Zet in 2023 de verdubbelaar in voor je vakantiedagen

four person standing at top of grassy mountain
Meer vakantie vieren in 2023 | Photo by Helena Lopes on Pexels.com

Yes! Komend jaar is weer een goed jaar wat betreft vakantiedagen. De verplichte vrije dagen vallen namelijk gunstig en niet zoals in 2021 en 2022 veelal in het weekend. Door je vrije dagen slim op te nemen kun jij hier maximaal van profiteren. Reiswebsite TravelHunter helpt je met het bepalen op welke dagen je het beste vrij kunt nemen. Met deze tips kun jij je vakantiedagen in 2023 verdubbelen!

Wettelijk gezien is het aantal vakantiedagen vastgesteld op 20 dagen, de meeste werkgevers tellen daar minimaal 5 dagen bij op. Door deze dagen op te nemen rondom feestdagen en lange weekenden, kun je in 2023 met 24 vakantiedagen maar liefst 49 dagen achtereenvolgend vrij zijn.

Kerstmis

Komend jaar vallen Kerst en Oud & Nieuw (eindelijk) weer gunstig, namelijk volledig buiten het weekend om. Door 3 vrije dagen op te nemen op 27, 28 en 29 december, heb je 10 dagen achter elkaar vrij!

Voor een langere vakantie zijn er komend jaar twee goede mogelijkheden: in april en eind mei/begin juni. Bij die laatste optie is het op veel plekken in Europa al lekker weer en met slechts 13 vakantiedagen ben je dan maar liefst 23 dagen achter elkaar vrij!

Rondom Pasen kun je daarnaast dan met 4 vakantiedagen 9 dagen vrij zijn en dat geldt ook voor Koningsdag. Wanneer neem jij komend jaar je vakantiedagen op?

Bronvermelding: https://www.travelhunter.nl/blog/vakantiedagen-2023/

En dan nog dit

ACSI presenteert de Camping Comfort-app

Campingspecialist ACSI gaat een samenwerking aan met Hans van der Sluis en Sjoerd Botter. Zij zijn de ontwikkelaars van gasten-app Camping Comfort, een app die recreatieondernemers al jarenlang helpt bij het beter en eenvoudiger communiceren met hun gasten. De app heet voortaan ‘Camping Comfort, powered by ACSI’ en vormt een perfecte aanvulling op het productportfolio van ACSI.

Dankzij het uitgebreide Europese netwerk van ACSI, kunnen de internationale ambities van Camping Comfort waargemaakt worden. Frank Jacobs, Business Developer bij ACSI, licht de samenwerking toe. ‘Wij horen vaak dat campings kampen met een personeelstekort. De app van Camping Comfort biedt hier uitkomst. Met de handige chatfunctie kan de receptiebezetting bijvoorbeeld naar beneden gebracht worden. Bovendien draagt de app bij aan een goede kampeerervaring, waardoor het product ook goed past binnen de visie van ACSI.’

Meer tijd voor gastvrijheid

Niet alleen de chatfunctie maakt de communicatie tussen recreatieondernemer en campinggast beter en eenvoudiger. Er is ook de mogelijkheid om pushberichten te versturen over belangrijke zaken op de camping. De taalfunctie zorgt ervoor dat berichten automatisch vertaald worden. Hierdoor blijft er meer tijd over voor andere zaken en bespaart de ondernemer op drukkosten voor flyers.

Bij veel recreatieondernemers draagt de app bij aan meer omzet. Verse broodjes voor het ontbijt en een frietje of snack kunnen via de app besteld en afgerekend worden. Het complete horeca-aanbod kan in de app gezet worden en er is een mogelijkheid om bestellingen automatisch door te zetten naar bijvoorbeeld de bakker. Momenteel maken ruim 150 campings en 150.000 gasten al gebruik van de app.

Lancering in november

In de maand november wordt Camping Comfort, powered by ACSI gelanceerd. ACSI verzorgt hiervoor gratis demonstraties van de app op de SETT in Montpellier, de Recreatie Vakbeurs in Hardenberg en de Norddeutscher Campingtag in Travemünde. Om recreatieondernemers kennis te laten maken met de app, is er een gratis testperiode tot 1 mei 2023. Meer informatie over Camping Comfort en aanmelden voor de app kan via campingcomfort.com.

Verzamelaars Jaarbeurs Utrecht met veel Vintage en verrassende Verzamaelobjecten

Op 12 en 13 november 2022 wordt de Jaarbeurs Utrecht omgetoverd tot de grootste Verzamelbeurs van Europa. Tweemaal per jaar is de Verzamelaars Jaarbeurs de plek met de grootste keus voor verzamelaars en liefhebbers van vormen van verzamelen. 

Verdeeld over vier hallen bieden honderden deelnemers twee dagen lang veel verrassende verzamelvoorwerpen aan, overzichtelijk ingedeeld op onderwerp. In deze najaarseditie is er extra aandacht voor vintage. Er is een speciaal vintageplein, waar naast oude en vertrouwde, veel nieuwe standhouders zijn te vinden. Van alles wordt er verkocht voor de Vintage liefhebber. Van mid century modern meubels en lampen tot de meest fantastische pre owned kleding.

Verder zijn er aparte afdelingen voor bv. speelgoed, glas, aardewerk, boeken, munten, kaarten, postzegels, archeologie, platte zaken, fifties spullen en design woon – en interieurartikelen. Tegenover de ingang van hal 8 zijn op stand 8412 oude Schoolplaten en Landkaarten te bewonderen. Ook kunnen daar honderden populaire Plaatjesalbums, waaronder alle nostalgische Verkadealbums van Jac. P. Thijsse, worden ingekeken.

De Verzamelaars Jaarbeurs is ook de gezelligste plaats om collega verzamelaars te ontmoeten. Even rustig zitten, elkaar de nieuwe aanwinsten laten zien, tips, ideeën en wetenswaardigheden uitwisselen kan op een van de vele gezellige terrassen. Voor wie graag snuffelt in antiek en curiosazaken, verzamelt, unieke items zoekt, of gewoon een gezellig dagje uit wil, is deze Najaarseditie Verzamelaars Jaarbeurs een waar paradijs. Koop nu alvast met koting uw tickets  op www.verzamelaarsjaarbeurs.nl      

Elfde Amsterdam Light Festival nodigt je uit naar wereld van verbeelding

Artist impressions Spin Me a Yarn van Studio Vertigo, Light Gate van Edwin Baruch,
Bloomlight van VOUW en Sign van Vendel & de Wolf. © Amsterdam Light Festival

Van 1 december 2022 t/m 22 januari 2023 vindt voor de elfde keer het Amsterdam Light Festival plaats. Het populaire winterse evenement, een van de meest toonaangevende lichtkunstfestivals ter wereld, verbindt en verrijkt bewoners en bezoekers met lichtkunst tegen de achtergrond van fotogeniek Amsterdam. Thema van de elfde editie met twintig inspirerende kunstwerken is Imagine Beyond.

In de elfde editie neemt Amsterdam Light Festival bezoekers aan de hand van het thema Imagine Beyond mee in de wereld van de verbeelding. De wereld om ons heen is tijdelijk en kan ineens helemaal anders zijn. Dat hebben we de afgelopen tijd ervaren. Maar de kracht van onze verbeelding blijft. Met onze verbeelding kunnen we het hier en nu ontstijgen en onbegrensd de dag van morgen voorstellen. Laat de lichtkunstwerken je meevoeren naar andere werelden. Kijk door het licht en laat je fantasie de vrije loop. Wat zie je? Praten we met lampen? Hebben we alleen nog virtuele bruggen? Stroomt het water omhoog? Ga mee op reis en beleef het zelf.

Internationaal

De twintig speciaal geselecteerde werken zijn van twaalf Nederlandse en acht internationale kunstenaars uit onder meer Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Taiwan en de Verenigde Staten. Speciaal dit jaar is dat diverse werken ook overdag met zonlicht zijn te bewonderen en dat een aantal kunstwerken monumenten met elkaar verbindt. Zo verbindt Spin Me a Yarn van Studio Vertigo met een draad roze wol twee monumentale bouwwerken.  

Educatie

Amsterdamse jongeren werken met speciale educatieprogramma’s voor het achtste jaar op rij mee aan nieuwe lichtkunstprojecten voor het festival. Studenten van de Breitner Academie maken onder begeleiding van de curator en technici van het festival een nieuw lichtkunstwerk. Daarnaast werken zo’n duizend Amsterdamse basisschoolleerlingen samen met Studio Toer aan het kunstwerk Brug van 1.000 Dromen.

Tickets

De lichtkunstwerken kunnen varend en wandelend worden beleefd. Dagelijks zijn de lichten aan van 17.00 tot 23.00 uur en op Oudejaarsavond tot 20.00 uur. Tickets voor de vaar- en wandelbelevingen zijn te bestellen via de website van het festival. Met een audiotour op de rondvaartboot, een digitale routekaart en diverse communicatiemiddelen neemt het festival bezoekers mee in het thema Imagine Beyond en het verhaal van de kracht van verbeelding. 

Amsterdam Light Festival websiteFacebookInstagramYouTube

Winter wonderland-bestemmingen in de Verenigde Staten 

Six Flags in Arlington. Foto: Visit USA

Deze winterperiode een kerstfilm instappen? Genieten van een echt winter wonderland? Je hoeft er niet voor naar New York… Van een ritje met de Polar Express in Baltimore tot skiën met op de achtergrond een kerstkoor in Aspen, Colorado. Visit The USA zet 6 winter wonderland-bestemmingen in de Verenigde Staten voor je op een rijtje. Stuk voor stuk magische kerstbelevingen!

1. Chicago, Illinois – alsof je een kerstfilm instapt

Chicago is de filmset van menig kerstfilm. Van The Christmas Chronicles tot The Princess Switch en Home Alone. Laat deze kerstperiode jouw favoriete filmset tot leven komen! Chicago verandert namelijk niet alleen voor films in een magisch wonderland. De hele stad is verlicht en overal zijn er festiviteiten. Van Winter WonderFest, een indoor ‘speeltuin’ met attracties voor het hele gezin, tot een gigantische schaatsbaan op Maggie Daley Park en de met meer dan een miljoen witte lichtjes verlichte bomen in de winkelstraat ‘Magnificent Mile’. Dan is er ook nog Christkindlmarket, een van de grootste kerstmarkten van de VS.

En wie meer ‘winterfun’ zoekt, pakt de auto naar Lake Geneva. Deze stad ligt op 1,5 uur rijden van Chicago en is dé plek voor avonturiers. Van skiën tot sleeën en sneeuwschoenwandelen. Tip: hier kun je ook dineren in een iglo, zoals bij The Kennedy Rooftop. Hier wordt in een verwarmde glazen bubbel een diner geserveerd met uitzicht op de iconische skyline van Chicago. Om de winter wonderland ervaring compleet te maken is een verblijf bij The Drake een must. Zij decoreren het gehele hotel.


2. Baltimore, Maryland – een ritje in de Polar Express trein

Voor wie een ritje in de Polar Express trein op de bucketlist heeft staan heeft Visit the USA goed nieuws: in de havenstad Baltimore kan deze droom waarheid worden. De Western Maryland Scenic Railroad in Cumberland biedt de treinrit aan, compleet met warme chocolademelk, een koekje en een zilveren sledebel. Treinrit gemaakt? Dan is het tijd om naar Baltimore’s Inner Harbour te gaan. Hier struin je langs de duizenden lampjes in ‘Christmas Village’, een indoor en outdoor kerstmarkt met themapark en biertuin, die van Thanksgiving tot kerstavond geopend is.

Kunstliefhebbers zullen Baltimore ook zeker een leuke stad vinden. Op de markt worden werken tentoongesteld van lokale kunstenaars als Art By Barton en internationale favorieten als Kathe Wohlfahrt. Ook is een bezoek aan het Museum of Art, The Maryland Art Place, Goya Contemporary en The Alchemy of Art aan te raden.

Voor een knus verblijf in de meest magische periode van het jaar, ga naar: The Renaissance Hotel.

3. Aspen, Colorado – skiën met op de achtergrond een kerstkoor

Degene die in Nederland uren uit het raam turen in de hoop dat er sneeuw valt en niets liever doen dan skiën moeten naar Aspen in Colorado. Hier valt gemiddeld 4,5 meter sneeuw per jaar. Niet gek dat dit een hotspot is voor wintersportliefhebbers.  Daarnaast zijn er beroemde kuuroorden en mooie kunstgalerijen. Genoeg reden voor een magisch winters verblijf! Maar Aspen organiseert in deze periode ook nog ’12 Days of Aspen’. Van een kerstkoor in de lobby van Hotel Jerome tot gratis schaatsen en een boomverlichtingsceremonie, typische Amerikaanse kerstfestiviteiten.

Uitgeskied? Warm op in de warmwaterbronnen van Avalanche Ranch, op slechts een uur rijden van Aspen. Dineren doe je bij Hickory House BBQ, dat ook te zien is in de Amerikaanse tv-show ‘Diners, Dive-Ins and Drives’. Avonturiers maken de ervaring compleet door te verblijven in een yurt bij Basalt Mountain Gardens.


4. Arlington, Texas – kerstmarkten in Duitse sferen

Een Duitse kerstmarkt in de VS? Zeker! In Arlington leven zo’n drie miljoen Texanen met een Duitse afkomst. De stad organiseert daarom ieder jaar een betoverende Duitse kerstmarkt. Maar waarom naar Arlington reizen als Duitsland voor ons om de hoek ligt? Omdat naast de kerstmarkt, marionettentheater en Beierse kinderboerderij, Arlington ook een winter wonderland in Six Flags biedt. Bezoekers kunnen een ritje met de Holiday Express maken en zo alle fonkelende lichtjes in het park bewonderen. Er is ook een foodfestival genaamd ‘Taste of Holiday in The Park’. Smullen en van attractie naar attractie hoppen!

Overnacht bij Live! By Lowes, een resort met een indrukwekkend uitzicht over Globe Life Park en het AT&T Stadium.


5. Bethlehem, Pennsylvania – dé kerststad van Amerika

Bethlehem is dé kerststad van de Verenigde Staten. Tijdens de kerstperiode verwelkomt de stad meer dan een miljoen bezoekers bij de Christkindlmarkt. Struin de markt af voor geschenken, gemaakt door ambachtslieden van over de hele wereld. Proef de typische cuisine van Pennsylvania met snacks als Pierogi, een soort dumpling, funnel cake en diverse worsten. Tevens kunnen bezoekers een ritje maken met een huifkar en tegelijkertijd een indrukwekkende lichtshow bewonderen.

Bethlehem is ook het thuis van geweldige jazz optredens. Bezoek The Bookstore Speakeasy, een café met een roaring 20’s thema, klassieke cocktaillijst en live jazz optredens in het weekend.

Een hidden gem is de Bed & Breakfast The Sayre Mansion, een prachtige villa die stamt uit 1858.


6. Santa Ynez, Californië – een speurtocht naar elfjes

Voor een magisch winter wonderland met het hele gezin is Santa Ynez, Californië the place to be. Santa Ynez is een Deens-Amerikaans gehucht en wordt gezien als een van de meest kerstige dorpen van Amerika. Solvang Julesfest vindt dit najaar plaats. Van een ontmoeting met Mr. & Mrs Claus tot een elfjesspeurtocht door de hele stad, een gigantische kerstparade en een foodtour, Solvang Julefest is leuk voor het hele gezin.

Santa Ynez ligt in een belangrijk wijngebied van de Verenigde Staten. Leuk om een wijngaardbezoek te combineren met een winterse reis. Alma Rosa Winery maakt haar wijnen in de wijngaard Sta Rita Hills en biedt proeverijen aan in Solvang, maar ook op de wijngaard zelf. In Santa Barbara, op 40 minuten rijden van Santa Ynez, kunnen reizigers een kersttour langs beroemde kerstwijken maken.

Verblijf in Wine Valley inn and Cottages, waar je een Deense gastvrijheid ervaart. Hier kun je kiezen uit verschillende suites, chateaus en privé cottages.

Fotograaf Robby Bolleyn exposeert met ‘Afrique Sauvage’ 

Op jacht. Foto: Robby Bolleyn

Galerie Persoon presenteert van 5 november tot en met 17 december 2022 een solo-expositie van de Belgische fotograaf Robby Bolleyn. De expositie ‘Afrique Sauvage’ toont dertig gracieuze, indringende portretten van inwoners en wilde dieren. De serene zwart-wit foto’s weerspiegelen het authentieke Afrika. De galerie is gevestigd op het sfeervolle Domein Oogenlust in het Brabantse Eersel.

Robby Bolleyn heeft een levenslange fascinatie voor het overweldigende Afrikaanse continent met haar dreigende, adembenemende schoonheid. Samen met zijn Nederlandse vrouw Marleen reist hij er ieder jaar enkele maanden rond om onderweg de woeste natuur en haar inwoners, mens en dier, op de gevoelige plaat vast te leggen. Daarbij is het van essentieel belang dat hij de spirituele identiteit van zijn onderwerp weet te vangen. Met veel oog voor detail en traditie brengt de fotograaf een ode aan het ruige Afrika, zijn Afrika.

Voor de expositie ‘Afrique Sauvage’ maakte Bolleyn een selectie beelden die voor hem het authentieke, pure Afrika symboliseren. Leden van verschillende stammen, vaak getekend door hun harde leefomstandigheden, kijken trots in zijn camera. Naast eeuwenoude volkeren die overleven in het desolate Ethiopië zijn ook Swahili vissers met verweerde gelaatsuitdrukkingen en inheemse schoonheden uit Zanzibar te zien. De sierlijke close-ups van een magische cheetah, leeuw, olifant en zebra, in met name de Serengeti, zijn ontroerend en ontzagwekkend tegelijk. 

Robby Bolleyn (Antwerpen, 1966) heeft een opleiding marketing, natuureducatie en fotografie voltooid. Hierna was hij als Office Manager werkzaam bij het Wereld Natuur Fonds. Hij volgde uiteindelijk zijn hart en werd professioneel fotograaf. Sinds 2011 woont Bolleyn op een Bourgondische boerderij in Frankrijk. Het autonome werk van de beeldend kunstenaar is gepresenteerd in galeries en op kunstbeurzen als de Affordable Art Fair Hampstead in Londen, Art Breda, KunstRAI, PAN Amsterdam en Rotterdam Contemporary.     

www.galeriepersoon.com (5 november – 17 december 2022)

Deze hond vaart meer dan 700 dagen mee met cruise Holland America Line

Joska aan boord van een van de schepen van de Holland America Line. Foto: HAL

Assistentiehond Joska, de favoriete viervoeter van Holland America Line, overschreed de magische kaap van 700 vaardagen. Dat gebeurde aan boord van de Rotterdam tijdens de trans-Atlantische cruise, die dit jaar z’n 150ste verjaardag viert.

Die prestatie levert Joska een platina medaille op, dat is de hoogste award die gasten voor hun voltooide vaardagen kunnen ontvangen. De tien jaar oude zwarte labrador-retriever is een echte globetrotter. Ze spendeert haar dagen vooral aan boord van de cruiseschepen van Holland America Line. Dat doet ze in het gezelschap van haar baasjes Cornelia ‘Connie’ en Cornelis Marinussen, die beiden ook al een platina medaille hebben. 

Op 26 oktober organiseerde Holland America Line een speciale ceremonie voor Joska. President Gus Antorcha en Werner Timmers, de kapitein van de Rotterdam, overhandigden Joska haar platina medaille en benoemden haar tot vijfsterrenmarinier. Daarmee bereikt ze het allerhoogste niveau binnen het loyaliteitsprogramma van de cruisemaatschappij. Joska kreeg ook een pakket hondvriendelijke Holland America Line-geschenken mee naar huis. 

“Joska is het eerste assistentiedier dat deze uitzonderlijke titel behaalt. Deze ceremonie moest een echt eerbetoon worden, want we willen haar tonen hoe belangrijk ze is voor iedereen binnen onze organisatie,” zegt Antorcha. “Erkende assistentiedieren zijn altijd welkom aan boord van de Holland America Line-schepen. Zo groeide Joska uit tot een waardevol lid van onze familie. Ze tovert een glimlach op de gezichten van alle mensen aan boord. En ze zorgt ervoor dat Connie haar droom kan waarmaken: varen en de wereld ontdekken.”

Het Nederlandse koppel cruisede in 2013 voor het eerst met Holland America Line. Ze scheepten al bijna 60 keer in. Omdat Cornelia blind is, reist Joska al sinds 2014 met haar mee. De viervoeter maakte meer dan 50 Holland America Line-cruises en voer onder andere naar Alaska, Hawaï, Canada, Europa, de Caraïben en het Middellandse Zeegebied. Daarmee behoort ze tot ‘s werelds meest bereisde honden. 

Meer weten over Holland America Line? Surf dan naar hollandamerica.com.

In het kort – Nieuwsoverzicht

 • Is dit de slimste camper van Marktplaats? (Autoblog)
 • Camperverhuurder failliet: geen huur of borg terug voor gedupeerden (Omroep West)
 • Reisplatform Live the World neemt sectorgenoot over (Tijd.be)
 • Sunweb heeft beste jaar ooit: ‘Corona gebruikt om te investeren in digitalisering’ (De Ondernemer)
 • ‘EU wil Airbnb dwingen tot delen van data over verblijven met overheden’ (RTL)
 • Sunweb neemt Zweeds reisbedrijf Airtours over (FD)*
 • Met alleen een B-rijbewijs mag je veel meer trekken dan je denkt (AD.nl)
 • Van der Valk opent in 2024 luxe hotel mét zwembad in Waalwijk (BD.nl)*
 • Freddy en Yvonne winnen 1 miljoen euro: ‘Camper kopen en een B&B in Spanje openen!’ (Havenloods)
 • Kevin (30) gaat op wereldreis: ‘Ik heb mijn baan opgezegd en verder staat alles nog open’ (In de Buurt)
 • KLM begonnen met ‘reis om de wereld’: zon gaat twee keer onder (Luchtvaartnieuws)
 • Europa Park opent innovatief multimedia fine-dining restaurant (Travelution)

Video van de week: de mooiste plekken in Noorwegen

Vijf tips voor dit weekend

 1. Fiesta de la Vida in de Ziggo Dome
 2. Het Alkmaar Light Festival
 3. Autotron Classics in Brabant
 4. Het Dutch Mountain Filmfestival
 5. De grootste spellenbeurs van Nederland in Jaarbeurs Utrecht

Weekendradio met Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.