Nieuw ANWB-boek laat je van Japan naar Amerika hoppen: Werelds Nederland

De omslag van het boek. Foto: ANWB

Veel Nederlanders reizen graag naar andere landen en verre oorden. Ook dichtbij huis zijn er vergelijkbare plekken, diverse culturen en smaken te ontdekken die net zo mooi en verrassend zijn. Werelds Nederland neemt lezers mee op wereldreis door Nederland en laat zien dat unieke ervaringen nooit ver weg zijn.

In eigen land op pad gaan en de wereld ontdekken, dat kan met dit nieuwe ANWB-boek Werelds Nederland. Een uurtje Vietnam met een kudde waterbuffels in Son en Breugel, een avond in Amerikaanse stijl bij restaurant Roadhouse net buiten Arnhem of een wandeling in de Japanse Tuin door Clingendeal in Den Haag. Het boek staat boordevol adressen waar je je even in het buitenland zal wanen. Ze zijn ingedeeld naar werelddelen en aangevuld met interessante interviews. 

Natuur, wildlife spotten, citytrips, sportieve activiteiten, eten en drinken, overnachten, wandelingen, cultuur en architectuur: er zijn zó veel inspirerende plekken. En dat allemaal dichtbij huis. Het ANWB-boek Werelds Nederland kost

€ 24,99 en is vanaf nu online te bestellen en verkrijgbaar in de boekhandel.

Werelds Nederland ꟾ Margot Eggenhuizen & Femke den Hertog ꟾ 208 pagina’s ꟾ € 24,99 ꟾ ISBN 9789018049164 ꟾ Uitgeverij ANWB

En dan nog dit

12 plaatsen voor onvergetelijke selfies in Duitsland

In Duitsland heb je talloze plekken, die perfect zijn voor mooie foto’s. Van bekende plaatsen zoals de Tiger & Turtle in Duisburg (Tijger & Schildpad, een sculptuur in de vorm van een achtbaan) en de Rakotzbrug in Saksen tot insidertips. Germany Travel selecteerde 12 plaatsen voor onvergetelijke unieke selfies.

Overzicht van ’transformerende reizen’ naar Oman

Zwemmen in Oman. Foto: Ministry of Heritage & Tourism Sultanate. 

Wie een betekenisvolle reis wil maken moet naar Oman, zo promoot het land zichzelf. Het land in het zuidoostelijke deel van Arabië biedt once in a lifetime belevingen waarbij reizigers zich persoonlijk kunnen ontwikkelen, onderdompelen in een totaal andere natuur en cultuur en met een mindfull gevoel terug naar huis kunnen keren.

Van nadenken over dromen en doelen onder de sterren in de Asharqiyah Sands woestijn tot het trakteren van je mentale gezondheid tijdens een watertocht in Musandam. Kies een of meerdere van deze vijf transformerende Omaanse belevingen.

1. Nacht onder de sterren in de woestijn

De Asharqiyah Sands woestijn strekt zich uit over 180 km van noord naar zuid Oman en 80 km van oost naar west Oman. Naast de duincampings vind je hier niets dan zand en een aantal bedoeïenenkampen. Wie even helemaal alleen wil zijn, kiest voor een nacht onder de sterren in deze woestijn. Dé spot om te kunnen reflecteren op je persoonlijke leven.

Reis met een 4×4 naar Asharqiyah Sands en aanschouw alle kleuren die de woestijn rijk is. Startend met de oranje zandduinen in de volle zon, gevolgd door een zonsop-en ondergang in alle kleuren van de regenboog. Eindigend met een ooverdovende stilte van een kraakheldere sterrenhemel in het pikdonker. De perfecte setting om na te denken over je dromen en doelen! Als je gelukt hebt spot je ook nog een aantal vallende sterren, doordat de melkweg hier ’s nachts perfect te zien is. 

2. Schildpadden nieuw leven zien creëren 

Het Green Turtle Reserve in Ras Al Hadd, nabij Sur, biedt reizigers een unieke kans; namelijk schildpadden nieuw leven te zien creëren, iets wat je je hele leven bij zal blijven. Op het strand van Ras Al Hadd  worden jaarlijks zo’n 30.000 schildpadeieren gelegd. Het is een van de belangrijkste broedplaatsen van de Groene Schildpad, de Olive Ridley Turtle, Loggerheads en de Hawksbill Turtle. Het is de enige plek in Oman waar je als reiziger dit fenomeen kunt bijwonen, op gepaste afstand van de dieren, zodat de schildpad haar belangrijke taak kan volbrengen.

Aan het eind van de avond of diep in de nacht met een gids en infrarood lamp richting strand om dit in stilte te aanschouwen. Van het leggen van de eieren tot baby schildpadden die hun eerste ‘stapjes’ richting zee nemen; het doorzettingsvermogen en de overlevingswil van de schildpadden werkt inspirerend. 

3. Een yoga retreat volgen op 2.000 meter hoogte 

Oman ademt ‘zen’ vakantie en wie gek is op yoga moet hier een keer heen! In het centrale gedeelte van het Al Hajar gebergte biedt het 5-sterren Alila Jabal Akhdar op grote hoogte een yoga retreat aan. Deze accommodatie wordt omgeven door bergen, grotten, ravijnen, valleien en eeuwenoude dorpen. Het is tevens een van de meest bijzondere plekken ter wereld om een yoga retreat te volgen.

Op 2.000 meter hoogte beoefen jij diverse Asana’s op het Saiq plateau, wat uitsteekt over het gebergte. Daar, met niets dan natuur om je heen en de frisse berglucht die je diep inademt, ga je weer even terug naar de basis; genieten in de natuur, zonder verder iets nodig te hebben.

4. Meedoen aan de Oman Desert Marathon 

Het rennen van een marathon is voor velen een meditatieve beleving. In je eigen bubbel lopen en je verstand op 0 zetten. Wat als je dit in de zandduinen van Sharqiya Sands kunt doen? Dit is niet voor iedereen weggelegd, want tijdens deze marathon nemen renners de gehele wedstrijd een eigen slaapzak en voedsel mee. De Oman Desert Marathon in februari is voor de echte avonturier.

De wedstrijd bestaat uit etappes van 42 km, 35 km, 60 km en 28 km door de woestijn, waarbij het spoor van oude karavanen wordt gevolgd. Van de Oase van Bidiyah naar de Arabische Zee; rennen door een van de mooiste woestijnen ter wereld met rood, goud en wit zand. Bij de finish zal deze ultieme prestatie van jou een trots mens maken. 

5. ’s Nachts dobberen in een tradtionele Dhow

Meerder onderzoeken tonen aan dat hoe dichter je bij de zee bent, hoe beter je mentale staat is. Is het de zeelucht of zijn het de diepblauwe vergezichten? In Musandam, het Noorwegen van het Midden-Oosten, staan 2.000 meter hoge bergen en schitterende fjorden, met aangrenzend; de zee, waar dolfijnen, pijlstaartroggen en inktvissen hun thuis vinden.

Niet gek dat Musandam dé plek is voor een overnight cruise. Dan ga je met een traditionele Dhow boot de zee op. Dobberen op zee terwijl de sterren in het water reflecteren, wakker worden door de eerste zonnestralen en direct een verfrissende plons nemen; er gaat niets boven het Omaanse waterleven. De Dhow vaart langs Musandam Khasab, Telegraph Island en Seebi Island en wie geluk heeft spot ook nog een nieuwsgierige dolfijn. Een trip die goed is voor de mentale gezondheid! 

En om het ontspannen Omaanse gevoel bij terugkomst vast te houden moet je tijdens de reis een typisch Omaanse souvenir kopen; ‘Frankicense’. Deze wierook wordt gemaakt van de ‘Boswellia sacra’ struik, die enkel in de droge gebieden van Dhofar groeit. De hars veranderen ze in een gom, die gebruikt wordt als wierook in spa’s, maar ook bijvoorbeeld in parfum. Het schijnt dat deze ontstekingsremmende en genezende krachten heeft. Verkrijgbaar bij verschillende souks in Oman. Steek het bij thuiskomst aan en het huis geurt als een spa, wat ontspannend zal werken! Voor meer informatie over Oman: zie www.experienceoman.om.

Vijf herfsttochten door het Teutoburgerwoud

Wandelen in Duitsland. Foto: Bad Driburger Touristik GmbH, D. Winkler

Heerlijk dichtbij huis en toch even helemaal weg van de dagelijkse sleur. Het Teutoburgerwoud is een verrassende vakantieregio op twee uurtjes rijden vanaf de grens.

Dankzij de rijke geschiedenis, uiteenlopende natuurgebieden, de frisse lucht en de Westfaalse gastvrijheid is het een heerlijke bestemming voor een paar actieve dagen weg tijdens de herfstmaanden. Wandel mee over spannende wegen, door kuuroorden, uitgestrekte zandvlaktes en romantische beekdalen en geniet van de mooiste uitzichten over diverse landschappen.

Koninklijk wandelen over de Kaiser-Wilhelm-Weg

Het Teutoburgerwoud kent sinds vorige maand een nieuwe bekroonde wandelroute. Deze route is slechts ruim 3,5 kilometer lang, ideaal voor een middagje wandelen dus! De route neemt je mee door de natuur rondom Porta Westfalica en laat je onderweg kennismaken met de geschiedenis van de regio en die van keizer Willem I, koning van Pruissen en naamgever van deze route.

De rondweg start in Porta Westfalica en brengt je al snel naar het Kaiser-Wilhelm-Denkmal, dat met zijn 268 meter het op een na hoogste monument van Duitsland. Vanaf de voet van het monument heb je een mooi uitzicht over het de Duitse laagvlaktes en het glooiende heuvellandschap van het Weserbergerland. In het panorama-restaurant geniet je van een lekkere kop koffie en een ruim aanbod aan gebak.

Je wandelt verder door de dichte bossen die in de herfst prachtige kleuren aannemen. Ook kom je onderweg langs interessante bezienswaardigheden, zoals de Wittekindsburg, een eeuwenoude vakwerk-ruïne die zeker het bekijken waard is.  

Wellnesswandelen rondom Bad Wünnenberg

Zeker in de herfst klinkt de combinatie van wandelen en wellness als muziek in de oren. In het kuuroord Bad Wünnenberg is begin dit jaar een nieuw wandelroutenetwerk geopend dat geheel in het teken staat van de gezondheidspijlers van de Kneippfilosofie.

Het wandelnetwerk bestaat uit verschillende Kneipp-dagtochten die vooral in de herfst een verkwikkende werking hebben. Zo neemt de “Kneippweg Energie” je over 15 kilometer mee langs de historische gebouwen van Bad Wünnenberg en door dichte beukenbossen. Je wandelt hierbij langs de rivier de Aa en kunt bij het Naturerlebnis Aatal pootjebaden in het bassin en de Kneipp-theorie van dichtbij ervaren.

Voor de ultieme opkikker volg je het blotevoetenpad in het kuurpark. De route “Kneippweg Gelassenheit” (gelatenheid) loopt door bergen en dalen en vraagt wat van je conditie. Je beklimt de Zinsdorfer Berg, de Hassel en de stuwmuur van de Aabach-stuwdam waarna je beloond wordt met prachtige uitzichten over het dal. Op het hoogste punt van de route word je op de top opgewacht door de Sechs-Brüder-beuken, een waar natuurfenomeen.

Wandelen naar hoge bergtoppen

Wandelaars die van glooiende bergen en rivierdalen houden, komen ook in het Teutoburgerwoud aan hun trekken. De Velmerstot-route is een 10 kilometer lange route die begint in de plaats Leopoldstal en je naar het hoogste punt van het Eggegebergte, de tweelingstop Velmerstot, brengt. De twee toppen worden gescheiden door een vlakke bergpas, waar ooit de Lippische-Pruisische grens liep. Op de Lippische Velmerstot ontdekken wandelaars een zandstenen obelisk en op de Preußische Velmerstot de Eggetoren; een 17 meter hoge toren die wandelaars een adembenemend uitzicht biedt over het Lipper Bergland.

De weg naar beneden brengt je naar het Silberbach. Het dal van deze beek behoort tot een van de meest geliefde wandelplekjes van de regio. In het tal kabbelt het beekje heerlijk voort en omringt rolkeien en machtige zandsteenbrokken. Wanneer de zonnestralen de bodem van het dal raken, glanst het water als vloeibaar zilver.

Wandelen door een uniek duinenlandschap  

Het duinenlandschap van de Senne is een echt aanrader voor een ontspannen dagje wandelen. Het uitgestrekte zandgebied strekt zich in het zuiden van het Teutoburgerwoud tussen Paderborn en Bielefeld uit en vormt een van de beduidendste heidelandschappen van Noordrijn-Westfalen. Rond het stadje Augustdorf vind je het oudste binnenduinengebied van Noordwest-Duitsland.

Het ca. 170 hectare grote natuurgebied Augustdorfer Dünenfeld is een beschermd gebied met bijzondere dier- en plantensoorten en een echte insiders tip voor natuurliefhebbers. Een wandelroute, het DünenPfad (duinenpad) loopt ongeveer vier kilometer door dit landschap en maakt de natuurlijke samenhang voor bezoekers tastbaar.

Een van de hoogtepunten van deze wandeling is het duinensilhouet met het uitkijkplatform, dat een mooi uitzicht biedt over een bijzonder stuk natuur.

Prachtige uitzichten rond Bad Driburg  

Wandelaars die graag de omgeving rond Bad Driburg willen leren kennen kunnen de Sachsenring aan hun lijstje toevoegen. Deze 18 kilometer lange wandelroute biedt een hoop variatie in de natuur. De rondweg is vooral geliefd vanwege de vele mooie uitzichten over het uitgestrekte landschap.

De route begint in het kuuroord Bad Driburg, vlakbij het Gräflicher Park, dat ook zeker een bezoek waard is. Dit uitgestrekte landschapspark geldt als een van de mooiste parken van Duitsland en is meermaals bekroond. Een korte omweg naar de Iburg ruine, de Sachsenklause en de Kaiser-Karl-Turm is zeker aan te raden. Wanneer je de 80 treden van de uitkijktoren beklimt, wordt je beloond met een grandioos uitzicht over Bad Driburg en de omgeving. Op het unieke terras van de Sachsenklause geniet je van verse wafels of klassiekers uit de Duitse keuken.

Wie na een wandeling een rustgevende pauze wil inlassen kan in Bad Driburg de thermen bezoeken. Het thermale water en het uitgestrekte saunalandschap vormen de perfecte afsluiter van de dag.

Reisinformatie

Gelegen in het noordoosten van de deelstaat Noordrijn-Westfalen ligt het Teutoburgerwoud op slechts drie uurtjes rijden vanaf Utrecht en is de stad ook met de trein zeer goed te bereiken. Er zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden op campings en vakantieparken en in hotels, vakantiehuizen en pensions. Algemene reisinformatie vind je op www.teutoburgerwald.de. Je bestelt hier ook de gratis wandelrouteplanner met alle routes op een rijtje. Meer routes en bezienswaardigheden vind je ook op Komoot

Vlogs maken van je reizen? Sony komt met een camera daarvoor

De Sony ZV-1F

Reels, Twitch streams, TikTok video’s – ze zijn niet meer weg te denken in het digitale medialandschap. Om deze content naar een hoger niveau te tillen en dit voor iedereen toegankelijk te maken introduceert Sony de compacte en volgens het bedrijf milieubewuste ZV-1F vlogcamera.

Deze camera weegt 229 gram, is uitgerust met Sony’s nieuwste cameratechnologie en biedt eenvoudige connectiviteit om snel te kunnen delen met alle sociale netwerken via de Imaging Edge Mobile Plus-app.

Belangrijkste kenmerken van de ZV-1F:

 • 20 mm 0 wide angle primelens, ideaal voor selfie shots
 • Achtergrond-bokeh en Face priority AE om ervoor te zorgen dat objecten er uitspringen
 • Optimalisatie van huidtinten inclusief de optie Soft Skin Effect
 • Scherpstellen met hoge nauwkeurigheid en Eye AF voor zowel mensen als dieren
 • Active Mode (elektronische) beeldstabilisatie tijdens het opnemen van video
 • Creative Look-voorinstellingen voor ultieme visuele expressie
 • Opties voor slow motion & hyperlapse om creativiteit te stimuleren
 • Product Showcase-instelling voor productbeoordelingen
 • Verbeterde touchscreenfuncties met Touch Zoom- en Step Zoom-functionaliteit
 • Heldere spraakopnamen met 3-capsule-microfoon en windscherm
 • 4K 30p/FHD 120p
 • Eenvoudige smartphoneverbinding om content over te zetten naar sociale platforms
 • Milieuvriendelijke eigenschappen voor een kleinere milieu-impact

De nieuwe ZV-1F is vanaf deze maand verkrijgbaar in de Benelux voor €650.

Een productvideo van de nieuwe ZV-1F vlogcamera is hier te vinden.

Elfstedentocht met elf (bus)campers door Friesland

Met je camper langs de bekende Elfsteden-plekken. Foto: Willem Laros

Van 11 (!) tot en met 21 december 2022 rijden maximaal elf (!) (bus)campers de Elfstedentocht. Deze bijzondere, winterse CamperElfstedentocht is een initiatief van CP Leeuwarden en voert de deelnemers langs de elf steden van de Tocht der Tochten. Van noord naar zuid zijn dat Dokkum, Leeuwarden, Harlingen, Franeker, Bolsward, Sneek, Workum, IJlst, Hindeloopen, Sloten en Stavoren. 

Op vijf plekken blijven de deelnemers een of meer nachten staan, zodat er steeds tijd is om iets te bezoeken of deel te nemen aan een activiteit. Er wordt overigens in alle elf steden gestempeld – en dus gestopt. Want iedereen wil immers alle Elfstedenstempels? In totaal duurt de tocht op deze wijze elf dagen.

Officiële route

De reis voert de deelnemers van startplaats Leeuwarden naar Sneek – Stavoren – Workum – Harlingen en weer naar Leeuwarden – zij volgen daarmee de officiële schaatsroute.

 In het programma is voldoende tijd voor eigen activiteiten, maar ook gezamenlijk koffie drinken, lunchen en dineren, een (schaats?)museum bezoeken en meer zijn mogelijk.

Elf steden, elf stempels, elf campers. Dat is de essentie. De kosten van deze bijzondere trip zijn de normale kosten van de overnachtingen en wat daarbij komt aan bijvoorbeeld boodschappen en horeca. Het inschrijfgeld bedraagt EUR 45 per voertuig.

Informatie en aanmelden  

De organisatie van deze editie van de CamperElfstedentocht is in handen van Camperplaats Leeuwarden en Willem Laros, freelance medewerker van diverse camperbladen. Alle informatie is bij hem verkrijgbaar (tel. 0654 256611) en aanmelden kan ook via [email protected]. Er kunnen maximaal elf campers deelnemen, de inschrijving sluit op 1 december 2022. De tocht gaat alleen niet door als er een serieuze kans is dat in deze periode ‘de echte Elfstedentocht’ wordt verreden. 

Nieuwe Routiq fietsatlas zet 180 Deense fietsroutes op de kaart

De omslag van de nieuwe fietsatlas.

Denemarken krijgt met de nieuwe Routiq fietsatlas voor het eerst een fietsrouteboekje dat het hele land bestrijkt. 180 nationale, lokale en regionale fietsroutes zijn in één handig overzicht samengebundeld en kunnen middels QR-codes online worden geraadpleegd of via de Routiq app worden gedownload. De fietsatlas is in vier talen opgesteld – Deens, Duits, Nederlands en Engels – en kan vanaf 1 november worden besteld.

Inspiratie voor fietsroutes 
Van de Deense Waddeneilanden en de Noordzeekust tot aan de Oostzee met de vele eilanden, de Deense fietsatlas biedt fietsliefhebbers een gemakkelijk overzicht van de mooiste fietsroutes van Denemarken. Iedere route wordt met de Deense benaming aangeduid en is voorzien van informatie over de afstand, duur, hoogteverschil en calorieverbruik. Zo kan iedere gebruiker een route uitzoeken passend bij zijn of haar wensen. Zodra de QR-code is gescand, verschijnt online de beschrijving en kunnen de GPX-coördinaten worden gedownload. Tegen een meerprijs kunnen deze ook offline worden gebruikt in de Routiq app.

Jeroen van der Pasch, Sales Manager bij Route.nl: “Als grootste uitgeverij van gedrukte (fiets)routekaarten, zijn wij altijd op zoek naar strategische samenwerkingen met partijen die fietsen graag op de kaart willen zetten. Zo hebben wij Nederland, België en Duitsland al in ons portfolio. Denemarken is hier als laatste aan toegevoegd. Het land heeft een rijke fietshistorie en heeft in de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de fietsinfrastructuur. Het leek ons daarom een logische stap om samen met VisitDenmark een product op de markt te brengen dat als verzamelbundel dient voor de vele fietsroutes. Wij zien dat sinds onze samenwerking de Deense routes al ruim 30.000 keer zijn bekeken en wij geloven dat de nieuwe fietsatlas een inspiratiemiddel zal worden voor fietsliefhebbers die op zoek zijn naar mooie nieuwe routes in het buitenland.”

Fietsbestemming Denemarken
2022 is een succesvol jaar voor het Deense fietstoerisme. Niet alleen vond de start van de Tour de France plaats in Denemarken en won de Deen Jonas Vingegaard de Tour. De Deense Ministerie van Infrastructuur heeft 2022 bovendien uitgeroepen tot ‘Het Jaar van de Fiets’ en opgevolgd met een investering van in totaal 450 miljoen Euro ten behoeve van een nieuwe fietsinfrastructuur.

Mette Rodenhuis-Carlsen, marktdirecteur van VisitDenmark Nederland: “Jaarlijks bezoeken ruim 1 miljoen buitenlandse toeristen ons eilandenrijk, waarvan een deel ook afkomstig uit Nederland. Door onze samenwerking met Route.nl en de input van Deense bestemmingen konden wij de vele mooie fietsroutes die ons land rijk is bundelen in één overzichtelijk fietsrouteboekje. Door de fietsatlas in vier talen uit te geven is deze samenwerking bovendien naar een internationaal niveau getild.”

Meer informatie
De Routiq fietsatlas is vanaf 1 november te koop via de webshop van Route.nl en Amazon.nl voor €29,95. Het is in vier talen beschikbaar: Deens, Duits, Nederlands en Engels. Het boek is uitgegeven in A5-formaat met 195 pagina’s aan fietsroutes. De kaarten zijn op schaal van 1:80.000.

In het kort – Nieuwsoverzicht

 • Starlink straks ook geschikt voor gebruik in rijdende camper (Kampeerzaken)
 • 16 griezelplekken over de hele wereld die je kunt bezoeken (National Geographic)
 • Huishoudens kopen minder kleding en schoenen, maar geven meer uit aan vakantie (Telegraaf)
 • Camperdeelplatform Camptoo vraagt surseance aan (Emerce)*
 • Zestien Rotterdamse hotels willen samen duurzamer worden (Havenloods)
 • Aandachtspunten voor de aanschaf van een gebruikte camper (Autoweek)
 • De beste vlucht om te boeken als je een jetlag wil voorkomen (Telegraaf)
 • De camperaar viert het hele jaar door vakantie: ‘Het thuisgevoel zit in ons huis op wielen’ (BN de Stem)*
 • Belangrijke verkeersregels om rekening mee te houden binnen Europa(MSN)
 • TikTokken bij toeristische plekken verboden in Nepal (Jeugdjournaal)

Video van de week: Renault komt met 1-persoons-camper

Weekendradio met Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.