Belfast presenteert zich als ‘verrassend nieuwe hotspot’ voor een stedentrip in 2022

In Belfast kun je in dit kasteel overnachten: Killeavy Castle Estate, Killeavy, Foto: Co. Armagh

Muziek en Belfast zijn voor velen al langer onlosmakelijk met elkaar verbonden maar dat de Noord-Ierse hoofdstad zich ook op veel andere manieren onderscheidt, is minder bekend. Met de recentelijke toetreding van Belfast tot de top 20 meest duurzame bestemmingen ter wereld, de award voor gastvrijheid en gastronomie van Killeavy Castle Estate en UNESCO muzikale benoeming, komt de veelzijdigheid van Belfast in de schijnwerpers.

Lees ook

Bovendien is het de ideale uitvalsbasis voor een mix van countryside en citylife. Bezoek bijvoorbeeld ook de Giant’s Causeway, de indrukwekkende rotspartijen langs de noordkust boven de Noord-Ierse hoofdstad en geniet daarnaast van de enorme keuze aan duurzame hotels, hectares aan prachtige parken en een scala aan gastronomische hoogstandjes en oprechte gastvrijheid in de stad. Het is gemakkelijk om jezelf onder te dompelen in een van de meest duurzame steden ter wereld, wat ons betreft de nieuwe hotspot van 2022.

De muzikale geest van Belfast
Belfast is de eerste stad op het eiland Ierland die de City of Music-status heeft gekregen waar het rijke muzikale erfgoed gevierd wordt en die haar buitengewone bijdrage aan muziek erkent. Verschillende muzikanten van eigen bodem waren betrokken, waaronder zanger en gitarist Gary Lightbody van de band Snow Patrol en de voor een Emmy genomineerde componiste Hannah Peel. Als houder van de titel en onderdeel van UNESCO’s City of Music-programma en het bredere Creative Cities Network, zal Belfast de komende jaren een reeks grote muziekevenementen organiseren.

Een aanrader om Belfast als muziekstad te ervaren is de Belfast Traditional Music Trail, die begint in de bar The Dirty Onion in het bruisende Cathedral Quarter. Maar vergeet ook niet de diversiteit aan locaties voor livemuziek te bezoeken.

Een van de duurzaamste bestemmingen ter wereld
De stad Belfast staat in de officiële lijst van de Top 20 duurzame bestemmingen ter wereld. Deze lijst wordt jaarlijks samengesteld door Global Destination Sustainibility Index (GDS-Index) en met 70,7% is Belfast dit jaar toegetreden tot de top 20. Een van de grootste, ‘groene’ partnerschap is een nieuwe samenwerking met wereldwijde duurzaamheidsexpert Green Tourism, die best-practice duurzaamheidsnormen beoordeeld en uitreikt aan het bedrijfsleven.

Ervaar zelf Belfast op een duurzame wijze: Verken de stad in een rustig tempo te voet, van de Titanic Belfast tot een self-guided Game of Thrones®-wandeltocht, of bezoek de beroemde St George’s Market, of een van de vele musea of kunstgalerijen. Daarnaast zijn er ook tal van prachtige natuurlijke landschappen in de nabije omgeving te ontdekken – van de prachtige botanische tuinen en het rustige Lagan Jaagpad tot een klim naar Cave Hill, een van de gemakkelijk te bereiken heuvels en bergen rondom de stad.

Slapen in een kasteel: Killeavy Castle Estate bekroond met luxe award
Op nog geen uur rijden van Belfast ligt Killeavy Castle Estate. Dit, in 2019 geopende, landelijk toevluchtsoord in Noord-Ierland heeft de prijs Luxury Castle Hotel (Europe) Award 2021 gewonnen. Het landgoed is gevestigd aan de voet van de Slieve Gullion-berg in County Armagh en het middelpunt is het indrukwekkend mooi gerenoveerde Killeavy Castle – een monumentaal negentiende-eeuws juweel in zijn oude glorie hersteld. Dit is een unieke beleving voor fijnproevers met smakelijke proeverijen en ‘van boer tot bord’ eetervaringen. En goed te combineren met natuurbelevenissen door de rustige ligging – van bosbaden tot landgoedwandelingen en destilleerderijtochten tot begeleide wandelingen naar de top van de mystieke bergen van Gullion.

Vanaf het begin is het boetiekhotel met 45 kamers, waar duurzaamheid centraal staat, gebouwd met eco-referenties met het uiteindelijke doel klimaatneutraal te worden. Er zijn al verschillende nieuwe groene initiatieven gelanceerd, waaronder de ontwikkeling van een ommuurde landgoedtuin en een boerderijwinkel.

Covid maatregelen in Noord-Ierland
Noord-Ierland past een systeem toe waarbij landen worden ingedeeld in drie categorieën (groen, rood en oranje) en de maatregelen die worden genomen, zijn afhankelijk van het land van herkomst of doorreis van bezoekers. Meer informatie is te vinden op de website van de regering van Noord-Ierland. We raden u aan om regelmatig de website van de Ierse overheid te raadplegen voor de laatste informatie.

Gezelligheid in het centrum van Belfast

En dan nog dit:

Tentoonstelling ‘De Prikbrief: De laatste boodschap van Douwe Meijer’,

“Het is een bijzondere manier van schrijven ik kan het heden nog doen.” Met deze zin opent Douwe Meijer, verzetsman uit Arnhem, zijn brief. Geprikt met een speldje in een stuk pakpapier. Deze prikbrief gooit hij, op hoop van zegen, samen met een tweede brief uit de trein op transport naar Duitsland. Op bijna wonderbaarlijke wijze bereikten de brieven hun bestemming.


Op 5 september 1944 is het Dolle Dinsdag. Het gerucht gaat rond dat geallieerde legers de Nederlandse grens hebben overgestoken en de Nederlandse bevolking is ervan overtuigd dat ze snel bevrijd zal worden. De Duitse autoriteiten proberen onder andere Kamp Vught zo snel mogelijk te ontruimen. Hier zitten op dat moment nog duizenden mensen gevangen, waaronder Douwe Meijer.

Voor vertrek weet Douwe Meijer nog snel een brief op te stellen voor zijn familie in Arnhem. Hij heeft geen schrijfwaar of briefpapier en prikt met een speldje zijn boodschap in een stuk verpakkingspapier. Hij gooit deze prikbrief samen met een tweede brief uit de trein, in de buurt van Nijmegen. De brieven weten zijn familie te bereiken, maar Douwe zou hen nooit meer terugzien. In oktober 1945 ontving zijn vrouw Baafke Meijer-Ganzevoort een bericht van het Rode Kruis en een brief van één van Douwe’s medegevangenen. Hieruit werd duidelijk wat er met Douwe was gebeurd. Hij stierf op 22 april 1945.

De ontroerende brief is samen met andere correspondentie vanaf 1 maart te zien in de tijdelijke tentoonstelling ‘De Prikbrief: De laatste boodschap van Douwe Meijer’ bij Airborne at the Bridge, de Arnhemse dependance van het Airborne Museum.

Airborne Museum
De Slag om Arnhem, onderdeel van Operatie Market Garden, heeft grote impact gehad op het verloop van de Tweede Wereldoorlog. In het Airborne Museum vertellen we het verhaal van de Slag om Arnhem.

Het Airborne Museum is gevestigd in Villa Hartenstein, het hoofdkwartier van de Britten in september 1944. In het museum doorloop je stap voor stap de Slag om Arnhem, luister je naar de aangrijpende verhalen van Britse, Duitse en Poolse soldaten en maak je kennis met burgers en hun bijzondere getuigenissen. 

Overnachten naast de houten achtbaan van Attractiepark Toverland

Op het parkeerterrein dat grenst aan de houten achtbaan Troy bij pretpark Toverland verrijst ook dit zomerseizoen het Pop-Up Summer Camp. Bezoekers kunnen op deze Toverland-camping blijven slapen in een knus ingerichte ToverTent of in hun eigen camper, caravan of tent. Het is vanaf nu mogelijk om een verblijf te boeken met aankomstdata tussen zaterdag 16 april en zondag 4 september. Een overnachting op de camping is inclusief toegang tot Toverland en unieke activiteiten buiten openingstijd van het attractiepark. Meer informatie is te vinden via toverland.com/overnachten.

Het Pop-Up Summer Camp biedt plek aan 100 ingerichte ToverTenten en staanplaatsen voor eigen caravans, campers en tenten. De camping is uitgerust met elektriciteit en centrale sanitaire voorzieningen. Entree tot Toverland is voor het gehele verblijf inbegrepen. In- en uitchecken kan bij een speciale receptie bij de winterentree van Toverland. Deze entree is tevens de exclusieve in- en uitgang van het attractiepark voor verblijfsgasten. Wie volledig ontzorgd wil worden, kan bovendien bedlinnen en ontbijtboxen bijboeken.

Uniek activiteitenprogramma

Met het Pop-Up Summer Camp speelt Toverland in op de behoefte van de bezoekers om in en rondom eigen land op een onderscheidende locatie op vakantie te gaan. “Dit jaar willen we onze bezoekers een nóg uniekere ervaring aanbieden. Daarom vinden er extra veel activiteiten buiten openingstijd plaats”, vertelt Anne-Chris Janssen, Manager Gastenservice. “Zo kunnen verblijfsgasten de dag sportief beginnen met ochtendgymnastiek van Toos Toverhoed en zijn de speeltoestellen en speciaal ingerichte sportvelden in de Tovertuin van 08:00 tot 20:00 uur toegankelijk. Na sluitingstijd kunnen bezoekers genieten van de Kids Disco en de Betoverende Bingo. Ook de spectaculaire klim naar de 35-meter hoge top van Troy keert terug. Een bezoek aan het Pop-Up Summer Camp belooft dus een onvergetelijke beleving te worden!”

Reserveren

Bezoekers dienen van tevoren een plekje op het Pop-Up Summer Camp te reserveren via de website van Toverland. Voor abonnementhouders zijn er extra voordelige arrangementen beschikbaar. Zo is het mogelijk om een staanplaats vanaf € 30,- per nacht en een 2-persoons ToverTent vanaf € 52,50 per nacht te boeken (excl. opties en toeslagen). Aankomst en vertrek is mogelijk op geselecteerde data tussen zaterdag 16 april en zondag 4 september 2022.

De mooiste skigebieden in Stiermarken

De voorjaarsvakantie is begonnen, de inreismaatregelen voor Oostenrijk zijn verder versoepeld, hoog tijd om je ski’s of snowboard te pakken en de bergen van Stiermarken in te trekken. In deze deelstaat vind je veel verschillende en mooie skigebieden. Ga bijvoorbeeld naar de prachtig besneeuwde bergen van Schladming-Dachstein en ontdek de leukste activiteiten in Ausseerland en Murtal.  

1. Ausseerland – skiën, langlaufen en nog veel meer
Het Ausseerland Salzkammergut is een gebied in het noorden van Stiermarken. Het landschap wordt gesierd door imposante bergen en glasheldere meren. In de winter nodigen de skigebieden Loser en Tauplitz je uit voor een heerlijke wintersportvakantie. Je vindt hier zo’n 77 kilometer aan pistes en afdalingen. Uitdagend, vol afwisseling en geschikt voor beginners en gevorderden. Geen zin om te skiën? Je kunt ookrodelen op de Grafenwiese en schaatsen in Altaussee. In de gehele omgeving is ook meer dan 250 km aan langlaufgebied te vinden! Geweldige opties voor een onvergetelijke wintersport.

2. Murtal – ongerepte landschappen in de avonturenregio
Ook in Murtal heb je tal van activiteiten, het wordt ook wel de avonturenregio genoemd. Hier vind je 165 kilometer aan pistes in allerlei moeilijkheidsgraden, skiliften die je naar grote hoogte brengen en funparken voor de echte fanatiekelingen. Het fijne aan Murtal is dat er geen lange wachtrijen zijn bij de verschillende activiteiten. Dit komt doordat het gebied iets minder bekend is. Beginners kunnen hun eerste bochten oefenen op rustige hellingen, experts genieten van kilometers gevarieerde afdalingen en professionals bewijzen hun vaardigheden op de zwarte pistes.

3. Schladming-Dachstein – een winters paradijs voor groot en klein
De regio Schladming-Dachstein in het westen van Stiermarken heeft in de winter genoeg te bieden voor een unieke vakantie. Of je nu wilt ontspannen of avonturen wilt beleven, de vakantieregio Schladming-Dachstein heeft voor ieder wat wils. Zo kun je je vermaken op 230 kilometer aan pistes, maar zijn ook veel mogelijkheden om off-piste te gaan. De regio Schladming-Dachstein levert niet alleen topprestaties met zijn panorama, maar ook met de regionale keuken. Een grote keuze aan producten en delicatessen uit Stiermarken – gecombineerd met regionale gastvrijheid en culinaire kunst – zal je hart sneller doen laten kloppen.

4. Combineer wintersport met de stad Graz
Een dagje niet op de latten, of gewoon een keer je wintersport combineren met een stedentrip? Breng een bezoek aan Graz, de tweede stad van Oostenrijk. De lente arriveert hier al vroeg, waardoor je de winterse activiteiten in de regio’s goed kan combineren met een warmere dagen in de stad. Deze gezellige hoofdstad van Stiermarken staat bekend om de perfecte samensmelting van middeleeuwse en moderne architectuur. De stad heeft namelijk het grootste middeleeuwse stadscentrum van Europa, maar staat tegelijkertijd bekend om de expertise in duurzaam design.

Reizen en meer informatie via VerrassendGraz.nl
Via de website VerrassendGraz.nl vind je meer informatie over de mogelijkheden voor een winterse vakantie naar Graz in Stiermarken. Bovendien vind je hier verschillende pakketreizen van reisorganisaties. Deze zijn altijd inclusief KLM-vlucht naar Flughafen Graz.

KLM vliegt 2 keer per week van Amsterdam naar Graz: maandag en vrijdag. Met de directe vlucht ben je binnen 1 uur en 45 minuten in Graz. Het is de snelste en meest comfortabele manier om in deze gezellige stad te komen. Raadpleeg de website van KLM voor het meest actuele vluchtschema.

Veilig op reis
Op dit moment geldt er vanuit de Nederlandse overheid voor reizen naar Oostenrijk een geel reisadvies. Wat dit betekent voor jouw reisplannen kan je lezen op de website van Nederland Wereldwijd. Houd ook in de gaten wat de lokaal geldende maatregelen zijn.

Neushoorn geboren in Belgische dierentuin

Iedereen bij Pairi Daiza is dolgelukkig om de geboorte van een zuidelijke witte neushoorn aan te kondigen. Het gaat om een soort waarvan in het zuiden van Afrika 10.000 dieren nodeloos en brutaal gestroopt zijn voor hun hoorn, in de laatste 10 jaar. In diezelfde periode mocht Pairi Daiza in totaal vier geboortes vieren.

Op maandag 7 februari, rond 14u, is Eléonore (Ellie) voor de derde keer mama geworden in Pairi Daiza. Het gaat goed met haar zoontje, dat geniet van het gezelschap van zijn moeder. Hij heeft nog geen naam: het park zal in de komende dagen die keuze overlaten aan haar Facebook-fans.

De nieuwste aanwinst bij Pairi Daiza
Legendarische hikingroutes door de Alpen in boekvorm

Ben jij een liefhebber van hiken en de Alpen? Dan is het boek Wanderlust-Alpen iets voor jou. Hierin staan de meest legendarische hikingroutes beschreven met prachtige foto’s. Het cadeau voor iedereen die de natuur in wil.

Met een schitterend uitzicht tijdens het hiken loop je de mooiste routes in de Alpen. Langeafstandstochten en beschrijvingen over de natuur waar jij als natuurliefhebber van kan genieten. De Alpen is een gebied wat zich strekt van Frankrijk tot Slovenië. Hiermee vormt het zich tot het meest indrukwekkende en grootste berggebied van Europa.

Over de auteur
Die Gestalten Verlag is een uitgeverij en een creatieve agency die voornamelijk bekend zijn van de boeken over kunst, architectuur, design en fotografie. Zij hebben al meer dan 600 boeken uitgegeven over deze onderwerpen.
Wanderlust-Alpen | Hiken door de Alpen | Die Gestalten Verlag | 9789021591407 | € 39,99 | 3 mei 2022

In het kort – Nieuwsoverzicht

  • Ondanks (of dankzij) corona piekt toerisme in Overijssel en Gelderland: maar blijft dat zo? (de Stentor)
  • Dit voertuig is een e-bike, camper én boot ineen (RTL)
  • De Nederlandse overheid verkoopt deze ‘gevaarlijke’ tweedehands camper (Manners)
  • Dit zijn de mooiste stranden van Thailand – en je kunt er weer naartoe! (Metro)
  • Paleis Soestdijk wordt evenementenlocatie met appartementen en hotel (NOS)
  • Op ontdekkingsreis in eigen regio: ‘Mensen weten vaak meer over hun vakantie in Spanje dan over het Vechtdal’ (de Stentor)
  • Wc-rollen, warme dekens en een EHBO-set; zo bereiden wintersporters zich voor op de reis (Telegraaf)
  • In de krokusvakantie op reis? Dit zijn de beste anti-verveeltips voor in de auto (Metro)

Video van de week: Volkswagen komt met de ID. Buzz 

Weekendradio met Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.