Bucketlist: op een e-mountainbike door de bergen

Met de e-mountainbike door de Alpen
E-Biken in der Tiroler Zugspitz Arena

Op een e-mountainbike bedwing je de Alpen als nooit tevoren. Het is een intens mooie ervaring. Je fietst door de prachtige natuur met vele vergezichten, meren, watervallen en valleien. Op je gemak, met oog voor de omgeving. In de Zugspitz-regio heb je keuze uit meer dan 100 eMTB-routes op allerlei niveaus. Op www.zugspitzarena.com/nl vind je alle informatie.

Fietsen met elektrische ondersteuning is een heerlijke manier om over de bergen te gaan zonder bij aankomst volledig buiten adem te zijn. Geen pad is te steil omhoog. Dankzij de grote actieradius, 30 tot 80 km, zie je veel meer en is de fietstocht enorm afwisselend. Het is ook nog best sportief: je stelt de ondersteuning in geheel naar eigen vermogen. Na een dagje e-mountainbiken heb je een zeer voldaan gevoel. Zet het bovenaan je bucketlist want het is een van de mooiste tochten die je in je leven gaat maken.

Routes voor eMTB in de Tiroler Zugspitz Arena

De vele fietsverhuurders in de Tiroler Zugspitz Arena beschikken over de nieuwste eMTB’s. Deze zijn voorzien van uitstekende vering en sterke elektromotoren zodat je comfortabel en veilig over de bergen fietst. Het is verstandig om de eerste paar tochten met een gids te fietsen die uitleg geeft over de e-mountainbike. Je krijgt een uitgebreide training zodat je met een goed gevoel begint aan de tocht.

In de Tiroler Zugspitz Arena vind je veel eMTB-routes. Van eenvoudige gravelpaden tot meer uitdagende tracks. Door de extra e-power worden zelfs bijzonder hooggelegen of verre bestemmingen bereikbaar. De vele laadpunten en fietsspecialisten maken het regionale aanbod voor e-bikers helemaal af. Klik hier voor de routes van de Approved Bike Area. Of ga naar de website www.zugspitzarena.com/nl, hier plan je eenvoudig de route die bij jou past.

Tiroler Zugspitz Arena

De Tiroler Zugspitz Arena staat bekend om de vele, prachtige familiehotels en campings waar je heerlijk kunt recreëren. Met de auto ben je er zo, het ligt in Tirol net over de grens met Duitsland. Het gebied telt zeven charmante dorpjes aan de zonzijde van de imposante Zugspitze. Het is een oase van ruimte, rust en prachtige natuur, maar ook een gebied waar je samen enorm veel kunt beleven. Met het Z-ticket kun je gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer in de Tiroler Zugspitz Arena.

Informatie

Op www.zugspitzarena.com/nl vind je alle accommodaties in de regio met veel interessante aanbiedingen. Voor persoonlijk contact bel je met +43 567 320 000 of mail je naar [email protected]

Wie de Zugspitze wil beleven, kan het beste naar Tirol komen. Zeven charmante plaatsen in het Oostenrijks-Beierse grensgebied bieden de beste vooruitzichten voor de zomervakantie: Ehrwald, Lermoos, Berwang, Biberwier, Bichlbach, Heiterwang am See en Namlos. Hier kun je volop wandelen, mountainbiken of gewoon heerlijk ontspannen lummelen. In de Tiroler Zugspitz Arena heb je trouwens altijd de zon aan je zijde.

En dan nog dit

Haagse Street Art in opkomst  

Den Haag stond al bekend als dé museumstad met topstukken als het Meisje met de Parel, Rembrandts en Mondriaans. Nu is Den Haag ook een echte Street Art stad aan het worden, met immense, kunstig uitgevoerde schilderingen op gebouwen die wel een beetje flair konden gebruiken. The Hague Street Art is de drijvende kracht hierachter en houdt in een overzichtelijke routekaart bij waar alle straatkunstwerken te vinden zijn: Street Art spotten in Den Haag | DenHaag.com 

Nieuw: metershoge muurschilderingen in Nederlandse en Duitse Hanzesteden

In veertien verschillende Hanzesteden in Duitsland en Nederland komen dit voorjaar métershoge muurschilderingen. In Hanzestad Harderwijk wordt op dit moment hard gewerkt aan het schilderen van de 2e muurschildering door ‘De Strakke Hand’, de overige Hanzesteden zullen snel volgen. De muurschilderingen zijn onderdeel van de belevingsroute Hanzesteden Fietsroute.

Fietsen langs de Hanzesteden, inclusief interactieve beleving? Dat kan nu met grensoverschrijdende fietsroute en de muurschilderingen waarbij later dit jaar nog Augmented Reality wordt toegepast. De Hanzesteden Fietsroute in de grensstreek van Niederrhein, Gelderland en Overijssel is een mooi voorbeeld van grensoverschrijdende samenwerking: langs vier Duitse en tien Nederlandse Hanzesteden leidt de fietsroute fietsers naar Duitse en Nederlandse Hanzesteden. De gehele route beslaat in totaal 450 km en is verdeeld in acht etappes. Naast deze acht etappes zijn er ook 16 Hanzerondjes, dit zijn fietsrondjes die je door het achterland van één van de Hanzesteden leiden. 

Muurschildering Hanzestad Harderwijk in wording

Om deze internationale route extra beleving te geven, komen er in de 14 Hanzesteden meters hoge muurschilderingen van een alledaags historisch tafereel mét een kwinkslag naar het nu. Dit kan zijn door middel van een specifiek item uit de stad of dat er gekeken wordt naar het gebouw waar de muurschildering op gemaakt wordt.

Op dit moment wordt er gewerkt aan de muurschildering in Hanzestad Harderwijk bij het vroegere Catharinaklooster. Daar komen onder andere de Van Delft pepernoten naar voren, deze worden in Hanzestad Harderwijk gemaakt, en het goudkleurige paardje van Harderwijk. In Deventer is het ontwerp klaar en kan er binnenkort gestart worden met schilderen. Op deze muurschildering is straks ook een jonge Go Ahead-fan met een herkenbaar sjaaltje van de club te zien.

In Hanzestad Kalkar (DU)  is de muurschildering in maart afgerond. Daar houdt de dame een boek vast van een beroemde Duitse schrijver die tegenwoordig in Kalkar woont en de schilder op het portret is in het echt óók een schilder. Meer info via Instagramkanaal @discoverhansa #discoverhansa.

De Strakke Hand

De Strakke Hand is een Nederlands schilders collectief van kunstenaars die hun krachten bundelen om grote muurschilderingen te maken in het stedelijk landschap. De schilders van ‘De Strakke Hand’ maken alle muurschilderingen. Meer info via Instagram: @discoverhansa #discoverhansaURL: www.hanzestedenfietsroute.nl

Geef je outdoor-avonturen nog meer kleur

Met de oplaadbare lantaarn AlpenGlow van Biolite creëer je de mooiste sferen. Voor elk moment en elke mood heeft de lamp passende, natuurlijke kleuren. Waar je ook bent: op het strand, bij de barbecue, op de camping, in je tent, op de boot of in je eigen huis. Je kunt ook kiezen voor wit licht dat je kunt dimmen of juist feller kunt laten schijnen. Handig als je een boek wilt lezen.

De BioLite AlpenGlow heeft verschillende vooringestelde kleurmodi, geïnspireerd op kleuren uit de natuur. De ChromaReal LED-technologie geeft de kleuren in de omgeving weer met de gloed van warm natuurlijk licht. Je kunt van kleur veranderen via de bediening of door de AlpenGlow even te schudden. Hij is verkrijgbaar in twee formaten: 250 en 500 lumen.

Modern design

Het strakke, moderne design van de AlpenGlow zorgt ervoor dat hij mooi past in elk interieur. Je laadt hem op via een micro USB. Hij is ook voorzien van een USB A uitgang zodat hij als powerbank gebruikt kan worden om je smartphone op te laden.

De BioLite Alpenglow 250 is voorzien van een 3200 mAh batterij, de AlpenGlow 500 heeft een 6400 mAh batterij. Bij een maximale output hebben beide modellen een brandtijd van 4,5 uur. Bij een minimale output doe je 200 uur met de batterij.

Informatie

De BioLite AlpenGlow is verkrijgbaar bij de outdoorspeciaalzaak en diverse webshops. De Alpenglow 250 is 95mm hoog en heeft een diameter van 75mm. De Alpenglow 500 is 136mm hoog en heeft een diameter van 95mm. Adviesprijzen:

 • Biolite AlpenGlow 250, € 64,95.
 • Biolite AlpenGlow 500, € 89,95.

Ga voor meer informatie naar www.Technolyt.nl.         

‘AlpenGlow’ heet dit licht.
Duitse Tuin bij Floriade Expo 2022 geopend

Onder de naam “BIOTOPIA Growing Community” presenteert Duitsland op de Floriade bij Almere nieuwe ideeën en op de toekomst georiënteerde oplossingen voor een duurzaam samenspel van natuur en stad. Het hart van de Duitse Tuin is een groen atrium in een twee verdiepingen tellend houten paviljoen met daktuin als symbool voor een groeiende stad. 

In het paviljoen van de Duitse Tuin laat een interactieve tentoonstelling voorbeelden zien van best practices, projecten en actuele informatie over de vier subthema-s van de Floriade Expo 2022 “Green”, “Food”, “Health” en “Energy”. Veel tentoonstellingsonderdelen bieden ook vooral kinderen de kans om op speelse wijze toekomstonderwerpen te ontdekken. De Duitse bijdrage gaat gepaard met een uitgebreid cultureel programma.

Bij binnenkomst in de Duitse Tuin ontvangen bezoekers een smart-armband waarmee ze tentoonstellingsonderdelen kunnen activeren en als beloning icons verzamelen. Deze icons kunnen aan het einde van de tentoonstelling in de Main Show worden ingezet in een project waarmee een persoonlijke visie van een groene stad van de toekomst tot leven kan worden gebracht.

Ontdek de steenrijke geschiedenis van de Altmark in Saksen-Anhalt

Midden in Duitsland ligt op vijf uurtjes rijden vanaf Utrecht de deelstaat Saksen-Anhalt. Steeds meer bezoekers waarderen deze vakantieregio als rustgevende maar tegelijkertijd ook spannende bestemming met een afwisselend landschap en een rijke historie. In het noorden van Saksen-Anhalt ligt de nog relatief onontdekte regio Altmark. Een topbestemming voor wandelaars, fietsers en rustzoekers die van geschiedenis, cultuur en oude hanzesteden houden. De regio herbergt namelijk een enorme culturele schatkist en een aantal bijzondere natuurgebieden.

Steenoude schatten

De Altmark herbergt een groot aantal historische verrassingen. De regio werd in de middeleeuwen „Antiqua Marchia“, genoemd, maar al ver voor die tijd schiepen de bewoners hun culturele goederen het liefst uit materialen die de regio te bieden had. En dat was steen. Steen, die de Altmark steenoud en steenrijk maakte: talrijke hunebedden typeren al ruim 5000 jaar het landschap. Rond 50 van deze oeroude bouwwerken kun je rond verschillende dorpjes zoals de Diesdorf, Kläden en Steinfeld bewonderen.
Naast de hunebedden zijn er voor de cultuurliefhebbers ook ruim 500 kerken en kloosters in romaanse en gotische stijl te bewonderen. Een echt hoogtepunt is de „sixtijnse kapel van de Altmark” in Berge met prachtige plafondschilderingen.

De beroemdste Altmärker en een van de van meest besproken persoonlijkheden van de Duitse geschiedenis is de rijkskanselier Otto von Bismarck. Een bezoek aan het Bismarck-Museum in zijn geboorteplaats Schönhausen mag dan ook absoluut niet ontbreken. Datzelfde geldt voor het kasteel Döbbelin bij Stendal, deze trekpleister is al sinds 19 generaties in het bezit van de familie Bismarck. 

Ontdek de Altmark via de „Straße der Romanik“

De Romaanse route, oftewel de „Straße der Romanik“ is een van de bekendste en populairste en autoroutes door Duitsland. De route neemt je mee langs romaanse kastelen, kloosters en paleizen, die te herkennen zijn aan de typische rondboogvormen, en volgt de sporen van voormalige keizers en koningen.

De route heeft een noord- en een zuidroute waarvan Magdeburg het snijpunt is. De noordroute brengt je dwars door de Altmark langs 14 indrukwekkende bezienswaardigheden. Vanaf verschillende punten zijn er wandelroutes beschikbaar met diverse lengtes en moeilijkheidsgraden.
Onderweg kun je cultuur opsnuiven bij de kloosterkerken in kleine stadjes, maar ontdek je ook de bekende Havelberger Dom en zijn romaanse westwerk en indrukwekkende raadhuizen. Een andere hoogtepunt langs de route is klooster Arendsee in het noordelijkste puntje van Saksen-Anhalt. Het kloostercomplex uit de 12e eeuw huisvest ook een museum en ligt aan de Arendsee, waarin je in de zomer lekker kunt zwemmen.

Een paradijs voor natuurliefhebbers en vogelspotters

Nergens in Saksen-Anhalt vind je zoveel diversiteit aan planten en dieren als hier in de Altmark. Dankzij de vele beschermde natuur- en vogelgebieden ontdekken bezoekers hier veel met uitsterven bedreigde diersoorten. Vooral veel vogelsoorten zijn hier te vinden.
Het landschap in de Altmark is overwegend vlak en wordt getypeerd door uitgestrekte velden en weiden met daarin diersoorten als reeën, wilde zwijnen, vossen en wasbeertjes. Ook zeldzame vogelsoorten worden hier gespot: de visarend, de kraanvogel en de zwarte ooievaars, die in andere gebieden van Duitsland maar zeer zelden ontdekt worden. Bekende natuurgebieden in de Altmark zijn het UNESCO reservaat Mittelelbe, het natuurpark Drömling en de riviervlaktes van de Elbe. 

Ook een flink stuk van de bekende „groene band“ loopt door deze regio. Decennialang werden Oost- en West-Europa van elkaar gescheiden door een brede grens die voor burgers niet toegankelijk was. Jarenlang heeft de natuur hier ongestoord haar gang kunnen gaan. In  de Altmark is de strook van dit nationale natuurmonument maar liefst 123 kilometer lang. Prachtige wandelingen brengen je niet alleen door de ongerepte natuur, maar ook langs oude wachttorens en resten van de grensmuur.

Bezoek de vele hanzesteden

Tussen de 13e een de 16e eeuw bracht de Hanze welvaart en aanzien naar de Altmark. Geen enkele regio in de Europese Hanzeregio kent een grotere concentratie aan hanzesteden. In onder andere de stadjes Havelberg, Salzwedel, Stendal en Tangermünde kunnen bezoekers kennismaken met de sporen uit de welvarende hanzetijd. Hier ontdek je middeleeuwse monumenten en geniet je op gezellige plekjes in de haven van een kop koffie of een lekkere lunch.

Een van de bekendste hanzesteden van de Altmark is de keizerstad Tangermünde. In het middeleeuwse centrum ontdek je wel 130 monumentale (vakwerk)gebouwen. Niet voor niets werd Tangermünde in 2019 uitgeroepen tot mooiste kleine stad van Duitsland.
Ook een bezoek aan Stendal is de moeite waard. Als de oudste hanzestad van de Altmark ligt Stendal in het hart van de regio. In het kleine centrum vind je verschillende middeleeuwse gebouwen zoals de dom, het raadhuis en de bekende Tangermünder- en Uenglinger Tor, twee indrukwekkende, gotische stadspoorten.

Reisinformatie

Gelegen in Midden-Duitsland ligt de Altmark op slechts vijf tot zes uur rijden vanaf Utrecht en zijn steden als Tangermünde ook met de trein zeer goed te bereiken.  Er zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden op campings en vakantieparken en in hotels, vakantiehuizen en pensions.

Algemene reisinformatie vind je op www.vakantieland-saksen-anhalt.de,  www.altmark.de/urlauber en www.strassederromanik.de

In het kort – Nieuwsoverzicht

 • Op vakantie naar Vlieland of Terschelling? Hier kun je het beste parkeren (AD.nl)
 • Van eenvoudig busje tot luxe camper: in Heino bouwen vader en zoon dagelijks kampeerauto’s op maat (de Stentor)
 • Op pad met de camper? Zo doet u dat zo milieuvriendelijk mogelijk (Max Vandaag)
 • Superdruk toeristenseizoen verwacht, maar kan het ook té druk worden? (Omroep Zeeland)
 • Meeste vakantiegangers vallen post-corona terug in oude gewoonten (BN/de Stem)*
 • Ga je kamperen? Zo kies je de juiste slaapzak voor elke trip (AD.nl)*
 • Mars Campers introduceert automatisch uitklappende Space X Air tenttrailer (Kampeerzaken)
 • Venetië zet plan door en vraagt toeristen tot 10 euro entree per dag (RTL)
 • Tips voor je eerste soloreis (MSN)
 • Mogen onze 18-plussers kosteloos mee op vakantie? (NRC)
 • ‘Mag je een personenauto achter een camper hangen?’ (AD.nl)
 • Revolutionair concept van Beauer nu ook geschikt voor campers (Kampeerzaken)
 • Tips voor een lange autorit met kinderen (Autoweek)

Video van de week: Zo kun je goedkoop en snel naar Venetië

Weekendradio op Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.