Dit zijn volgens jullie de beste en slechtste vliegvelden in Europa

Ochtendgloren op het vliegveld van Reykjavik. Foto: Elkedagvakantie

Heb jij deze zomer problemen gehad met je vlucht? Dat zou zomaar kunnen, want er was heel veel mis op verschillende luchthavens in Europa. Hier onder staan de best beoordeelde vliegvelden in Europa. Er staat ook achtergrondinformatie bij over bepaalde vliegvelden waarvoor je misschien alternatieven wilt vinden op basis van ervaringen van gebruikers zelf, via recensies op Google. En, deze verklappen we vast: Schiphol staat op plek 19. 

Met behulp van Google Maps gegevens is deze studie uitgevoerd door Holidu, aan de hand van de gemiddelde “Google-ratings” en het aantal beoordelingen om de ultieme Europese vliegveld ranglijst op te stellen. Lees verder om deze top-notch luchthavens te ontdekken, met enkele insider tips waaronder, voorzieningen en informatie over vertragingen.

De beste vliegvelden van Europa:

 1. Internationale vliegveld Athene, Griekenland - gemiddelde Google-beoordeling 4,4 + 24.467 recensies

Het is officieel, het vliegveld van Athene is de beste luchthaven van Europa! ATH is de grootste en bekendste luchthaven van Griekenland en ligt op 33 kilometer afstand van het stadscentrum. Griekenland is relatief ongeschonden door de Europese vluchtmanie gekomen, met de meeste vertragingen op de vertrekkende luchthavens met inkomende vluchten naar Griekenland. Heb je een tussenstop? Dan kan je gebruikmaken van de bagage opslagmogelijkheden, luchthaven lounges, tentoonstellingen van archeologische voorwerpen. Ook is er veel keuze aan restaurants en cafés. Het vliegveld van Athene biedt reizigers enorm veel aan! 

2. Vliegveld Zürich, Zwitserland - gem. Google-beoordeling 4,4 + 14.267 recensies

Hoewel de recente storing in de luchtverkeersleiding tot enige terugslag heeft geleid, is het vliegveld van Zürich er een, waarvan je het misschien niet zo erg vindt om vast te komen zitten en het heeft zijn reputatie niet aangetast. Bovendien heeft Zürich Airport alles wat je nodig hebt om de tijd op de luchthaven te doden. In augustus hadden ze zelfs live muziek in het weekend en een game lounge compleet met tafeltennis, darts en zelfs een mini-golfbaan! Je kunt ook op hun website kijken voor komende events, waaronder brunch op het Observation Deck! Wie wil er hier nou geen tussenstop? 

3. Vlieveld Francisco de Sá Carneiro, Portugal - gem. Google-beoordeling 4.4 + 11.904 recensies

Op de derde plaats staat het vliegveld Francisco de Sá Carneiro, ook wel bekend als Porto Airport. Porto kan een goede optie zijn om de vertragingen te vermijden die sinds half juni de grootste luchthaven van Portugal, Lissabon, teisteren. Bloomberg melde zelfs van 65% vertraagde en 4,8% geannuleerde vluchten daar sinds begin juli. Porto Airport heeft een luchthaven app voor het volgen van real-time aankomst- en vertrektijden, evenals de vluchtstatus, dus de communicatie is direct en in real-time. Wil je geen tijd verspillen in wachtrijen? Ze hebben ook een Fast Track optie, een priority rij, waarmee je sneller door de douane komt. Ze hebben ook opties voor als je reist met je gezin, met een ruimte voor kinderen met een bibliotheek. Of video's en andere activiteiten om de kinderen te vermaken. 

4. Internationale vliegveld van Alicante, Spanje - gem. Google-beoordeling 4,3 + 10.547 recensies

De volgende op onze lijst is Alicante International Airport in Spanje, de belangrijkste luchthaven die de Valenciaanse Gemeenschap en Murcia bedient. Reizigers roemen de georganiseerde indeling en het heldere, ruime architectuur. Niet slecht dus om via dit vliegveld te reizen. 

5. Malta International Airport, Malta - gem. Google-reviews 4.3 + 6.279 recensies

Met een gemiddelde Google-beoordeling van 4,3 pakt deze schilderachtige maar goed onderhouden luchthaven de 5e plaats op onze lijst. Hoewel het vliegveld en de maatschappij Air Malta werden verrast door alle vertragingen van vluchten op London Heathrow, zijn de faciliteiten nog steeds vergelijkbaar met die van de grotere Europese vliegvelden. Er zijn niet alleen restaurants, duty-free winkels en VIP-lounges, maar er is zelfs een kapper en een tandartspraktijk! Er is ook een pas gerenoveerde food court met een breed assortiment, geen overbodige luxe. 

Wie sluit de top 10 het beste af?

6. Het vliegveld van München, Duitsland - gem. Google-beoordeling 4.2 + 19.850 recensies
7. Het vliegveld van Palma De Mallorca, Spanje - gem. Google-beoordeling 4,2 + 19.107 recensies
8. Vaclav Havel vliegveld Praag, Tsjechië - gem. Google-beoordeling 4.2 + 13.786 recensies
9. Het vliegveld op Gran Canaria, Spanje - gem. Google-beoordeling 4.2 + 10.565 recensies
10. Helsinki Airport, Finland - avg. Google beoordeling 4.2 + 8.319 recensies

Top 5 slechtst beoordeelde luchthavens in Europa volgens Google

 1. Vliegveld van Bordeaux-Mérignac, Frankrijk - gemiddelde Google-beoordeling 2,7 + 5.700 recensies

Bordeaux-Mérignac Airport in Frankrijk komt als nummer één binnen met een gemiddelde Google-beoordeling van 2,7. De belangrijkste klachten over dit vliegveld waren de kleine omvang met een gebrek aan zitplaatsen voor reizigers. Als klap op de vuurpijl, met de recente problemen van personeelsstakingen die veel vluchten hebben geannuleerd, wil je misschien enkele alternatieven overwegen als je van plan bent om via Bordeaux-Mérignac Airport te vliegen. Toulouse-Blagnac Airport (3,9 / 5.041*) is slechts 3-4 uur met de trein en 2-3 met de auto, of er is ook een overvloed aan trein- en bus opties beschikbaar als je je bestemming niet kunt bereiken zonder te vliegen. Gemiddelde Google-beoordeling/aantal recensies*

2. Heraklion International Airport, Griekenland - gem. Google-beoordeling 2.8 + 10.791 recensies

De volgende op onze lijst is Heraklion International Airport met een gemiddelde Google Maps beoordeling van 2,8. De meeste klachten die er zijn gaan over hoe druk het is en slecht uitgerust de luchthaven is voor het verkeersvolume. Het kan de moeite waard zijn om Chania International Airport (4,0 / 3.678*) te nemen, die veel hoger wordt beoordeeld en op slechts 2 uur rijden van Heraklion ligt. Gemiddelde Google-beoordeling/aantal recensies*

3. Luton Airport, Verenigd Koninkrijk - gem. Google-beoordeling 3,0 + 10.665 recensies

Luton Airport in Londen is getroffen door de zomerse vlieg chaos. Bloomberg meldt 66% vertraagde en 2,7% geannuleerde vluchten sinds begin juli, vergeleken met 51% op London Heathrow. Bovendien krijgt de luchthaven slechts een gemiddelde beoordeling van 3 op Google, waarbij de meeste klachten lijken te gaan over het gebrek aan openbaar vervoer naar de luchthaven en de daaruit voortvloeiende enorme wachtrijen vanwege de geringe omvang, ondanks het grote aantal reizigers. Als je absoluut moet vliegen kan het nog steeds de moeite waard zijn om te kiezen voor Heathrow (4,0 / 32,095*) of Gatwick (3,8 / 12,953*) omdat deze groter zijn en meer capaciteit en faciliteiten hebben als je vlucht vertraging oploopt. Maar check ook andere reismogelijkheden zoals treinen of bussen voordat je boekt. Als er geen andere opties zijn, kom dan vroeg op het vliegveld en neem alleen handbagage mee om kopzorgen te besparen. Gemiddelde Google-beoordeling/aantal recensies*

4. Manchester Airport, Verenigd Koninkrijk - gem. Google-beoordeling 3,0 + 15.192 recensies

Manchester Airport is de volgende op onze lijst, met de meeste klachten over onbeschoft personeel en gebrek aan organisatie, wat resulteert in zeer lange rijen. Misschien is het de moeite waard om naar Liverpool John Lennon Airport (3.9 / 3.087*) te gaan, ongeveer 45 minuten rijden van Manchester Airport, voor een betere ervaring.Gemiddelde Google-beoordeling/aantal recensies*

5. Berlijn Willy-Brandt Internationale vliegveld - gem. Google-beoordeling 3,2 + 16.959 recensies

Onze top vijf wordt afgesloten door het Berlijn Willy-Brandt Internationale vliegveld. Vanaf het begin geplaagd door een vertraging van bijna tien jaar ten opzichte van de geplande openingsdatum, en 4 miljard euro duurder dan begroot, komt Berlin Willy-Brandt International Airport met slechts een 3,2 gemiddelde Google-recensie. Hoewel het vliegveld wordt geprezen om de schone en moderne faciliteiten, zijn de meeste klachten gericht op het gebrek aan organisatie en de trage veiligheidscontroles met lange rijen tot gevolg. Het kan de moeite waard zijn om naar alternatieven te kijken, of gewoon met de trein vanuit Nederland.

Onderzoeksmethode:

Deze ranglijst is gemaakt door de gemiddelde Google Maps-beoordeling en het aantal recensies van de top 100 drukste vliegvelden in Europa te extraheren op basis van het aantal passagiers in 2019. Met deze gegevens van Google Maps hebben we vervolgens elke luchthaven gerangschikt van hoog naar laag, waarbij we prioriteit hebben gegeven aan de luchthavens met meer beoordelingen. Alle luchthavens uit zowel Rusland als Oekraïne en niet-operationele luchthavens werden uit deze ranglijst verwijderd.

Over Holidu
Holidu's missie is om het zoeken en boeken van vakantiewoningen gemakkelijk te maken. Het boekingsportaal voor vakantiehuizen stelt reizigers in staat om snel en tegen de laagste prijs de ideale accommodatie te boeken. Ook helpt het hosts van vakantiehuizen om met minder werk hun boekingen te vermenigvuldigen, door middel van de software- en serviceoplossing onder de merknaam Bookiply. De broers Johannes en Michael Siebers hebben Holidu in 2014 opgericht. Het snelgroeiende bedrijf is gevestigd in München en heeft lokale kantoren in de meest aantrekkelijke reisbestemmingen van Europa. Voor meer informatie kijk op: www.holidu.nl en www.bookiply.nl.

En dan nog dit

Duurzame reisorganisatie stopt met CO2-compensatie: 'Schijnoplossing'

Better Places stopt met CO2-compensatie. In plaats daarvan zet de duurzame reisorganisatie vol in op reduceren. Volgens Better Places is vliegen veel te goedkoop. Zolang dat niet verandert, legt de organisatie zichzelf een CO2-belasting op, die elk jaar iets hoger wordt. De opbrengst wordt geïnvesteerd in de energietransitie.

Bomen planten en kooktoestellen uitdelen als goedmakertje voor je vervuilende vlucht. Inmiddels biedt vrijwel elke reisorganisatie klanten de mogelijkheid om de CO2-uitstoot van hun vakantie te compenseren. Extra opvallend dus dat duurzame reisorganisatie Better Places ervoor kiest om juist nu te stoppen met CO2-compensatie. Oprichter Saskia Griep legt uit: “In 2016 was Better Places de eerste Nederlandse reisorganisatie die de CO2-uitstoot van al haar reizen compenseerde, inclusief de vlucht die nodig is om de bestemming te bereiken. Destijds dachten wij dat CO2-compensatie echt iets bijdroeg aan het tegengaan van klimaatverandering.”

Klimaatactieplan

De afgelopen jaren is gebleken dat compensatieprojecten weinig effectief zijn en afleiden van de werkelijke oplossing. Voor de reisondernemer een reden om ermee te stoppen: “Als we de klimaatdoelen van Parijs willen halen, is er maar één oplossing: reduceren. We moeten minder vliegen. Door te compenseren maak je de CO2-uitstoot niet ongedaan. Die zit al in de lucht. We laten bomen planten en maken onszelf wijs dat we kunnen blijven vliegen zoals we gewend zijn. Dat is niet zo. Compenseren is een schijnoplossing”

Saskia Griep heeft Better Places opgericht met het doel om met het toerisme de wereld een beetje mooier te maken. Zo probeert de reisorganisatie een zo groot mogelijke positieve bijdrage te leveren aan de natuur, de dieren en de mensen op bestemming en tegelijkertijd de milieuschade zoveel mogelijk te beperken. Griep: "Ons plan is om elk jaar de CO2-uitstoot van al onze reizen met 5% te verminderen. In 2030 willen we 55% onder het niveau van 2019 zitten. In ons openbare klimaatactieplan lees je hoe we dat doen.”

Met de trein

Sinds 2019 biedt Better Places vakanties aan die net zo bijzonder en avontuurlijk zijn als wat je verwacht van een verre bestemming, maar dan dichter bij huis. En altijd bereikbaar met de trein. “Wil je naar de zon? Dan leggen we klanten uit dat ze beter naar Kroatië kunnen, in plaats van Thailand. Zelfs als je vliegt scheelt dat enorm veel CO2-uitstoot. Dat is veel effectiever dan kooktoestellen uitdelen. ”

Wat Saskia Griep betreft is vliegen veel te goedkoop. “De vervuiler betaalt geldt niet voor de vliegindustrie. Als maatschappijen opdraaien voor de schade die ze veroorzaken, worden ze gedwongen om te investeren in innovaties, zoals hernieuwbare vliegtuigbrandstoffen. Er moet een echte prijs voor vliegen komen. Zolang die er niet is, leggen we onszelf een CO2-belasting op. Op dit moment is dat 15 euro per reiziger buiten Europa en 6 euro per reiziger binnen Europa. Dat bedrag gaat elk jaar omhoog. De klant betaalt daar niets extra's voor. De opbrengst investeren we in duurzame energieprojecten via crowdfundingplatform Lendahand.”

Nieuw: wandelgids Betuwepad

Ankie van Dijk (directeur Wandelnet) overhandigt de eerste exemplaren van de Betuwepadgids aan gedeputeerde Peter van ’t Hoog (rechts) en wethouder Rutger van Stappershoef (links) van de gemeente West Betuwe. Foto: Wandelnet - Luuk Gijselhart

Bloeiende bloesems, groene weides, slingerende rivieren, uiterwaarden en karakteristieke stadjes. Dat is de Betuwe ten voeten uit. Letterlijk zelfs, want wandelen is een perfecte manier om de streek te ontdekken. Het nieuwe Betuwepad wijst je de weg.

Ankie van Dijk (directeur Wandelnet) overhandigde de eerste exemplaren van de wandelgids aan gedeputeerde Peter van ’t Hoog en wethouder Rutger van Stappershoef van de gemeente West Betuwe. Ankie van dijk: “Toch opvallend dat juist de Betuwe geen meerdaags wandelpad kende. Met het Betuwepad komt daar verandering in. Het 146 kilometer lange Streekpad geeft de wandelaar toegang tot de fruittuin van Nederland. Het is een mooie aanvulling op het bestaande wandelnetwerk van 12.000 kilometer.”

Wandelen in de fruittuin van Nederland
Het ‘kersverse’ Streekpad begint en eindigt bij het station in Tiel en is 146 kilometer lang. Het is een grote, rondgaande wandelroute door de Betuwe, die is op te splitsen in kleinere etappes. Zo kun je er een meerdaagse tocht van maken. Het pad doorkruist de gemeente Buren, gemeente West Maas en Waal, gemeente Neder-Betuwe en de gemeente West Betuwe. Het Betuwepad biedt volop variatie. Graspaden, dijken en stille asfaltweggetjes leiden je door een kleinschalig rivierenlandschap met afwisselend boerderijen, molens, forten, dorpen en stadjes. In het voorjaar kun je genieten van bloeiende boomgaarden, in de nazomer wandel je langs fruitstalletjes.

Parelsnoer door de Betuwe
Wethouder Rutger van Stappershoef van de gemeente West Betuwe is de nieuwe ambassadeur van het Betuwepad. Hij neemt het stokje over van Jan de Boer. Voormalig burgemeester van Buren en ‘geestelijk vader’ van het Betuwepad. Van Stappershoef is trots op het nieuwe Betuwepad. “Dankzij een goede samenwerking tussen vrijwilligers, gemeenten, provincie en Wandelnet is de regio een gevarieerd wandelpad door de gehele Betuwe rijker. Een sprekend voorbeeld van samenwerking over gemeentegrenzen heen. Het is een prachtig ‘parelsnoer’ geworden dat alle mooie facetten van de Betuwe laat zien. Het pad verbindt alle unieke parels in de regio en verrast zowel inwoner als bezoeker.”

Vrijwilligers
Het Streekpad is gemarkeerd door een nieuwe groep enthousiaste vrijwilligers. Het Betuwepad is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de provincie Gelderland, de Regiodeal FruitDelta Rivierenland en het Regionaal Investeringsfonds (RIF) van FruitDelta Rivierenland.

Ontspannen tijdens een actieve bergvakantie in de herfst

Even de weg vragen tijdens je tocht. Foto: Lolin

Steeds meer mensen kiezen voor een outdoorvakantie waarbij de dagen in het teken staan van allerlei activiteiten. Ook de Alpen groeien in populariteit als bestemming en veel Nederlanders genieten regelmatig van een ongedwongen, actieve vakantie in de bergen.

Nu de zomervakantie bijna achter de rug is en met de herfstvakantie in het vooruitzicht, maken vakantiegangers zich op voor de volgende trip. Het Kufsteinerland is daarbij een interessante keuze, want als echte fietsliefhebber, vindt de Nederlandse vakantieganger in deze Oostenrijkse regio een aantal van de populairste routes die uitstekend begaanbaar zijn.

Actieve vakantie wordt steeds populairder
Dit jaar bleek al dat vakantiegangers niet meer alleen voor een zon-, zee- en strandbestemming kozen, maar juist het actieve leven opzochten tijdens hun vakantie. Ook de Alpen zijn weer onverminderd populair, maar niet alleen in de zomer. Tevens in de herfstvakantie zijn de bergen een favoriet onder vakantiegaand Nederland. Zoals het Oostenrijkse Kufsteinerland, waar de bergliefhebber niet alleen kan fietsen op een aantal van de mooiste routes, maar ook ontspanning en culinair genot kan vinden.

Mozartradweg: award voor een van de mooiste fietstochten
Onlangs werd er door de Duitse outdoor-website ‘Wir Leben Outdoor’ onderzoek gedaan naar de populairste fietstochten onder actieve vakantiegangers. Onder andere de populairste fietsroute in de Alpen werd hierin meegenomen, en de ‘Mozartradweg ontving een award voor de tweede plek in de stemming uit 21 tochten. De Mozartradweg is een lange-afstandstocht die, ondanks dat de route dwars door de bergen loopt, uitstekend te doen is. Deze fietstocht gaat van het Duitse Beieren via het Kufsteinerland in het Oostenrijkse Tirol door naar Salzburg en laat men op allerlei manieren kennis maken met de variërende natuur van Alpen. Hoewel de tocht zich uitstrekt over een lange afstand, is de route in meerdere etappes ook voor de Nederlandse fietser prima te doen. Lees hier meer over de Mozartradweg ›

Meer mooie fietsroutes in het Kufsteinerland
Wil men het iets rustiger aan doen, dan zijn er talloze andere fietsroutes in het Kufsteinerland die uitstekend begaanbaar zijn. De Nederlandse vakantieganger hoeft geen fervente fietser te zijn om te genieten van een actieve vakantie in het Kufsteinerland, want het aanbod aan ontspannen fietstochten is groot. Neem de Kaiserweis’ Genussradtouren, waar men het fietsen door de Alpen combineert met puur genieten van de Oostenrijkse keuken. Tijdens het biken óf e-biken maken bergliefhebbers diverse stops bij Tiroolse boerderijen om te proeven van de lokale specialiteiten en Oostenrijkse sfeer.

Ontspannen en genieten in de herfst
Naast het doen van allerlei activiteiten, staat ontspannen natuurlijk ook hoog op het lijstje van vakantiegangers. Het Kufsteinerland vormt een veelzijdige bestemming waar actief de bergen in trekken en puur genieten in harmonie zijn met elkaar. Men kan cultuur snuiven bij de historische vesting Kufstein of zich onderdompelen in de Tiroolse traditie bij de kleinere dorpen zoals Bad Häring, Thiersee of Ebbs. Daarnaast kent het Kufsteinerland ook diverse krachtplaatsen. Dit zijn bijzondere plekken in de natuur waar men helemaal tot zichzelf kan komen en nieuwe energie op kan doen. En wil men winkelen of lekker uiteten? In de regio Kufsteinerland zijn er meer dan voldoende plekken waar de vakantieganger echt helemaal op vakantie is.

Over het Kufsteinerland
Het Kufsteinerland ligt in het noordoosten van Tirol, vlak bij de grens met Beieren (Duitsland) en op de route richting de Brennerpas en Italië. De acht vakantiedorpen en de sfeervolle stad Kufstein met haar historische vesting bieden niet alleen prachtige natuur, maar ook historie, cultuur en bergactiviteiten. Meer informatie over het Kufsteinerland vind je hier >

Tekort aan voorzieningen langs recreatieve fietsroutes

Een fietser vult zijn bidon onderweg. Foto: Fietsplatform

Fietsen voor het plezier is in ons land immens populair. Van lange fietstochten tot korte ommetjes, vanaf huis of tijdens vakanties. Maar het aanbod van paden en wegen is niet berekend op het toegenomen en veranderde gebruik. Onvoldoende aanvullende voorzieningen langs de route zorgen voor ergernis onder recreatieve fietsers, zo blijkt uit onderzoek geïnitieerd door ANWB en mede verspreid door Fietsersbond, NTFU en Stichting Landelijk Fietsplatform.

Zorg niet alleen voor veilige en comfortabele paden, maar ook voor goede voorzieningen langs de route, is de gezamenlijke boodschap van de organisaties die zich inzetten voor het recreatief fietsgebruik. Zo houden we het niet alleen veilig, maar ook leuk. De oproep maakt onderdeel uit van een bredere Top 10 met aanbevelingen voor het recreatieve fietsen, die de organisaties onlangs presenteerden. 

Onvoldoende bankjes en openbare toiletten
De grootste ergernis als het gaat om ‘plekken om te pauzeren’ is het gebrek aan bankjes. Op een tweede plek komt onvoldoende aanbod van openbare toiletten. In Friesland wordt het ontbreken van wc’s zelfs als grootste belemmering gezien.

In de zomer van 2020 schaarde het Fietsplatform zich al achter de toiletalliantie, een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting, voor voldoende openbare en opengestelde toiletten. Ook het aanbod watertappunten en oplaadpunten wordt door de fietser als verbeterpunt aangegeven. “Belangrijk is een goede spreiding van deze voorzieningen. En dus een goed overzicht. Dat ontbreekt nu veelal. Ook de kwaliteit van deze voorzieningen is belangrijk. Beheer en onderhoud moeten goed geregeld zijn, anders is de waarde beperkt of zelfs negatief ”, aldus Eric Nijland, directeur Fietsplatform.

Top 10 recreatief fietsen

Het recreatieve fietsgebruik groeit al jaren. Fietsers ondervinden hinder van de drukte en willen graag meer veiligheid en comfort van fietspaden en wegen. Hier is een belangrijke rol voor de overheid weggelegd. Volgend jaar maart (2023) zijn er weer Statenverkiezingen. Dit biedt de mogelijkheid om nieuwe prioriteiten te stellen. Koepelorganisatie Fietsplatform stelde daarom samen met ANWB, Fietsersbond en wielersportbond NTFU een Top 10 voor het recreatieve fietsen op. Deze biedt concrete handvatten met aanbevelingen op weg naar de verkiezingen. Het gezamenlijke verzoek: neem de punten op in de verkiezingsprogramma’s en daarna in het komende collegeakkoord.

Om het recreatief fietsen ook in de toekomst veilig en prettig te houden is er nu actie nodig. De volledige Top 10 recreatief fietsen met aanbevelingen op weg naar de Provinciale Statenverkiezingen is hier te downloaden. (.pdf)

Deze mensen laten zich al acht jaar leiden door nieuwsgierigheid

Janneke Kuysters en Wietze van de Laan zijn de auteurs van het boek: Nieuwsgierigheid als kompas. De auteurs zijn beiden eind 40 als zij hun zeer succesvolle carrières opgeven om hun nieuwsgierigheid te volgen. Ze stappen aan boord van hun zeiljacht de Anna Caroline en zeilen vervolgens in acht jaar rond de wereld. Ze volgend een niet alledaagse route en ook een deel van de tijd besteden zij door de continenten waar zij zijn over land te verkennen.

De omslag van het boek

In dit autobiografisch reisverhaal lees je over deze prachtige reis, over de lijnen losgooien en bewust kiezen voor een ander leven, over genieten en het uiterste uit het leven halen. Nieuwsgierigheid als kompas is een inspirerend reisverhaal voor de armchair traveller van nu én inspiratie voor de wereldreiziger van morgen. Janneke en Wietze vertellen een verhaal waar verrassend veel haakjes aan zitten. Natuurlijk is daar het avontuur en de bijzondere zeiltocht, maar ook hun financiële onafhankelijkheid en hoe hebben zij dat zo georganiseerd, hoe hebben ze onderweg gewerkt, maar ook de psychologische kant van het samenzijn op vaak geïsoleerde plekken, het flexibel zijn (bv als corona roet in het eten gooit). Een intrigerend stel dat prachtige verhalen kan vertellen, maar ook oog heeft voor de achterliggende aspecten.

Onderweg schreef Janneke columns en verhalen voor vijf internationale (zeil)tijdschriften en fotografeerde Wietze de bijbehorende beelden. In het boek vind je verschillende fotokaterns terug. Als lezer reis je mee langs de verschillende werelddelen en word je meegesleept in de hartverwarmende verhalen.

Ze kozen een onconventionele route die niet elke zeiler neemt en bovendien reisden ze niet alleen over zee, maar ook over land en maakten zo tientallen indrukwekkende reizen over de verschillende continenten. Maar uiteraard gebeurde dat alles niet van de ene op de andere dag. Met hun eerste kleine zeilboot begonnen ze met een ‘rondje Atlantic’ van een jaar. Die vrijheid smaakte naar meer. Er werd een ander – oceaanwaardig - schip gekocht, die De Anna Caroline van Staeten Landt werd gedoopt. Tien jaar lang verbeterden ze haar stap voor stap tot daar het moment was om eindelijk te vertrekken.

Een van de foto's uit het boek. Foto: Janneke Kuysters & Wietze van de Laan

Natuurlijk lees je in dit boek alle prachtige verhalen over natuurschoon, de exotische en afgelegen oorden die bezocht werden en de bijzondere ontmoetingen met mens en dier. Maar dan waren er ook de mindere momenten, de ontberingen, de pandemie die de wereld in haar greep had, de kleine en grote ongemakken en problemen die opgelost moesten worden.

Janneke Kuysters & Wietze van de Laan ISBN 978 90 641 0767 2
€ 19,99

Cusco uitgeroepen tot ‘Beste Stad’ in Midden- en Zuid-Amerika

De stad Cusco. Foto: PROMPERÚ

Het toonaangevende internationale tijdschrift Travel+Leisure heeft Cusco in Peru gekozen als de ‘Beste Stad’ in Midden- en Zuid-Amerika voor toeristische, culturele en gastronomische reismogelijkheden. De ‘World's Best Awards’ worden elk jaar in augustus uitgereikt op basis van de resultaten van een groot lezersonderzoek en worden beschouwd als de ‘gouden standaard’ in de Amerikaanse reisindustrie. Travel+Leisure bestaat al sinds 1937 en is gevestigd in New York.

Cusco, dat sinds 1983 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, ontving de onderscheiding ook in 2018, 2019 en 2020 en met zijn grote verscheidenheid aan culturele attracties heeft de stad een enorme aantrekkingskracht. De Verenigde Staten is het belangrijkste herkomstland voor internationale bezoekers aan Peru.

Toerisme naar Peru trekt aan

Het internationale toerisme naar Peru trekt aan. In de eerste zes maanden van 2022 heeft het land meer dan 750.000 bezoekers ontvangen, heeft minister van Buitenlandse Handel en Toerisme Roberto Sánchez Palomino bekend gemaakt. Dit resultaat geeft het land hoop voor de verdere ontwikkeling van het jaar en voor 2023.

Een van de belangrijkste attracties van het land is Machupicchu, dat deze maand 15 jaar geleden werd gekozen als een van de Zeven Nieuwe Wereldwonderen. Goed nieuws voor iedereen die binnenkort naar Peru reist, het dagelijkse aantal beschikbare toegangskaarten zal worden verhoogd van 3.000 naar ruim 4.000 per dag. De tickets zijn online te boeken per tijdslot.

Walvissen spotten in Piura van juli tot oktober

Van half juli tot eind oktober staat de kust van Piura, 1.000 km ten noorden van Lima, in het teken van walvissen spotten. Dit is het seizoen om te genieten van het indrukwekkende schouwspel van de prachtige zeezoogdieren. Voor de pandemie kwamen jaarlijks meer dan 30.000 bezoekers naar Piura om de bultrugwalvis te bewonderen. Naar schatting komen tussen de 5.000 en 7.000 individuen uit de zuidelijke voedselgebieden in de Golf van Corcovado naar het noorden van Peru en leggen ze meer dan 6.000-8.000 km af. Ze volgen de koude, voedselrijke Humboldt Stream van Antarctica naar het noorden, voor de kust van Peru verandert de naam in PeruStroom.

Awana Kancha, levend museum van de Andes  

Alpaca’s of lama’s, twee voorbeelden van kameelachtigen die niet uit Peru zijn weg te denken en die een belangrijke rol spelen in de rijke tradities en folklore van de lokale volkeren. Het museum Awana Kancha in de Cusco regio is een levend expositiecentrum voor dit kenmerkende aspect van de Peruaanse cultuur, en is in 2014 als project gestart. Inmiddels is het verder gecompleteerd, en vind je er vier soorten kameelachtigen, te weten vicuña’s, guanaco’s, alpaca’s en lama’s. Bezoekers leren over allerlei aspecten die met de dieren te maken hebben. Hoe ze leven, hun rol in de lokale cultuur en tradities, over de wol die ze geven, maar ook over de weeftechnieken en bijzondere patronen. In de museumshop vind je de fijnste stoffen en kleding gemaakt van baby-alpaca vezels in de mooiste, kleurrijke patronen. Awana Kancha ligt in de Heilige Vallei, in de regio Cusco.

In het kort - Nieuwsoverzicht

 • Zo maak je je camper klaar voor de winterstalling! (Autovisie)
 • We zijn er Bijna! 2022 de Sierra Nevada en het Alhambra (MaxVandaag)
 • Deze ruige elektrische mini camper heeft potentie (Autoblog)
 • Petra en Arie uit Emmeloord sluiten met camper aan bij ‘We zijn er Bijna!’: ‘We zijn wereldberoemd’ (de Stentor)*
 • Japan denkt aan schrappen dagelijkse toeristenlimiet (BNR)
 • Fors meer Nederlanders met pech in het buitenland (ANWB)
 • Plannen groot resort hotel bij Park De Hoge Veluwe stuiten op verzet (Pointer)
 • In deze 6 landen moet je zijn voor een warme vakantie in oktober! (Weer Online)
 • Lila, dochter van muzikant Tim Akkerman, doet mee aan realityserie 'Zonder Ouders Op Vakantie' (Den Haag FM)
 • ANWB-koffer met wensen/eisen onderweg naar Prinsjesdag (ANWB)
 • Brit plots dakloos na crash camper op A1 bij Ugchelen (de Stentor)
 • Deze maker van luxe caravans heeft een volledig elektrisch exemplaar gemaakt dat meer dan €300.000 kost – neem een kijkje (Business Insider)

Video van de week: Indiana Jones, the full ride

Weekendradio met Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.