Vakantiefoto’s verdienen een ere-podium en dat heeft een bijzonder effect

Dagelijks een blik op een vrolijke vakantieherinnering verbetert je humeur automatisch. Foto: Elkedagvakantie

Leven jouw vakantiefoto’s ook vooral in het geheugen van je telefoon of in een van de tientallen foto-albums die je in de kast hebt staan? Jammer! Er zijn verschillende mogelijkheden om veel langer van de meest fantastische dagen van het jaar te genieten.

Van vrijwel elke reis die we als Elkedagvakantie maken hebben we thuis een poster, vergroting of bijzondere afdruk hangen. We gebruiken dat materiaal als een soort permanente wisselexpositie, door de vergrotingen regelmatig van plek te veranderen. Het belangrijkste effect daarvan is dat er telkens in een fractie van een seconde een soort ‘vrolijke speldenprik’ wordt uitgedeeld. Dat je meestal onbewust zo’n mooi vakantiemoment nog een keertje opnieuw beleeft.

Herinneringen aan IJsland

Zo hangt er in de keuken aan de koelkast een collectie van kleine fotootjes van onze vakantie in IJsland en New York van twee jaar geleden. Wachten tot de koffie klaar is? Sta je in gedachten meteen weer naast die spuitende Geyser. Want dat IJsland is zo’n totaal andere wereld dan wat wij hier gewend zijn. Rivieren waar bordjes bij staan: ‘Kijk uit, niet in zwemmen, de temperatuur is 100 graden!’ Een heel raar idee als je naast zo’n dampende stroom, die dan verderop in het land prima gebruikt kan worden om een zwembad te verwarmen.

Een vakantiefoto van ons in IJsland: Dit is de plek waar ooit een belangrijke bespreking tussen de VS en Rusland plaatsvond
De voormalige Franse ambassade in Reykjavík waar de Amerikaanse president Reagan in 1986 overleg voerde met de Russische leider Gorbatsjov over de vermindering van raketten. Foto: Elkedagvakantie

Een van de manieren om de foto’s die je gemaakt hebt bij je reizen de aandacht te geven die ze verdienen is door er een canvas foto van te maken, zoals wij hebben gedaan na ons bezoek aan de Mont Saint Michel in Frankrijk, die wonderlijke bult die door de vloed telkens van de rest van Frankrijk gescheiden wordt. Op die manier wordt je foto bijna een soort van schilderij die een plekje in een museum je verdient, je éigen museum!

Lijstjes

Maar het kan natuurlijk ook anders: Je foto in een lijstje en dan het liefst in verschillende formaten en dan gegroepeerd op een plek aan de muur of in het trapgat. Fotolijstjes kun je nooit genoeg hebben en zijn ook altijd een welkom onderdeel van ieder verlanglijstje voor je verjaardag of Sinterklaas/Kerst. Elke keer als je dan de trap naar boven neemt komen de herinneringen (ongemerkt, maar wel vrolijk makend) voorbij: Van de Grand Canyon naar Barcelona en van Berlijn naar Rome. Heerlijke herinneringen. En je kunt ook iemand anders blij maken met jouw kunstwerken, bijvoorbeeld door zo’n foto op hout af te laten drukken. Dat geeft een bijzonder effect en is een mooi persoonlijk geschenk.

Kracht van een vakantiefoto

De kracht van beeld is enorm. Dat kan in negatieve zin zijn, maar even zo goed positief. Heel opmerkelijk hoe dat wat op je netvlies binnenkomt (verstrekkende) gevolgen heeft voor je gemoed. Zo heeft een poster van Monument Valley bijzonder geholpen in de afgelopen corona-jaren. ‘Opgesloten’ in de werkkamer op zolder vanwege de lockdowns bood het beeld steun.

Niet alleen door de herinneringen aan de bijzondere reis die we met onze kinderen maakten door het land van ‘Uncle Sam’, maar ook door het natuurfenomeen. De bergen in Monument Valley zijn namelijk restanten van een hoogvlakte en dus helemaal geen bergen. Alles om ze heen is weggesleten. En daar over nadenkend stelt 2 jaar een ander leven eigenlijk niks voor. Ook dit gaat weer voorbij. En dus: pak en vereer die mooie beelden die je bij je reizen gemaakt hebt. Het zijn energiebronnen die je door elke regenachtige dag heen helpen!

Het meer van Bled in Slovenië. Foto: Elkedagvakantie

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Herinneringen op Linnen.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.