Zomaar een dagje weg met de trein mag weer

Zomaar een dagje weg met de trein mag weer 8
Met de trein naar Schiphol. Foto: Elkedagvakantie

Om eerlijk te zijn weerhoudt de noodzaak om met een mondkapje te moeten reizen ons nog een beetje, maar het reizen met de trein hebben we wel gemist de afgelopen maanden. Vooral de km’s die we in het land maakten om ergens een dagje naar toe te gaan (wandelen of een museum) legden we anders vaak af met de trein. Sinds een paar dagen mag het officieel weer: voor je plezier met de trein reizen.

Reis jij vanaf 1 juli 2020 weer voor (je) plezier met de trein?

Laden ... Laden ...

Verder vandaag o.a. aandacht voor:

  • Is Canada eigenlijk wel zo’n paradijs?
  • Deze gadgets zijn nu handig voor op reis (VIDEO)
  • Waar moet je zijn in Brabant? Tips!

Verkoop internationale treintickets trekt weer aan

De verkoop van internationale treintickets trekt weer aan, dat blijkt uit de verkoopcijfers van NS International. Half april bereikte deze verkoop een dieptepunt, met slechts 3% verkochte tickets ten opzichte van normaal. De laatste weken nam dat aantal weer stevig toe, tot inmiddels weer 30% ten opzichte van normaal.

Die groei lijkt verder door te zetten. Het aandeel tickets naar Berlijn is de laatste weken opvallend veel groter dan normaal. Sinds begin juni rijden de meeste treinen naar onze buurlanden Duitsland en België weer.

Top 5 treinbestemmingen

Op basis van de cijfers van de laatste weken is de top-5 populairste internationale treinbestemmingen ongewijzigd: Antwerpen, Brussel, Parijs, Berlijn en Keulen. Hierbij valt op dat verhoudingsgewijs Berlijn een stuk populairder (bijna twee keer) dan normaal in deze periode. Een verklaring hiervoor kan zijn dat Berlijn altijd een populaire bestemming in de zomer is, maar dat reizigers deze zomer hun ticket pas laat aanschaffen. Bestemmingen als Brussel en Keulen, die normaal populair zijn onder zakenreizigers, blijven juist iets achter. Dat type reizen komt nog minder snel op gang.

Voorwaarden voor omboeken versoepeld

NS vindt het in deze onzekere tijden belangrijk dat reizigers met een gerust hart hun treinreis kunnen boeken. Daarom zijn de voorwaarden van veel tickets versoepeld, waardoor ze tot kort voor vertrek kosteloos kunnen worden omgeboekt. In de treinen besteedt NS veel aandacht aan hygiëne, zo worden ruimtes extra gedesinfecteerd. Ook in de ons omringende landen zijn er regels over het dragen van een mondkapje of het bedekken van mond en neus. In detail kunnen de maatregelen iets verschillen. Op www.nsinternational.com vinden reizigers een overzicht met de maatregelen per land. Zo zorgen we dat onze reizigers weer onbezorgd op reis kunnen.

Ook voor dagje uit met de trein

“Beste reizigers, wat fijn jullie weer te zien.” Het is een omroep die op deze dag veel te horen is in de trein. Vanaf 1 juli mag NS weer alle reizigers verwelkomen, ook voor een dagje uit of vakantie. Voor de veiligheid vraagt NS om zoveel mogelijk verspreid over de dag te reizen, drukte te vermijden door elkaar ruimte te geven en ook in de trein zoveel mogelijk afstand te bewaren. Een mondkapje dragen blijft verplicht in de trein.

Hygiëne-zuilen

Op de stations hebben NS en ProRail al verschillende maatregelen genomen om reizigers te helpen om verantwoord te reizen. Daar komen vanaf deze en volgende week op acht stations zuilen bij waar reizigers hun handen kunnen desinfecteren. De zuil komt voor de poortjes te staan, aangezien dat de plek is waar reizigers zich oriënteren, een kaartje kopen of informatie halen. Het bedienen gaat met een voetpedaal, zodat aanraken met de handen niet nodig is. De eerste zuilen komen op de grotere stations Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal, Leiden Centraal, Eindhoven Centraal, Amsterdam Zuid en Nijmegen. Als de reacties van reizigers positief zijn, volgen nog meer stations.

Groene stickers

In de treinen is met groene stickers aangegeven waar reizigers kunnen zitten. Vanaf 1 juli zijn alle zitplaatsen weer beschikbaar. De stickers blijven echter voorlopig nog in de treinen en dienen als hulpmiddel om, daar waar het kan, zo veel mogelijk afstand te houden. Het aantal reizigers dat gebruikmaakt van de trein is momenteel 25 tot 30 procent ten opzichte van gebruikelijk. De fiets is vanaf 1 juli wederom welkom in de trein. NS verzoekt reizigers om fietsen vooraf aan te melden om drukte te voorkomen. Klik hier voor meer informatie. Vanaf 1 juli is ook het Groepsticket en het reizen met Samenreiskorting opnieuw beschikbaar.

Ook Portugal gooit de grenzen open

3 avonturiers gingen al in juni een wandeltocht maken.

Portugal heeft per 1 juli de landsgrenzen geopend en is weer een stap verder om buitenlandse toeristen te verwelkomen. De situatie in het land ontwikkelt zich zeer positief. De regels zijn in de meeste regio’s versoepeld. In bijna het hele land is de staat van calamiteit vervangen door staat van waakzaamheid.

Er is geen sprake van een lockdown of quarantaine in Lissabon en alle toeristische wijken zijn toegankelijk. Onlangs is besloten regels te verscherpen in een aantal niet-toeristische wijken aan de rand van Lissabon, zoals de sluiting van commerciële vestigingen om 20.00 uur en het verbod op bijeenkomsten met meer dan 10 personen. De toepassing van deze regels is onderdeel van de procedures die Portugal sinds het begin van de crisis heeft opgesteld en de controle op de voortgang van de pandemie mogelijk maakt. Deze aanpak heeft tot internationale lof geleid.

Openbaar vervoer open

Alle andere toeristische regio’s in Portugal (Alentejo, Algarve, Azoren, Centro de Portugal, Madeira en Porto & Noord) worden steeds meer gezocht door nationale en buitenlandse toeristen.

In heel Portugal zijn hotels, restaurants, musea en culturele attracties, stranden, supermarkten, gezondheidsdiensten, luchthavens en benzinestation open. Er is geen beperking op het verkeer van bewoners of toeristen en het openbaarvervoer is volledig operationeel. De implementatie van het Clean & Safe-keurmerk www.portugalcleanandsafe.com is hierin doorslaggevend geweest. Al meer dan 17.000 bedrijven en activiteiten in de toeristische sector hebben vrijwillig het keurmerk aangevraagd.

Portugal heeft onlangs de innovatieve app “Info Praia” (Google Play of App Store) gelanceerd die de bezettingsgraad van stranden realtime laat zien. Bezoekers kunnen hier alle informatie en regels vinden voordat ze een van de stranden bezoeken. In totaal zijn 360 stranden bekroond met de Europese Blauwe Vlag en zijn 208 beschouwd als toegankelijk.

Waar moet je zijn in Brabant? #hiermoetjezijninBrabant!

Zomaar een dagje weg met de trein mag weer 10
Robèrt van Beckhoven maakt graag reclame voor ‘zijn Brabant’ Foto: VisitBrabant

Het toeristisch aanbod in de provincie Noord-Brabant is een beetje zoals onze kleerkast: oneindig veel parels, die je vaak niet weet te combineren. En net hier biedt VisitBrabant, samen met de Brabantse vrijetijdssector, een antwoord op. Met de campagne #hiermoetjezijninBrabant bundelen ze de mooiste combinaties van de vele Brabantse trekpleisters. Op hiermoetjezijninbrabant.nl vind je niet alleen wáár je moet zijn in Noord-Brabant, maar ook waaróm.

Hier moet je zijn….

 … als je wilt uitwaaien in de stad

Dan moet je bijvoorbeeld naar Breda, Etten-Leur & Oudenbosch. De stad Breda is een pronkstuk van de provincie. In het Stedelijk Museum krijg je een mooi beeld van de stad en begrijp je meteen vanwaar de koninklijke allure vandaan komt. Flaneer langs de Blind Walls Gallery richting de talrijke winkelstraatjes. Na een kwartiertje rijden beland je in Etten-Leur, de thuisbasis van de familie Van Gogh. Je vindt er een aantal plekken en gebouwen die je aan de Meesterschilder herinneren. En last but not least, is er Oudenbosch, waar je een kopie van de Vaticaanse Sint-Pietersbasiliek kan bewonderen. Sì, mini-Rome!  

… als je op Rietveld safari wilt

Alles wat je nodig hebt voor één en al avontuur en actie dichtbij huis: een fiets, een comfortabele fietsbroek, een bidon én… De Brabantse Kempen! Slinger langs prachtige fietspaden door vennen, bossen, beekdalen, natuurgebieden en heidevelden waar knooppunten je de weg wijzen! Uitrusten doe je in de omliggende abdijen, mét bijpassend abdijbier en -kaas. Ontdek hier waar je overal een stop moet inlassen.

… als je een sprookje zoekt

De kinderen de vakantie van hun leven bezorgen? Dan zijn Oisterwijk en Hilvarenbeethe place to be! Waan je met het gezin in Zuid-Afrika door een bezoek aan Safaripark Beekse Bergen en spot de Big Five! Wist je dat je er ook kunt overnachten in een boomhut, met uitzicht op de dieren?! Om het sprookjesplaatje compleet te maken ben je binnen een half uur ook in de Efteling, waar dromen werkelijkheid worden…

… als je wild wordt van de natuur

Aan natuurgebieden geen gebrek in Noord-Brabant. Zo kun je Nationaal Park de Biesbosch perfect combineren met de pittoreske havenstad Willemstad. Natuurgebied De Biesbosch is een ongerept doolhof van glasheldere rivieren en wilgeneilandjes. Wist je dat het zich het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa mag noemen? In Willemstad kun je dan weer heerlijk uitblazen en smikkelen in één van de vele restaurants aan de waterkant.

… als je jouw oerinstinct volgt

Het oergebied van Noord-Brabant start in Natuurcentrum De Maashorst, het grootste aaneengesloten natuurgebied van Brabant. Voor de kleine avonturiers zijn er speciale kinderroutes uitgestippeld en de natuurspeelplaatsen waar ze uit hun dak kunnen gaan. Heerlijk overnachten kan in een hooiberg, boomhut of een bosvilla. Meer tips vind je hier!

… als je van pittoreske steden houdt

De historische hoofdstad ’s-Hertogenbosch en het pittoreske vestingstadje Heusden: a match made in heaven. En slechts op 16km van elkaar! Zo pronkt Den Bosch met Het Noordbrabants Museum en de Sint-Janskathedraal omringd door restaurantjes en de romantische wateren van de Binnendieze. Een wandeling over de vestingmuren van Heusden met achter elk hoekje een fotogeniek plekje, sluit hier perfect bij aan.

… als je door het water wilt lopen

Eén van de gezelligste stadjes van Noord-Brabant: vestingstad Bergen op Zoom. De smalle straatjes, oude pleintjes, culturele schatten en het stadsstrand bieden de ideale mix voor een city trip. Perfecte combi met deze stad is natuurgebied de Kalmhoutse Heide. Hier kun je onbezorgd wandelen en in de Dintelse Gorzen vind je een uniek stuk natuur met een mix van zout en zoet water. Plan hier je trip!

Kijk voor meer inspiratie op hiermoetjezijninbrabant.nl

Stedentripplatform CityZapper lanceert Dream Destinations

Zomaar een dagje weg met de trein mag weer 12
Shoppen tijdens een stedentrip in Antwerpen. Foto: Elkedagvakantie

Verre reizen zullen deze zomer lastig zijn, maar niet getreurd: ook dichterbij huis kan je genieten van een heerlijke vakantie. Speciaal voor de zomer van 2020 heeft het online stedenplatform CityZapper een aantal Europese Dream Destinations voor je verzameld. Laat je inspireren over de droombestemmingen Bremen, Graz, Antwerpen en Osnabrück, waar je op gepaste afstand van je vakantie kan genieten.

Ontdek de historische Hanzestad Bremen

Op stedentrip naar een historische Hanzestad? Stap in de auto en rijd naar Bremen, want in deze stad is een hoop te zien! De Hanzestad Bremen is het bruisende hart van Noordwest-Duitsland en de thuisbasis van de beroemde stadsmuzikanten van Bremen. Flaneer over de promenade langs de Weser-rivier, breng een bezoekje aan de oudste wijk Schnoor en bewonder de historische Marktplatz. De historische handelshuizen die hier zijn gevestigd, zijn grotendeels omgetoverd tot winkels en cafés. Dit maakt het een van de meest pittoreske pleinen om over te wandelen of een goede kop koffie te drinken.

Zomaar een dagje weg met de trein mag weer 14
Het beeld van de Bremer Stadsmuzikanten. Foto: Elkedagvakantie

Bezoek de culinaire hoofdstad van Oostenrijk: Graz

Of je nu liefhebber bent van cultuur, winkelen, sport, kunst of natuur; er zijn genoeg redenen om deze zomer koers te zetten richting Graz. Dit is een van de meest mediterrane steden van Oostenrijk, dat komt door de zuidelijke flair die je in heel de stad voelt. Bovendien staat Graz bekend als de ‘culinaire hoofdstad’ van het land, wat terug te zien is in de uitstekende gastronomische adresjes en de heerlijke producten uit de eigen regio. De stad wordt omgeven door Stiermarken, een prachtige regio met groene glooiende heuvels, wijngaarden, pittoreske dorpjes en wijntavernes.

Antwerpen zit vol verrassende hoogtepunten

Het schitterende Antwerpen is de perfecte bestemming voor een gezellige en bovenal verrassende stedentrip! Deze Vlaamse stad telt bijzondere musea, stijlvolle pop-ups en staat bekend als het grootste diamantcentrum ter wereld. Ook kun je hier gastronomisch genieten en heerlijk winkelen! Als ultieme Belgische modestad en thuishaven van de beroemde Antwerpse Zes, vind je hier alles wat je zoekt. En het fijne is dat, ondanks dat de stad met recht een wereldstad wordt genoemd, vele highlights op loop-en fietsafstand liggen. Bovendien ligt deze leuke Belgische stad op slechts een half uurtje van de Nederlandse grens, waardoor het zich uitstekend leent voor een dagje of weekendje weg.

Maak kennis met Osnabrück, de stad van de vrede

Wil je eens een originele stedentrip dichtbij huis? Ga dan een weekend naar Osnabrück. Deze stad ligt op slechts een uurtje rijden van de Nederlandse grens en heeft alles in zich voor een leuk weekendje weg. Lekker relaxen op één van de terrasjes, historische bezienswaardigheden bezoeken, een stadswandeling maken of lekker winkelen, er valt hier genoeg te ondernemen. Osnabrück wordt ook wel de stad van de vrede genoemd. Het historische Rathaus des Westfalischen Friedens, dat op het gezellige marktplein ligt, was de plek waar in 1648 de Europeanen de vrede van Westfalen afkondigden.

Over CityZapper

Al sinds 2002 worden reizigers middels het online reisgidsen platform CityZapper geïnspireerd over de mooiste bezienswaardigheden, onmisbare attracties, trendy uitgaansgelegenheden, unieke boetieks en meer tips die door de redactie zijn geselecteerd. Alle city guides en blogartikelen zijn ook beschikbaar in de app voor iOS.

Voor bovenstaande bestemmingen geldt op dit moment dat de grenzen open zijn en er gereisd mag worden. Per bestemming gelden in verband met het coronavirus wel bepaalde regels. Het is voor alle reizigers aan te raden om zich hier op voorhand goed over te informeren. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

UNESCO-monumenten in overvloed in Midden-Amerika

Zomaar een dagje weg met de trein mag weer 16
Nicaragua. Foto: Visit Centro America LEON

Sinds UNESCO in 1972 is begonnen met het uitroepen van natuurlijke en culturele wereldwonderen als Werelderfgoedlocaties is de lijst aanzienlijk gegroeid. Momenteel staan er 1121 locaties op de lijst in 167 landen. Toeristen die Midden-Amerika bezoeken hebben ook volop keuze aangezien de regio momenteel 19 Unesco monumenten telt, variërend van koloniale stadscentra, natuurlijke wonderen tot archeologische juweeltjes.

Stadsliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Antiqua in Guatemala, de historische wijk Panama Viejo in Panama of het koloniale stadscentrum van Santo Domingo in de Dominicaanse Republiek. Indien je meer interesse hebt in de natuurschatten, breng dan een bezoek aan rif van Belize met zijn verbluffende mariene habitat of verken het Rio Plátano Bio Reserve in Honduras. Onder de archeologische Unesco hoogtepunten vallen onder meer Tikal en Antiqua in Guatemala, Joya de Cerén in El Salvador en de ruines van Copán in Honduras. 

Klik hier voor een volledige lijst van UNESCO-sites in Midden-Amerika.

Guatemala

Tikal  en Antiqua (beide in 1979 opgenomen) zijn misschien wel de meest bekende UNESCO locaties in Centraal-Amerika, en terecht: de verbazingwekkende tempelruïnes van de oude Maya-stad Tikal zijn een must-see in het reisprogramma van iedere toerist, alsmede de prachtige koloniale stad Antigua waarvan de meeste gebouwen dateren uit de 17e en 18e eeuw. De oude Maya-site Quirigua bij het Izabalmeer wordt minder bezocht, maar heeft enkele van de best bewaarde rechtopstaande zuilen en zogenaamde zoomorfen – goden in dierlijke vorm.

Panama

Naast Panama Viejo (opgenomen in 1997) – de eerste Europese nederzetting die in Amerika is gebouwd – zijn er nog drie andere Unesco locaties: het Darien National Park van zo’n 6000 km2 is het meer dan waard om te ontdekken waaronder de zandstranden, rotsachtige kusten, mangroven, moerassen en hooggelegen tropische bossen met bijzondere dieren in het wild. De militaire versterking van Portobello-San Lorenzo en het Coiba National Park maken de UNESCO-lijst van Panama compleet.

Costa Rica

De vier nationale parken die deel uitmaken van het Guanacaste Conservation Area in het noordwesten van Costa Rica staan ​​bekend om hun rijke natuurlijke schoonheid en werden in 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Het tropische woud heeft een verbazingwekkende diversiteit aan zeldzame dieren- en plantensoorten. Andere UNESCO-sites zijn het Cocos eiland, de ronde stenen bollen van de Diquis en het Talamanca Range Reserve in het La Amistad National Park.

Belize

Het Belize Barrier Reef Reserve rif werd in 1996 opgenomen in de Unesco lijst is een van ’s werelds meest bijzondere ecosystemen – het is een van de beste duikplekken ter wereld met meer dan 500 vissoorten en met een lengte van 260 km het langste rif op het noordelijk halfrond, en het op één na grootste in de wereld na het Great Barrier Reef in Australië.

El Salvador

Om het erfgoed van een Maya-boerendorp voor toekomstige generaties in stand te houden, besloot UNESCO in 1993 om de archeologische vindplaats Joya de Ceren op te nemen. Het boerendorp werd opgericht in 1200 voor Christus en vanwege de vele vulkaanuitbarstingen zijn de bouwconstructies – op dit moment zo’n 70, maar ze zijn nog steeds aan het graven – en kunstvoorwerpen zijn nog steeds in een uitstekende staat. 

Nicaragua

Nicaragua heeft twee UNESCO-sites: een daarvan is de kathedraal van León in de stad León, gebouwd tussen 1747 en 1814 – een van de meest indrukwekkende monumenten van het land, die barokke en neoclassicistische stijlen met elkaar combineert.
Gelegen nabij de stad Puerto Momotombo bevindt zich het tweede UNESCO-monument: de ruïnes van León Viejo, een uitzonderlijke getuigenis van de eerste Europese nederzettingen die hier in 1524 zijn gesticht. De ruïnes bestaan ​​uit 17 koloniale bouwwerken.

Honduras

Het nationaal park Río Plátano Biosphere Reserve in de noordelijke regio Mosquita in Honduras staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Er leven honderden diersoorten en verschillende inheemse stammen die hun traditionele woongemeenschappen in stand houden. De tweede UNESCO-site zijn de uitzonderlijke Maya-ruïnes van Copan, een van de meest bijzondere Maya steden met prachtige pleinen, sculpturen, altaren, stèles, tempels en meer.

Is Canada wel zo’n paradijs?

Zomaar een dagje weg met de trein mag weer 18
Emy Koopman in Canada. Foto: Hans Pool

Adembenemend natuurschoon, tolerant, veilig en welvarend. Dat is het beeld dat we in Nederland hebben van Canada. Maar is het echt zo paradijselijk, of weet het land van Trudeau vooral een beschaafd masker op te zetten? Schrijver Emy Koopman reist van Vancouver naar Montreal en kijkt welke problemen er broeien onder de oppervlakte. 

De serie duikt in alle urgente thema’s van deze tijd en onderzoekt hoe het in Canada is gesteld met racisme en gendergelijkheid, migratie, klimaatveranderingen de verzorgingsstaat. Emy Koopman spreekt beroemde Canadese intellectuelen zoals Charles Taylor, Margaret Atwood en Jordan Peterson.

Aflevering 1: verdwenen vrouwenZondag 30 augustus, 20.35 uur, NPO 2 – In Canada lopen inheemse vrouwen zes keer zoveel kans om gewelddadig aan hun einde te komen als witte vrouwen. De ‘Highway of Tears’ is een eindeloze snelweg in de provincie British Columbia waar sinds de jaren zeventig zeker negentien, maar volgens onofficiële schattingen meer dan veertig, vrouwen en meisjes verdwenen. De meesten behoorden tot de inheemse bevolking.

Zij staan niet op zichzelf, maar zouden het gevolg zijn van ruim honderd jaar koloniaal beleid, waarbij inheemse kinderen werden weggerukt uit hun families om in kostscholen geplaatst te worden. Kostscholen die ‘de indiaan in het kind’ moesten vernietigen, maar in veel gevallen het kind zelf onherstelbaar beschadigden. Praktijken die tot ver in de jaren 90 plaatsvonden. Emy Koopman spreekt familieleden van een meisje dat vijfentwintig jaar geleden verdween langs de Highway of Tears en ze ontdekt dat de verdwijningen nog áltijd niet tot het verleden behoren.

Aflevering 2: giftige mannelijkheid Zondag 6 september, 20.35 uur, NPO 2 – In deze aflevering onderzoekt Emy Koopman de gelijkheidsstrijd tussen mannen en vrouwen in Canada. Met een zelfverklaarde feministische premier, een kabinet vol vrouwelijke ministers en overal genderneutrale toiletten, lijkt het land buitengewoon progressief. Maar hoe kan het dan dat er in Canada al twee keer een aanslag was specifiek gericht tegen vrouwen? De ‘Toronto van attack’ in 2018 kostte tien mensen het leven. De dader verklaarde te behoren tot de ‘incels’, een online groep van zwaar gefrustreerde mannen, die onvrijwillig zonder seks zitten en vrouwen hiervan de schuld geven. Hoe kan zulke vrouwenhaat in Canada woekeren en wat wordt ertegen gedaan? Koopman loopt mee met mannelijke feministen op hakken en vrouwelijke boksers, maar spreekt ook zelfhulpgoeroe en psychologieprofessor Jordan Peterson, die bekend werd door zijn kritiek op het hedendaagse feminisme. Is Canada bezig te polariseren?

Aflevering 3: de prijs van zwart goudZondag 13 september, 20.35 uur NPO 2 – De Canadese natuur is overweldigend mooi, maar niet overal is deze onaangetast gebleven. Eén plek draagt bij uitstek de zichtbare schande van gewetenloos gewin: Fort McMurray in Alberta, het hart van de zogenaamde ‘teerzanden’. De olie die uit deze teerzanden wordt gewonnen, heeft Alberta tot een van de rijkste provincies van Canada gemaakt. De olie is diep in de identiteit van de bewoners verankerd, en president Trudeau laat Alberta dan ook lustig doorpompen. De enorme CO2-uitstoot die ermee gepaard gaat en de vergiftiging van de belangrijke Athabasca-rivier ten spijt werkt ook de inheemse bevolking in veel gevallen zelf mee aan de oliewinning. Emy Koopman verkent hoe de olie-industrie het leven van de mensen raakt en stelt de vraag hoe houdbaar deze industrie nog is in tijden van klimaatverandering.

Presentatie: Emy Koopman. Regie en camera: Hans Pool

Over Emy Koopman

Emy Koopman is schrijver en onderzoeksjournalist en promoveerde op psychologisch onderzoek naar empathie en literatuur. Haar debuutroman Orewoet (2016, Prometheus) werd genomineerd voor verschillende literaire prijzen. Koopman verbleef meerdere keren gedurende langere tijd in Canada en schreef over het land voor De Correspondent. Haar tweede roman, Het Boek van Alle Angsten, verschijnt deze september.

Over Hans Pool

Hans Pool is cameraman en regisseur en won in 2018 een Emmy voor de documentaire Bellingcat – Truth in a Post-Truth World. Eerder maakte hij diverse reisseries voor de VPRO waaronder Van Moskou tot Moermansk met Jelle Brandt Corstius en Van Dis in Afrika met Adriaan van Dis.
Website: vpro.nl/canada

In het kort – nieuwsoverzicht

Handig om mee te nemen op reis:

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.