Dit zijn volgens de ANWB de allermooiste kastelen van Nederland

Kasteel De Haar behoort tot de mooiste kastelen van Nederland. Foto: Elkedagvakantie

Oude kastelen met indrukwekkende burchten, torens en dikke muren die de geschiedenis van de streek tot leven brengen, zijn vanaf vandaag te vinden in het nieuwe ANWB-boek ‘De allermooiste kastelen van Nederland’. In het boek staan de 50 mooiste kastelen verspreid door het land, zorgvuldig geselecteerd door 30.000 ANWB-leden en een vakkundige jury.

Nederland telt ruim 550 kastelen, van de glooiende bossen van de Veluwezoom en de oevers langs de rivieren tot het vlakke Groningse platteland en het Limburgse heuvellandschap. Door heel Nederland vind je deze eeuwenoude kastelen. Het boek ‘De allermooiste kastelen van Nederland’ staat vol met historische achtergronden, spannende verhalen over veldslagen en belegeringen, logeerpartijen van keizers en koningen en natuurlijk beroemde en flamboyante bewoners, van toen en nu.

Stem van 30.000 leden

Ruim 30.000 ANWB-leden hebben hun stem uitgebracht tijdens de verkiezing ‘Het allermooiste kasteel van Nederland’. Rond de vijf allermooiste kastelen (Kasteel Hoensbroek (LI), Kasteel Westhove (ZL), Kasteel de Haar (UT), Kasteel Huis Bergh (GD) en Kasteel Doorwerth (GD)) zijn speciale wandelingen gemaakt die de bijzondere ligging laten zien. De vakjury koos het Limburgse Kasteel Hoensbroek uit tot ‘Het allermooiste kasteel van Nederland’.

Vestingsteden

Na het succes van de boeken over de Dorpen, Fietsroutes en Vestingsteden in De allermooiste-serie, is het boek ‘De allermooiste kastelen van Nederland’ het nieuwste deel. Vanaf vandaag online te bestellen en verkrijgbaar in boekhandel en ANWB-winkel.

De allermooiste kastelen van Nederland ꟾ Quinten Lange ꟾ 160 pagina’s ꟾ € 19,99 ꟾ ISBN 9789018048679 ꟾ Uitgeverij ANWB

En dan nog dit

Twente speelt met campagne in op Schiphol drukte 

Uit de NBTC-vakantiesentiment peiling bleek vorige maand dat 41% van de Nederlanders met vakantieplannen nog moet boeken. Een bestemming dichtbij huis blijkt voor 31% een belangrijke afweging te zijn in het oriëntatieproces. Toch zijn er momenteel grote problemen met de drukte op Schiphol. En de verwachting is dat deze drukte er ook nog is tijdens de zomervakantie.

Twente Marketing geeft gehoor aan de oproep om Schiphol te ontlasten en speelt met een creatieve boodschap in op de situatie. Met als doel last-minute boekers te overtuigen om voor een vakantie in Twente te kiezen.

Twentse accommodaties nog vrij

Twente is vanaf veel plekken in Nederland slechts een uur tot anderhalf uur rijden. Het avontuur ligt dus letterlijk om de hoek. Uitonderzoek blijkt dat maar liefst 73% van de Nederlanders vindt dat er in Overijssel, de provincie waar Twente onderdeel van uitmaakt, nog veel te ontdekken valt (bron: imago-onderzoek 2021, MarketingOost). Dat maakt Twente tot een interessante bestemming om de last-minute boekers te overtuigen om voor zomervakantie in Twente te kiezen.

Kort voor vertrek

Vakantie wordt sinds covid-19 door Nederlanders steeds korter voor vertrek geboekt, zo blijkt uit een onderzoek naar zoek- en boekgedrag van vakantiegangers (Zoover Vakantiemonitor, 2021). Gebiedsmanager Quirine ter Haar: “Ondernemers in de vrijetijdssector geven aan dat zij met name op de doordeweekse dagen én in de zomervakantie nog plek hebben. Zowel de campinghouder als de hotelier geeft dit signaal af. Een vakantie boek je met name om weer even tot jezelf te komen, waarbij de verandering van omgeving een belangrijke rol speelt. De afgelopen jaren is gebleken dat dat net zo goed in Nederland kan. Daarnaast helpen we ook nog eens Schiphol door last-minute boekers te overtuigen om deze zomer voor een bestemming dichtbij huis te kiezen.”

Twente populair sinds corona

Twente is gelegen in Overijssel, de provincie die na Utrecht vorig jaar de grootste groei in overnachtingen heeft weten te realiseren (bron: CBS 2021). Twente Marketing wil deze groei graag vasthouden. Twente biedt vakantiegangers een rijk cultureel aanbod in combinatie met natuur & ruimte. Het is een aantrekkelijke plek met oprechte aandacht voor elkaar in zowel de dorpen als de steden. Dit is terug te zien in de welvaartcijfers over gezondheid en tevredenheid met het leven. Die cijfers liggen in Twente gemiddeld hoger dan in de rest van Nederland (Twente Index). Gebiedsmanager Quirine ter Haar: “Sinds covid-19 heeft een nieuwe doelgroep Twente (her)ontdekt. Het is een wat jongere, hoogopgeleide gast die verrast is door de kwaliteit die Twente te bieden heeft. Die doelgroep willen we vasthouden”.

Meer informatie over bestemming Twente: www.visittwente.nl.

Nieuw platform BeleefUganda.nl voor safari’s

Nu zo goed als alle opties voor het reizen weer open liggen, is het tijd om naar mooie verre bestemmingen te kijken. Heb je bijvoorbeeld al eens aan de Parel van Afrika – Uganda – gedacht? Op het nieuwe platform BeleefUganda.nl vind je de mooiste (safari)reizen naar dit land. KLM vliegt vier keer per week rechtstreeks naar Entebbe International Airport in Uganda.

Uganda staat bekend als de Parel van Afrika, dit komt doordat het een van de meest veelzijdige landen in Afrika is. Natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen aan de vele dieren- en plantensoorten die in het land leven. Ontdek de prachtige rivieren en meren of kom oog in oog te staan met de big five tijdens een game drive. In Uganda kan het allemaal. Ook de ligging op de evenaar is iets wat Uganda onderscheidt van veel andere bestemmingen.

Oog in oog met primaten

​Een van de meest bijzondere ervaringen in Uganda zijn de Gorilla- en chimpansee-trekking. Tijdens deze trekking ga je samen met een ranger op zoek naar primaten in hun natuurlijke habitat. Voor de gorilla’s trek je de bergen in van Bwindi Impenetrable Forest en voor de chimpansees loop je door het oerwoud van Kibale Forest National Park. Nergens in de wereld kan je gorilla’s van zo dichtbij bewonderen als in Uganda, met een beetje geluk sta je op 10 meter afstand van deze indrukwekkende primaten.

De mooiste nationale parken

​Uganda kent een breed aanbod aan nationale parken. Ieder park heeft een uniek aspect. In Queen Elizabeth National Park vind je het bijzondere fenomeen ‘Tree Climbing Lions’ en in Murchison Falls National Park kan je met een boot naar de gelijknamige watervallen varen. Er zijn er nog veel meer en in ieder park vind je het mooiste wildlife en kan je proberen om de big five te spotten: leeuw, luipaard, buffel, olifant en neushoorn. Voor die laatste moet je echter wel naar de ZIWA Rhino Sanctuary. Door stropers waren deze prachtige dieren volledig uit het wild verdwenen. Onder andere door toerisme is het mogelijk om dit programma te bekostigen en de neushoorn weer in het wild te zien. Uiteindelijk willen ze met het programma van dit beschermde gebied de neushoorn weer in verschillende parken in Uganda uitzetten.

Reizen naar Uganda

Op de website BeleefUganda.nl zijn er reizen te vinden van verschillende reisduur: 9, 14 en 21 dagen. Door middel van een kaart, krijg je een goed beeld waar in het land een lodge of activiteit zich bevindt. Met de uitgebreide dag-tot-dagbeschrijving weten reizigers precies waar ze aan toe zijn. Daarnaast is het mogelijk om een offerte op maat aan te vragen, zodat reizigers hun droomreis naar Uganda kunnen laten samenstellen door Uganda Safari’s BV.

Rugzak met ingebouwde verlichting

De Britedale Backpack van Regatta is ideaal voor woon-werkverkeer. Dankzij de Brite Light-verlichtingstechnologie ben je als fietser of voetganger altijd goed zichtbaar in het donker. De 20L-rugzak is gemaakt van robuust ripstop-materiaal en uitstekend bestand tegen een stootje.

Dankzij het AirMesh ventilatiesysteem krijg je geen last van een warme rug tijdens het fietsen of wandelen. De ventilerende schouderbanden vormen zich naar het lichaam voor een comfortabele pasvorm. Verder is de rugzak voorzien van een borstband, gewatteerde heupband en een intern opbergvak voor een drinksysteem. De Britedale rugzak is geschikt voor zowel dames als heren.
Consumentenadviesprijs Regatta Britedale Backpack 20L € 100. Ook verkrijgbaar als 30L ad € 110. Werkt op 2 AAA batterijen. Verkrijgbaar bij outdoorwinkels en webshops. Informatie: www.regatta.com.

De Regatta-rugzak met verlichting. Foto: PR

Tentoonstelling ‘Herinnering aan kamp Westerbork’ krijgt Europese prijs

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft de Call for Support gewonnen van de Europese Unie en Council of Europe voor de tentoonstelling De Herinnering aan kamp Westerbork. Op dinsdag 14 juni is onderzoeker en tentoonstellingsmaker Bas Kortholt uitgenodigd om hierover te vertellen tijdens de Award Ceremony van het European Heritage Label in Brussel. 

De Herinnering aan kamp Westerbork gaat over de vele betekenissen die in de afgelopen 76 jaar aan de historische plek zijn gegeven. De tentoonstelling is vanaf 8 juli te zien in het museum van Kamp Westerbork.

Kamp Westerbork is de plek waaruit meer dan 100.000 Joden, Sinti en Roma worden weggevoerd naar vernietigingskampen in het Oosten. In de periode vóór het doorvoerkamp was het een afgelegen vluchtelingenkamp, waar grote groepen buitenlandse Joden worden ondergebracht. Het is ook de plaats waar tijdens de Tweede Wereldoorlog tientallen verzetsstrijders worden doodgeschoten.

Kamp Westerbork als ‘lieu de mémoire’

Maar kamp Westerbork is ook de plek waar meer dan twee decennia duizenden Molukkers ’tijdelijk’ werden ondergebracht. En waar Indische Nederlanders worden ‘opgevangen’, militairen opgeleid, van collaboratie verdachte Nederlanders zijn geïnterneerd. Kamp Westerbork is een een plaats van vele betekenissen. Tegelijkertijd monument en museum, concreet en abstract, authentiek en geënsceneerd. Lokaal, nationaal én internationaal erfgoed. Heden en verleden.

Kluis van overdraagbare verhalen

De tentoonstelling De Herinnering aan kamp Westerbork laat zien hoe we in de afgelopen 75 jaar met onze herinnering aan de oorlog zijn omgegaan. Een deel van publiekstentoonstelling bestaat uit interpretaties door acht gastconservatoren die daarmee hun eigen kijk op het verleden en heden van kamp Westerbork weergeven. Het eerste gastconservatorschap (juli-september 2022) behoort toe aan de Joodse overlevenden en nabestaanden Rozette Kats, Betty Schols-Meents, Alex Freddy Kan en Naomi Eliasar. In elk van hun levens speelt kamp Westerbork een belangrijke rol. Als herinnering aan gedeporteerde en vermoorde dierbaren.

Weggeschreven uit familiegeschiedenis

Welke plaats hebben daders binnen onze Europese herinnering aan de Tweede Wereldoorlog? Drie internationale teams van kunstenaars werkten met het thema daderschap en dadererfgoed voor Houses of Darkness; een samenwerkingsproject met Gedenkstätte Bergen-Belsen (DE), Falstadseneret (NO) en Paradox. Het prijswinnende Nederlands-Amerikaanse duo Jongsma + O’Neill maakte een animatie-documentaireserie, die op 8 juli gelanceerd wordt op Instagram en een plek krijgt in de tentoonstelling. His Name is My Name onderzoekt hoe de misdaden van daders uit de Tweede Wereldoorlog nog steeds weerklinken in de huidige samenleving en is de persoonlijke reis van één van de makers, Eline Jongsma

In de komende anderhalf jaar komen nog zeven andere thema’s, zoals archeologie, erfgoed, beeldende kunst en fotografie, aan bod binnen De Herinnering aan kamp Westerbork. Ook vanuit het perspectief van de Sinti, Roma en Molukse gemeenschap worden museale presentaties, lezingen en theatervoorstellingen georganiseerd. Op de website www.kampwesterbork.nl zal het programma doorlopend worden gepresenteerd en aangevuld.

In de problemen door chaos Schiphol? Hier hebben reizigers recht op

Schiphol kampt momenteel met gigantische drukte. De lange wachtrijen bij de douane zijn onvermijdelijk door het personeelstekort. Ook de bagage van veel passagiers blijft achter op Schiphol. De verwachting is dat de topdrukte de hele zomerperiode aanhoudt. Maar wat als reizigers door de drukte hun vlucht missen? Of zonder bagage aankomen op bestemming? Online consumentenadviseur Pricewise licht toe waar reizigers recht op hebben.   

Vlucht gemist door lange wachtrij? Geen vergoeding 

In sommige gevallen hebben passagiers recht op een vergoeding bij vertraging of uitval van de vlucht. Hebben passagiers hun vlucht gemist door de lange wachtrijen op Schiphol? Dan is het een ander verhaal, omdat de vlucht zelf niet vertraagd of uitgevallen is. Vanuit de reisverzekering krijgen reizigers in dit geval dan ook geen vergoeding. Het is de verantwoordelijkheid van de passagiers om op tijd bij het vliegtuig te komen.

Wel zouden vliegmaatschappijen met oplossingen komen in de vorm van vervangende vluchten om reizigers tegemoet te komen.   Op dit moment moeten reizigers er rekening mee houden dat zij niet eerder dan vier uur voordat de vlucht vertrekt naar Schiphol komen, zo roept Schiphol op. Dit om te voorkomen dat de drukte uit de hand loopt.   

Vergoeding achtergebleven bagage 

Het personeelstekort zorgt niet alleen voor lange wachtrijen, veel passagiers zaten hierdoor ook zonder bagage op de bestemming. In de meeste gevallen hebben gedupeerde passagiers recht op een vergoeding, bijvoorbeeld voor de gekochte spullen op de bestemming omdat de ruimbagage vertraagd is. Passagiers kunnen een vergoeding ontvangen via de reisverzekering of de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk stellen. Bij vertraagde bagage is de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk tot een maximum van € 1.300,-.  Bron: Pricewise.nl – In de problemen door chaos Schiphol? Hier hebben reizigers recht op

In het kort – Nieuwsoverzicht

  • Japan open voor toeristen, maar alleen met gids, verzekering en mondkapje (Nu.nl)
  • Zutphen wil toeristen naar buitengebied lokken met fiets- en wandelroutes: ‘Ook buiten centrum zijn veel pareltjes’ (de Stentor)
  • Dit waren de ‘Google Maps’ van omstreeks 1500 (Historiek)
  • Voor het eerst een maand met de camper weg (Reformatorisch Dagblad)
  • Experts Tijn (24) en Zoë (34) leggen uit hoe je duurzamer de wereld rondreist (NPO 3 fM)
  • Welke coronaregels zijn er nog wél in het buitenland? De regels in vakantielanden op een rij (Parool)
  • Zo zorg je ervoor dat je je werk niet meeneemt op vakantie (Elegance)
  • Peter Gillis heeft eindelijk zijn camper verkocht (Pure Luxe)
  • Met je hond op vakantie? Hier moet je op letten (RTL)
  • Hotel Heerlickheijd van Ermelo opent vierseizoenenterras met ‘sprookjesachtig uitzicht’ (hospitality management)

Video van de week: De mooiste Volkswagen bus van Nederland

Weekendradio met Hit100.nl

Beluister meer programma’s (honderden uren…) via Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.