Je kunt altijd in beweging zijn in Texas, de Lone Star State

Wanneer je naar dit deel van de VS gaat krijg je dit soort uitzichten. Foto: Travel Texas, Chris Zebo.

Texas is meer dan alleen paarden. Met zijn gevarieerde natuur biedt de Lone Star State een bijna eindeloos aanbod aan activiteiten – of het nu gaat om wandelen in canyons, fietsen door wijngaarden of nachtelijk kajakken in trendy Austin. Een overzicht van de mogelijkheden:

Dag en nacht peddelen

Bij het 26.000 hectare grote Caddo Lake in Oost-Texas wacht peddelaars een mystiek landschap van torenhoge cipressen, met mos begroeide bomen en weelderig groene waterplanten. Met name tijdens een kanotocht over het 80 kilometer lange netwerk van waterwegen is de natuurbeleving bijzonder intens. Bevers, reigers en schildpadden laten zich vaak aan de oevers zien en ook alligators worden met een beetje geluk gespot. De toegangsprijs voor Caddo Lake State Park is 4 dollar. Kano’s en kajaks kunnen ter plekke op verschillende locaties worden gehuurd.

Liefhebbers van stand up paddling staat in Austin een tocht van een heel andere orde te wachten – namelijk ’s nachts! Tijdens de Crystal Kayak Glow Tour maken de suppers met een speciaal uitgeruste sup een nachtelijke tocht over de San Marco River, onder een schitterende sterrenhemel en met een panoramisch uitzicht op de skyline van de stad.  Kleurrijke onderwater-LED’s met wisselende kleuren zorgen voor visuele ondersteuning en geven een sfeervol lichteffect. Deze begeleide tour duurt ongeveer 75 minuten en kost 45 dollar per persoon.

Wandelen naar hoge toppen en door diepe dalen

Palo Duro Canyon State Park is de Grand Canyon van Texas. De op één na grootste canyon van de Verenigde Staten heeft een 193 kilometer lang landschap van rode zandstenen kliffen – waarvan de Lighthouse Rock het meest indrukwekkend is. De canyon ligt op ongeveer 40 kilometer van Amarillo en is perfect voor wandeltochten met spectaculaire uitzichten. In het bezoekerscentrum kun je genieten van tentoonstellingen vol archeologische vondsten, inheems keramiek en sieraden.

In het grootste nationale park van Texas – Big Bend National Park – hebben wandelaars keuze te over. Wandelroutes lopen van de oevers van de Rio Grande tot de bijna 2.450 meter hoge Emory Peak. Talrijke watervallen, indrukwekkende cactusformaties en een gevarieerde dierenwereld met adelaars, coyotes, zwarte beren en bergleeuwen wachten erop ontdekt te worden.

Ontspannen fietsen of actie op de mountainbike

Op de pedalen in Hill Country! Wie hier op de fiets stapt, geniet van kleurrijke velden vol wilde bloemen en van geurige cipressenbossen waardoorheen stille beekjes kabbelen. Een goed startpunt voor fietstochten is het voormalige Duitse emigrantenstadje Fredericksburg, dat schilderachtig in het hart van Texas ligt en omgeven wordt door wijngaarden. Een mooie dagtocht is de 50 kilometer lange fietsroute de Luckenbach Loop Alternate. ‘s Avonds wordt een glas Texaanse wijn in het dorp Luckenbach begeleid door live countrymuziek.

Liefhebbers van wat meer actie worden aangetrokken door het Tyler State Park. Het 40 vierkante kilometer grote park ligt op ongeveer anderhalf uur rijden van Dallas en is vooral populair bij de onverschrokken mountainbikers. Het 21 kilometer lange, kronkelige fietspad slingert zich een weg langs boomwortels en over grillig terrein. Bijzonder idyllisch is de route rond het grote meer van het Tyler State Park, dat omzoomd wordt door 30 meter hoge bomen. Maar opgepast: herten, eekhoorns, wasberen, buidelratten en talrijke soorten vogels kruisen onderweg vaak jouw pad.


Meer informatie over Texas vind je hier:

Website         www.traveltexas.com
Instagram      www.instagram.com/traveltex/
Facebook      www.facebook.com/TravelTexas
Youtube         www.youtube.com/traveltexas

En dan nog dit

Nederlandse en Belgische premières en heel veel muziek op Film by the Sea in Vlissingen

Van 9 tot en met 18 september 2022 vindt in Vlissingen de 24editie plaats van Film by the Sea, waar een breed publiek kan genieten van films uit alle hoeken van de wereld.

Nederlandse en Belgische premières

Tijdens Film by the Sea vinden ook veel filmpremières van Nederlandse en Vlaamse bodem plaats in aanwezigheid van cast & crew: A Traveler’s Guide (NL, regie: Josefien van Kooten, Ton van Zantvoort), Rock City: The Life We Live (NL, regie Will Wissink), Nowhere (BE, regie: Peter Monsaert), Onder Water (NL, regie: Edgar Kapp, Kuba Szutkowski), Wolf (NL, regie: Cees van Kempen), The Kaiser of Atlantis (Argentinië/Spanje/NL, regie: Sebastian Alfie), Ritueel (BE, regie: Hans Herbots), De Schaduwwerkers (BE, regie: Annelein Pompe) en Tori et Lokita (BE, regie: Luc Dardenne). Daarnaast presenteert Film by the Sea onder de noemer Zeeuws Licht een groot aantal korte en lange films van Zeeuwse makelij, waarvan een aantal zijn wereldpremière beleeft tijdens het festival: JOS – De mens als nuttige soort (NL, regie: Henk van den Doel), Eindelienge (NL, regie: Hoekman Brothers), Uitchecktijd (NL, regie: Sophie van de Pol) en Sex Sells (NL, regie: Rudi Brekelmans).

Muziek

Rock City: The Life We Live, die op Film by the Sea z’n première beleeft, is een hartverwarmende ode aan de pioniers van de Nederlandse pop. De vertoning van Rock City zal wordt opgeluisterd met een live-optreden van Gruppo Sportivo.
In Rock City duikt Will Wissink met enkele grote namen uit de jaren zestig, allen dik in de zeventig inmiddels, in het roemrijke muzikale verleden van de Haagse beatscene. Met Rudy Bennett (The Motions), Joop Roelofs (†) en Peter Vink (Q65), Nicko Christiansen (Livin’ Blues), Hans Vandenburg (Gruppo Sportivo), Cesar Zuiderwijk, Danny Vera, Johan Derksen, Frans Krassenburg en vele anderen.

Precies 30 jaar geleden sloeg The Commitments in als een (geweldige muzikale film) bom. Om dat te vieren is deze klassieker van Alan Parker op de Slotavond (zaterdag 17 september) te zien tijdens Film by the Sea, met na afloop een swingend Slotfeest met muziek van Soulmania. Deze negenkoppige formatie trakteert je op een avondje vol groovende, swingende en af en toe lekker vuige soul van topniveau geïnspireerd op The Commitments. Daarbij komen bekende hits als Mustang Sally, In the Midnight Hour, Take me to the River, Land of a Thousand Dances en Chain of Fools natuurlijk allemaal voorbij.

Ook dit jaar vindt er weer een filmconcert plaats. Waar zie je een filmklassieker als Blood and Sand mooier dan in een monumentale kerk? De Sint Jacobskerk vormt op woensdagavond 14 september het ultieme decor voor deze prachtige filmklassieker uit 1922. Film by the Sea viert het eeuwfeest van Blood and Sand met een filmconcert, uitgevoerd door pianist Daan van den Hurk van het Netherlands Silent Film Festival, bijgestaan door flamencogitarist Tijn van der Sanden en drums/percussionist Frank van der Star.

Ramses Shaffy wordt dit jaar geëerd op Film by the Sea met een ode aan Shaffy door Niels van der Gulik met Ik blijf hier! Voorafgaand aan het live concert vertoont het festival de documentaire Ramses – ou est mon prince? van Pieter Fleury uit 2002, dit jaar precies twintig jaar jong.

Breng een ode aan de legendarische Olivia Newton-John met de Grease Sing-a-long. Niks zingt zo lekker mee als Grease! Kom feesten en heel hard meezingen met alle superaanstekelijke hits van Sandy, Danny en hun vrienden tijdens de Grease Sing-A-Long. Aansluitend is er ook nog eens het Filmfeest Let’s Dance.

Meer muziekfilms tijdens Film by the Sea vind je hier.

Specials

Wat is er heerlijker dan je tijdens de inmiddels traditionele openluchtvoorstelling aan de Zeeuwse kust opnieuw te laten meeslepen door de avonturen van E.T. en Elliott in de klassieker E.T. the Extra-Terrestrial die veertig jaar na dato nog staat als een huis. E.T. phone home! Meer informatie over de gratis openluchtvoorstelling op het strand van Spielbergs tijdloze familiefilm vind je hier,

Een unieke ervaring op het parkeerterrein van de Machinefabriek in het Vlissingse Scheldekwartier waar je in je eigen auto kunt genieten van een heuse Drive-In beleving met een vertoning van de film Fast & Furious 7.

Bekijk hier alle specials op Film by the Sea.

Over Film by the Sea

Film by the Sea is het vierde filmfestival van Nederland en jaarlijks één van de belangrijkste culturele evenementen in Zeeland. Van 9 tot en met 18 september 2022 beleeft het festival zijn 24e editie en kan een breed publiek genieten van ruim 100 films uit alle hoeken van de wereld, waarvan ongeveer een derde eigen import is. Niet alleen boekverfilmingen en Franstalige films, maar ook Zeeuwse films en documentaires krijgen veel aandacht. Onder normale omstandigheden trekt Film by the Sea jaarlijks zo’n 44.000 bezoekers. In de coronajaren 2020 en 2021 waren dat er respectievelijk 21.448 en 28.433. Ongeveer 30% van de bezoekers van Film by the Sea komt van buiten de provincie Zeeland.

Volg Film by the Sea het hele jaar door voor film- en festivalnieuws via FacebookInstagramTwitterLinkedIn en de website

Zwemmen in de trechter van een Duitse vulkaan

Wilde natuurkrachten woedden ooit in de Duitse Vulkaaneifel: duizenden jaren geleden werden er enorme gaten geblazen in de aarde. Sommige van deze trechters zijn nu gevuld met water: deze worden ‘maren’, vulkaanmeren, genoemd. In sommige kun je zwemmen, zoals in de Pulvermaar bij Gillenfeld.

De bodem onder het diepblauwe water bevindt zich op 74 meter diepte. Zwemmen is mogelijk van juni tot half september. Het buitenzwembad Gemündener Maar in Daun-Gemünden in Rijnland-Palts ligt verborgen in een dicht beukenbos, heeft ligweiden, een kikkerbad voor de kleintjes en een duiktoren van 7,5 meter. Dit zwembad is open van mei t/m september.

Dit kun je beleven in wijnparadijs Zuid-Moravië in Tsjechië

Tsjechen staan vooral bekend als bierdrinkers, toch worden ook in dit deel van Europa wijnen geproduceerd. Zuid-Moravië is het wijnparadijs van Tsjechië. Het gebied, gelegen aan de grens met Oostenrijk, heeft cultureel erfgoed, kilometers aan fietspaden en glooiende wijngaarden.

Het is de ideale vakantiebestemming voor een wijnreis naar de minder bekende wijnen van Europa. Proef de lokale druivensoort Pálava of geniet van een Pinot Noir, Riesling of bruisende wijn tijdens een bezoek aan een wijnhuis, -kelder of -festival. 

Wijn in Zuid-Moravië

Wie aan wijn denkt, denkt vooral aan Frankrijk, Duitsland of Italië. Toch worden in het Tsjechische Zuid-Moravië al eeuwenlang druiven verbouwd. Ten tijde van het communisme hadden de wijngaarden in Tsjechië het zwaar te verduren. De kwaliteit was ver onder niveau en de ontwikkelingen waren achtergebleven. De afgelopen twintig jaar hebben de wijnboeren in Tsjechië hun geld en tijd besteed aan het verbeteren van de wijngaarden, de productie  van de wijn en het telen met nieuwe druivenrassen. De wijnindustrie is nu niet meer weg te denken en diverse Tsjechische wijnen hebben internationale prijzen gewonnen.

Pittoreske dorpen en wijnkelders

Met meer dan 90% van de totale wijnproductie is Zuid-Moravië, in het zuidoosten van Tsjechië, het wijnepicentrum van het land. Zuid-Moravië is een romantische streek, dit komt mede door de pittoreske dorpjes waar zich kleurrijke wijnkelders bevinden, vaak half verstopt in de heuvels. Prachtige wit-blauwe wijnkelders vind je in het dorp Petrov. Zo’n tachtig originele wijnkelders genaamd Plže zijn sinds de 15e eeuw door de wijnboeren zelf gebouwd.

Het is uitgeroepen tot een beschermd gebied voor volksarchitectuur. In Vrbice zijn er wijnkelders, die tot zeven verdiepingen boven elkaar in zandsteen zijn uitgegraven. De plek wordt Tsjechisch Hobbiton genoemd. Lokale folklore kun je ook in Mutěnice bewonderen. Al wandelend door de charmante steegjes kun je de beschilderde kelders bekijken, genaamd Mutěnické Búdy. Tussen de zeshonderd wijnkelders is er altijd wel een wijnboer die een glas Moravische wijn aanbiedt. 

De wijnfestivals van Moravië

Waar wijn is, wordt gefeest, en dat is in Zuid-Moravië niet anders. In september worden in verschillende dorpen wijnfestivals georganiseerd. De troef daar is burčák, de jongste wijn van het jaar. Burčák is ontzettend zoet en bevat bijna geen alcohol. Het grootste wijnfestival van de regio is in Znojmo. Een stad omringd door wijngaarden en het is de toegangspoort tot hetNationale Park Podyjí.

Het driedaagse festival omvat een markt, wijnproeverijen en een historische parade. In hetzelfde weekend vindt in de stad Mikulov een wijnfestival plaats. Liefhebbers van culinaire lekkernijen, wijn en cultuur kunnen genieten van een gevarieerd programma met veel muziek. In Uherské Hradiště aanschouw je de rijkdom van de traditionele volkscultuur. Met trots wordt hier klederdracht gedragen, lokale muziek gespeeld en wijn geschonken. 

>9-11 September 2022 Wijnfestival Znojmo

>9-11 September 2022 Wijnfestival Mikulov

> 10-11 September 2022 Wijnfestival Uherské Hradiště

Een reis langs de mooiste en beste wijnhuizen

Terwijl tijdens de wijnfestival burčák rijkelijk vloeit en in plastic literflessen naar huis wordt genomen, kun je wijnen van langere rijping het beste proeven bij een van de vele wijnhuizen in Zuid-Moravië. Enkele van deze wijnmakerijen zijn architecturele parels. Een fantastische locatie heeft wijnhuis Sonberk. Je rijdt het wijnhuis tegemoet via een oprijlaan omzoomd met wijngaarden.

Sonberk kijkt uit over de wijngaarden en biedt uitzicht op het Nové Mlýny stuwmeer en de heuvels van het Pálava gebergte. Vlakbij Sonberk ligt het ultramoderne Gotberg. Het gebouw werd in 2009 benoemd tot ‘Beste industriële gebouw in Zuid-Moravië. Het ondergrondse proeflokaal, dat door haar uiterlijk Diamant wordt genoemd, is voor begeleide proeverijen. Wijnhuis Starý vrch ligt in het wijndorp Hustopeče. De wijnmakerij biedt rondleidingen aan en je kunt het aanbod van droge, halfdroge en zoete wijnen proeven.  

Ontdek de 10 wijnhuizen van Zuid-Moravië

Taxi tarieven op Europese vliegvelden met 10% gestegen

Vliegtuigen op Schiphol. Foto: Elkedagvakantie

De inflatie is overal voelbaar in Europa, dit geldt ook voor reizigers die per taxi van en naar het vliegveld reizen. Uit onderzoek van Vliegveldinfo.nl blijkt dat reizigers deze zomer op Europese luchthavens gemiddeld 45 euro betalen voor een taxirit naar het centrum van de stad. In vergelijking met een jaar gelden is de prijs met gemiddeld +10% gestegen.

De prijsstijging is een volgende tegenvaller voor reizigers die ook al worden geconfronteerd met duurdere vliegtickets, accommodaties, huurauto’s en parkeerplaatsen op het vliegveld. Reizigers betalen het meeste geld op de vliegvelden in Londen (Heathrow, Gatwick, Stansted en Luton), Milaan (Malpensa en Bergamo), München en Oslo. Ook op Amsterdam Airport Schiphol is een taxi naar het centrum van de stad relatief duur (55 euro), Brussels Airport scoort gemiddeld (45 euro).

Het Airport Taxi Report Summer 2022 ‘Taxi tarieven op Europese luchthavens’ vergelijkt de taxi tarieven op de 50 drukste vliegvelden in Europa. Het rapport biedt reizigers inzicht in de gemiddelde prijs voor een taxirit naar het centrum bij aankomst op het vliegveld. Prijzen van vooraf geboekte taxi’s zijn niet meegenomen in de vergelijking.

Taxirit voor 45 euro

In Europa bedraagt de gemiddelde prijs 45 euro voor een taxi van de luchthaven naar het centrum van de stad, voor een taxirit van gemiddeld 32 minuten. In vergelijking met een jaar geleden (Airport Taxi Report Summer 2021) zijn taxi’s op vliegvelden 10% duurder geworden. In Turkije zijn de taxi tarieven zelfs verdubbeld, maar hier betalen Europeanen niet meer dan voorheen, door de enorme waardedaling van de Turkse lira.

Oplopende kosten

Alle Europese landen hebben momenteel te maken met inflatie, een algemene stijging van de prijzen van goederen en diensten. In de gereguleerde taximarkt duurt het meestal een tijd voordat prijsstijgingen worden doorgevoerd, omdat tarieven veelal bij wet zijn vastgesteld. Verschillende Europese landen en steden verhogen momenteel de maximale tarieven, tegelijkertijd hebben taxiondernemingen te maken met stijgende kosten voor o.a. brandstof, onderdelen, onderhoud en verzekeringen. Reizigers die per taxi op weg zijn van of naar het vliegveld voelen dit in hun portemonnee (+10%).

Overigens worden reguleringen en bijbehorende maximale tarieven in de taximarkt niet altijd nageleefd. Zeker bij een sterk toenemende vraag, zoals nu het geval is op veel grote Europese luchthavens, komt het in de praktijk voor dat taxichauffeurs hogere prijzen in rekening brengen dan officieel is toegestaan. Dit is iets waar reizigers deze zomer mee te maken hebben in Europa.

Ontdek de schoonheid van het Paderborner Land op de fiets

Op nog geen twee uur rijden vanaf grens vind je midden in Westfalen het Paderborner Land. Een heerlijke fietsregio die je verrast met een goed uitgezet routenetwerk en een groot aantal culturele bezienswaardigheden. En dan de natuur: bijna nergens in Duitsland vind je zo’n grote diversiteit aan landschappen – hier fiets je door riviervlaktes, door de uitlopers van het Sauerland, het bosrijke Eggegebergte, het mysterieuze karstlandschap van de Paderborner hoogvlakte, en het prachtige duinenlandschap van de Senne.

Daarnaast biedt het Paderborner Land alles voor een weekendje weg, een dagje cultuur snuiven en een langere fietsvakantie: levendige steden, interessante musea, gezellige restaurants, een rijke geschiedenis, leuke uitstapjes en een goed uitgezet fietsroutenetwerk.

Gevarieerd fietsen met de Paderborner Land Route

Het raadhuis in Paderborn © Reinhard Rohlf

Wil je de diversiteit van de hele regio leren kennen en veel verschillende bezienswaardigheden ontdekken? En dat allemaal in een fietsvakantie? Dan is de Paderborner Land Route ideaal – deze populaire 250 kilometer lange route brengt je langs al het moois wat deze streek te bieden heeft.

De Paderborner Land Route is een van de 35 bekroonde fietsroutes van Duitsland en verbindt sinds 2006 de toeristische pareltjes van het Paderborner Land. De zes verschillende etappes nemen je mee door de Senne, het Sauerland, het Teutoburgerwoud en het Eggegebergte.

De bronnen van de Ems, de prachtige heide van de Senne, het klooster Dalheim en het Gartenschaupark zijn maar enkele van de must-sees die je onderweg tegenkomt.

Hoogtepunt van de route is Paderborn zelf, een moderne, waterrijke stad met een rijke historie. Als je de tijd hebt, moet je zeker het grootste computermuseum ter wereld, het HeinzNixdorf Museumsform, de Paderborner Dom en de bron van de Pader bezoeken. Naast Paderborn zijn ook de wat kleinere steden Büren, Delbrück en de kuuroorden Bad Lippspringe en Bad Wünnenberg een bezoek waard.

Prachtige kleuren langs de EmsRadweg

De EmsRadweg is een van de bekendste fietsroutes van Noord-Duitsland en ook bij veel Nederlanders erg geliefd vanwege het verloop langs het water en de nabije ligging vanaf de grens. De route is in totaal ruim 375 lang en je volgt de rivier de Ems vanaf de bron tot aan de monding in de Noordzee. Het bijzondere aan deze route is dat je de Ems letterlijk ziet groeien: van een ministroompje tot aan een grote rivier waar zelfs cruiseschepen over varen.

Onderweg fiets je door prachtige natuurgebieden en karakteristieke dorpjes.

De EmsRadweg start midden in het Paderborner Land, in het historische Hövelhof waar de Ems ook ontspringt in een wel 500 meter lang brongebied. Hier vind je tevens het Ems-Informatiecentrum, een leuk interactief uitstapje waarbij je van alles te weten komt over de rivier en haar bronnen.

In het begin van de route fiets je door de prachtige Moosheide. De Moosheide is met 440 km2 het grootste beschermde natuurgebied van de Senne en biedt een prachtige afwisseling van duinen, heidevlaktes en dennenbossen. In het najaar krijgt de heide een prachtige paarse kleur.

Geschiedenis beleven met de Römer-Lippe-Route

De in totaal 300 kilometer lange Römer-Lippe-Route loopt van Detmold naar Xanten en laat je kennismaken met de 2000 jaar oude geschiedenis van de regio. Het is een ideale route voor fietsers die op zoek zijn naar de rust van de natuur en tegelijkertijd cultuur willen snuiven.

De route start bij het Hermannsdenkmal in Detmold, iets buiten het Paderborner Land. Dit is de plek waar vorst Arminius tijdens de slag bij het Teutoburgerwoud de Romeinse troepen versloeg.

De Römer-Lippe-Route volgt naast de voetsporen van de Romeinen ook de rivier de Lippe, die iets verderop, in Bad Lippspringe, ontspringt en met zijn kalme verloop de ideale rivier is om met de fiets te volgen. Bad Lippspringe is een erkend kuuroord in het Paderborner Land en staat bekend om zijn geneeskrachtige lucht. Het is zeker de moeite waard om ook eens een kijkje te nemen in het Gartenschaupark, vol prachtige tuinen, een pompoenfestival in de herfst en een avontuurlijk gruffalo-pad voor kinderen.

De route brengt je ook naar het indrukwekkende openluchtmuseum in Detmold, de stad Paderborn met al haar bezienswaardigheden, en de Lippesee, een heerlijke plek voor een picknick onderweg. De route eindigt bij het archeologisch park in Xanten. 

Informatie

Het hart van het Paderborner Land – Paderborn – ligt 300 kilometer van Utrecht. Zowel met de auto als met de trein is deze en andere steden in de regio prima te bereiken.

Veel handige informatie over fietsroutes, zoals GPS-gegevens, brochures en kaarten, uitstapjes en accommodaties vind je op www.paderborner-land.de en www.paderbornerlandroute.de

Op dit moment zijn de coronaregels in Duitsland vervallen. Alleen in het OV moet nog een FPD-2 mondkapje gedragen worden. Houd voor het najaar de plaatselijke websites in de gaten.

Racesquare geeft gas en opent nieuwe vestiging: simrace in Zwolle

Gezellig samen racen in Zwolle. Foto: PR

Racesquare geeft liefhebbers uit Zwolle en omstreken de kans om de adrenaline van het virtueel racen zelf te voelen bij Racesquare Zwolle. Deze nieuwe vestiging met wel 60 Formule 1-simulatoren wordt is vanaf 2 september 2022 geopend en hier kunnen bezoekers van ieder instapniveau virtueel rondscheuren op Formule 1-circuits uit de hele wereld, genieten van een hapje en een drankje op het food court en officiële merchandise aan hun collectie toevoegen in de winkel.

Racesquare Holding B.V., de organisatie die virtuele race-ervaringen aanbiedt en bekend is van The Official F1® Racing Centre in Utrecht, opent de deuren van Racesquare Zwolle. Nadat het Racesquare-concept eerder succesvol is gelanceerd in Utrecht, Zandvoort, Rotterdam en Alkmaar, kunnen raceliefhebbers uit Zwolle en omstreken nu ook hun hart ophalen aan de meest geavanceerde Formule 1-simulatoren van Nederland. Racesquare Zwolle biedt 900m2 aan racebeleving en is te vinden in het stadion van PEC Zwolle.

Het échte werk op de virtuele baan

Samen met negentien andere coureurs per racesessie beginnen deelnemers virtueel aan een vrije training. Vervolgens gaan zij over op de kwalificatie en tot slot de hoofdrace. Zij hoeven geen game- of race-ervaring te hebben om te kunnen presteren én te kunnen genieten tijdens hun bezoek, want voor iedereen staat er namelijk een persoonlijke Race Marshall klaar die tijdens de race begeleiding biedt en live commentaar van de race geeft.

Niemand minder dan Tom Coronel spreekt de bezoekers daarbij virtueel toe met handige tips vanuit de in-game pitstraat. Dankzij de geavanceerde racesimulatoren van Build4Performance met realistische force feedback in het stuur en audiovisuele elementen, zoals rook- en lichteffecten tijdens de race, zijn bezoekers verzekerd van een race-ervaring die het echte werk overtuigend nabootst.

Niels Roodenburg, directeur bij Racesquare, is trots op een nieuwe uitbreiding van het Racesquare-concept: “Formule 1 blijft winnen aan populariteit en dat zien wij terug in onze Racesquare-vestigingen. Het blijft prachtig om te zien hoe bezoekers volledig opgaan in de racesimulatie en niets liever willen dan hun vrienden of collega’s het nakijken geven. Dankzij de toevoeging van Zwolle kunnen wij nog meer liefhebbers de ultieme race-experience geven en hun de adrenaline van het racen laten ervaren in onze geavanceerde racesimulatoren. Of je nu een die-hard fan bent of de sport nog maar net kent: voor iedereen is dit een ervaring die nog lang blijft hangen.”

Particulieren en zakelijke gasten kunnen nu hun plek bij Racesquare Zwolle reserveren via: https://www.racesquare.nl/zwolle

Mis niets van het laatste nieuws via de website van Racesquare en blijf op de hoogte via InstagramFacebookTikTok of LinkedIn.

Wandelzomer op de Wildkogel: het echte bergavontuur

De Wildkogel‑bergliften maken deel uit van de “Beste Oostenrijkse zomerkabelbanen”. In de Wildkogel-Arena in het Nationaal Park Hohe Tauern liggen 1.000 kilometer aan wandelroutes. Dat zijn ontzettend veel redenen om in beweging te komen. Bijvoorbeeld naar de twee dalen Obersulzbachtal en Untersulzbachtal, die door de International Union for Conservation of Nature (IUCN) als beschermd wereld-wildernisgebied werden erkend.

Als “Beste Oostenrijkse zomerkabelbaan” bieden de Wildkogel‑bergliften een authentieke en gecertificeerde bergbelevenis: ze wachten op je in het hart van de Kitzbüheler Alpen met speciale zomerbelevenissenaanbiedingen en attracties. Dat stel je al vast tijdens de rit met de Wildkogelbahn of de Smaragdbahn naar het uitgestrekte, hooggelegen wandelgebied op 2.100 meter hoogte. Bij beide bergstations beginnen diverse wandelroutes, waarvan er enkele zelfs geschikt zijn voor kinderwagens. Met de gastenkaart kun je bij het VVV-kantoor gratis buggy’s en kinderdragers lenen.

Hoogtewandelingen in de wilde natuurpracht

In de regio Oberpinzgau is de Wildkogel de berg die de mooiste uitzichten biedt: het ideale startpunt dus voor panoramische trektochten over de ZirbenrundwegWildkogel Seenrundweg of Smaragdbahnweg. Een verfrissende bestemming op de Wildkogel is bijvoorbeeld het nieuwe stuwmeer Braunkogel, dat harmonisch werd ingebed in het landschap. De Panoramaweg start aan het bergstation van de Wildkogelbahn en daalt af naar het tussenstation (1.644 m). Hier sluit de Rutschenweg aan, die vooral voor kinderen heel leuk is.

Op deze wandelroute zorgen namelijk tien roestvrijstalen glijbanen met een lengte van 22 tot 53 meter voor een behoorlijke portie snelheid. Vanaf het eindpunt bij Gasthof Stockenbaum zijn het nog slechts ca. 45 minuten lopen over een nieuw wandelpad, dat door het bos en over weiden naar Neukirchen leidt. Snelheidsduivels zweven in Bramberg met de Smaragdbahn bergop, naar het begin van de mountainkartbaan. 

Met allterrain-driewielerkarts daal je hier af over een kronkelend, vier kilometer lang parcours. Het is een van de pittigste belevenissen op de Wildkogel. Maar er zijn ook nog andere manieren om vanaf het bergstation van de Smaragdbahn weer in het dal te komen. Een tip is de Smaragdbahnweg, die naar het tussenstation van de Smaragdbahn leidt. De app BB Wildkogel, jouw gratis begeleider voor de Wildkogel-bergliften met live-informatie, loodst je over de vele wandelpaden en naar de trefpunten op de Wildkogel.

Zonnige zijdes en in de valleien van het Nationaal Park

De valleien TrattenbachtalDürnbachtal en Mühlbachtal aan de voet van de Wildkogel bieden uitzichten op het Nationaal Park Hohe Tauern aan de overzijde van het dal. Er zijn verschillende themapaden in de Wildkogel-Arena. Wie ‘steenrijk’ wil worden, neemt in het Nationaal Park Hohe Tauern de Smaragdweg naar het dal Habachtal, de enige plek in Europa waar nog smaragden kunnen worden gevonden. Twee keer per week worden daar begeleide mineralenexcursies aangeboden waarbij naar smaragden wordt gezocht. Een echte belevenis is de Venedigerweg in de vallei Obersulzbachtal met een indrukwekkende hangbrug van 60 meter.

De kinderweides en stempelstations nodigen uit om te rusten en te spelen. Heb je een goede wandelconditie en ben je op zoek naar rust? Dan is de Seebachweg naar het idyllische meer Seebachsee in het dal Obersulzbachtal bijzonder aan te bevelen. Adembenemend mooi is het natuurmonument van de Untersulzbach-waterval met een 80 meter diepe kloof aan het begin van het dal. Wie de weg vervolgt, komt bij de Geolehrweg ‘Blik door het Tauern-venster’ en bij het mijnmuseum Schaubergwerk Hochfeld. De nieuwe elektrische trein eLINER brengt je zelfs rechtstreeks tot aan de ingang van het mijnmuseum.

Hohe Tauern Panorama Trail met 17 etappes

De Hohe Tauern Panorama Trail vormt een nieuwe uitdaging voor langeafstandswandelaars. De route start aan de Krimmler-watervallen en loopt over 275 kilometer, 17 etappes en 28.000 hoogtemeters door de Kitzbüheler Alpen naar het dal Großarltal. De trail doorkruist ook Neukirchen en Bramberg, de twee gemeenten van het Nationaal Park. 

Tientallen drieduizenders vormen het decor van deze bergervaring. Tijdens de Hohe Tauern Panorama Trail wandel je dagelijks zes tot zeven uur. Daarom is deze route alleen geschikt voor ambitieuze wandelaars. Je kunt gebruik maken van een bagageservice. De Nationalpark Sommercard met de vele voordelen is de perfecte begeleider van de langeafstandswandelaars. Het is bijzonder aangenaam dat je als houder van de Nationalpark Sommercard na een vermoeiende etappe de Wildkogel‑bergliften kunt nemen om naar het dal te zweven. En de volgende dag is de rit bergop naar het beginpunt van de volgende etappe ook inbegrepen.

De zogenaamde Sonnenweg is ideaal voor wie een korte vakantie maakt en voor beginners. Deze lightvariant van de Hohe Tauern Panorama Trail is een wandelroute over bos- en weidepaden. Ze bestaat uit vijf etappes en biedt altijd weer schitterende uitzichten over de toppen van het Nationaal Park. De wandelpaden liggen op gematigde hoogte en zijn ook bij slecht weer, plotselinge weersveranderingen of in het voor- en naseizoen goed te bewandelen.

Ottawa onthult meer dan 80 nieuwe musea 

Dunbar Bridge Brewer Park Foto: Fitz-Bike-Tours-Ottawa

Ottawa heeft een speciale museumstatus toegekend aan tientallen restaurants, concertlocaties en attracties in Ottawa. Zo wil de bestemming de aandacht vestigen op een aantal verborgen culturele juweeltjes van de stad.

De campagne ‘Unofficial Museums’ heeft als doel om via de cultuur en creativiteit van de Canadese hoofdstad reizigers naar Ottawa te lokken. Hier onder 10 van de meer dan 80 ‘onofficiële musea’.

1. Het onofficiële museum van het verdwalen

Op Saunders Farm vind je de grootste collectie heggendoolhoven van heel Noord-Amerika. Van bovenaf een indrukwekkend gezicht en van dichtbij een hersenkrakende puzzel! Elk doolhof is namelijk ontworpen om je doorzettingsvermogen en probleemoplossend vermogen te testen. Hier ben je zo een aantal uur zoet.

2. Het onofficiële museum van Croffles

Een croissant of een wafel? Bij First Bite Treats hoef je niet te kiezen. Hier eet je namelijk de beste ‘Croffles’ van Ottawa. Een Croffle is een combinatie tussen een croissant en een wafel. Bij First Bite Treats toppen zij deze af met bijvoorbeeld citroen sponscake en bosbessen compote of karamel, kaneel en koffie cake. Ze zijn niet alleen heel lekker maar iedere Croffle is ook een waar kunstwerkje. Hier wil je meer van (w)eten.

3.  Het onofficiële museum van het zoemmmmen

Gee Bees Honey is een door een familie gerunde honingboerderij. Marianne en Matt Gee, de oprichters van de boerderij, zijn in 2009 imker geworden toen zij een bijenkolonie in een muur van hun huis vonden. De ene honing is de andere niet en dat weten Marianne en Matt maar al te goed. Hun specialiteit: 100% rauwe honing van wilde bloemen is zeer geliefd onder locals, maar ook de frambozen-en bosbessenhoning is een hit!

4.  Het onofficiële museum van het losgaan

Château Lafayette, aka The Laff, dateert uit 1849 en is daarmee de oudste bar van de stad. De bar ligt in het hart van het bruisende ByWard Market. Hier proef je verschillende speciaalbieren van lokale brouwerijen, waaronder een eigen ‘The Laff’ bier genaamd ‘1849’. 6 dagen per week kun je hier genieten van livemuziek, van blues & jazz tot r&b en rap. Met een typisch pubgerecht, lokaal biertje en fijne tunes is het hier heerlijk toeven.

5.  Het onofficiële museum van 360° kunst

In plaats van vanaf afstand naar een schilderij staren kun je bij Van Gogh 360° jezelf omgeven door de werken van de Nederlandse schilder. Tijdens de meeslepende 360° beleving komen 300 van zijn kunstwerken even tot leven.

6. Het onofficiële museum van donuts

Ottawa heeft vele hidden gems wanneer het aankomt op gebakjes. SuzyQ Doughnuts is er één die je zeker in je Google Pins moet opslaan. Waarom? Om de originele donutsmaken die zij daar maken. Welke ga jij als eerst proeven? De zure room & Old Fashioned donut, de pittige ananas donut of de maple & bacon donut?

7.  Het onofficiële museum van spookverhalen

Tijdens de nachtelijke rondleiding ‘The Haunted Walk’ leer je meer over de geschiedenis van plekken als het Rideau Canal, het Comissaraat-gebouw en vertelt de gids je alles over de geesten die hier ronddwalen… Durf jij dit onofficiële museum aan?  

8.  Het onofficiële museum van vintage vondsten

Bij 613Flea Market tref je kunstenaars, lokale producenten en vintage verkopers. De gratis markt is een hit wanneer je op zoek bent naar handgemaakte kunstwerken, antiek, vintage kleding en one-of-a-kind items, waarmee je thuis kunt pronken.

9.  Het onofficiële museum van één worden met de natuur

In Gatineau Park vind je 361 km aan natuur, waar je je even terug kunt trekken voor een prachtige wandeling, fietstocht of duik. Met meer dan 100 plantensoorten, coole grotten, gigantische meren en kampeerplekken kunnen reizigers hier op adem komen en genieten van de typische Canadese natuur; één groot openluchtmuseum.

10.  Het onofficiële museum van urban kunstwerken

Pak een stalen ros en fiets naar ‘Dunbar Bridge’. Onder deze brug vind je gigantische graffiti werken van Ottawa’s meest getalenteerde urban kunstenaars. Dé perfecte spot voor een selfie!

Lees hier alles over alle Unofficial Museums van Ottawa: ottawatourism.ca/en/unofficialmuseums

Iconisch Deens gerecht ‘Stjerneskud’ viert 60-jarig jubileum

Het beroemde Deense gerecht. Foto: Meyers I Tårnet

Op 5 september 2022 wordt in Denemarken het 60-jarig jubileum van de open sandwich ‘Stjerneskud’ gevierd. Het populaire gerecht, dat letterlijk ‘De Vallende Ster’ betekent, werd in 1962 bedacht als eerbetoon aan de eerste mens in de ruimte.

Ida Davidsen, de Deense pionier op het gebied van het traditionele Deense lunchgerecht smørrebrød creëerde ‘Stjerneskud’ als eerbetoon aan Juri Gagarin, de eerste mens in de ruimte. Toen de astronaut op 5 september 1962 Kopenhagen bezocht, kreeg Gagarin Davidsen’s creatie voorgeschoteld in de vorm van een ruimteraket om zijn prestatie te eren.

Naar verluidt vond Gagarin zijn ‘ruimte-smørrebrød’ zo lekker dat Davidsen besloot dit gerecht als vast onderdeel van het menu van het restaurant aan te bieden. Inmiddels kun je dit gerecht in heel Denemarken bestellen en is het 60 jaar later uitgegroeid tot een geliefd lunchgerecht onder de Denen.

Smørrebrød met een twist

De Deense traditie van smørrebrød dateert uit de jaren 1880, toen restaurants in Kopenhagen begonnen met het serveren van belegde stukjes brood. Deze open sandwiches – of ‘smørrebrød’ zoals het in het Deens wordt genoemd en een afgeleide zijn van de woorden ‘smør’ (boter) en ‘brød’ (brood) – zijn een klassiek gerecht gebaseerd op roggebrood met toppings variërend van haring tot rauw rundvlees, zeevruchten, aardappelen en eieren. ‘Stjerneskud’ is hier een afgeleide van en bestaat uit gebakken visfilets gecombineerd met zalm, garnalen en asperges op wit brood, gegarneerd met kaviaar en een schijfje citroen.

Het gerecht is uniek, omdat het in tegenstelling tot het bekende Deense smørrebrød niet op roggebrood wordt geserveerd. Om het 60-jarig jubileum te vieren, serveren verschillende restaurants in Kopenhagen hun eigen versie van ‘Stjerneskud’.

Feiten smørrebrød in Kopenhagen: 

 • ‘Stjerneskud’ werd voor het eerst op 5 september 1962 in Kopenhagen geserveerd.
 • In de jaren 1880 werden stukken roggebrood met daarop talrijke toppings op verschillende locaties in Kopenhagen aangeboden. Smørrebrød werd voornamelijk als lunchgerecht gegeten en vaak begeleid met een glaasje schnaps.
 • Het oudst bekende smørrebrød menu dateert uit 1883 en was te vinden in Tivoli Gardens: ’s werelds op één na oudste themapark in het centrum van de stad in wat tegenwoordig deel uitmaakt van de Nimb-restaurants. 
 • Bib-gourmandrestaurants die zich richten op smørrebrød in Kopenhagen zijn: Selma, Norrlyst, Bjørnekælderen en Restaurant Møntergade.
 • Wijnhandelaar en bareigenaar Oskar Davidsen startte ruim 100 jaar geleden een smørrebrød-imperium in Kopenhagen. Zijn vrouw Petra begon in 1888 smørrebrød te serveren om de hongerige gasten van de wijnbar te voeden. 
 • Oskar Davidsen creëerde later ’s werelds meest uitgebreide smørrebrød-menu van meer dan 140 cm lang met 178 variaties om uit te kiezen.
 • De Davidsen’s smørrebrød-imperium gaat meer dan vijf generaties terug. Achterkleinkind Ida Davidsen vond ‘De Vallende Ster’ uit: opgedragen aan de eerste man in de ruimte. De zoon van Ida Davidsen heeft het bedrijf overgenomen en is momenteel op zoek naar een nieuwe locatie.

Selectie van restaurants in Kopenhagen die het jubileum vieren.

In het kort – Nieuwsoverzicht

 • Goedkope camera kopen? Je vist vrijwel overal achter het net (NOS)
 • De camperplaag maakt van de camping een maatschappelijke metafoor: de oudere generatie ontneemt de rest elk uitzicht (Volkskrant)
 • Leuren met sleurhut: stallingen ook dit jaar bomvol (RTL)
 • Kampvuur zonder rook, zonnepanelen en altijd internet: handige accessoires voor camper en caravan (AD.nl)
 • Topdrukte bij caravanstallingen in Overijssel: “Moeten telkens nee verkopen” (RTV Oost)
 • Bedwantsen vervelend souvenir van de vakantie: zo herken je ze (Nu.nl)
 • Voor een paar tientjes naar Saudi-Arabië? Riyadh hoopt Europese budgettoeristen te lokken (Trouw)
 • Binnenkort op safari in je Zafira? De Opel krijgt camper-variant (Autovisie)
 • Te koop, deze omgebouwde Ford T zou wel eens de eerste camper ooit kunnen zijn! (Vroom.be)
 • Deze bijzondere Hymer 4×4-camper kan je binnenkort kopen (Autovisie)
 • Zo komt het dat eten en drinken op vakantie lekkerder is dan thuis (Omroep Brabant)
 • Een dip na je vakantie? Dit kun je doen tegen het post-vakantiesyndroom (Margriet)
 • Een caravan trekken met de elektrische auto gaat prima, maar ideaal is het niet (Kampeerzaken)
 • Dutch paradise: my stay at one of the world’s biggest manmade nature reserves (Guardian)

Video van de week: Loop nog één keer door het spookslot van de Efteling

Weekendradio met Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.