Historisch Sheffield combineert groene natuur met een bruisend stadsleven  

Wandelen in de omgeving van Sheffield.
Wandelen in Sheffield. Foto: PR Sheffield

Als een van de groenste bestemmingen in Europa, staat Sheffield in Engeland niet voor niets bekend als The Outdoor City. Op korte afstand van Nederlandse bodem is de Engelse stad in Zuid-Yorkshire de ideale uitvalsbasis voor een weekendje weg.

Met een eeuwenoude geschiedenis als een van Engelands’ grootste industriële steden, huist de stad daarnaast een aantal iconische bezienswaardigheden. Haal de avonturier in jezelf naar boven tijdens wandelingen in het Peak District National Park, ontdek de hippe, diverse eetgelegenheden of ga op culturele ontdekkingstocht in het historische stadscentrum. Sheffield is daarmee de ideale bestemming voor liefhebbers van cultuur en natuur.

Lees ook

Ontdek de ongerepte natuur 

Meer dan 250 parken, diverse buitensportactiviteiten en eindeloze wandelroutes. Voor iedereen die van de natuur houdt, is Sheffield een must visit. Leer in ongeveer 1.5-2 uur meer over de eeuwenoude geschiedenis van de stad terwijl je de Norfolk Heritage Trail bewandeld of bekijk de stad van boven tijdens de Suprise View route en geniet van weids uitzicht over het heuvelachtige landschap.

Het beste van Sheffield in één tocht ontdekken? De bijna 25 kilometer lange Sheffield Round Walk brengt je van het bruisende stadscentrum naar de landelijke rand van de stad. Wie dit toch iets te uitdagend vindt, kan de route ook opsplitsen in vier secties met elk een eigen karakter. Elke sectie is ongeveer 5-6 kilometer en dus prima te combineren met andere activiteiten in en rondom de stad.

Bezoek Peak District National Park 

Tijdens een weekend weg naar Sheffield kan een bezoek aan Peak District National Park niet ontbreken. Als een van de meest bezochte nationale parken in het Verenigd  Koninkrijk en tevens het oudste nationale park van Engeland, is het natuurschoon ideaal voor een dagtrip vanuit Sheffield. Met een directe bus of trein kom je aan bij het park.

Onderweg ontdek je de vele watervallen, grijze bergrotsen en groene heuvels waar het park rijk aan is. Beginnende, maar ook ervaren wandelaars kunnen hier hun hart ophalen. De korte gemakkelijke wandelingen wisselen zich af voor uitdagende wandelingen waar menig ervaren wandelaar zelfs moeite mee heeft. Beklim de Stanage Edge, de langste rotsformatie in het Verenigd Koninkrijk of wandel in 1-2 uur de Minninglow Walk die je naar de top van de prachtige Minninglow Hill brengt. Hoe je het gebied ook ontdekt, het uitgestrekte landschap zorgt vanaf elk punt gegarandeerd voor spectaculaire uitzichten.

Op culinaire tocht door de stad 

Sheffield biedt de perfecte combinatie van groene natuur en een bruisende stadsleven. De stad zit vol met urban eetgelegenheden waar je geen genoeg van kunt krijgen. Waaronder The Botanist, een hippe plek waar je kunt genieten van lokale biertjes tot sunday roasts. Of maak een stop bij Cafe #9 voor een welverdiende koffiepauze. Voor een uniek eetconcept breng je een bezoek aan Kommune.

Hier worden diverse onafhankelijke keukens samengebracht op één plek. Een verse bakkerij in de ochtend, een pittige curry voor lunch en cocktails om de dag mee af te sluiten – op elk moment van de dag kun je hier terecht. In een buitenwijk van Sheffield ligt de wijk Sharrow Vale. In deze buurt vind je unieke, lokale winkels die je niet snel ergens anders tegen zult komen. De nieuwste aanwinst van de stad is The Cutlery Works. Deze grootste onafhankelijke foodhal van Noord Engeland brengt een nieuwe ervaring naar Sheffield. Een waar walhalla voor foodies

Dompel jezelf onder in cultuur en geschiedenis

De geschiedenis van Sheffield gaat ver terug naar de 18e eeuw, waar de stad diende als een van Engelands’ grootste industriële steden. Dit zie je vandaag de dag terug in de historische gebouwen en fabrieken. Begin je wandeling in Kelham Island, het oudste industrieterrein van de stad, en wandel langs de gerenoveerde fabrieken en geplaveide straatjes. Vervolg je weg naar het in 1970 gebouwde theater The Crucible. Dit iconische gebouw is, buiten Londen, het grootste theatercomplex van Engeland. Wanneer de zon langzaam ondergaat sluit je de avond af bij The Leadmill voor de beste live muziek. 

Support het Nederlands nationaal vrouwenvoetbalelftal 

Wist je dat Sheffield een van de negen gekozen steden is om het UEFA Women’s EURO 2022 te verzorgen? Het grootste vrouwelijke Europese voetbalevenement nodigt vier teams uit in Sheffield, waaronder onze eigen Oranje leeuwinnen! Op zaterdag 9 juli 2022 kun je het team in actie zien tijdens een wedstrijd tegen Zweden in de Bramall Lane. Daarnaast zijn er op 13 juli en zondag 17 juli wedstrijden, en op 26 juli 2022 vindt de halve finale van deze poule plaats. Bezoekers kunnen een warm welkom en spannende wedstrijden verwachten. Het supporten van het Nederlands vrouwenteam op 9 juli kan natuurlijk niet gepaard zonder een bezoek aan de bruisende stad. De ideale combinatie voor een weekendje weg! 

Over Sheffield 

Sheffield is een van de grootste steden van Engeland en ligt in Zuid-Yorkshire, op anderhalf uur per trein vanaf de luchthaven van Manchester en zo’n twee uur rijden vanaf Londen. De inwoners zijn echte buitenmensen en genieten volop van alles wat de omgeving en de stad zelf aan natuurlijke mogelijkheden te bieden heeft.

Sheffield is één van de twee steden in het Verenigd Koninkrijk dat een nationaal park binnen de stadsgrenzen heeft. En dat biedt perspectieven. Van hiken en mountainbiken tot klimmen en zwemmen midden in de natuur. Het is de perfecte bestemming voor een actief weekendje weg voor iedereen die van outdoor houdt. Een avontuurlijke stad vol actie en spanning, met een breed aanbod aan goede restaurants en knusse Engelse pubs. Zie ook: www.theoutdoorcity.co.uk.

En dan nog dit:

Luxe jaarwisseling vieren in New York

Beyond Times Square (BTSQ), een in New York City gevestigd bedrijf voor bestemmingsbeheer met een 19-jarige geschiedenis van het leveren van op maat gemaakte, luxe reisprogramma’s, kondigt de lancering aan van hun 2022 VIP-oudjaarsgala op Times Square. Dit evenement is perfect voor diegenen die op zoek zijn naar een gestroomlijnde, verfijnde manier om het nieuwe jaar in te luiden door een luxe privé-aangelegenheid bij te wonen op een manier zoals New York City dat alleen kan. De avond kost je 2500 euro per persoon.

De locatie voor dit luxe gala is de R Lounge and Library op het Renaissance New York Times Square, waar gasten kunnen genieten van een fantastisch uitzicht op de viering die drie verdiepingen lager plaatsvindt. Gelegen in het centrum van Times Square, en dus in het centrum van de festiviteiten, is deze locatie een uitstekende plek om alles in je op te nemen. Het VIP-oudjaarsgala 2022 op Times Square begint om 20:00 uur en duurt tot 01:00 uur.

Dwars door de Lage Landen: Aflevering 7 en 8

Arnout Hauben volgt in de laatste twee afleveringen van Dwars door de Lage Landen het Pieterpad en wandelt zo door Nederland. Hij loopt samen met zijn vrienden Philippe Niclaes en Ruben Callens in aflevering 7 vanuit de Achterhoek richting Overijssel en eindigt aan het einde van aflevering 8 in Pieterburen in het noorden van Nederland.

Arnout Hauben en zijn vrienden lopen het Pieterpad in Nederland, dat vanuit Maastricht door het oosten van Nederland naar Pieterburen leidt. Tijdens de tocht gaat Arnout op zoek naar de verhalen die de streken kleur hebben gegeven. Ze werden voorzien van een soundtrack met muziek uit de Lage Landen.

Aflevering 7: Tussen boer en adel, dinsdag 17 mei, 20.25 uur, NPO 2

Arnout, Ruben en Philippe komen aan in de Achterhoek. In Gaanderen worden ze verwelkomd door een muzikant die een lied zingt in het Nedersaksisch. In Laren gaan ze op de koffie bij een barones die haar jeugd doorbracht op kasteel Verwolde. Arnout ontmoet op de Sallandse heuvelrug Suzanne, een herderin die haar flat op 10-hoog in de Bijlmer inruilde voor een leven dicht bij de natuur. Minder rustig gaat het eraan toe in Hellendoorn, waar het drietal terecht komt op een oerend harde motorcross.

Aflevering 8: Door het hoge noorden, terug naar zee, dinsdag 24 mei, 20.25 uur, NPO 2

Arnout Hauben en zijn vrienden trekken verder richting Groningen en ontmoeten een vader en zoon die zichzelf ‘de hunebedjagers’ noemen. De volgende stop is Glimmen, het dorp dat enkele jaren geleden de Postcode Loterij won met heel wat multimiljonairs als gevolg. Het dorp was ook ooit het decor van een groot drama: de Molukse treinkaping kwam er tot een rampzalig einde. Deze wond blijkt nog niet volledig geheeld. De vrienden eindigen hun tocht in het dorpje Pieterburen. Om terug naar huis te keren moeten Arnout, Ruben en Philippe enkel nog de zeilboot bereiken die op hen ligt te wachten op het wad.

Dwars door de Lage Landen, aflevering 7 en 8, dinsdag 17 en 24 mei, 20.25 uur, VPRO, NPO 2

Totaal aantal afleveringen: 8 – vpro.nl/lagelanden #dwarsdoordelagelanden

Dwars door de Lage Landen_VPRO_2022_afl7 – Holten – camping© De Chinezen

Verblijf met Airbnb in een geheime kamer van de iconische Moulin Rouge in Parijs

De bekende Moulin Rouge in Parijs onthulde deze week een geheime kamer in de iconische rode windmolen, waar maar weinigen mee bekend zijn. De kamer in de molen is namelijk nog nooit toegankelijk geweest voor het publiek. Ga terug naar eind 19e eeuw, waar kunst en romantiek van het Belle Époque-tijdperk tot leven komen want voor de eerste keer ooit zal het legendarische Parijse monument beschikbaar zijn voor een glamoureuze overnachting met Airbnb.

Het interieur van de molen is omgetoverd tot een Belle Époque geïnspireerd boudoir, dat doet denken aan het cabarettijdperk. Gasten krijgen een kijkje achter de fluwelen gordijnen van het beroemde monument, inclusief backstage toegang tot het theater, een traditioneel Frans driegangendiner, de beste plaatsen tijdens de veelgeprezen Moulin Rouge show Féerie en een overnachting in de iconische molen. En dit alles voor €1,-

Claudine Van Den Bergh als Airbnb Host
Hoofddanseres Claudine Van Den Bergh opent de deuren van de bijzondere ruimte en Host drie verschillende verblijven van één nacht voor twee gasten op 13, 20 en 27 juni. “Het bijwonen van een show in de Moulin Rouge biedt een ontsnapping aan het alledaagse leven en een ongelofelijke onderdompeling in de glamour en grandeur van de French Music Hall”, aldus Claudine van den Bergh. “Het op Belle Époque geïnspireerde interieur van onze geliefde molen zal gasten meenemen naar het tijdperk waaruit dit tijdloze cabaret ontstond.” 

Over de ruimte 
Gelegen in het hart van Montmartre, is de Moulin Rouge vooral bekend als de geboorteplaats van de Franse Cancan, een heerlijk energiek cabaret en een voorstelling die symbolisch is voor het Belle Epoque-tijdperk. Voor de reconstructie van de decoratieve en stilistische details van deze feestelijke tijd in de geschiedenis, werkte Airbnb samen met de beroemde 19e-eeuwse Franse historicus Jean-Claude Yon om de windmolen te renoveren: authentiek en precies zoals het zou zijn geweest. 

Gedurende de kleurrijke geschiedenis, is de molen – die voor het eerst werd gebouwd in 1889 met een knipoog naar de landelijke oorsprong van het terrein en drie decennia later na een brand gereconstrueerd – nooit geopend… tot nu! Gasten reizen terug in de tijd en zullen het volgende ervaren: 

 • Een luxueus boudoir, vol met buitengewone art nouveau-elementen. Waaronder een miniatuur papieren podium, om gasten onder te dompelen in de wereld van Het Cabaret. 
 • Een kledingruimte met glamoureuze accessoires uit het Belle Époque-tijdperk, zoals vintage kostuums, geurige parfums en uitbundige brieven van bewonderaars. 
 • Een privé dakterras, uitgerust met een sierlijke pagode en tuinmeubelen die kenmerkend zijn voor die tijdperiode – een ideale setting voor een après-show cocktail! 

Over het verblijf
Bij aankomst worden gasten getrakteerd op een zorgvuldig samengestelde avond, ontworpen om de grootsheid van het illustere cabaret te omarmen. Hoogtepunten zijn onder meer:

 • Een privérondleiding door de Moulin Rouge met speciale aandacht voor de geschiedenis, de kostuumontwerpers en het backstage gedeelte. 
 • Een aperitief op het romantische dakterras, gevolgd door een driegangendiner met het Belle Époque-menu, bereid door chef Arnoud Demerville. De volgende ochtend wordt er ook een klassiek Parijse petit déjeuner verzorgd.
 • Een ontmoeting met de hoofddanseres en Airbnb Host, Claudine van den Bergh in haar kleedkamer en foto’s met de cast van de show. 
 • De beste plaatsen tijdens de Moulin Rouge show, Féerie: een fantasiewereld van veren en Franse weelde, met sensationele optredens, rijkelijk aangeklede decors en originele muziek. 
 • En natuurlijk een onvergetelijke overnachting in de beroemde rode windmolen. 

Gasten kunnen vanaf dinsdag 17 mei 2022 – 19:00 uur een reserveringsverzoek indienen via airbnb.com/moulinrouge om de drie individuele verblijven van één nacht op 13, 20 en 27 juni te boeken.

Over Moulin Rouge
De Moulin Rouge, opgericht in 1889 en vereeuwigd door Toulouse-Lautrec, viert dit jaar haar 133ste verjaardag. De cast, bestaande uit 60 artiesten van 14 verschillende nationaliteiten, treden elke avond twee keer op in de show “Féerie”. Dit is een verbazingwekkende show uit de grote traditie van de French Music-Hall met 1000 kostuums vol veren, strass-steentjes en pailletten, rijkelijk aangeklede decors in glinsterende kleuren en de beroemde Franse Cancan… Een uitzonderlijke show die elk jaar meer dan 600.000 toeschouwers van over de hele wereld verwelkomt. Een must-do wanneer je in Parijs bent!

Moulin Rouge Airbnb – Windmill exterior – credit Daniel Alexander Harris

Nieuw filmmuseum in Bielefeld

Het Murnau & Massolle Forum is de eerste en enige plek in Duitsland waar filmkunst én filmtechnologie samen in de schijnwerpers staan. Daarom staan twee filmmakers uit Bielefeld centraal: de in zijn tijd wereldvermaarde regisseur van ‘stille’ films Friedrich Murnau en de geluidstechnologievernieuwer Joseph Masolle. Daarnaast komen in wisselexposities steeds andere thema’s aan bod, zoals deze zomer 125 jaar Bielefeld, met fascinerende vooroorlogse historische beelden van de stad.

Lente aan de zonnige kant van de Alpen

Op maar zo’n duizend autokilometers ligt de kleinste maar oh zo mooie Italiaanse provincie Valle d’Aosta verstopt tussen de hoogste Alpenpieken. Het is lente, de natuur ontwaakt en vraagt erom om ontdekt te worden; van de smeltende sneeuw op grotere hoogte tot de weelderige groene valleien vol bloemen in de alpenweiden tot het wildlife in de bergwouden.

Erop uit! 
De talloze frisse bergbeken en riviertjes zwellen aan, de sneeuw verdwijnt en maakt plaats voor nieuw leven. Het vraagt erom om erop uit te gaan en je te verliezen in het prachtige landschap, te voet of per mountainbike en ’s avonds te genieten van een goed glas lokale wijn en bijvoorbeeld een heerlijke ambachtelijke pizza met verse witte truffel.

De lente in bloemen
De wilde krokussen laten zich als eerste zien en daarna valt er steeds meer te genieten van de bloemenpracht in de vrije natuur; knalblauwe gentiaan, anemonen en nog veel meer fraais. Een van de meest bijzondere steekt de kop op in Col Fenêtre in Perloz (1670 m). Daar bloeien de wilde pioenrozen uitbundig.

Kastelen bezoeken
Valle d’Aosta kent veel burchten en kastelen die in de meeste gevallen bezocht kunnen worden. Stap letterlijk in de roemruchte geschiedenis van deze streek die in het verleden het toneel is geweest van territoriale strijd; van de Romeinen die Aosta stichtten als garnizoensstad ten tijde van keizer Augustus – waarnaar de stad ook vernoemd is- tot Napoleon die het Forte di Bard met de grond gelijk liet maken omdat het taaie weerstand bood. Forte di Bard werd later herbouwd en nog verder uitgebreid ter bescherming van de pas van Frankrijk naar het huidige Italië. Al sinds de tijd van Augustus was er ook een kleine troepenmacht gelegerd op deze strategische locatie. Tegenwoordig dient het als museum en eventlocatie met vele exposities. Er kan zelfs overnacht worden in een van de suites bovenin de vesting. Een ander voorbeeld is Castello di Issogne, dit renaissance-kasteel dateert in zijn huidige vorm van de late 15e en vroege 16e eeuw. 

Zoek het eens hogerop
Op wat grotere hoogte bevinden zich berghutten of -hotelletjes. Deze bieden een ideale uitvalsbasis direct naar de pure natuur van de bergen, of je nu van wandelen, klimmen, vissen of mountainbiken houdt. Het is mogelijk om alleen een kamer te boeken of half – cq volpension tegen schappelijke prijzen. De ligging is midden in de natuur en het menu is meestal traditioneel, stoer en authentiek, dus om de streek echt te ervaren is het zeker een aanrader om eens te proberen. In elke streek van Valle d’Aosta zijn ze te vinden. 

In het kort – Nieuwsoverzicht

 • Alleen op reis? In deze landen maak je het snelst vrienden (Metro)
 • Hotelschoonmakers voeren actie voor betere arbeidsvoorwaarden (Parool)
 • Wim kampeert maandenlang op een steenworp afstand van z’n huis: ‘Meteen vakantiegevoel’ (PZC)
 • Gedaan met de boswandelingen: we reizen weer naar zon en zee (HLN)
 • Geannuleerde vlucht: welke rechten heb je dan? (NOS)
 • Hotelmarkt nog lang niet hersteld: veel kamers blijven leeg (BNR)
 • Op vakantie gaan te duur? Met deze tips ga je betaalbaar op reis! (Metro)
 • Voorman reisbranche: ‘Vliegen moet duurder, het kan niet anders’ (WNL)
 • Geen vliegschaamte te bekennen: ‘Tijd van coronacrisis inhalen’ (RTL)
 • Nieuw-Zeeland open voor gevaccineerde toeristen (NOS)
 • Europa’s grootste budgethostelketen neemt Hotel Rotterdam City aan de Schiekade over (De Havenloods)
 • Kampeerauto’s uitverkocht? Je kunt er ook zelf een bouwen (Nu.nl)
 • 11 tips rondom het opzetten van de voortent (ANWB)
 • Kamperen met de camper op ‘kale parkeerplaats’ is populairder dan ooit (Gelderlander)*
 • VW Bulli Treffen & Nostalgic Journeys op Classic Days (Kampeerzaken)

Video van de week: Zo wordt treinreizen wel aantrekkelijk

Weekendradio met Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.