het strand gewoon de hele dag gratis parkeren! En zelfs in het hoogseizoen zullen er weinig mensen zijn die een uur of meer met hun koelbox richting Castricum sjouwen. Dus het stuk er tussenin moet gewoon eigenlijk altijd rustig zijn (of hebben we het mis?). En als je daar dan loopt realiseer je dat wij in vergelijking met veel andere Europese landen een fantastisch strand hebben. Waar kun je anders dágen achtereen (denk bijv. aan de strand zesdaagse) zo langs de zee lopen? In Italië of Frankrijk wordt de weg immers gauw geblokkeerd door baaien en rotsen.

Dus voor een ‘dagje uitwaaien’ adviseren wij: Begin om 8 uur bij Wijk aan Zee, dan is er nog voldoende gratis parkeergelegenheid vlakbij. Wandel in 2 uur naar Castricum aan Zee. Neem daar een kop koffie met appelgebak (met slagroom) bij de hippe strandtent Deining en loop in 2 uur terug naar Wijk aan Zee om daar te lunchen bij De Kust. Dan evt. ’s middags nog Amsterdam of Zaanstad aandoen om wat te shoppen en je hebt een topdag!

No Responses

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.