Top 5 ‘niet te missen’ belevenissen bij een winterbreak in de Stubai Vallei

Wintersport in Oostenrijk. Foto: Elkedagvakantie

Oostenrijk is open en het wintersportseizoen is in volle gang, de hoogste tijd dus om de skilatten uit de kast te halen en af te stoffen. Zo’n beetje elke dag gaat er een vlucht of nachttrein richting Innsbruck, waardoor een wintersportvakantie zo geboekt is, last-minute of ver vooruit. Mocht je een bezoek aan de Stubai Vallei willen brengen tijdens de Krokusvakantie of kies je juist voor een short winter break buiten de vakantie om, wij delen de top 5 must-do’s voor jouw aankomende wintervakantie in Stubai Tirol.

Lees ook

1. Ontdek het grootste gletsjerskigebied van Oostenrijk  
De Stubaier Gletscher is het grootste gletsjerskigebied van Oostenrijk en biedt de luxe dat er van oktober tot en met juni sneeuw ligt. Dat betekent sneeuwgarantie het hele wintersportseizoen door dus! Met ruim 60 km aan piste is er een hoop variatie voor verschillende niveaus. Van brede en gemakkelijke afdalingen voor de beginners, tot opwindende zwarte pistes en moeilijke skiroutes voor de gevorderden. Daarnaast geniet je er van een fascinerend uitzicht over de Stubai Vallei. Vooral vanaf één van de mooiste uitzichtplatformen van de wereld, Top of Tyrol, welke je op een hoogte van 3.210 meter vindt.

2. Tijd voor gezelligheid in het skicentrum Schlick 2000
Tijdens jouw winter break in de Stubai Vallei is er uiteraard, tussen al het harde werken door, genoeg tijd over voor gezelligheid. Voor degenen die op zoek zijn naar de authentieke, Oostenrijkse gezelligheid leent het skicentrum Schlick 2000 zich hier perfect voor uit. Naast dat het een prachtig skigebied is met wel 22 gevarieerde pistekilometers, over een funpark beschikt met heel veel obstakels en een snelheidspiste, staat het ook wel bekend als het ‘’gezelligste’’ gebied van de vallei. Hier vind je namelijk een tal aan leuke restaurants en hutten om heerlijk te eten of gewoon een ijskoud biertje te nuttigen in de zon. 

3. Culinair genieten in het hoogstgelegen Haute Cuisine restaurant ter wereld 
Naast dat het restaurant op hoog niveau heerlijke gourmet gerechten serveert, biedt het ook een prachtig uitzicht over de hele vallei van zo’n 3.000 meter hoogte. Bekroond met drie koksmutsen, is restaurant Schaufelspitz daarmee het hoogstgelegen Haute Cuisine restaurant ter wereld. Het restaurant beschikt over een open haard binnen en een dromerig zonneterras buiten. De keuken wordt geleid door ervaren chef-kok David Kostner.

4. Rodelen onder het licht van de sterren
Wanneer je met de gondel of na een avontuurlijke wandeltocht door de besneeuwde bossen boven komt, geeft dat je de kans om met hoge snelheid weer naar beneden te rodelen. In Oostenrijk noemt men een slee, een rodel. In het Stubaital vind je wel 10 verschillende rodelroutes, welke allemaal onderscheiden zijn met het Tiroolse keurmerk voor veilige natuurrodelbanen. Rondom de Elferberg in Neustift ligt de langste natuurlijke rodelbaan van het Stubaital, van wel 8 km lang. Bijna elke dag is minstens één van de pistes tot laat in de avond open, zodat je avontuur niet hoeft te missen als de zon is vervangen door de maan. Terwijl je met volle vaart de berg af gaat, geniet je van het prachtige uitzicht van de sterrenhemel.

5. Winterwandelingen door de wonderbaarlijke natuur van Stubai
Naast skiën, snowboarden, rodelen en lekker eten en drinken, biedt het Stubaital de ideale omgeving voor de mooiste wandelingen. Tijdens een wandeling door het winterse landschap ontdek je de veelzijdigheid en schoonheid van de Tiroolse natuur rondom het charmante skigebied in Mieders. Breng eens een bezoek aan de Serlesbahnen Mieders en maak een winterwandeling langs het klooster “Maria Waldrast”. Deze route is 14 km lang en het fijne is dat het pad beschikt over een duidelijke bewegwijzering, verdwalen doe je dus niet zo snel! 

Winterwandelen in Oostenrijk. Foto: Elkedagvakantie

En dan nog dit:

Nieuws uit Las Vegas: dit is er nieuw bij de MGM Resorts

De MGM Resorts in het Amerikaanse Las Vegas hebben de afgelopen tijd niet stil gezeten. Er hebben namelijk verschillende veranderingen plaatsgevonden in en rondom de resorts. Zo heeft de hotelketen recent zijn  Loyalty Rewards Program aangepast; alle leden van dit programma kunnen nu MGM rewards-punten verdienen die weer voordeel bieden voor activiteiten in de resorts. Maar ook de hotelkamers zijn flink aangepakt en geheel in een modern jasje gestoken.

Nadat de toerismestroom naar Las Vegas, vanwege de pandemie, enkele maanden heeft stilgestaan kan er nu weer genoten worden van deze entertaintmenthoofdstad van de wereld.

Kamers met een gouden randje in het Luxor
Luxor is, met zijn indrukwekkende piramide, een van de meest opvallende hotels in Las Vegas. Niet alleen van buiten, maar ook van binnen is dit gebouw een prachtige verschijning. De Pyramid Tower-kamers zijn recent geheel gerenoveerd. De iconische kamers in de piramide zijn geïnspireerd door de Marokkaanse en Noord-Afrikaanse culturen. De kamers zijn voorzien van gewaagde oranje en blauwe details, die zijn afgewerkt met gouden accenten. Ook de badkamer is volledig vernieuwd. Dit geeft een frisse en strakke uitstraling, met uiteraard een Egyptisch tintje.

Vernieuwde inrichting met een grandioos uitzicht
Ook het Bellagio onthult nieuwe hotelkamers met elegante ontwerpen. Dit luxe hotel en casino ligt aan de Las Vegas Strip, achter de beroemde fonteinen. De inrichting van het hotel maakt direct indruk. Bij binnenkomst in de lobby bevind je je namelijk onder een prachtig versierd plafond met allerlei kleuren. De hotelkamers hebben een iets rustigere uitstraling. In de kamers is vooral gekozen voor frisse en lichte kleuren met enkele gouden en kleurrijke accenten.

Hotels in Las Vegas. Foto: Elkedagvakantie
Hotels in Las Vegas. Foto: Elkedagvakantie

City Break Vegas
Zoals je kunt zien heeft MGM Resorts genoeg te bieden voor Nederlanders. Benieuwd naar de mogelijkheden? Dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van City Break Vegas. Op dit platform staan reizen van verschillende reisorganisaties in Nederland verzameld. Iedere pakketreis bestaat uit een rechtstreekse vlucht met KLM naar Las Vegas, verblijf in een van de MGM Resorts en minimaal één excursie.

Veilig op reis
Check voor vertrek altijd het meest actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook vind je op website van de Amerikaanse overheid alle voorschriften voor het reizen naar Las Vegas. Door deze maatregelen en de voorbereidingen die MGM Resorts hebben getroffen met betrekking tot hygiëne kunnen reizigers veilig en gezond op reis. Het volledige gezondheidsplan van MGM Resorts is te vinden op de website.

Eerste Van Gogh wandelroute in Van Gogh Nationaal Park geopend

De eerste Van Gogh wandelroute in het Van Gogh Nationaal Park is geopend bij museum Vincentre in Nuenen. De nieuwe wandelroute (10 km) in Nuenen dompelt wandelaars onder in het landschap zoals Vincent van Gogh dat ooit zag. De route is de eerste in een reeks wandelingen die VisitBrabant Routebureau ontwikkelt in het Van Gogh Nationaal Park, dat in Brabant gestalte krijgt. Later dit jaar volgen Van Gogh wandelroutes rondom Helvoirt, Tilburg, Zundert en Etten-Leur. 

Vincent van Gogh woonde van december 1883 tot november 1885 in Nuenen. Hij maakte er vele lange wandelingen, waarbij hij zich liet inspireren door het landschap en de hardwerkende bevolking. De nieuwe wandelroute verbindt het Van Gogh-erfgoed in de kern van Nuenen direct met het landschap van Van Gogh Nationaal Park. De wandelroute start bij museum Vincentre in Nuenen, waar het officiële routepaneel is onthuld door Anneke Boezeman, directeur regie Van Gogh Nationaal Park, Heleen Huisjes, directeur VisitBrabant en Frank van den Eijnden, directeur Van Gogh Brabant en operationeel directeur Van Gogh Nationaal Park.  

Wandelen over onverharde paden
Vanuit het centrum voert de route langs enkele bijzondere Van Gogh Monumenten en over het terrein waar Vincent zijn eerste meesterwerk, ‘De aardappeleters’, schilderde. De bezoeker wandelt vooral over onverharde paden en wordt meegenomen in de natuur zoals Vincent van Gogh haar zag: populierenlandschappen, beekdalen, broekbossen en akkers wisselen elkaar af. Het is een gevarieerd tracé in het door Vincent zo geliefde boerenland en het natuurgebied Nuenens Broek waar Brabants Landschap zich inzet voor natuurbehoud.

Handige wandelkaart

De nieuwe wandelroute volgt grotendeels de wandelknooppunten en is te herkennen aan de schildjes met opschrift ‘Van Gogh Nationaal Park’, aangebracht op de bekende wandelknooppuntpaaltjes. Een papieren wandelkaart is verkrijgbaar bij Vincentre en in de webshop van VisitBrabant via webshop.visitbrabant.com. De route is online te bekijken in het Nederlands, Engels en Duits op routesinbrabant.nl.

Onverharde paden

Later dit jaar worden nog vier Van Gogh wandelroutes geopend in Zundert, Helvoirt, Tilburg en Etten-Leur. Het is de start van een grote ambitie van Van Gogh Nationaal Park om in het gehele gebied meer onverharde wandelpaden te realiseren. Dit past in een breder programma voor duurzaam toerisme. Uitgangspunt is daarbij dat het voor bewoners en bezoekers in dit gebied aantrekkelijker moet worden om vanaf de ‘eigen’ voordeur te genieten van het landschap. Zo wordt de bezoekdruk gespreid en worden populaire en kwetsbare natuurgebieden ontzien. Met de Van Gogh wandelroutes breidt VisitBrabant Routebureau zijn collectie hoogkwalitatieve belevingsroutes, opgebouwd rond Brabantse verhalen en thema’s, verder uit.    

Over Van Gogh Nationaal Park

Van Gogh Nationaal Park is een brede beweging van overheden, organisaties, instellingen, bedrijfsleven en toerisme in Brabant. Samen met inwoners en burgerinitiatieven bouwen zij aan het landschap van de toekomst, geïnspireerd door het lef en de verbeeldingskracht van Vincent van Gogh die hier opgroeide. Het Van Gogh Nationaal Park (vangoghnationalpark.com) beslaat het landschappelijk gebied van twee grote bekensystemen in Brabant. In het westen de Mark en Aa of Weerijs en in het oosten de Dommel en Aa. Samen vormen zij het bekenlandschap van de Brabantse zandgronden, waar grote natuurgebieden en landschappen als De Loonse en Drunense Duinen, het Groene Woud en de Baronie deel van uitmaken.

Over VisitBrabant Routebureau

VisitBrabant Routebureau is, samen met haar partners, verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van alle knooppuntroutes in Noord-Brabant in opdracht van provincie en gemeenten. Daarnaast ontwikkelt VisitBrabant Routebureau (routesinbrabant.nl) nieuwe thematische belevingsroutes en zorgt zij voor de promotie van Brabant als dé routeprovincie van Nederland. VisitBrabant Routebureau is onderdeel van VisitBrabant, de marketingorganisatie van destinatie Noord-Brabant.

Over Van Gogh Brabant

Vincent van Gogh werd in 1853 geboren in Brabant, in het zuiden van Nederland. De Brabantse locaties waar hij heeft gewoond en gewerkt, hebben hun krachten gebundeld onder de naam Van Gogh Brabant (vangoghbrabant.com). Drie Van Gogh centers, 39 Van Gogh Monumenten en de collectie originele werken in Het Noordbrabants Museum vertellen zijn levensreis. Bezoekers leren Vincent van dichtbij kennen: van zijn kindertijd in Zundert, tot de start van zijn carrière in Etten, van tekenles in Tilburg tot zijn eerste meesterwerk in Nuenen.

Di Lasso’s meesterwerk ‘Tranen van Petrus’ vanaf 19 maart eindelijk op tournee

Van 19 maart t/m 10 april 2022 toert Orlando di Lasso’s meesterwerk Tranen van Petrus – na een eerdere afgelasting vanwege de coronapandemie – eindelijk door het land. De gezamenlijke productie van het Nederlands Kamerkoor en Dance Company Nanine Linning met sterdanser Alexandre Riabko is theatraal en poëtisch, aangrijpend en actueel.

Kort voor zijn dood componeerde Orlando di Lasso (1532-1594) zijn meesterwerk Tranen van Petrus, een hoogtepunt van de Renaissance. Een hemelse reeks van twintig madrigalen en een motet voor zeven stemmen, die nu worden uitgevoerd in een meeslepende en eigentijdse setting door het Nederlands Kamerkoor, Dance Company Nanine Linning en de Oekraïense sterdanser Alexandre Riabko (hoofddanser bij het Hamburg Ballet), die Marijn Rademaker vervangt. In een gezamenlijke regie van Tido Visser en Nanine Linning komen koormuziek en dans samen in een aangrijpende voorstelling over actuele thema’s zoals isolatie en eenzaamheid.

Wat gebeurt er met de mens in tijden van isolatie? Alexandre Riabko danst de rol van Petrus, apostel en een van Jezus’ trouwste volgelingen. Toch verloochent hij Jezus. Zijn wanhoop en eenzaamheid komen tot leven in een theatraal samenspel tussen Petrus en zeven zingende ‘vertellers’, gevangen in levensgrote glazen zuilen. Geïnspireerd door de globale isolatie en eenzaamheid van de afgelopen maanden stelt het koor daarmee de vraag: Wie is eenzamer? Hij die gevangen zit, of hij die niemand heeft om zijn vrijheid mee te delen? Hoe verhoudt Peters idealisme zich vandaag de dag tot een wereld waarin de oneliner het wint van de nuance, een samenleving waarin mensen eigenbelang verkiezen boven het algemeen welzijn? Is er nog wel ruimte voor idealisme zoals dat van Petrus? Grote vragen gevat in wonderschone zang en dans. Poëtisch, confronterend en actueel.

Tranen van Petrus trailerbeeldmateriaal & biografieën

SPEELLIJST za 19 mrt: Philharmonie, Haarlem, zo 20 mrt: SPOT, Groningen, di 22 mrt: Theater de Vest, Alkmaar, vr 25 mrt: Musis, Arnhem, za 26 mrt: Stadsschouwburg Utrecht, zo 27 mrt: Parkstad Limburg Theaters, Kerkrade, ma 28 mrt: Amare, Den Haag, do 31 mrt: Chassé Theater, Breda, zo 10 apr: Koninklijk Theater Carré, Amsterdam

Websites Nederlands KamerkoorDance Company Nanine Linning

Bruisend Festival Jong Talent 2022 van 12 t/m 17 maart op Schiermonnikoog

Van 12 t/m 17 maart 2022 vindt op Schiermonnikoog het elfde Festival Jong Talent plaats. De belangstelling voor het bruisende festival is al tien jaar onverminderd groot. Naast concerten van de nieuwe generatie klassieke toptalenten kun je je op het Waddeneiland onderdompelen in openbare masterclasses, lezingen, meet & greets, documentaires en natuurexcursies. Het hele programma staat vanaf 15 december online.

Komend voorjaar spoelt een vloedgolf van muzikaal toptalent over het kleinst bewoonde Waddeneiland van Nederland. Een primeur is de samenwerking die het festival heeft geïnitieerd tussen de Academies van het Concertgebouworkest en het Rotterdams Philharmonisch. De academisten van de toporkesten spelen Tchaikovsky’s strijkersserenade, Haydns trompetconcert en werken van Schulhoff en Borodin.
De eigenzinnige Franse pianist Jonathan Fournel, winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd 2021, maakt op het festival zijn Nederlands debuut met onder meer Chopins derde pianosonate. Samen met zijn vriendin, cellist Riana Anthony, speelt hij een bewerking van Francks vioolsonate en op het slotconcert spelen de geliefden samen met violist Kerson Leong Brahms eerste pianotrio.
De 23-jarige Française Lucienne Renaudin Vary, door de pers omschreven als ‘trumpet sensation’, voelt zich zowel thuis in klassiek als jazz. Ze won sinds haar elfde vele concoursprijzen, soleerde bij internationale toporkesten en bracht drie succesvolle cd’s uit: The Voice of Trumpet, Mademoiselle in New York en Piazzolla Stories.
Verder kan het publiek onder meer genieten van de Nederlandse sterviolist Noa Wildschut, het verrassende liedduo Lucie Horsch & Raoul Steffani en de swingende Preda Brothers, winnaars Prinses Christina Jazz Concours 2021. Toptalent uit het Noorden is ook present op het festival. Zo treedt het Friese Jongsma Percussion Duo op en speelt de Groningse klarinettist Gerbrich Meijer samen met het aanstormende ADAM Quartet het klarinetkwintet van Samuel Coleridge-Taylor die in zijn tijd beter bekend stond als de ‘black Mahler’.

Artistieke ontwikkeling
Naast de concerten vormen de masterclasses al tien jaar lang een belangrijk onderdeel van het programma. Zestig internationale toptalenten krijgen een week lang les van de vermaarde muziekpedagogen Nobuko Imai (altviool), Avedis Kouyoumdjian (piano), Philippe Graffin (viool) en Jeroen Reuling (cello). De kamermuziek masterclasses worden gegeven door violist Marc Danel en cellist Gary Hoffman. Een groot deel van de masterclasses is openbaar voor publiek, dat op die manier de artistieke ontwikkeling van de jonge talenten op de voet kan volgen. De resultaten zijn te horen tijdens de middag- en avondconcerten waar de masters hun leerlingen presenteren onder de noemer ‘Masters present’.

Documentaires, lezingen, natuur

Festival Jong Talent biedt meer dan concerten en masterclasses. Zo zijn er lezingen over muziek en natuur en worden er muziekdocumentaires vertoond, waaronder de Young People’s Concerts waarin dirigent Leonard Bernstein de kijker op aanstekelijke wijze meeneemt in de wondere wereld van de klassieke muziek. In samenwerking met Natuurmonumenten organiseert het festival natuurexcursies over het eiland en na een avondconcert kunnen liefhebbers een andere kant van het eiland beleven tijdens een sterrenwandeling.

Programma en ticketverkoopwww.schiermonnikoogfestival.nl

Bijzonder winkelgebied de Graanbuurt is open

Met de voorjaarsvakantie in het vooruitzicht heeft winkelgebied de Graanbuurt in Giessenburg een speciaal programma samengesteld. Op een steenworp afstand van vestingstad Gorinchem, glasstad Leerdam en de molens van Kinderdijk vind je de gedeeltelijk overdekte winkelstraatjes van de Graanbuurt. ,,Het is een avontuur van shoppen én beleven in een industriële en landelijke omgeving. In een decor van oude geveltjes en de markante meer dan 100-jaar oude Stoomgraanmaalderij is een keur aan brocante, lifestyle, food, fashion, kunst, oude bouwmaterialen, woondecoratie, classic bikes, streekproducten, horeca en meer te ontdekken”, zo promoot het gebied zichzelf. Open van 10:00-17:00 uur, parkeren en entree gratis. Meer informatie: www.graanbuurt.nl  Tot het einde van het jaar is halverwege iedere maand een speciaal thema-weekend, extra opening of koopavond. 

BARTS komt met Icy Sky

Kledingmerk BARTS introduceert de Icy Sky collectie voor echte koude dagen. Een wandeling door een sprookjesachtig wit besneeuwd bos, schaatsen op de grachten of skiën in de Alpen; BARTS beloofd klaar te zijn voor dalende temperaturen. De collectie laat volgens de producent zien dat het mogelijk is fashion en functionaliteit te combineren. Van luxe beanies gemaakt van alpaca wol en trendy faux fur handschoenen tot warme waterdichte handschoenen die perfect zijn voor het wintersport seizoen. Voor de hele AW21 collectie klik hier.

Nieuw in de collectie van BARTS

In het kort – Nieuwsoverzicht

 • Ommen springt in op camperhype en richt zich tot agrariërs: ‘Kleine kampeerterreinen mogelijk’ (de Stentor)*
 • Platzak en toch de wereld rond? Steven en Diana uit Enschede verklappen hoe zij dat doen (Gelderlander)*
 • Britse toeristen in Thailand ontdekken varaan in toilet (Nu.nl)
 • Dethleffs introduceert met de Globevan ook een kleinere buscamper (KampeerZaken)
 • Backpackers gaan weer (ver) op reis: ‘Soms lijkt het alsof corona niet meer bestaat’ (NOS)
 • Winterkamperen met een camper of caravan: 6 handige tips (Ski-informatie)
 • Chinees hotel bouwt kamer met uitzicht op tijgerverblijf (Nu.nl)
 • Brabant leent recreatieondernemer €20 mln voor expansie safaripark Beekse Bergen (FD.nl)
 • 20.000 kilometer oostwaarts: Maarten Jan wilde op de motor naar Mongolië (Duic)
 • Wie kan beter navigeren mannen of vrouwen? Dit zegt de wetenschap (PZC)
 • Siciliaanse brandweer haalt verdwaalde Nederlander van Etna (RTL)
 • Positieve coronatest vlak vóór of op vakantie? (ANWB)
 • Lieke (30) verlaat Deventer met haar camper: ‘Ik ga er voor onbepaalde tijd in rondreizen en wonen’ (In de buurt)
 • Deze 3 Japanse Kei-busjes zijn unieke basis voor een micro-camper (Autovisie)
 • ‘Is elektrisch rijden onhaalbaar als je een caravan hebt?’ (AD.nl)
 • Fietsen mee met de camper, zo doe je dat (ANWB)
 • Geen maskers, geen coronapas: naar deze Europese landen kunt u weer vlot op reis (De Morgen)

Video van de week: NKC Kampeerauto van het jaar 2022

Weekendradio met Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.