Verrassend: 3 x waarom je deze zomer in Kroatië moet zijn

Koratië van boven gezien. Foto via BuroSix

Wie deze zomer nog geen tripje naar Kroatië op de planning heeft staan, komt na het lezen van onderstaand verhaal mogelijk op andere ideeën. De Adriatische parel pakt deze zomer namelijk uit met een bijzonder dansbare festival line-up. Zo zorgt de Belgische Charlotte de Witte onder meer voor de nodige beats in het amfitheater van Pula en lonkt in Zagreb een van de populairste festivals ter wereld.

Verder ontdek je Zagreb deze zomer vanuit een ander perspectief dankzij de nieuwe kabelbaan. Deze must-see brengt je vanuit de stad naar het hoogste punt van het Medvednica natuurpark. Voor wie droomt van een verblijf in luxueuze villa, liefst op een idyllisch Kroatisch eiland met zicht op zee, verdient Villa Gabriela dan weer een plekje op de bucketlist. De villa trok de aandacht door de aantrekkelijke vacature voor testers die afgelopen maand gelanceerd werd. Maar ook zonder testverblijf is de thuisbasis van de villa een aanrader. Het eiland Korčula werd afgelopen jaar nog door Big 7 Travel verkozen tot een van de mooiste eilanden ter wereld.

Dans tot in de vroege uurtjes op een Kroatisch festival  

Goed nieuws voor festivalliefhebbers want Kroatië pakt uit met een spetterende festivalkalender. Wie houdt van Indie- en Rockmuziek kan van 20 tot 23 juni 2022 terecht op het INmusic festival in Zagreb. Het grootste openluchtrockfestival van Kroatië werd al meermaals op de shortlist van het Britse magazine NME gezet als een van ’s werelds beste festivals. Het amfitheater in Pula is dit jaar dan weer de setting voor een gloednieuw 7-daags festival. De Pula Music Week vindt plaats van 30 juni tot 6 juli, met headliners als Solomon en Disclosure.

Ook ULTRA Europe, dat doorgaat van 8 tot 10 juli 2022, verdient een plaats in de top 5 met onder andere Martin Garrix, Armin van Buuren en Tiësto op de affiche. Wie van 28 juli tot 2 augustus nog een gaatje in de agenda heeft, kan op Outlook in Pula terecht voor grote namen uit de Europese dance scene. Extra bijzonder zijn de bootfeestjes met een uitzicht om U tegen te zeggen. Ten slotte verdient ook SONUS, dat recent nog verkozen werd tot “Best Croatian Festival”, een plaatsje in de top 5. Het festival gaat door van 21 tot 25 augustus op het Zrće strand in Novalja met artiesten als Amelie Lens en Dixon. 

Bewonder Zagreb van bovenaf vanuit de gloednieuwe kabelbaan 

Schrikken hoogtes je niet af? Dan is de gloednieuwe kabelbaan in Zagreb (Žičara Sljeme) iets voor jou. De rit start in Zagreb, in de wijk Dolje, en voert je in een kwartiertje over het bergmassief Medvednica naar het hoogste punt op 1033 meter hoogte. Onderweg naar bergtop Sjleme word je getrakteerd op een prachtig uitzicht over Zagreb en de dichte bossen van natuurpark Medvednica. Sportievelingen kunnen ervoor kiezen om Medvednica al wandelend te ontdekken, terwijl foodies zich te goed doen aan de lekkernijen in de berghutten op de top. Meer info over de openingsuren en prijzen van de kabelbaan vind je hier

Bucketlist materiaal: luxueuze villa op Korčula 

Villa Gabriela op het eiland Korčula trok afgelopen maand de aandacht toen de eigenaars een vacature lanceerden voor 2 testpersonen die alle faciliteiten van de villa mochten uitproberen gedurende een week. De vacature is inmiddels vervuld, maar de villa en het idyllische eiland verdienen zonder twijfel een plekje op je bucketlist. Naast een prachtig zwembad en een jacuzzi, vind je er ook scooters, kajaks, tafeltennis, een fitness en een schommel om de zonsondergang te bewonderen. De villa ligt vlak bij het strand, biedt slaapplaats voor 8 gasten en telt 5 badkamers. Thuisbasis van de woning is het prachtige eiland Korčula in het Zuiden van Dalmatië. Dankzij de groene dennenbossen is het een van de groenste eilanden van Kroatië. Je kunt er prachtig wandelen of fietsen en ook liefhebbers van zeilen en windsurfen halen hier hun hart op. Niet verrassend dus dat Big 7 Travel het eiland vorig jaar nog uitriep tot een van ’s werelds mooiste eilanden.

En dan nog dit

Meerdaagse trektochten op een Top Trail in Duitsland

Tentje, slaapzak en matje inpakken. Rugzak op en wandelschoenen aan. En dan een aantal etappes wandelen op een van de Top Trails of Germany, van camping naar camping. Onderweg genieten van de rust, de vrijheid en de heerlijke natuur. Als er een ding is waar de Top Trails of Germany in uitblinken, dan is het wel de enorme variatie aan ongerepte natuur. Omdat er lang niet overal campings liggen, hebben we een paar tips voor een meerdaagse trekking. Een mooie bijkomstigheid: de meeste routes liggen op nog geen 300 kilometer van Utrecht. 

3 dagen wandelen op de Hermannshöhen 

De eerste etappe is een mooie warming-up voor de kuitenbijtertjes die volgen. Door het vlakke Münsterland loop je vanuit Rheine door de groene uiterwaarden van de Ems richting Teutoburger Woud. Ontdek de zandduinen, oude dennenbossen, knoestige eiken die zich fraai aftekenen tegen de heide en de geurige jeneverstruiken. Bij Hörstel gaat het omhoog, de bergkam op. Onderweg tot de verbeelding spreken rotsformaties zoals Hockendes Weib bij de Dörenther Klippen.

Na het pittoreske vakwerkplaatsje Tecklenburg wandel je langs enorme kalksteengroeves over de kamweg richtig Bad Iburg. Steeds weer zijn er geweldige uitzichten over het coulisselandschap van het Münsterland. De meeste steengroeves zijn stilgelegd en staan tegenwoordig zelfs onder natuurbescherming zoals de Canyon bij Lengerich met haar turquoise water. Het fraaie boomkroonpad in kuuroord Bad Iburg maakt het mogelijk om een wandeling tussen de boomkruinen te maken. Sommige bomen zijn wel 250 jaar oud en hebben een stam met een doorsnede van 1 meter. 

Rothaarsteig: wandelen in het Sauerland van Brilon tot Winterberg

Startpunt van de trekking is de oude Hanzestad Brilon. Je wandelt van bergtop naar bergtop met geweldige uitzichten over de omringende hoogvlakte. Bijzonder imposant is de rotsformatie Bruchhauser Steine: 4 gigantische rotsblokken van porfier die tot wel 92 meter hoog zijn. Daartussen liggen resten van een Germaanse versterkte schuilplaats. Na de bekende wintersportplaats Willingen ligt een andere bijzondere plek, de Richtplatz, waar vroeger misdadigers werden terechtgesteld.

Over een bergkam kom je bij een groot heidegebied met een klein stukje veen. De beklimming van de Clemensberg (839 m) is zeker de moeite waard. Omdat dit een van de weinige kale bergtoppen in het Sauerland is, heb je een heerlijk weids uitzicht. Langs de bron van de Ruhr, de rivier waaraan het Ruhrgebied haar naam dankt, wandel je richting Winterberg. Net voor je de wintersportplaats bereikt gaat de Rothaarsteig steil naar beneden richting Helletal, naar een diepe kloof tussen beboste rotswanden. 

4 wandeldagen op de WesterwaldSteig

De wandeltocht start bij Camping Heisterberger Weiher. Al lopend over de basalthoogvlakte kun je genieten van weidse vergezichten. Soms loopt het pad door het bos, soms langs hoge heggen en weilanden. In de Heisterberger Weiher kun je een verfrissende duik nemen. De beklimming van de hoogste berg van het Westerwald, de 657 m hoge Fuchskaute, gaat heel geleidelijk.

Bergafwaarts kom je langs de Krombachtalsperre. Vogelliefhebbers kunnen vanuit het vogel-observatiepunt aan het stuwmeer kijken naar futen en meerkoeten. Voordat je de diepe Holzbachkloof met enorme basalten rotsblokken en omgevallen bomen bereikt, kom je nog langs verschillende vennetjes. Rond Westerburg wordt het landschap minder ruig: heuvels, uitgestrekte bossen en brede weidedalen bepalen het landschap. 

Albsteig – Minitrektocht over een bergkam

Een klein wandelavontuur in Zuid-Duitsland op etappe 5 van de Albsteig: uitkijkpunten aan de lopende band, geheimzinnige grotten en een burchtruïne. Het startpunt is het station in Unterkochen. Het pad omhoog wordt omzoomd door enorme eiken, beuken en dennen. Bijkomen kun je in de hut met Biergarten bij uitkijktoren Aalbäumle.

Dwars door het natuurreservaat Wieherwiese bereik je de comfortabele camping Hirtenteich waar je je tent kunt opzetten. De volgende dag wandel je als door een groene tunnel tot aan uitkijkpunt Sedelfelsen waar je zeker de gigantische grot Große Scheuer moet verkennen. Na de ruïne van Burg Rosenstein gaat het bergaf naar het eindpunt van de etappe in Heubach. 

Meer informatie over deze routevoorstellen, campings, lengte van de etappes, gps-tracks, en openbaar vervoer: toptrails.nl

Battle boek voor vrienden: ga de strijd aan en leer elkaar nóg beter kennen

Houden jij en je vrienden wel van een uitdaging en een spelletje? Het battle boek voor vrienden biedt maar liefst 99 verschillende battles waarin je de strijd met elkaar aangaat. Deze zijn niet alleen vermakelijk, maar als bonus leren jullie elkaar ook nog eens beter kennen!

Het battle boek voor vrienden is het perfecte boek voor alle soorten vrienden: van boezemvrienden tot penvrienden en van jeugdvrienden tot vage kennissen. Speel een van de 99 creatieve battles, beoordeel elkaars prestaties en bepaal zo samen de winnaar…. want van je vrienden moet je het immers hebben!

Een greep uit de battles

  • Wie haalt de beste prank uit?
  • Wie deelt de waardevolste levensles?
  • Wie vindt de meest lijkende dubbelganger?
  • Wie organiseert een onvergetelijk vriendenweekend?
  • En wie weet het meest over de ander?

Of je nu met z’n tweeën of met een hele vriendengroep battlet: dit boek geeft iedere vriendschap vast een nieuwe impuls. Zet al je talenten in om elkaar te verslaan. Wie verbaast vriend en vijand en wint? Let the battles begin!

Benieuwd naar de eerste drie battles uit het boek? Bekijk ze hier!

Over de auteur

Martijn Derikx (Amsterdam) houdt zelf wel van een uitdaging en schreef in het voorjaar van 2021 zijn eerste boek: Het battle boek voor koppels, waar ruim 8.000 exemplaren van zijn verkocht. Een vervolg kon niet uitblijven. Zelf heeft Martijn (momenteel) geen relatie. Hij ging bij zichzelf te rade: ‘Wat heb ik wel? Vrienden!’ Hij bedacht talloze nieuwe battles en werkte er 99 uit voor dit boek.
Het battle boek voor vrienden | Auteur: Martijn Derikx | ISBN: 9789043923798 | Prijs: €15,- | Verschijnt op 12 juli 2022

Toch recreatieveer tussen Hoek van Holland en Maasvlakte

Fast Ferry ‘De Nieuwe Prins’, die eind vorig jaar uit de vaart werd genomen, krijgt een recreatieve opvolger. Het wegbezuinigen van de veelgebruikte verbinding tussen Hoek van Holland en de Maasvlakte stuitte op veel ongeloof bij fietsers. Het Fietsplatform lobbyde als aanjager, samen met Fietsersbond, Vereniging Vrienden van de Voetveren en OP en TOP Voorne Putten, met succes voor het behoud van een veerverbinding.

Na vier maanden zonder afvaart en daardoor kilometers omfietsen, kunnen fietsers vanaf woensdag 11 mei weer de oversteek maken. Tijdens het toeristenseizoen is er om de twee uur een dagelijkse verbinding.

Recreatieveer geliefd bij de vakantiefietsers

Naast het regionale fietsroutenetwerk maken ook de LF Maasroute (onderdeel van EuroVelo19, La Meuse a Vélo), de LF Kustroute (onderdeel van EuroVelo12, de North Sea Cycle route) en de Ronde van Nederland gebruik van het veer. Alleen de LF Maasroute en de LF Kustroute zijn jaarlijks al goed voor bijna 400.000 fietsers.

Dat de verbinding toch in stand wordt gehouden is een enorme verademing voor een grote groep fietsers, en mede te danken aan de gemeente Rotterdam. Ze liet direct onderzoek doen naar de haalbaarheid van de aanbesteding van het veer. Dat het veer ook een attractieve waarde heeft laat Jody Steyls uit België weten: “De sfeer en beleving doorheen de haven is één van de hoogtepunten tijdens mijn mooie LF Kustroute”. Met de komst van het nieuwe Futureland in 2024 zal de verbinding nog meer waarde krijgen.

Vaartijden

De dienstregeling begint ’s ochtends om 9:00 uur, en de laatste boot vertrekt om 18:00 uur vanaf de Maasvlakte naar Hoek van Holland. Fietsers moeten wel dieper in de buidel tasten. Betaalde je voorheen nog € 4,30 voor een enkeltje; met de nieuwe kleinere boot is dat nu € 6,25. Fietsen mogen wel gratis mee op de pont.

Camping-kookboek: Simpel, snel en lekker koken op de camping

Deze zomer kunnen we weer heerlijk vertoeven op de camping. De echte culi’s en foodies komen er wel uit, maar de meesten van ons vinden het nog altijd lastig om een smakelijke, maar niet al te ingewikkelde maaltijd te bereiden op een of twee pitjes bij de tent of caravan. In het Caravanity Camping kookboek vind jij de beste recepten en tips om een heerlijke maaltijd op tafel te zetten. De perfecte compagnon voor op vakantie!

Femke Creemers verzamelde de beste recepten, geeft tips voor de handigste keukenattributen en ontneemt je ieder excuus om ’s avonds iets te halen bij de plaatselijke snackbar. Het Caravanity Camping Kookboek biedt volop inspiratie om van iedere campingmaaltijd een feestje te maken!

Eet smakelijk, enjoy your meal, guten Appetit, bon appétit, buen provecho, buon appetito!
Caravanity – Camping kookboek | Simpel, snel en lekker | Auteur: Femke Creemers | ISBN: 9789043924016 | Prijs: €20,- | Verschijnt op 31 mei 2022

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.