Dit zijn de nieuwtjes die je deze week vindt op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs

Zo'n camper is voor veel mensen een droom: Niet te groot, maximale wendbaarheid in smalle Franse dorpjes. Foto: Elkedagvakantie
Zo’n camper is voor veel mensen een droom: Niet te groot, maximale wendbaarheid in smalle Franse dorpjes. Foto: Elkedagvakantie

Van 5 tot en met 9 oktober 2022 vindt de Kampeer & Caravan Jaarbeurs plaats in Utrecht. Deze editie staat volop in het teken van innovaties op kampeergebied. Zoals een camper met twee verdiepingen en een uitklapbaar terras, een tenttrailer met tentdoek van gerecyclede petflessen en elektrisch aangedreven camperbusjes. Ook is er een vouwwagenboulevard waarin vrijwel alle tenttrailer-merken zijn vertegenwoordigd en een complete verzameling van de meest uiteenlopende daktenten.

Tijdens de beurs is er een speciaal Duurzaamheidsplein ingericht met elektrisch aangedreven camper(van)s van Crosscamp, Tonke, Etarki en Fixxter. Daarnaast wordt tijdens de eerste beursdag voor het eerst de Kampeer Duurzaamheidsprijs uitgereikt.

Duurzaamheid en kamperen

Kamperen is een van de meest duurzame vormen van vakantierecreatie. ,,Dat kamperen ‘groen’ is, is geen reden voor de kampeerbranche om op de handrem te gaan,” zegt Leo Diepemaat, voorzitter van de branchevereniging KCI (Kampeer & Caravan Industrie).

,,Zo zie je tijdens de Kampeer & Caravan Jaarbeurs de Nederlandse tentenfabrikant Karsten met tenten uit gerecyclede spijkerbroeken. Dit scheelt 100.000 liter water per tent. Ook vouwwagenfabrikant Smitveld gebruikt nieuw duurzaam tentdoek waarin gerecyclede petflessen zijn verwerkt. Andere voorbeelden zijn de biologische – in plaats van chemische – toiletvloeistoffen van Thetford en Solbio, de O3-module om drinkwatertanks veilig te houden en er zijn diverse fabrikanten van zonnepanelen die hun eigen – groene – energie opwekken. Nog een voorbeeld is het Nederlandse Ventje, dat campervans volledig circulair intimmert met gecertificeerd FSC-hout en waarbij schapenwol als isolatie wordt gebruikt. Kortom aan duurzame innovaties geen gebrek.”

Nog meer innovaties

Tijdens de Kampeer & Caravan Jaarbeurs is er ook veel aandacht voor andere innovaties, zoals oplossingen om lang off-grid te kunnen genieten van de natuur. Zoals nog sterkere – en lichtere – lithium accu’s voor campers die onafhankelijk van de stroompaal willen staan.

En draagbare powerkits met zonnepanelen voor mensen die er met de tent, vouwwagen of daktent op uit trekken en toch alle tablets, telefoons en zelfs de Nespresso koffiezetter willen blijven gebruiken. Ook wordt er een wereldprimeur voor het eerst in Nederland getoond, de Hymer Venture S, de stoere 4×4 offroader met op de tweede verdieping een opblaasbaar slaapdak.

Volop daktenten

De populariteit van daktenten blijft maar groeien. Steeds meer mensen ontdekken de flexibiliteit van kamperen op het dak van de auto. Het Nederlandse merk ‘Dare to be Different’ is aanwezig met verschillende soft- en hardcovers en dat geldt ook voor Thule die met maar liefst vijf verschillende daktenten naar de beurs komt, waaronder – primeur – de Thule Approach, met een heel bijzondere vormgeving.

Ook het Duitse iKamper is aanwezig met de 3.0-versie van z’n populaire daktent waarvan de hardcover, de koffer waarin de tent gebruiksklaar ligt opgeborgen, nóg meer plaats biedt en waarbij het comfortabele matras is voorzien van een extra isolatielaag zodat je ook ’s winters kunt overnachten op het dak van je eigen personenauto.

Extra informatie
Dat, en meer, zie je Kampeer & Caravan Jaarbeurs, van woensdag 5 tot en met zondag 9 oktober in de Jaarbeurs te Utrecht. Openingstijden 10.00 tot 17.00 uur. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar via www.kampeerencaravanjaarbeurs.nl

En dan nog dit:

Nieuwe hogesnelheidstrein naar Nagasaki

Omura Park. Foto: ©JNTO

Japan krijgt er een nieuwe hogesnelheidstrein bij. De Nishi-Kyushu Shinkansen tussen Nagasaki en Takeo Onsen wordt ingehuldigd en gecombineerd met de dienst van Relay Kamome. Via deze route wordt de reistijd met bijna 75 procent verminderd terwijl je onderweg geniet van prachtige bezienswaardigheden.

Denk hierbij aan de welbekende warmwaterbronnen, ook wel Onsen genaamd, bloeiende kersenbomen en indrukwekkende bruggen. Wij delen graag vijf eye-catching plekken die te zien zijn langs het spoor van de Nishi-Kyushu hogesnelheidstrein.

Zijdeachtige Onsen en een workshop keramiek bij Takeo Onsen Station
Japan is beroemd om zijn warme baden waarin water uit natuurlijke bronnen wordt gebruikt. In Takeo Onsen ontspan je in alkalisch bronwater dat, dankzij het hoge vocht vasthoudende effect, de huid zijdezacht maakt en verzorgend werkt. Na het bezoeken van dit indrukwekkende voormalig badhuis – een nationaal belangrijk cultureel bezit – is er de mogelijkheid om workshops keramiek te volgen.

De ultieme thee ervaring bij Ureshino Onsen Station
Ben je een echte liefhebber van thee? Het is nu mogelijk om de groene theevelden van Ureshino Onsen te bezoeken. In 2019 werd het initiatief Tea Tourism gelanceerd. Een van de programma’s, TeaCycling (ook wel ‘Cha-rin’ genoemd) laat bezoekers op de fiets toeren op de Ureshino theeplantage om vervolgens te nippen van de beroemde groene thee. Voor de ultieme thee-ervaring is het programma met overnachting een echte aanrader, waarbij een toegewijde theebutler voor alles zorgt, van theepairing tot aan een theeceremonie.

Bloeiende kersenbomen bij Shin Omura Station
Wanneer je uitstapt bij Shin Omura Station, ga dan zeker langs bij Omura Park. Het park staat bekend als een van de top 100 plaatsen in Japan om de kersenbloesem te zien, wanneer de 2.000 kersenbomen in het park elk voorjaar veranderen in een zee van felrode bloemen. Ook in de zomer is het park meer dan de moeite waard om te bezoeken. De kersenbloesem maakt dan plaats voor de 300.000 iris bloemen die vol in bloei staan. 

Fotogenieke spots bij Isahaya Station
Een van Nagasaki’s meest unieke plekken zijn te zien in de stad Isahaya. Het design van de bushaltes is gebaseerd op verschillende fruitsoorten en zijn te vinden langs Highway 207. Op loopafstand van het station ontdek je de “Spectacle Bridge” – Meganebashi – die over de Nakashima rivier hangt. Tenslotte mag het proeven van de Japanse Castella, een op Portugal geïnspireerde zandkoek, niet overgeslagen worden tijdens een bezoek aan dit gebied.

Chinese invloeden en geschiedenis op Nagasaki Station
In Nagasaki zie je de sterke Chinese invloed op de stad vooral terugkeren in Chinatown. Als je in de vroege herfst deze treinrit neemt, heb je de mogelijkheid om het Nagasaki Kunchi festival bij te wonen, inclusief een spectaculaire optocht en drakendans. Daarnaast heeft Nagasaki ook verschillende gedenktekens gewijd aan de atoombom die tijdens de Tweede Wereldoorlog is afgeworpen, waaronder het Nagasaki Peace Park dat een mooie boodschap van vrede en hoop uitdraagt.

Twentse campings enorm gestegen in populariteit 

Uit onderzoek van de RekreaVakkrant (augustus 2022) blijkt dat de regio Twente een bovengemiddelde groeier is als het gaat om de populariteit van kampeerterreinen sinds de corona pandemie. Vorig jaar bleek al dat de Nederlander Twente steeds beter weet te vinden.

Zo heeft Twente, na Utrecht, vorig jaar de grootste groei in overnachtingen gerealiseerd (bron: CBS 2021). Twente Marketing wil deze groei vasthouden. Met name in de periode oktober t/m maart is nog ruimte om bezoekers te ontvangen.

Twente en Ootmarsum in de lift

De RekreaVakkrantheeft onderzoek gedaan naar de zoekvolumes van kampeerterreinen als gevolg van de corona pandemie. De populairste plaatsen en streken in Nederland op het gebied van kampeerterreinen zijn onder de loep genomen. Twente telt gemiddeld maandelijkse 9.579 zoekopdrachten en behoort daarmee tot de top 10 van meest interessante plaatsen en streken voor een campingvakantie. In de eerste helft van 2022 zie je zelfs dat Twente en Ootmarsum (met respectievelijk 110% en 150% groei t.o.v. 2019) tot de top 5 bovengemiddeld groeiers behoren.  

Campagne moet bezoek in laagseizoen aanjagen

Twente Marketing wil deze groei in bezoekers én in populariteit graag vasthouden en ziet vooral kansen om het bezoek in het laagseizoen aan te jagen.Gebiedsmanager Quirine ter Haar: “Sinds covid-19 heeft een nieuwe doelgroep Twente (her)ontdekt. Het is een wat jongere, hoger opgeleide gast die verrast is door de kwaliteit die Twente te bieden heeft. Die doelgroep willen we vasthouden en met name verleiden om te kiezen voor een (mid-)weekje Twente in het laagseizoen”. Dat is de reden dat Twente Marketing haar radio-commercial met de boodschap “Schitteren op je werk door afwezigheid. Boek een weekje Twente” heeft verlengd.  

De radiocommercial is in spitstijden op Radio 2 uitgezonden van 12 t/m 23 september en wordt herhaald van 3 t/m 14 oktober. De commercial wordt versterkt met een onlinecampagne via de kanalen van Visit Twente

Kamperen in de vrije natuur van Duitsland

Een bijzondere slaapplek tussen de wijnranken, een kakelend kippenbezoek, terwijl je ontbijt of een glas wijn drinkt aan de oever van een bosmeer: afgelegen plekken in de natuur vormen de hoofdprijs voor gepassioneerde kampeerders. Het platform camperland.de biedt door heel Europa ruim 1.800 kampeer- en parkeerplaatsen, aangeboden door particulieren. De kampeerder helpt zo de Europese natuur beschermen en leert op informele wijze de lokale bevolking kennen. In de Vier- en Marschlanden bij Hamburg kun je naast een boerderij wonen of vlak over de grens bij Goch barbecueën. #DuitslandDichtbij

Hierdoor is foodiebestemming Zuid-Zweden in opmars

Op avontuur in Zuid-Zweden. Foto: Wallby Säteri

Zuid-Zweden ontwikkelt zich steeds meer als de culinaire bestemming van Zweden. Met een focus op lokale ingrediënten die direct uit de natuur komen, duurzaam koken en Scandinavische smaken, zetten de chef-koks in het zuidelijk deel van Zweden zich steeds verder op de culinaire kaart. Hier draait het om authentieke foodie-belevenissen en back-to-nature gerechten, maar ook high-end dineren en Zweedse wijnen.

Zeker in het najaar is Zuid-Zweden de ideale bestemming voor een rondreis langs de diversiteit van de Scandinavische keuken. Dit is het jaargetijde van de rivierkreeft en de verse herfstproducten uit de natuur. Een rondreis met de beste culinaire stops door de regio’s Skåne, Halland, Småland en Blekinge op een rij.

Proef de Zweedse wijn bij Hällåkra Vingård

De reis start in de zuidelijke regio Skåne. De Hällåkra-wijngaard is hier al vijf generaties een pionier in de Zweedse wijnbouw. De bodem en het klimaat geven de wijnen van de wijngaard van familie Hansson het kenmerkende Scandinavische karakter in kleur, geur en smaak. De rode wijnen zijn een mix van Rondo Regent- en Leon Millot-druiven, terwijl de witte wijnen gemaakt worden van de Solaris druif. Het bijbehorende restaurant is een ideale lunchplek met smakelijke gerechten van lokaal geproduceerde ingrediënten die perfect passen bij de wijnen uit de wijngaard.

De kaasmakers van Soldattorpets Mejeri

De prijswinnende kazen van Soldattorps Mejeri hebben de smaak van Skåne. De kleinschalige kaasproducent werkt dan ook uitsluitend met melk afkomstig van de nabijgelegen boerderij, waar de koeien de hele dag in de groene weides van Skåne grazen. Het resultaat is een ambachtelijk karakter en unieke smaak.

Fika bij Vismarlövs Bagarstuga

Een culinair rondje Zweden is niet compleet zonder fika, de traditionele Zweedse koffiepauze mét wat lekkers erbij. In 2010 opende Carina Levin haar bakkerij en café, de ideale plek voor een fika-break. Bij Vismarlövs Bagarstuga geniet je van lokale specialiteiten als spettekaka, zuurdesembrood uit de steenoven en verschillende ‘bulles’ (zoetje broodjes). In het winkeltje kun je ook terecht voor huisgemaakte marmelades, fruitsiropen, honing en mosterd.

Door naar Halland: Ästad wijngaard

Vanuit Skåne rijd je door naar het noordelijke gelegen Halland. Maak een stop bij Ästad Vingård, een van de grootste wijngaarden van Zweden, met biologische teelt en eigen productie van wijnen met biologisch keurmerk. Je vindt hier ook twee restaurants, waarvan Restaurant ÄNG een Michelin-ster heeft. Blijf slapen in het nabijgelegen hotel en kom tot rust in de Sinnenas Spa.

Schapenboerderij Öströö fårfarm

Naast de wijngaard van Ästad ligt de schapenboerderij Öströö met boerderijwinkel en café. In de maanden september tot november kun je hier terecht voor vers lamsvlees afkomstig van de biologische gecertificeerde boerderij. De 18e-eeuwse kelder is unieke plek voor een kop koffie en fika-lekkernijen. In de zomermaanden kun je een picknickmand vullen in het café en in de grote tuin een plekje zoeken.

Vangst van de dag bij Tiraholms Fisk

Schuif voor het diner aan bij Tiraholms Fisk, gerund door familie Ekwall. Aan de oevers van het meer Bolmen ligt deze unieke viskwekerij met bijbehorend restaurant en hotel. De vis wordt hier op traditionele wijze bereid: gekookt, gepekeld of gerookt. Vanuit het restaurant heb je een fantastisch uitzicht over het meer en de bosrijke omgeving. Ben je op doorreis, dan neem je een vers visje mee uit de nabijgelegen winkel.

Culinaire hoofdstad Växjö

Vanuit Tiraholm rijd je naar de culinaire hoofdstad van Småland: Växjö. Maak onderweg een stop in Ljungby bij Kastebergs Gård, een familiebedrijf met boerderij, winkel en klein café. De stad Växjö is een must voor fijnproevers met Restaurant PM & Vänner aan de absolute top. Het fine dining restaurant (goed voor een Michelin ster) serveert een moderne interpretatie van de regionale keuken van Småland. Kenmerken: eclectische gastronomie en lokale smaakbommetjes, maar bovenal gezellig en sfeervol. Als je toch in Växjö bent, breng dan een bezoek aan de ‘Ecobacken’, waar diverse groenten worden verbouwd midden in de stad. De groenten worden gebruikt in de lokale restaurants en verkocht op de markt in het centrum van de stad.

Rivierkreeften vangen bij Wallby Säteri

Terwijl de zomer langzaam overgaat in de herfst, breekt in Zweden het rivierkreeftenseizoen aan. Bij Wallby Säteri in Småland kun je deze traditie uitgebreid meevieren en -proeven. De versgevangen kreeftjes worden tijdens de Kräftskiva (kreeftenfeest) gegeten met knäckebröd, bier en schnaps. Bezoekers kunnen hier overnachten in de traditionele rode huisjes en in de vroege ochtenduren getuige zijn van de kreeftenvangst. Je kunt meevaren met de vissersboten op het meer of langs de oevers lopen waar netten uitgezet zijn. De vangst van de dag wordt gekookt en bij het diner ’s avonds geserveerd.

Eten en wandelen op Öland

De foodwandelingen op het eiland Öland zijn een culinaire belevenis voor lichaam en geest. Deelnemers wandelen met een ervaren gids over het eiland, waar onderweg gestopt wordt om te genieten van lokale lekkernijen. Je peuzelt de typische regionale gerechten op in de buitenlucht, terwijl je uitleg krijgt over de eetcultuur en natuur van het eiland. De wandelingen voeren deels langs de zee en door de bossen in het binnenland. De foodwandelingen worden ook in de stad Kalmar aangeboden, op het vasteland van Småland.

Een stukje Azië in Blekinge

Vanuit Öland gaat de foodroute door naar de zuidelijke regio Blekinge. In Karlskrona brengt de chefkok van Kai Krog twee werelden samen: de Japanse en Scandinavische keuken. De in Tokio opgeleide chef Robert en zijn team creëren originele gerechten met een Japanse twist waarin Scandinavische ingrediënten van de hoogste kwaliteit de hoofdrol spelen. Ook de kookmethodes van beide culturen worden toegepast.

Op safari in Blekinge

De route eindigt bij Eriksberg Hotel & Safarikpark, waar een tafeltje in restaurant Visenten de ultieme afsluiter is van een foodiereis door Zuid-Zweden. De White Guide betitelde het restaurant als een ‘exclusieve ervaring met het beste dat Blekinge te bieden heeft’. Vanuit het panoramarestaurant kijk je uit over de savanne en het wildlife van het safaripark. Er wordt hier gekookt met gezonde combinaties van lokale ingrediënten direct uit de omgeving. Na afloop kun je blijven slapen in het bijbehorende hotel.

Toer langs de mooiste schatten van Saksen-Anhalt

Baushausgebouw in Dessau-Roßlau © Michael Deutsch

Nergens vind je zo veel cultureel werelderfgoed als in Saksen-Anhalt, het land waar natuur en cultuur hand in hand gaan. Deze vakantieregio in Midden-Duitsland is een van de meest veelzijdige deelstaten van het land – hier vind je de Harz, de Elbe, Lutherstad Wittenberg en Bauhausstad Dessau en oneindig veel culturele schatten.

Voor liefhebbers van cultuur en natuur, die zoveel mogelijk bezienswaardigheden met elkaar willen verbinden, zijn er verschillende auto-, fiets- en wandelroutes die je langs de mooiste erfgoedparels van de regio brengen. Ontdek deze vijf culturele routes dwars door Saksen-Anhalt.

Langs de hemelschijf en de zonnewacht – autoroute

Deze interessante autoroute begint in het stadje Halle, de grootste stad van Saksen-Anhalt en tevens geboorteplaats van de componist Händel. Een mooi begin is een bezoek aan het Landesmuseum Halle. Naast de legendarische hemelschijf van Nebra, de 360 jaar oude schijf die 20 jaar geleden werd gevonden, maak je hier ook kennis met de cultuurgeschiedenis van de mensheid.

Met de auto gaat het vervolgens naar Goseck, een klein stadje tussen Naumburg en Weissenfels waar archeologen in 1991 de oudste zonnewacht van Europa ontdekten, een kringgreppel van wel 7000 jaar oud! Wil je meer over de zonnewacht te weten komen? Bezoek dan de tentoonstelling in het nabijgelegen Kasteel Goseck.

In Naumburg vind je volop sfeervolle hotels of pensionnetjes voor de nacht. Trekpleister van dit middeleeuwse stadje is de laatromaanse kathedraal St. Peter & Paul met de twaalf donorportretten.

Vanaf Naumberg is het een kleine drie kwartier rijden naar de Arche Nebra, het bezoekerscentrum waar je van alles ervaart over de geschiedenis van de bronzen schijf. Aan te raden is een korte wandelroute die je van Arche Nebra naar het middelbergplateau brengt, de vindplaats van de hemelschijf.

In de voetsporen van Luther – fietsroute

Deze route begint in Lutherstad Wittenberg. Op verschillende plekjes in het historisch binnenstad vind je de Cranach-hoven. De beroemde kunstenaar Lucas Cranach de Oude had hier zijn atelier en bedreef tevens een drukkerij, waar de bijbelvertaling van Maarten Luther gedrukt werd. Vooral het Cranach-huis van Markt 4 is een bezoek waard; hier maak je kennis met oude technieken van de boekdruk. Op steenworp afstand ligt de slotkerk – het bekendste gebouw uit de reformatiegeschiedenis. In 1517 spijkerde Luther hier zijn 95 stellingen op de poort.

In de slotkerk bevindt zich ook het graf van de reformator. In de middag mag je het panorama-kunstwerk „Luther 1517“ van Yadegar Asisi niet overslaan. Op dit reusachtige ronde kunstwerk, dat meerdere etages bevat, staan de gebeurtenissen in Wittenberg ten tijde van de reformatie afgebeeld.

Na een nachtje in de Lutherstad fiets je naar tuinenrijk Dessau-Wörtliz. Deze fietsroute is ongeveer 23 km lang en brengt je over de Elbe, door de prachtige Elbe-vlaktes en langs een aantal meren.

Gondelen door het tuinenrijk – wandelen en varen

Een grote trots van Saksen-Anhalt is het tuinenrijk nabij Dessau, het Gartenreich Dessau-Wörlitz. Het tuinenrijk bestaat uit een verzameling van zeven parken tussen de rivieren de Elbe en de Mulde en staat in zijn geheel op de UNESCO-erfgoedlijst. In de parken vind je veel in Engelse stijl ontworpen (kasteel)tuinen, bijzondere kunstwerken en kastelen met een vaak opvallende bouwstijl.

Een dagje in dit tuinenparadijs kun je beginnen met een wandeling over de zeventien unieke bruggen, die allemaal in een andere stijl zijn gebouwd. Zo symboliseert de Chinese brug bijvoorbeeld het leven, waarbij de treden tot aan het midden steeds vlakker worden, en aan het einde steeds steiler. Ook een kleine nabootsing van de Iron Brigde van Engeland is hier te vinden.

Het park en zijn bijzondere bruggen kun je ook prima vanaf het water beleven – met een gondel glijd je over het meer en de kanalen van het Wörlitzer park. Een unieke manier om de landschapsarchitectuur te ontdekken!

Langs de bouwwerken van het Bauhaus – fietsroute

Vanuit welke richting je Dessau ook bereikt, het reusachtige glazen, vierkante Bauhaus Museum valt niet te missen. Van binnen is het gebouw minstens zo interessant: de collectie van de stichting Bauhaus Dessau bestaat uit rond 50.000 verzamelobjecten uit de geschiedenis van de wereldberoemde kunstschool.

Wanneer je met de fiets de Bauhausroute volgt, ben je binnen een paar minuten in een dennenbosje, waar de door Walter Gropius ontworpen “Meesterhuizen” staan.

De route brengt je verder naar het landschapspark Kühnauer, dat aan de zuidoever ligt van een prachtig, gelijknamig meer. Een idyllisch wijnbergkasteeltje in de stijl van een Italiaans landhuis is de ideale plek voor een picknick.

Na een overnachting in Dessau – wie weet in het voormalige Bauhaus-atelier – kun je er een stevige fietsroute tegenaan gooien: de Gartenreichroute Fürst-Franz neemt je in een grote kring rond Dessau mee door het prachtige tuinenrijk en het biosfeerreservaat Mittelelbe. Onderweg ontdek je allerlei kastelen en droomtuinen, zoals het Slot Oranienbaum.

Geschiedenis van het vakwerk – autoroute

De 1000 jaar oude stad Quedlinburg met zijn ruim 2000 vakwerkhuisjes verrast elk jaar weer vele bezoekers met een sprookjesachtig decor en verrassende steegjes. Je moet je auto wel even buiten het centrum parkeren, want de binnenstad is geheel autovrij.

Quedlinburg laat zich het beste beleven tijdens een stadswandeling vanaf het oude centrum tot boven aan de Schlossberg. De rondleiding geeft inzicht in de vakwerkbouw van de afgelopen zes eeuwen en slaat een brug tussen bouwkunst, geschiedenis en het leven in het Quedlinburg van toen. Eenmaal op de berg word je opgewacht door de stiftkerk St. Servatius. Binnen ontdek je al snel dat hier bijzondere, eeuwenoude schatten verborgen liggen. Vanaf het terras heb je een adembenemend uitzicht over de vakwerkdaken van Quedlinburg en de Harz.

Vanaf Quedlinburg kun je met de auto naar Gernrode reizen, een rit van ruim anderhalf uur dwars door de Harz. Gernrode is een heerlijk vakwerkstadje waar je bijzonderheden kunt bewonderen als de reusachtige koekoeksklok in het klokkenmuseum en de stiftkerk Cyriakus. Gernrode is tevens het uitgangspunt van een aantal mooie wandelroutes door de Harz.

Informatie

De deelstaat Saksen-Anhalt op gemiddeld een uur of vijf rijden vanaf Utrecht en is ook met de trein goed te bereiken. Meer informatie over de beschreven routes en bezienswaardigheden zijn terug te vinden op www.welterbe-sachsen-anhalt.de Er zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden op in hotels, vakantiehuizen, campings en pensions. Meer informatie over bezienswaardigheden, horeca, brochures en routes is te vinden op www.vakantieland-saksen-anhalt.de

Nieuw in Attractiepark Slagharen: de Silver Dollar Bar

In Attractiepark Slagharen is dit najaar een gloednieuwe horecalocatie te ontdekken. Het Overijsselse park opent de Silver Dollar Bar, een grote nieuwe sportsbar in westernstijl. Dagbezoekers en vakantiegasten kunnen er terecht voor drankjes, spelletjes en het volgen van sportuitzendingen.

Met de komst van de bar gaat een langgekoesterde wens van Slagharen in vervulling. ,,Dit is echt een plek die we nog misten in ons park”, zegt algemeen directeur Dave Storm. ,,Het is de ideale manier om even te ontspannen na een avontuur in het Wilde Westen.” Het interieur bestaat uit een samensmelting van klassieke en moderne elementen. Storm: ,,We noemen het zelf western-chic. Het is ouderwets gezellig, maar wel helemaal van deze tijd.”

De Silver Dollar Bar bevindt zich in de Main Street van Slagharen, grenzend aan de recent vernieuwde arcadehal Lucky Nugget. Er hangen tv-schermen voor liefhebbers van bijvoorbeeld voetbal, basketbal of Formule 1. De tafels zijn voorzien van spelborden voor een potje dammen of Mens Erger Je Niet. Bovendien kunnen gasten poolen onder het genot van bijvoorbeeld een cocktail of een biertje.

De opening van de Silver Dollar Bar vormt het voorlopige sluitstuk van een reeks vernieuwingen in het park. Naast de renovatie van de Lucky Nugget kregen de attracties Free Fall, Expedition Nautilus en Gallopers dit jaar een opknapbeurt. In 4D-bioscoop El Teatro draait een nieuwe film. Alle Raccoon Lodges in het vakantiepark zijn voorzien van nieuwe banken. In de horeca zorgde Slagharen voor digitale bestelopties en nieuwe concepten, waaronder Coca-Cola Freestyle. Verder werden twee nieuwe podia gerealiseerd, in combinatie met een nieuw entertainmentprogramma.

Slagharen is tot en met zondag 30 oktober nog elke dag geopend. Daarna openen de poorten in alle weekenden en tijdens de volledige kerstvakantie. Het boeken van tickets of een verblijf kan via slagharen.com.

Drents Museum haalt topstukken uit Pompeï en Herculaneum naar Nederland

Op 20 november 2022 opent in het Drents Museum in Assen de tentoonstelling Sterven in schoonheid – De wereld van Pompeï en Herculaneum met topstukken uit het Museo Archeologico Nazionale in Napels en het Parco Archeologico Ercolano in Herculaneum.

In deze grote archeologische tentoonstelling staan het leven vóór de allesverwoestende vulkaanuitbarsting, en de kunst en schoonheid waarmee de inwoners zich omringden centraal. Te zien zijn meer dan 100 archeologische kunstschatten waaronder veelkleurige fresco’s, marmeren beelden, een bronzen fontein en gouden sieraden. De tentoonstelling is te zien tot en met 26 maart 2023. Meer informatie staat op www.drentsmuseum.nl/sterveninschoonheid
 
In het jaar 79 werden de Italiaanse havensteden Pompeï en Herculaneum bedolven door een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Ze werden hierdoor de best bewaarde steden uit de Romeinse tijd. Sinds de achttiende eeuw leggen archeologen grote delen bloot. De archeologische vondsten behoren tot de collecties van het Museo Archeologico Nazionale in Napels en het Parco Archeologico di Ercolano in Herculaneum. Voor deze tentoonstelling haalt het Drents Museum de topstukken naar Nederland.
 
Leven in schoonheid
In de tentoonstelling staat het leven vóór de uitbarsting centraal. Schoonheid en kunst waren belangrijk voor de Romeinen en dat ziet de bezoeker terug in de tentoonstelling. Te zien zijn persoonlijke voorwerpen zoals servies en sieraden, maar ook de beelden, fresco’s, mozaïeken en fonteinen waarmee zowel rijk als arm hun huizen en tuinen decoreerden. De Romeinen bewonderden de cultuur van het oude Griekenland en plaatsten beelden, die eerder in Griekse tempels stonden, in hun tuinen. Zo kregen ze een nieuwe context en werden als kunst beleefd. Ook is er in de expositie aandacht voor de rol van kunst in de openbare ruimte.
 
Bijzondere fresco
Schoonheid speelde bij de Romeinen een grote rol in de identiteitsvorming. Ze lieten zich in een geïdealiseerde vorm afbeelden op fresco’s, met modieuze kleding aan, in een chique omgeving. Zoals op de muurschildering uit een woonhuis in Pompeï uit de 1e eeuw voor Christus, van bakker Terentius Neo en zijn vrouw, een van de topstukken van de tentoonstelling. 
 
Publicatie en activiteitenprogramma
Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige publicatie van Waanders Uitgevers. Ook is er een speciale route voor families, een activiteitenprogramma, een bijpassend aanbod in de museumwinkel en rondleidingen voor het primair en voortgezet onderwijs. Het museum is tijdens de looptijd van de tentoonstelling geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur.
 
Het Drents Museum won voor twee eerdere grote archeologische tentoonstellingen de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs: Iran – Bakermat van de beschaving (2019)In de ban van de Ararat – Schatten uit het oude Armenië (2022).

Het boek van OERRR met tips voor gezinnen die buiten op avontuur willen

De omslag van het boek.

Rennen, springen, rollen in het gras, klimmen in een boom – het zijn momenten van puur geluk. OERRR, het jeugdprogramma van Natuurmonumenten, wil alle kinderen in Nederland de natuur laten ontdekken en onvergetelijke avonturen laten beleven. Het boek van OERRR maakt van elke buitenactiviteit een avontuur en ligt vanaf vandaag in de winkels!

OERRR is het jeugdprogramma van Natuurmonumenten dat al 10 jaar inspireert om de natuur te ontdekken. Het boek van OERRR is een lokroep van de natuur en staat bomvol leuke ideeën, tips en inspiratie om naar buiten te gaan en het avontuur aan te gaan. Om in die boom te klimmen, modder op je zus te smeren, een spannende speurtocht te bedenken of de natuur in je eigen omgeving te helpen. Want de natuur is nooit hetzelfde en altijd bijzonder. Het is gezond en maakt kinderen blij, creatief en zelfverzekerd!

Het boek is opgedeeld in:

  • Speelnatuur! – Ga op ontdekking in de Speelnatuur van OERRR; ruim 15 unieke locaties waar je de natuur kunt ruiken, voelen en proeven. Een uitje voor het hele gezin.
  • Naar buiten! – Leer allerlei leuke spelletjes voor in de buitenlucht, zoals bingokaarten voor het herkennen van bloemen en vogels.
  • Maken! – Leer wat je allemaal kunt maken van veren, bladeren, takken en andere prachtige natuurschatten.
  • Help mee! – Ontdek hoe je de natuur en zijn dieren kunt helpen. Egels, bijen, vogels… ze kunnen allemaal wel wat hulp gebruiken

Het boek van OERRR | 150 tips, weetjes en uitjes voor gezinnen die buiten op avontuur willen | Auteur: Natuurmonumenten | ISBN: 9789043923774 | Prijs: €20,- | Verschijnt op 20 september 2022

In het kort – Nieuwsoverzicht

  • Dichter bij huis kun je ook mooie vakanties vieren (NRC)
  • Jachtluipaard bijt 17-jarige Duitse scholier in Beekse Bergen (Trouw)
  • Australisch hotel overspoeld met negatieve reacties na incident met Van der Poel (Telegraaf)
  • Na 2,5 jaar is Japan weer open voor toerisme: dit zijn de 5 leukste plekken om te bezoeken (Metro)
  • Toerismesector verwacht 16 miljoen buitenlanders in Nederland dit jaar (Nu.nl)
  • Nederland lijkt na corona eigen land herontdekt te hebben (Hart van Nederland)
  • Na 30 jaar is het Evoluon weer open! (Nouveau)
  • Saskia maakte fout bij boeken van vakantie: ‘Zwanger of niet, ik check nu alles duizend keer’ (AD.nl)
  • Gepensioneerde camperliefhebbers halen hun hart op in Hardenberg (RTV Oost)
  • Verkiezing Camper en Caravan van het Jaar 2023: dit zijn de genomineerden (Kampeerzaken)
  • Toerisme in Turkije neemt toe, wel minder vakantiegangers uit Rusland (Volkskrant)
  • Britse regering laat toeristen opnieuw inkopen doen zonder btw (HLN)
  • Een roadtrip langs de rafelrand van Ierland (De Morgen)
  • De caravan is op dieet: nieuwe modellen zuiniger met energie en lichter van gewicht (AD.nl)*
  • Met 3 kinderen door Oost-Europa met de camper: dit moet je zien (KekMama)

Video van de week: Schorpioen in je tent!

Weekendradio met Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.