De helden hebben een thuis: Avengers Campus open in Disneyland Paris

Zelf een held zijn. Dat is wat je kunt beleven in Avengers Campus. Deze week werd de attractie geopend in Disneyland Paris. Het is daarmee het allereerste Marvel themaland in Europa.

In dit nieuwe themaland kunnen gasten een actieve rol spelen naast de machtigste helden ter wereld en hun eigen heldhaftige verhaal beleven. Marvel Avengers Campus is een volledig nieuw ontworpen universum dat is gewijd aan het ontdekken, werven en trainen van de volgende generatie helden. Lees hier onder hoe de opening een groot feest werd.


Lees ook:


Iedereen is uitgenodigd om een team te vormen met de Avengers en hun bondgenoten: van webben slingeren als Spider-Man in de attractie Spider-Man W.E.B. Adventure en vliegen in de ruimte met Iron Man en Captain Marvel in de attractie Avengers Assemble: Flight Force, tot het bijtanken als een Superheld in exclusieve eetgelegenheden, zoals restaurants PYM Kitchen en Stark Factory.

Fans bij de opening van de nieuwe attractie Avengers Campus. Foto: Disneyland Paris
Fans bij de opening van de nieuwe attractie Avengers Campus. Foto: Disneyland Paris


Marvel Avengers Campus opent als onderdeel van de viering van de 30e verjaardag van Disneyland Paris. Het is de volgende belangrijke mijlpaal in het meerjarige transformatieplan van het Walt Disney Studios Park en vertegenwoordigt het volgende niveau van uitzonderlijke gastervaringen van het resort. Met Marvel Avengers Campus en Disney Hotel New York – The Art of Marvel is Disneyland Paris de ultieme bestemming voor Marvel fans om een spectaculaire ervaring te beleven tussen hun favoriete Superhelden.

Marvel Avengers Campus is begin deze maand ingewijd tijdens een epische première in aanwezigheid van Iron Man, Spider-Man, Captain Marvel en Captain America en Disney CEO Bob Chapek, Disneyland Paris President Natacha Rafalski en ‘Captain Marvel’-ster Brie Larson.

En dan nog dit

Op een koopje door Engeland deze zomer

Upside Down House, Brighton  Photo: Visit Britain
Het Upside Down House in Brighton Foto: VisitBritain

Ervaar Groot-Brittannië voor minder deze zomer met een ruime keuze aan gratis evenementen, betaalbare ervaringen bespaartips.

Nu de zomer aanbreekt, kan een vakantie met vrienden of familie vaak een dure aangelegenheid zijn, maar het zomerse weer maakt het mogelijk om te genieten van outdoor evenementen en betaalbare attracties. Ervaar West End  in het centrum van Londen of waag je aan verschillende creatieve attracties van UNBOXED zonder een cent uit te geven.

Gratis events

Summer by the River, London – Tot 2 september – Op drie locaties bij London Bridge worden de hele zomer door entertainment en buitenactiviteiten georganiseerd tijdens dit gratis festival met een Miami-thema uit de jaren 1930. Summer by the River is het grootste gratis kunst- en entertainmentfestival in de hoofdstad en vindt plaats langs de Theems in The Scoop, Hay’s Galleria en The Pier. Er zal een Riverside Terrace Bar zijn met uitzicht op The Scoop, compleet met empanadas en piña coladas. Taqueria Garcia op The Pier zal taco’s en tequila serveren. Overal is er entertainment, zoals live-vertoningen van Wimbledon, karaoke-avonden en ander vermaak in de openlucht.

Green Space Dark Skies, door heel het VK – 8 evenementen tot september 2022 – 20.000 mensen, van de Cairngorms tot de Chilterns, van Gower tot de North York Moors en van Dartmoor tot de Causeway Coast van Noord-Ierland, zijn uitgenodigd om meet te werken aan een grootschalige buitenkunstwerken te maken, als onderdeel van UNBOXED 2022. De evenementen, die tijdens schemering plaatsvinden, brengen de schoonheid van de natuur onder de aandacht en onze  verantwoordelijkheid om deze te beschermen. Door gebruik te maken van lantaarns met spaarlampen maakt elke deelnemer deel uit van het creëren van magische momenten in de buitenlucht in nationale parken en Areas of Outstanding Natural Beauty (AONB).

Bristol International Balloon Fiesta – Augustus 2022 – Het grootste gratis feest van Bristol keert terug naar Ashton Court Estate in Bristol. Meer dan 100 heteluchtballonnen komen samen voor een massale opstijging, een spektakel aan een touw en de langverwachte Night Glow, dit is het grootste evenement in zijn soort in Europa. Gedurende vier dagen zijn er marktkraampjes, livemuziek, kermisattracties en foodtrucks die elk jaar meer dan een half miljoen mensen naar de fiesta lokken.

Edinburgh Fringe – 5 – 29 augustus 2022 – Drie weken lang, in augustus, worden de straten en podia van Edinburgh overgenomen door artiesten en kunstenaars. Er is voor elk wat wils, van grote namen uit de amusementswereld tot onbekende artiesten die aan hun carrière werken. Het festival, dat in 2022 zijn 75e verjaardag viert, omvat theater, komedie, dans, fysiek theater, circus, cabaret, kindershows, musicals, opera, muziek, gesproken woord, tentoonstellingen en evenementen. Tickets voor de evenementen variëren in prijs, van de grote zalen tot kleinere evenementen, sommige zijn gratis of je betaalt wat je het waard vindt.

Betaalbare attracties

Upside Down House, Brighton – Vanaf £4.50 – De Upside-Down Houses, een foto-ervaring die op zijn kop wordt gezet, prikkelen de zintuigen doordat de vloer het plafond is – wat hilarische illusionaire beelden oplevert. Een van de huizen is te vinden vlak aan zee in Brighton, andere exemplaren zijn te vinden in winkelcentra in Londen en Essex. Boek tickets hier

Notting Hill and Black British Culture Self-guided Tour – £5.99 – Ontdek een van de meest pittoreske buurten van Londen en leer meer over de invloed en oorsprong van de zwarte Britse cultuur met deze podcast tour met eigen gids. Verken enkele van de bekendste plekken zoals Portobello Road, maar ook plekken buiten de gebaande paden zoals het Museum of Brands en St Luke’s Mews. Boek tickets here

Plantasia, Swansea – £8 – Swansea’s hi-tech hot house met meer dan 40 diersoorten en een van de mooiste plantencollecties in Wales, Plantasia is een compleet dagje uit voor nieuwsgierige geesten. Stap door een reusachtige boom in hun regenwoud, verken een onderaardse zone vol kruipend ongedierte en de bosbodem met een vijver vol regenboogvissen en een 12ft python.

Architecture of Money: een Self-Guided Audio Tour in Edinburgh New Town – £8.50 – Een rondleiding van 90 minuten met commentaar van een architect. Verken de stad op uw gemak en leer over haar invloeden – van de eerste unie tussen Schotland en Engeland tot haar wortels als ‘modelstad’. Boek tickets hier

The Ultimate Bristol Walking Tour – Blackbeard to Banksy – £10 – Wandel door de straten van Bristol met een deskundige lokale gids. Ontdek verhalen van historici en kunstenaars, en leer al wandelend over het fascinerende verleden van de stad. Wees getuige van de schade die de Blitz aanrichtte in de stad, bekijk oude piratenbuurten en kijk uit naar de beroemde muurschilderingen van kunstenaars als Bristol’s eigen Banksy. Boek tickets hier

Goede deal

The National Art Pass – From £15 – De National Art Pass, van de liefdadigheidsinstelling Art Fund, geeft leden gratis toegang en korting op de toegang tot musea en galeries in heel Groot-Brittannië. Er zijn momenteel meer dan 800 plaatsen die een Art Pass gebruiken en meer dan 250 alleen al in Engeland, waaronder gratis toegang tot The Courtauld Gallery in Londen, The Museum of the Jewellery Quarter in Birmingham en The National Football Museum in Manchester. Tot 30th juni is er een proefversie van 3 maanden voor slechts £15 (jaarlidmaatschap is £45 voor jongeren onder de 30 en £73 standaard volwassene), perfect voor kortetermijngebruik en om geld te besparen op komende bezoeken.

Eerste langeafstandswandelroute voor bier in Duitsland

Bier in Duitsland
Bier en Duitsland, dat zijn bijna synoniemen. Foto: Elkedagvakantie

De klim naar de Kronberg in het Beierse Woud ligt bijna bij de duizendmetergrens. Bovenop steekt een houten kruis uit het groen. De beloning voor de beklimming is de stilte – geen luidruchtige herberg. Integendeel: op de bierlangeafstandswandelroute is nergens een pilsener te bekennen. Pas bij de afdaling komt er een einde aan de ‘drooglegging’. VVV-kantoor van Arberland organiseerde deze tour samen met acht brouwerijen, biertuinen en andere pubs over een afstand van 109 kilometer en 2836 meter hoogte (in zes etappes). Lees hier meer over de wandeling.

ANWB Verkiezing Camping van het Jaar 2023 van start 

Welke camping mag zich volgend jaar Camping van het Jaar 2023 noemen? De ANWB maakte deze week de genomineerden bekend. Het is nu aan de campingliefhebbers om hun stem uit te brengen op hun favoriete camping. Stemmen kan tot en met 30 oktober. De winnaars worden in januari 2023 bekendgemaakt.

Een vakjury selecteerde in totaal 60 campings in drie verschillende categorieën met elk tien campings in binnen-en buitenland. Dit jaar gaat het om de categorieën:

 • De fijnste familiecamping aan zee
 • De beste kleine camping
 • De meest bijzondere huuraccommodatie op de camping

De fijnste familiecamping aan zee

Op deze campings kunnen kinderen naar hartenlust spelen met vriendjes en ligt de zee op maximaal 500 meter van de camping. De door de vakjury geselecteerde campings hebben minimaal 4,5 ANWB-sterren, een restaurant, huuraccommodaties, speelgelegenheid en animatie voor de kinderen.

De beste kleine camping

Deze campings liggen vaak in de natuur en hebben minder dan 60 staanplaatsen. De kampeerplaatsen zijn ruim. Faciliteiten en activiteiten (zoals een zwembad, supermarkt of animatie) zijn vaak beperkt of niet aanwezig; kampeerders komen vooral voor de rust. De door de vakjury geselecteerde campings hebben minimaal vier ANWB-sterren.

De meest bijzondere huuraccommodatie

Een verblijf huren op de camping wordt steeds populairder. Campings spelen daar op in met steeds fraaiere huuraccommodaties. In deze categorie staan de meest bijzondere huurverblijven.

De verkiezing van de ANWB Camping van het Jaar wordt jaarlijks georganiseerd door de KampeerKampioen. Ieder jaar worden de categorieën aangepast. Met de verkiezing wil de ANWB haar leden inspireren en informeren over de mooiste kampeerterreinen in binnen- en buitenland. Hier staat de volledige lijst van genomineerden.

Welke campingplek heeft een onvergetelijke herinnering bij je achtergelaten? Foto: Elkedagvakantie

Citymarketing Tilburg lanceert de eerste fysieke Tilburgse Bucketlist 

Citymarketing Tilburg lanceert eind juli de allereerste fysieke Tilburgse Bucketlist onder het platform Center of Tilburg. Het doel van de bucketlist is om de veelzijdigheid, het aanbod en het karakter van de stad uit te lichten.

Bewoners en bezoekers worden uitgedaagd de 100 must see’s en must do’s van de bucketlist af te strepen. Veel van deze opdrachten zijn tradities en gebruiken die diepgeworteld zijn in het Tilburgse DNA van de bewoners van de stad.

De bucketlists die in productie zijn genomen zijn verkrijgbaar via deelnemende ondernemingen die in de bucketlist voorkomen. Particulieren kopers verkrijgen de bucketlists via de Tilburgse verkopers of de website van Center of Tilburg of Charlie Bucket. De bucketlists zijn vanaf 21 juli verkrijgbaar. De bucketlists vormen voor ondernemers een nieuwe kans om klanten en bezoekers naar de verkooplocaties te lokken. Zo fungeren de bucketlists als extra promotietool voor de stad Tilburg, het centrum en de locaties in kwestie.

Naar Turkije voor zomervakantievibes

Hou je van rust in een prachtig boutique hotel? Of glij je liever met je kinderen van de glijbaan in een groot waterpark? Van roadtrippen langs verschillende baaitjes en restaurantjes tot je all-inclusive resort niet verlaten en van voordelige vakantie tot ultieme luxe: Turkije is voor velen een perfecte bestemming voor de zomervakantie!

De Turkse Riviera is een schitterende kuststreek in het zuiden van Turkije. In dit paradijs is voor ieder wat wils: prachtige stranden, charmante vissersdorpjes en mooie overblijfselen van de Griekse en Turkse geschiedenis. Pal aan de parelwitte stranden staan tal van hotels met alles wat je nodig hebt voor jouw Turkse droom. Zie jij jezelf al dineren onder de palmbomen en aan zee? Boek dan een mooi hotel direct aan het strand, zowel geschikt voor koppels als voor families.

Badplaatsen

Wat ook heerlijk is aan de Turkse Riviera, is dat je strand en stad gemakkelijk afwisselt. Je vindt hier de bekende plaatsen Antalya en Alanya waar een bezoekje aan een van de kleurrijke bazaars niet mag ontbreken. Bij de vele kraampjes kun je terecht voor kleding, accessoires en de lekkerste specialiteiten uit de Turkse keuken. Scoor hier ook zeker een souvenirtje voor het thuisfront. Een perfecte combinatie van winkelen, cultuur en natuur is de Manavgat-excursie, waarbij je de prachtige waterval en rivier van blauwgroen water bezoekt, de grootste moskee van de Turkse Riviera en de Manavgat-markt met meer dan 500 kraampjes.

Overigens stroomt hier de schaduwrijke rivier Dimcay tussen de bergen door. Allerlei restaurantjes hebben hutjes en vlotten op de rivier gebouwd zodat je er heerlijk kunt relaxen, eten, drinken en afkoelen. Hier geniet je volop van de Turkse zon!

(Water)pret voor de hele familie

Om echt even helemaal nergens aan te denken, kies je voor een onbezorgde all-inclusive vakantie. Voor ouders met kinderen is dit vaak het walhalla en de kinderen kunnen hun geluk niet op in de zwembaden en waterglijbanen. Het toppunt van waterpret is een hotel met maar liefst 16(!) glijbanen. Ook is er aan ontspanning voor de ouders gedacht met een overheerlijk wellnesscenter met een jacuzzi, Turks bad en massages. Ook een echte aanrader voor de gehele familie is een resort met een avontuurlijk animatieprogramma. Wees niet bang dat dineren in je resort je gaat vervelen, want met vier à la carte restaurants kun je iedere dag divers en heerlijk dineren.

Land van lekkernijen 

In Turkije kun je de heerlijkste gerechten proeven en in veel restaurants staan zowel internationale als Turkse gerechten op de kaart. En kun je niet kiezen? Vaak bieden hotels veel verschillende gerechten in buffetvorm, zo neem je lekker van alles wat! Iedereen kent wel de overheerlijke Turkse kebabbroodjes, maar probeer zeker ook eens Gözleme. Deze Turkse pannenkoekjes kunnen op verschillende manieren gevuld worden. Een echte aanrader is met witte kaas en peterselie. Op zoek naar juist iets zoets? Probeer dan eens echte Turkse thee met daar een stukje baklava bij.

Sunweb is een van de touroperators, die op Turkije vliegt via de volgende luchthavens: Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam-The Hague, Brussel, Düsseldorf en Keulen-Bonn.

Efteling-attractie Spookslot nog open tot en met 4 september

Nog tot en met zondag 4 september 2022 kunnen bezoekers griezelen in het Spookslot van de Efteling. Die dag is het spannende tafereel met de viool en de dansende geesten voor het laatst te zien en te beleven.

Na dat weekend zal het Spookslot plaatsmaken voor een geheel nieuw themagebied met een nieuwe attractie waarin het griezelen ook wordt doorgevoerd in de horeca, retail en entertainment. Dit nieuwe gebied zal naar verwachting in 2024 openen. Maar eerst is er een moment van afscheid.

Op 4 september nemen Efteling-medewerkers samen met bezoekers definitief afscheid van deze iconische attractie, waar velen hebben leren griezelen. Het vaste team van Spookslot-medewerkers zal de laatste show begeleiden en daarna voor de allerlaatste keer de deuren van de spookruïne sluiten. Het attractiepark is op zondag 4 september tot 22.00 uur geopend. 

Exclusief aandenken voor Spookslot team

Djordy Wolffensperger, al jarenlang medewerker bij het Spookslot, bedacht voor het afscheid een speciaal aandenken voor zijn collega’s. “Ik wilde iets tastbaars maken voor ons hele team. Dit exclusieve, persoonlijke aandenken dat op dit moment ontwikkeld wordt, staat voor alle herinneringen die wij aan het Spookslot hebben. Wij vinden het ontzettend jammer dat we afscheid moeten nemen van onze bijzondere werkplek waar we jarenlang, dag in, dag uit, met veel plezier en passie hebben gewerkt. Maar we kijken natuurlijk ook erg uit naar het nieuwe dat gaat komen. Ik kan niet wachten tot we weer kunnen griezelen in de Efteling als nooit tevoren.”

Spookslot vereeuwigd

Natuurlijk neemt de Efteling na 44 jaar trouwe dienst niet zomaar afscheid van het Spookslot. Later deze zomer zijn een bijzondere Spookslot-pin en een prachtig afscheidsboek in de Efteling winkels verkrijgbaar. Daarnaast wordt het Spookslot digitaal vereeuwigd zodat na 4 september de griezelige attractie nog steeds beleefd kan worden. Met een virtual reality-video kunnen liefhebbers zichzelf (steeds opnieuw) onderdompelen in het verhaal en de show waarin balustrades bewegen en grafzerken dansen op de herkenbare muziek.

Alle details zijn vastgelegd en kunnen met of zonder een virtualrealitybril bekeken worden. Ook verschijnt er een walk-through video waarin de kijker al wandelend wordt meegenomen door de attractie, inclusief een prachtige registratie van de show. Beide video’s worden later deze zomer gepubliceerd op het Efteling-YouTube kanaal. 

Spooknacht

In de nacht van zaterdag 3 op zondag 4 september wordt er een unieke Spooknacht georganiseerd. Een spookachtig slotstuk voor liefhebbers die een laatste eer willen bewijzen aan het Spookslot. Iedereen die een bezoek wil brengen aan het Spookslot tijdens de Spooknacht kan vanaf vandaag op efteling.com/spooknacht terecht voor deze win-actie om zich aan te melden. Er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Bezoekers bij het Efteling spookslot in de jaren zeventig. Foto: De Efteling

Zwarte Cross: Vaak Bu’j te Bang’ in première in Tuschinski!

Bijna drie jaar lang doken documentairemakers Floor van der Kemp en Lars Gierveld in de wereld van de Zwarte Cross, dat dit jaar haar 24e editie vierde. Met open vizier volgden zij de mensen achter het – volgens hen – meest kleurrijke, krankzinnige, geprezen én onbegrepen festival van Nederland. Een film over een jongensdroom die begon met 1.000 bezoekers op een veldje in Hummelo en uitgroeide tot één van de grootste festivals van Europa met dit jaar 229.900 bezoekers. 

De documentaire start in de meest roerige tijd die Zwarte Cross-eigenaren Gijs Jolink, Hendrik Jan Lovink en Ronnie Degen ooit hebben gekend: vlak na de editie van 2019 editie barst een mediastorm los, omdat ludiek bedoelde tekstbordjes op het festivalterrein discriminerend worden gevonden. Daarna volgen problemen met onzekerheid over de festivallocatie én breekt corona uit. Vervolgens kondigt oprichter Hendrik Jan Lovink zijn afscheid aan en wordt de organisatie overgenomen door de Engelse festivalmagnaat Superstruct Entertainment. Hoe blijft het unieke karakter van de Zwarte Cross overeind in deze storm van tegenslag en veranderingen? En hoe ziet die identiteit er dan eigenlijk uit?

Amateurbeelden

De film neemt je mee naar het ontstaan van de Zwarte Cross in 1997 en de waanzinnige groei in de 25 jaar daarna. De filmmakers krijgen een schat aan amateurbeelden van Gerard Lovink, de vader van oprichter Hendrik Jan. Gerard klapte zijn camera open om zijn zoon en vriend Gijs te filmen op hun eerste Zwarte Cross en verzamelde daarna 25 jaar lang honderden uren beeldmateriaal. In samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid werd al dit unieke materiaal gedigitaliseerd en geschikt gemaakt voor de filmmontage.

Over de makers

De geboren Achterhoeker Lars Gierveld deed een paar jaar verslag van het Zwarte Cross-festival voor BNNVARA. Als diehard bezoeker kent hij het festival door en door. Hij verbaast zich over het feit dat veel mensen bij Zwarte Cross alleen maar denken aan cross, bier en modder. Tijd voor een film die het festival écht laat zien. Floor van der Kemp zit anders in de wedstrijd: zij is nog nooit op de Zwarte Cross geweest en denkt aanvankelijk ‘dat het iets met de TT in Assen te maken heeft’. Als leek kijkt zij met de nieuwsgierige blik van de buitenstaander.

Kaarten nu verkrijgbaar

Kaarten voor de première zijn vanaf nu verkrijgbaar. Zoals het hoort bij de Zwarte Cross is deze première niet exclusief voor BN’ers, bobo’s en andere patjepeeërs, maar hebben festivalbezoekers ook de mogelijkheid om deze bijzondere gebeurtenis bij te wonen. Uiteraard zullen alle hoofdrolspelers en medewerkers van de Feestfabriek ook aanwezig zijn bij dit nu al legendarische rode loper evenement. Kaarten bestellen kan via deze link.

De documentaire over het grootste festival van Nederland draait vanaf de première op 9 oktober exclusief in 25 Pathé bioscopen en is vanaf 24 oktober bij Videoland te zien.

Wat te doen bij een bosbrand om gedekt te blijven bij de reisverzekeraar?  

In Zuid-Europa woeden nog altijd hevige bosbranden. Nog steeds zijn veel branden niet onder controle. Duizenden mensen, waaronder toeristen, zijn op de vlucht voor de bosbranden. Veel Nederlanders hebben Zuid-Europa als vakantiebestemming. Maar hoe zit het met de reis- en annuleringsverzekering in geval van een bosbrand?

Uit een poll van Pricewise bleek dat veel Nederlanders niet weten wat zij moeten doen bij een bosbrand in hun vakantiegebied om dekking bij de reisverzekeraar te behouden. Pricewise zocht uit wat precies te doen in geval van een bosbrand op de vakantiebestemming.  

Sluit een reisverzekering af voorafgaand aan de vakantie 
Nog steeds gaan veel Nederlanders zonder reisverzekering op vakantie. Een risico, want een ongeluk zit in een klein hoekje en de financiële gevolgen zijn soms groot. Ook bosbranden kunnen plotseling oplaaien en zorgen voor onverwachte kosten bij toeristen. Zonder reisverzekering worden onvoorziene kosten in het buitenland niet vergoed. Om recht te hebben op een vergoeding, moet de reisverzekering worden afgesloten voordat de vakantie is begonnen. Houd er rekening mee dat als een reisverzekering is afgesloten nadat de situatie in een land is veranderd, bijvoorbeeld door de bosbranden, het kan zijn dat die situatie is uitgesloten van de reisverzekering. In geval van bosbranden bieden de kortlopende reisverzekering en de doorlopende reisverzekering dekking. 

Kleurcodes en bosbranden 
Afhankelijk van de kleurcode van een land wordt door de reisverzekeraar bepaald wat de dekking is vanuit de reisverzekering. Zo dekt een kwart van de reisverzekeraars niks als een verzekerde naar een gebied reist op het moment dat dit gebied al kleurcode oranje of rood heeft. Mocht een land kleurcode oranje of rood krijgen tijdens de vakantie van de verzekerde, dan is diegene nog wel gedekt als het land zo snel mogelijk wordt verlaten. Het verschilt per verzekeraar in welk tijdsbestek het land moet worden verlaten om gedekt te blijven.  

Vervangend verblijf of terug naar huis 
Bij een bosbrand kan het zijn dat een verzekerde geëvacueerd moet worden. Is het niet mogelijk om binnen 24 uur terug te gaan naar de vakantiebestemming, omdat het nog te onveilig is? Bij het maken van extra kosten voor een vervangend verblijf, vergoeden reisverzekeraars in veel gevallen deze kosten. Hetzelfde geldt voor de extra terugreiskosten naar het vaste woonadres in Nederland die de verzekerde hierdoor heeft. Het is belangrijk dat een verzekerde direct contact opneemt met de alarmcentrale van de verzekeraar over de situatie voor de nodige instructies. Alleen dan vergoedt de verzekeraar mogelijk de gemaakte kosten.  

Vergoeding annuleringsverzekering 
Als iemand nog moet afreizen naar het getroffen gebied, is een annuleringsverzekering van belang. Met een annuleringsverzekering kunnen de annuleringskosten vergoed worden, bijvoorbeeld als het door de bosbrand niet mogelijk is de bestemming te bereiken of als de accommodatie door de brand is verwoest. Ook is het met een annuleringsverzekering mogelijk om de vakantie om te boeken naar een andere locatie. Een annuleringsverzekering moet tijdens het boeken of binnen zeven of veertien dagen (afhankelijk van de verzekeraar) na het boeken van de vakantie worden afgesloten. Bij de meeste verzekeraars is het hierna niet meer mogelijk om een annuleringsverzekering af te sluiten voor de al geboekte vakantie(s). 

Het kan zijn dat iemand zelf besluit niet naar het getroffen gebied te willen reizen, zonder dat er kleurcode oranje of rood is afgegeven. In dat geval is de kans groot dat de annuleringskosten niet worden vergoed. Wel bieden sommige verzekeraars extra dekking aan op de annuleringsverzekering in geval van bosbranden. Ook kan het Calamiteitenfonds worden geraadpleegd. 

Lees de polisvoorwaarden goed door
In alle polisvoorwaarden van reisverzekeraars is opgenomen wat er precies gedekt wordt bij bosbranden. Bij de ene reisverzekeraar wordt er letterlijk gesproken over bosbranden en bij de andere reisverzekeraar wordt slechts ‘natuurgeweld’ genoemd, waaronder de bosbranden vallen. Op Pricewise.nl is een overzicht te vinden van alle reisverzekeraars en de meest actuele polisvoorwaarden.  

Bron: Pricewise.nl – Wat te doen bij een bosbrand om gedekt te blijven bij de reisverzekeraar? 

Fires: More Frequent, More Intense
Fires: More Frequent, More Intense by NASA Goddard Photo and Video is licensed under CC-BY 2.0

Nieuwe theatrale audiotour New Land gelanceerd

Flevoland is een mooie audioreis voor in de trein rijker. Via het platform izi.travel kun je op het traject Amsterdam – Lelystad luisteren naar een theatrale audiotour over de ontstaansgeschiedenis van Flevoland. Een mooie introductie voor toeristen die naar Flevoland reizen, maar ook voor iedereen die geïnteresseerd is in het unieke verhaal van de provincie.
 
Ludieke lancering
De audiotour werd deze week op ludieke wijze gelanceerd. Gedeputeerde Jop Fackeldey kreeg uit handen van Esther, de stem van één van de personages uit de audiotour, op het perron van Almere Oostvaarders symbolisch de audiotour overhandigd. Vervolgens gingen genodigden met de sprinter naar Lelystad terwijl ze konden luisteren naar de belevenissen van zeeman Cornelius en reisleidster Geesje. Alles onder de creatieve begeleiding van de makers van de audiotour Theatergroep Prins te Paard.
 
Informatief en vermakelijk
De audiotour New Land vertelt het verhaal van het Nieuwe Land en is speciaal gemaakt voor de treinreis met de sprinter van station Amsterdam Centraal via Almere Centrum naar Lelystad Centrum. Reizigers kunnen tijdens deze treinreis luisteren naar het theatrale audioverhaal over het ontstaan van Flevoland. Terwijl reisleidster Geesje alles in goede banen probeert te leiden, verstoort zeeman Cornelius de reis op zoek naar zijn verloren schat.
 
Spreiden van toeristen
Het project is een samenwerking tussen de gemeenten Almere en Lelystad, de citymarketing organisaties van deze gemeenten, provincie Flevoland, Visit Flevoland en de Metropoolregio Amsterdam. De theatrale audiotour is ontwikkeld om spreiding van toeristen binnen de Metropoolregio te stimuleren. De beleving begint al op het station in Amsterdam.  
 
De audiotour New Land is te beluisteren via het platform Izi.travel en is beschikbaar in het Nederlands en Engels. Het nieuwsitem van Omroep Flevoland van afgelopen woensdag over de lancering van de nieuwe audiotour is hier te bekijken.

One Night Stay: bijzondere overnachtingen in Nederland en België

Travelinfluencers AmandaLiz en Chantal zijn de afgelopen jaren door Nederland en België gereisd op zoek naar de meest speciale, bijzondere, opvallende en onalledaagse plekken om te overnachten. Van yurt tot brugwachtershuisje en van voormalig gevangenisgebouw tot kampeervlot, het boek One Night Stay bevat hun favoriete accommodaties. Nederland en België blijken ongekend rijk aan verrassende slaapplekken.

One Night Stay | 75 unieke overnachtingen in Nederland & België | Auteurs: Liz Lommerse, Amanda Romijn & Chantal Roskam | ISBN: 9789021599663 | Prijs: €24,99 | Verschijnt 27 september 2022

In het kort – Nieuwsoverzicht

 • Vakantietip: koop de duurste en grootste caravan van Nederland (11 meter!) (AutoRAI)
 • Massaal op vakantie in Europa, deze drukte staat je te wachten (NOS)
 • Het is vakantie! Maar… waarom heb ik dan nu zoveel stress? (RTV Oost)
 • Dit is het meest Instagrammable hotel ter wereld (Nouveau)
 • Hoe sprookjes al in 1952 het verschil maakten voor de Efteling (Efteling)
 • Vakantie in eigen land in trek (en zo duur is een rit naar Frankrijk) (RTV Gelderland)
 • Waarom nog betalen voor een vakantiehuis? Zet je eigen huis in als ruilmiddel en ga ‘gratis’ op reis (de Stentor)*
 • Caravan voor avonturiers (De Ingenieur)
 • Moeite met poepen op vakantie? Dit zijn oorzaken (en oplossingen) (Max Vandaag)
 • Reizen naar Oostenrijk in 2022: waar moet je aan denken? (Rijksoverheid)
 • Deze 9 beste hotels van Kopenhagen overtreffen al je verwachtingen (JAN Magazine)
 • Slagveld-toerisme: ‘We gaan onbewust op zoek naar het oncomfortabele, het schurende’ (AD.nl)*
 • 10 van de tofste en raarste klassieke campers ooit (Want)
 • Met camper en hond op pad; waar let je op? (Leeuwarder Courant)
 • Deze elektrische fiets is ook een camper en een boot (Manners)
 • 18 handige apps voor de vakantie: Geheime strandjes vinden (Frankrijk.nl)
 • Zo hard ging de snelste caravan aller tijden (volgens Guinness World Records) (TopGear)
 • Hoe slaap je in een loeihete camper? “Ogen dicht en vooraf een paar biertjes” (AT5)

Video van de week: Jeugdjournaal vakantie-onderzoek

Weekendradio met Hit100

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.