Cultuur heeft in Rwanda veel gezichten

Cultuur heeft in Rwanda veel gezichten 9
Photo by maxime niyomwungeri on Unsplash

Strakke schilderijen van koeienmest, dansen met graspruiken, een kapsel in halve cirkels om je vrijgezelle status te etaleren of robuuste manden van gras en bladeren. Stuk voor stuk kunststukjes van de Rwandese cultuur. Dit zijn de zes opmerkelijkste.

Umuhamirizo, van krijgersdans tot feestdans
Muziek en dans zijn in Rwanda belangrijke cultuuruitingen. Een van Rwanda’s oudste traditionele dansen is de krijgersdans umuhamirizo. Deze van oorsprong Burundese dans werd door koninklijke soldaten uitgevoerd na het winnen van een veldslag. Gepaard met tromgeroffel en hoorngeschal. De dansers droegen graspruiken, beschilderden hun bovenlijf in verschillende kleuren en droegen bellen om hun armen. Getooid met speer en schild, een imposante verschijning. De Rwandezen verrijkte de dans later met gevechtstechnieken en liederen. Tegenwoordig is de umuhamirizo-dans een gebruik tijdens feesten en bruiloften. Tijdens een umuhamirizo-workshop leer je de dans en maak je plezier met de lokale bevolking. 

Lees ook

Amasunzu, een messcherp kapsel
Om je te tooien met een Rwandees amasunzu-kapsel gebruikt men een scherp mes. Met deze umushyo wordt het hoofdhaar geschoren en blijven plukjes haar over die in verschillende richtingen gekamd kunnen worden. De meest gekozen verschijning van amasunzu is de dubbele halve maan. Een van de top van het voorhoofd naar het linkeroor en een van het rechteroor naar het achterhoofd net boven de nek.
Dit kapsel werd gedragen door mannen en jonge meisjes. Jonge meisjes droegen het om aan te geven dat ze huwbaar waren. Tijdens het ritueel kogosha amasunzu, het volwassen worden van het meisje, werd het hoofd kaalgeschoren. Na het huwelijk droegen mannen wel maar vrouwen geen amasunzu meer.

Imigongo, muurschilderingen met een bijzondere grondstof
Imigongo betekent zo veel als muurschilderingen. Het is een zeer decoratieve Rwandese cultuurvorm. Het bijzondere van deze schilderingen is de reliëfvorm, waarbij oppervlakken afgebakend worden door uitstekende ribbels, dankzij de toepassing van koeienmest.
Het was Kakira, de Prins van Gisaka, die in de 18e eeuw zijn huis met imigongo versierde. Traditioneel werden de imigongo’s op de binnenmuren aangebracht en in de kleuren zwart, wit, rood, parelgrijs en lichtgeel. Tegenwoordig vindt men deze kunstvorm op panelen van verschillende afmetingen en met een gevarieerd scala aan geometrische patronen en kleuren. Deze unieke handwerken worden verkocht op de ambachtelijke markten in het hele land.  

Ububumbyi, eeuwenoud handwerk
Pottenbakken is een Rwandese traditie die meer dan tweeduizend jaar oud is. In de loop der eeuwen zijn de vorm en versieringen van de potten wel veranderd. De abayovu, een bevolkingsgroep in Rwanda en Burundi, waren de beste pottenbakkers en hun oorspronkelijke handwerk bleef lange tijd onveranderd. Tegenwoordig beschikken pottenbakkers over machines en ovens.
Ooit afgevraagd hoe men vroeger potten maakte vóór de introductie van de pottenbakkersschijf en moderne ovens? Tijdens je bezoek aan Rwanda stap je hier terug in de tijd. 

Umuganda, samenkomen met een doel
Elke laatste zaterdagochtend van de maand komen Rwandezen samen voor gezamenlijke activiteiten. Ook buitenlandse gasten zijn daarbij van harte welkom. Samen wordt zwerfafval opgeruimd, worden bomen geplant of huizen gebouwd. Deze oude traditie werd in 1998 in ere hersteld en is gebaseerd op het pre-koloniale model van wederzijdse hulp: umuganda. Dit betekent letterlijk “het samenkomen met een gemeenschappelijk doel om een resultaat te bereiken”.
Tijdens umuganda worden straten afgezet en het ligt het dagelijks leven voor even stil. Van iedereen tussen 18 en 65 jaar wordt verwacht om deel te nemen, tenzij de gezondheid dat in de weg staat. Wie niet meedoet riskeert een berisping van de buurtleider.

Agaseke, manden met traditie
Een agaseke mand is in Rwanda een traditioneel huwelijksgeschenk van de moeder aan haar dochter. Deze doelmatige manden werden vooral gebruikt om levensmiddelen te vervoeren. Ze worden gemaakt van natuurlijke materialen als vezels, veenreukgras, palmblad, stro, bananenblad en organische garens. De manden worden volledig met de hand gesponnen, geweven en versierd met verf in verschillende kleuren. Tegenwoordig komen vrouwen voor de gezelligheid samen om manden te maken. Agaseke manden zijn er in allerlei maten en kleurstellingen. Bij uitstek een cadeau voor de thuisblijvers na afloop van een reis in Rwanda.           

Meer over reizen naar en in Rwanda is te vinden op Visit Rwanda.

En dan nog dit

Zinderende nazomer in Amsterdam

Het rondje Vondelpark, de coffee to go in de Jordaan of een ijsje eten bij Pisa. We kennen het ondertussen allemaal wel en daarom delen wij graag drie unieke activiteiten waarmee jij hoe dan ook de beste indruk maakt op je nieuwe geliefde. Samen zetten we in op een fijne nazomer vol mooie momenten en met de 3 leukste To Do’s in Amsterdam Noord gaat dat vast en zeker lukken! Van een ultiem all-in cultureel concept bij STRAAT Museum tot zweven boven onze bruisende hoofdstad; Amsterdam is een waar date-paradijs, je moet alleen wel de juiste plekken weten te vinden. STRAAT is het grootste museum voor graffiti en street art ter wereld. Geïnspireerd door de straatkunst op het NDSM-terrein, is enkele jaren geleden met een klein en betrokken team het idee ontstaan om een museum op te richten ter ere van deze kunstvorm. Vandaag de dag bestaat de collectie uit ruim 200 kunstwerken, allemaal speciaal voor het museum gecreëerd. De werken zijn daardoor medegeïnspireerd door de creatieve en rauwe sfeer die het NDSM-terrein zo dynamisch maakt. STRAAT is gevestigd in de voormalige lasloods, nu een rijksmonument, met op de gevel de iconische mural van Anne Frank van de hand van Braziliaans kunstenaar Eduardo Kobra. Zie voor meer informatie ook straatmuseum.com.

Film by the sea kijken vanuit een auto

Film by the Sea biedt ook dit jaar diverse filmspecials aan waarbij film beleefd kan worden op bijzondere locaties. De monumentale Sint Jacobskerk in Vlissingen is het decor voor het filmconcert. De Drive-In wordt in de Machinefabriek in Vlissingen gehouden terwijl De Drive-Uit over de Westerschelde vaart, terwijl de klassieker The Navigator wordt vertoond. Ook heeft het filmfestival een groot aantal bijzondere documentaires geselecteerd. Film by the Sea vindt plaats van vrijdag 10 tot en met zondag 19 september in CineCity in Vlissingen, met satellietprogramma’s door heel Zeeland. Klik hier voor de festival-trailer. Ook dit jaar is de Machinefabriek in Vlissingen het decor van de Drive-In bioscoop. Auto Poppe zet ruim veertig auto’s klaar die gereserveerd kunnen worden voor een speciale voorstelling van een filmhit. Tussen 13 en 17 september staan er diverse kaskrakers als Romeo + Juliet,  RoboCop, Mamma Mia, Top Gun en Bohemian Rapsody op het programma. Voor meer informatie en tickets klik je hier.

Feestelijke 20ste editie Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog

Van 2 t/m 7 oktober 2021 viert het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog zijn twintigste verjaardag. In een samenspel van muziek en natuur presenteert het geliefde, jubilerende festival over het hele 200 km² grote Waddeneiland masterclasses, muziekdocumentaires, lezingen, natuurexcursies én concerten van vijftig nationale en internationale topmusici. Bij de jubileumeditie van het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog klinkt het hele eiland. Of je nu in de concertzaal zit, door de Kobbeduinen fietst of op het strand loopt, overal is muziek te horen. Voor het jubileum is een speciale festival-app ontwikkeld waarin de bezoeker de concerten live over het hele eiland kan beluisteren. Deze worden gegeven door internationale topmusici zoals cellist Gary Hoffman, pianist Julien Libeer en violist Philippe Graffin, maar ook door talenten zoals violist Niek Baar, zangeres Nai Barghouti en contrabassist Sasha Witteveen. Dit najaar fungeert het eiland tevens als festivalmuseum; op bijzondere plekken beleeft de bezoeker kunst in de vorm van buitenoptredens, een foto-expositie, podcasts en zandkunstwerken.

Ontdek vijf verrassende plaatsen in Saksen-Anhalt

Steeds meer mensen ontdekken Saksen-Anhalt, een veelzijdige vakantieregio in Midden-Duitsland die rijk is aan uitgestrekte natuurgebieden, verrassende fiets- en wandelroutes, historie en cultuur. Wat Saksen-Anhalt zo bijzonder maakt is de enorme diversiteit: van het nationaalpark Harz in het westen, de Altmark het noorden tot de wijngaarden en romantische kastelen in het zuiden. Met daartussen een schat aan historische en culturele bezienswaardigheden, rivierlandschappen en bruisende steden. Heb je nog inspiratie nodig voor een tripje in het najaar?  Meer informatie vind je op www.vakantieland-saksen-anhalt.de, www.saale-unstrut-tourismus.de, www.visitdessau.com

In het kort – Nieuwsoverzicht

  • Zo wordt de camper de ideale werkplek voor de Digital Nomad (Autovisie)
  • Waarom het goed is af en toe alleen op reis te gaan (Nu.nl)
  • Lonely Planet-rover drijft boekhandels tot waanzin: zo is hij ze telkens weer te slim af (Gelderlander)*
  • Klein maar slim: nieuwe Mercedes-Benz Citan camper (Autovisie)
  • Zo ga je na de vakantie gemotiveerd en efficiënt weer aan het werk (Nu.nl)
  • Zomer in Flevoland: veel nieuwe campings in de provincie (Omroep Flevoland)
  • Geld eruit gevlogen in de vakantie? Zo krijg je je financiën weer op orde (Nu.nl)
  • 3 redenen om nu al je wintersport 2022 te boeken (Op Wintersport.nl)
  • Grote schoonmaak voor camper of caravan: zo doe je dat (Nu.nl)

Video van de week: Most amazing Vacation Rentals

Niet alleen voor films of series kun je terecht op Netflix. Ook voor reis-inspiratie. De redactie van Elkedagvakantie is onlangs begonnen met bovenstaande serie. Wel wat suikerzoet zo nu en dan vooral onmogelijk in de meeste gevallen om te boeken, maar wel leuk om bij weg te dromen.

Weekendradio op Hit100.nl

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.