Wintermagie keert terug in negen historische steden in Nedersaksen

Een kerstmarkt in Duitsland. Foto: Elkedagvakantie

Charmante vakwerkhuizen, Unesco Werelderfgoed, kasteelparken en -tuinen en een stedelijke flair: Braunschweig, Celle, Einbeck, Göttingen, Goslar, Hameln, Hannover, Hildesheim en Wolfenbüttel hebben samen met de Autostadt in Wolfsburg het hele jaar door heel wat te bieden. In de kerstperiode, echter, tonen de Nedersaksische steden zich van hun charmantste kant.

Het is met recht een kerstmarktregio te noemen: de kerstmarkten zijn bijzonder authentiek en open vanaf 21-24 november 2022 tot de kerst of zelfs eind december. Deze steden in de Duitse deelstaat Nedersaksen zijn goed bereikbaar vanuit Nederland en liggen dicht bij elkaar. Je pikt er gemakkelijk een paar mee, dus ideaal voor een winteruitje.

Rijke tradities

De kerstmarkten in de negen steden kennen een rijke traditie en zijn echt anders dan anders. Een insidertip voor iedereen die houdt van de klassieke kerstsfeer, feestelijk versierde binnensteden en stijlvolle cadeaus en hebbedingen. En met de indrukwekkende historische gevels op de achtergrond wordt kerstshoppen een bijzondere belevenis.

Als bezoekers meerdere steden aandoen, dan wacht hen bovendien veel afwisseling. Een kerstbos, een sprookjesachtig versierde winkelstraat, een historische of een Finse kerstmarkt: elke stad heeft zijn eigen charme en bijzondere highlights. De vele gezellige evenementen maken het programma compleet. En ook het thema- en attractiepark Autostadt in Wolfsburg wordt in de aanloop naar kerst omgetoverd in een winterwonderland.

Middeleeuwse pleinen

In de negen steden met al hun bezienswaardigheden kunnen bezoekers de geschiedenis van dichtbij beleven. Middeleeuwse pleinen, Unesco Werelderfgoed, kastelen, parken en tuinen vormen een fraai decor voor de kerstmarkten en -evenementen.

In de universiteitsstad Göttingen, bijvoorbeeld, kun je bij ambachtslieden over hun schouder meekijken hoe hun glaskunst, houtsnijwerk en kaarsen tot stand komen. Dagelijks is er weer een ander cultureel aanbod op de kerstmarkt.

In de stad van de beroemde rattenvanger, Hameln, is de voorgevel van het Hochzeitshaus, een feestzaal uit de zeventiende eeuw, in een heuse adventskalender omgetoverd. Op de Lütjenmarkt zorgt een elf meter hoge, traditioneel Duitse kerstpiramide voor kerstsfeer. In de ‘Glashütte Hameln’ kunnen bezoekers hun eigen glazen kerstbal blazen.

Uniek in Duitsland is het kerstbos in de UNESCO Werelderfgoedstad Goslar aan de rand van het Harzgebergte. Meer dan veertig dennen met tienduizend feestelijke lichtjes geven de kerstmarkt op het historische marktplein een heel bijzondere sfeer.

Ook in Wolfenbüttel is er elk jaar een kerstmarkt tegen de achtergrond van de oude vakwerkhuizen. In het oude centrum zijn levensgrote kerstfiguren te zien. Nieuw dit jaar is een enorme kerstbal met zitjes: een heuse kerstlounge met uitzicht op het kasteel.

Een populaire ontmoetingsplek op de kerstmarkt in de ’Leeuwenstad’ Braunschweig – zo genoemd vanwege de Saksische hertog Hendrik de Leeuw – zijn de vlotten op de sfeervol verlichte slotgracht. Op en rond het kasteelplein bieden zo’n 150 ambachts- en marktlieden in prachtig versierde kraampjes hun koopwaar aan.

De kerstmarkt in Celle, residentiestad van de hertogen, is ingekaderd in het grootste vakwerkensemble van Europa. De kerstverlichting geeft de kleurrijke gevels een feestelijke glans.

Fins kerstdorp

Een middeleeuws en een Fins kerstdorp maken deel uit van de kerstmarkt in de oude stad van Hannover. Het adventsprogramma in de stad is met recht afwisselend te noemen. Twee bijzondere highlights zijn het wintervariété en de Christmas Garden in de dierentuin in Hannover.

Het hart van de kerstmarkt van Hildesheim bevindt zich op het historische marktplein. Hier staan kunstig vormgegeven houten kraampjes rondom een grote kerstpiramide. De hoogste kerktoren van Nedersaksen biedt een fantastisch uitzicht op de sprookjesachtige markt.

In Einbeck opent het traditionele kerstdorp weer zijn poorten. De kerstverlichting dompelt de binnenstad onder in een warme gloed en bezoekers kunnen genieten van een gevarieerd aanbod aan kunstnijverheid en regionale specialiteiten.

Tip: Combineer een reis langs de historische steden met een bezoek aan de Autostadt in Wolfsburg. Van eind november tot eind december wordt dit thema- en attractiepark rond auto’s een uit ijs, sneeuw en lichtjes opgetrokken sprookjeswereld. Er is een ijsbaan van 4.000 vierkante meter met een disco, sneeuw- en rodelpret voor kinderen, een wintermarkt met prachtig gedecoreerde stalletjes en nog veel meer. 

Meer informatie over de negen steden en de openingsdata van de kerstmarkten:
https://9staedte.de/weihnachtsmaerkte/

En dan nog dit

Bucuti & Tara Beach Resort draagt natuurreservaat op aan de lokale gemeenschap

Groene gebieden zonder bebouwing zijn steeds moeilijker te vinden op Aruba. Dit zal binnenkort veranderen volgens hotelier Ewald Biemans, eigenaar/CEO van Bucuti & Tara Beach Resort. Samen met goede vriendin Grete Marie Case en een flinke sponsoring vanuit het resort hebben zij 12 hectare van hun privéterrein geschonken als natuurreservaat voor het publiek. In het teken van het Bucuti & Tara Nature Preservation Foundation wordt het Bucuti Tara GMC Park geopend, inclusief een herbebossing initiatief ter ere van de 35e verjaardag van het resort.


Het stuk land is, vanwege de gunstige ligging ten opzichte van de hoogbouw hotels in het kosmopolitische Noord, een gewilde plek voor nieuwe projecten en ontwikkelingen. Als de laatst overgebleven onbebouwde privégrond in Noord, zal het nieuwe natuurgebied dienen als een toevluchtsoord in het hart van het drukste gebied van het eiland. Deze grond heeft een enorme waarde en zou zeer gewild zijn voor toeristische bedrijven zoals nieuwe accommodaties of restaurants. In plaats van overontwikkeling van het gebied, kochten Biemans en Case dit natuurgebied en schenken het aan de bevolking van Aruba zodat het voor altijd beschermd zal zijn tegen toekomstige bebouwing.

De Bucuti Tara GMC Park
Het Bucuti Tara GMC Park is een beschermd gebied en alle gemotoriseerde voertuigen zijn hier verboden. Het reservaat is een typisch Arubaans ecosysteem met 280 vogelsoorten zoals de Wara Wara, Shocos en Prikichis, die Aruba hun thuis of hun favoriete tussenstop noemen. Dit geschonken land zal uiteindelijk bewoners en bezoekers een rustige, natuurlijke plek bieden om te wandelen, te joggen of neer te strijken tussen Arubaanse bomen, planten en wilde dieren. 

Bescherming van Aruba´s natuurlijke schoonheid
De schenking van het natuurreservaat valt samen met de 35e verjaardag dit jaar van Biemans zijn resort: Bucuti & Tara Beach Resort op Eagle Beach. Om deze mijlpaal te vieren staat het hotel stil bij de geschiedenis van het eiland. Biemans herinnert zich hoe onontwikkeld het eiland 60 jaar geleden was en de groei van het toerisme wat daarop volgde. Zijn inzet voor de bescherming van Aruba’s natuurlijke schoonheid en hulpbronnen strekt zich uit over Bucuti & Tara Beach Resort, het meest eco-gecertificeerde hotel in het Caribisch gebied en ver daarbuiten. 

Inspiratie voor de feestdagen: dit zijn de leukste cadeaus voor winter addicts

Een sneeuwscooter-excursie onder het Noorderlicht. Foto: PR

Hoewel er veel mensen zijn die de kou het liefst mijden, zijn er genoeg die juist warmdraaien door de winter. Met de feestdagen in zicht zet Activitygift (bekend van Experiencegift) de leukste cadeau inspiratie voor winter addicts op een rij. Van een zoektocht naar het Noorderlicht in Finland tot ziplinen in Canada. Activitygift biedt toegang tot meer dan 50.000 activiteiten wereldwijd, waaronder heel veel belevingen in de sneeuw.

Voor de speurder: sneeuwscooter naar het Noorderlicht (Finland)
Het Noorderlicht ontstaat wanneer elektrisch geladen deeltjes van de zon via de noord- of zuidpool van de aarde binnendringen in de dampkring met een geweldig lichtspektakel als gevolg. Tijdens een sneeuwscootertocht in Rovanieme (Finland) ga je met een gids op zoek naar het Noorderlicht en beleef je een echte Finse winter BBQ met rendierworst en warme drankjes. Een perfect cadeau voor iedereen die het Noorderlicht op zijn of haar bucketlist heeft staan.

Voor de natuurliefhebber: tour naar de Mýrdalsjökull-gletsjer (IJsland)
De natuurliefhebber is op zijn best in de natuur, dus wat dacht je van het geven van een tour naar de Mýrdalsjökull gletsjer in het zuiden van IJsland? De hoogste toppen van de gletsjer bereiken maar liefst 1.493 meter en ooit bedroeg de totale oppervlakte van het ijs zo’n 595 km². De tour neemt je mee naar de top voor een adembenemend uitzicht.

Voor de doener: bouw een iglo (Andorra, Spanje)
Voor iemand die graag actief is of het snel koud krijgt in de sneeuw is dit winterse cadeau wel heel erg passend. Tijdens een workshop leer je je eigen iglo maken in het winterse landschap van Andorra. Van sneeuwblokken tot sneeuwhuis; na deze dag weet jij als geen ander hoe je een woonplek creëert met alleen sneeuw en ijs.

Voor de durfal: ontdek de langste zipline van Canada
Ziplinen? Dat is één, maar ziplinen over een magisch winters landschap is wel een schepje er bovenop doen. In 4×4 off-road beklim je de top van Rainbow Mountain in Whistler (Canada), met een geweldig uitzicht over de vallei en de eeuwenoude bossen. Ingesnoerd en wel raas je op zo’n 200 meter hoogte langs de kilometer lange zipline weer naar beneden. Een adrenaline kick voor de echte durfallen.

Voor de kunstenaar: tocht naar de Barbara Waterfalls (VS)
Dat de Barbara Falls in Alaska (VS) een echte trekpleister zijn in de zomer is niet verrassend, maar dat de watervallen in hartje winter ook spectaculaire plaatjes opleveren wist je misschien niet. Zodra de temperatuur beneden het vriespunt daalt, bevriest de waterval. Het water verandert in een ijzig blauwe sculptuur waar menig kunstenaar aan zal proberen te tippen. Een bron van kunstachtige inspiratie.

Zwarte Cross presenteert nieuwe slogan: Nøhlen is dodelijk!

Duizenden bij de Zwarte Cross. Foto: Zwarte Cross

De kaartverkoop voor de Zwarte Cross 2023 staat voor de deur! De leden van de Zwarte Cross-fanclub Harder!, die dankzij hun lidmaatschap een week voorrang krijgen op de algemene voorverkoop, mogen aanstaande zaterdag los in de ticketshop. Een week later, op zaterdag 19 november om stipt 11.00 uur, gaat de wereldwijde kaartverkoop van start. De organisatie lanceert vandaag de nieuwe slogan voor aankomende editie: ‘Nøhlen is dodelijk!’. 


In een tijd waarin het lijkt alsof iedereen met de koppen tegen elkaar, dan wel met de hakken in het zand staat wil de Zwarte Cross het ‘rotsvaste vertrouwen in de goede afloop’ herstellen en kiest het voor een positieve koers, volledig tegen de stroom in. Los van alle grote problemen in de wereld die zeker zorg en aandacht verdienen kunnen wij ons niet aan de indruk onttrekken dat het regelmatig een ongelofelijk en totaal onnodig respectloos zeiken op elkaar is.

Het houdt maar niet op met het klagen, mopperen, zeiken, zaniken of kankeren. Of in goed Achterhoeks: nøhlen! En dat ‘nøhlen’ mag best een tandje minder vinden wij. Want alleen vanuit positiviteit kan respect, plezier en creativiteit ontstaan. En die zaken nemen wij als festival nogal serieus. Cynisme maait telkens weer het gras voor je voeten weg, dus kappen daarmee! Noem het naïef, noem het goedgelovig, maar wij zeggen: Nøhlen Is Dodelijk! Stap uit de neerwaartse spiraal van negativiteit en cynisme. Het is tijd voor Bruut Nationaal Geluk! De Zwarte Cross adopteert ‘Nøhlen Is Dodelijk!’ als haar lijfspreuk, ingaande vanaf heden tot en met het vierdaagse festival op 20-21-22-23 juli 2023. Verwacht vanaf nu een salvo van positiviteit, afgevuurd vanuit ons regenboogkleurige schuttersputje, gericht op alles en iedereen. 

De vorige keer (2019) verkocht de Zwarte Cross 2020 (wat uiteindelijk Zwarte Cross 2022 werd) binnen een half uur uit in een soepel verlopen voorverkoop. In 2018 waren de kaarten voor 2019 in een uur verkocht. De organisatie van de Zwarte Cross, Feestfabriek Alles Komt Goed B.V., zet alles in het werk om de beide voorverkoop-momenten ditmaal wederom zonder problemen te laten verlopen.

TicketSwap
Mocht de Zwarte Cross direct uitverkopen via de eigen website, dan garanderen we alleen bij TicketSwap een 100% veilige transactie om nog aan kaarten te komen. Koop dus nooit via andere kanalen. 

De Zwarte Cross vindt in 2023 plaats van 20 tot en met 23 juli 2023.  

WWW.ZWARTECROSS.NL 

Bierbrouwen, distilleren en genieten op grote hoogte in Tiroler Zugspitz Arena

Een selfie op de Zutspitz Arena. Foto: zugspitzarena.com.   

Ga je dit seizoen weer op wintersport in de Tiroler Zugspitz Arena en zoek je naar wat afwisseling met je vrienden? Hier kan je samen gastronomisch genieten als nergens anders. Zo vind je in Berwang de hoogste Alpine-brouwerij van Oostenrijk. In het pittoreske dorpje kun je ook terecht voor een workshop distilleren. Wil je verder de hoogte in, stap dan in de Zugspitzbahn naar het Panoramarestaurant op de 2962 meter hoge Zugspitze. Informatie: www.zugspitzarena.com.

De hooggelegen brouwerij ‘Stadl-Bräu’ werd gebouwd in 1995 en is gevestigd in Hotel Thaneller in Berwang. Hier worden drie heerlijke bieren gebrouwen van vers bronwater uit de bergen. Ze zijn te proeven in de gezellige bierstube. Informatie www.hotelthaneller.at

Schnaps proeven kan je bij de Berwanger Schnapsbrenner-familie Rosen. Je kunt er ook deelnemen aan workshops schnaps distilleren, dat kan het hele jaar. De familie komt uit een traditie van distilleren van verfijnde schnaps uit fruit, wortels en bessen. Specialiteiten van de familie Rosen zijn berghooibloembrandewijn en rozenmispelbrandewijn. Informatie: www.beim-schnapsbrenner.at

Bergrestaurant met schitterend uitzicht
Op de 2962 meter hoge Zugspitze vind je het Panoramarestaurant waar je kunt genieten van culinaire hoogstandjes. Dan kan zowel overdag als ’s avonds. In het gezellige bergrestaurant met schitterend uitzicht krijg je specialiteiten uit de lokale en internationale keuken voorgeschoteld. Aanrader: een gezellige fondue-avond bij zonsondergang of een heerlijk ontbijt bij zonsopkomst. Informatie: www.zugspitze.at.

Tiroler Zugspitz Arena
De Tiroler Zugspitz Arena staat bekend om de vele, prachtige familiehotels waar je heerlijk kunt verblijven. Met de auto ben je er zo, het ligt in Tirol net over de grens met Duitsland. Het gebied telt zeven charmante dorpjes aan de zonzijde van de imposante Zugspitze. Het is een oase van ruimte, rust en prachtige natuur. Maar het is ook een gebied waar je samen enorm veel kunt beleven. Gastenkaart of Z-ticket: als je zo’n voordeelkaart hebt kun je hier gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer.

Informatie
Op www.zugspitzarena.com/nl vind je alle accommodaties in de regio met veel interessante aanbiedingen. Voor persoonlijk contact bel je met +43567320000 of mail je naar [email protected].   

Boek: Duurzaam reizen door Europa

Op een duurzame manier reizen door Europa. Dat kan met het inspirerende reisboek 80 duurzame reizen. In het boek vind je 80 schitterende reizen door Europa die je kunt maken met de trein, op de fiets of in een kajak. Compleet met alle informatie die je nodig hebt.

De omslag van het boek.

Lonely Planet 80 duurzame reizen biedt een schat aan informatie voor mensen die duurzaam willen reizen. Langs steden, evenementen en wonderen der natuur. Inclusief routekaarten met etappes, informatie over reizen naar en in het land, de CO2-voetafdruk en het reisbudget voor elke route.
Reizen zonder dat je in het vliegtuig hoeft te stappen.

Over Lonely Planet
Bij Lonely Planet begrijpen we de wereld beter dan wie dan ook. Sinds 1973 inspireert Lonely Planet reizigers van over de hele wereld met uitgebreide, betrouwbare en onafhankelijke reisinformatie. In al onze reisgidsen worden de populairste, mooiste en meest zeldzame bezienswaardigheden uitgebreid beschreven en helpen we je de beste keuzes te maken.
80 duurzame reizen | Lonely Planet | 9789043925808 | € 25,- | Verschijnt 27 oktober 2022

Bekijk hier het inkijk-exemplaart

Slagharen neemt afscheid van Wild West Adventure

Afscheid van het Wild West Adventure. Foto Slagharen

Het doek is gevallen voor de iconische attractie Wild West Adventure in Attractie- en Vakantiepark Slagharen. 22 jaar lang hebben bezoekers boottochten kunnen maken langs scenes in een overdekte westernwereld, welgeteld 2.228.00 ritjes. Nu is de beroemde darkride gesloten voor een grote metamorfose. In 2023 keert de attractie terug met een nieuw verhaal en nieuwe decors. Het ritsysteem en de kenmerkende koepel blijven bestaan.

 Een darkride is een overdekte attractie waarin bezoekers door thematische scenes worden getransporteerd. “Wild West Adventure groeide de afgelopen decennia uit tot een geliefde klassieker”, vertelt algemeen directeur Dave Storm. “We zijn heel blij dat we de attractie met deze investering een tweede leven kunnen geven, zodat komende generaties ervan kunnen blijven genieten”. Bij de verbouwing hoort ook een nieuwe naam, die later bekend wordt gemaakt. 

Voor de transformatie werkt Slagharen samen met de Leisure Expert Group uit Amsterdam, gespecialiseerd in het ontwikkelen van themabelevingen. Storm: “Ons publiek verwacht nu meer dan twintig jaar geleden. Samen met deze gerenommeerde partij gaan we ervoor zorgen dat de attractie voldoet aan de huidige maatstaven, zonder het DNA van Slagharen uit het oog te verliezen”. 

Tijdens een speciale sluitingsceremonie op zondag 6 november beleefden abonnementhouders Bas (41) en Vanessa (41) met hun twee zoons Stan (9) en Ivan (4) de allerlaatste tocht in Wild West Adventure, onder toeziend oog van fans en journalisten. Slagharen is in november en december nog elke zaterdag en zondag geopend, plus de volledige kerstvakantie van zaterdag 24 december tot en met zondag 8 januari. 

In het kort – Nieuwsoverzicht

 • Themapark FloriWorld in Aalsmeer sluit na twee jaar de deuren (FD)*
 • Australië vraagt zich af waar alle backpackers zijn gebleven (AGF)
 • Eerste toeristen zwijmelden weg bij grotten en heuvels (1Limburg)
 • As Profits Soar, The Disneyland And Disney World Magic Is Dying (Kokatu)
 • Op wintersport met je elektrische auto (ANWB)
 • Bedankt hoor, Transavia, maar het avontuur is híér – ik vlieg niet meer (NRC)
 • Brussel wordt strenger voor Airbnb (Trouw)
 • CBS: recordaantal toeristen boekt overnachting in Nederland (de Gelderlander)

Video van de week: Reisje langs de Rijn

Vijf tips voor dit weekend

 1. Documentairefestival IDFA in Amsterdam
 2. Het Wonderlandfestival in Zaandam
 3. De intocht van Sinterklaas in Elburg. (De landelijke intocht is in Zeeland)
 4. Beurs Creative Life
 5. Tributeland in Eindhoven met tributebands.

Weekendradio met Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.