Volgens buitenlanders zijn dit de populairste Nederlandse attracties in 2022 

Bij de Nachtwacht in het Rijksmuseum. Foto: Elkedagvakantie

Attracties en musea in Nederland hebben in 2022 een enorme inhaalslag gemaakt, mede dankzij het volgens CBS recordaantal buitenlandse bezoekers afgelopen zomer. Ticketplatform Tiqets maakte een overzicht van de bij buitenlandse toeristen tien populairste attracties in Nederland in 2022.

De top 10 populairste attracties in Nederland in 2022 zijn:

 • Keukenhof
 • Van Gogh Museum
 • Rijksmuseum
 • Canalcruise Amsterdam
 • City tour Amsterdam met Audio Guide App
 • Floriade Expo
 • Moco Museum
 • Martinitoren
 • Heineken Experience
 • NEMO Science Museum

Per nationaliteit zijn er interessante verschillen te zien qua voorkeur voor type attracties:

 • Keukenhof: de meeste buitenlandse bezoekers komen uit Duitsland en die kochten massaal een kaartje voor Keukenhof. Ook bij bezoekers uit België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Italië en de Verenigde Staten was Keukenhof favoriet.
 • Floriade: de wereldtuinbouwtentoonstelling die één keer per tien jaar wordt gehouden, kampte met tegenvallende bezoekersaantallen. Opvallend is dat Floriade Expo bij Tiqets, naast Nederlandse bezoekers, wel goed geboekt werd door bezoekers uit de naaste buurlanden. Bij onze oosterburen was de interesse het grootst en werd Floriade Expo na Keukenhof via Tiqets het meest verkocht, bij de Belgen komt Floriade op de derde plaats.
 • Kunstmusea: Fransen, Spanjaarden en Italianen kiezen na Keukenhof het meest voor een van de grote kunstmusea. Na Keukenhof is het Van Goghmuseum de grootste trekpleister voor de Fransen. Engelsen, Spanjaarden en Italianen gaven, ook weer na Keukenhof, de voorkeur aan het Rijksmuseum. Bij Duitse bezoekers komt het Rijksmuseum op een vierde plaats.
 • Rondvaaren en attracties: een rondvaart door de Amsterdamse grachten valt bij elke nationaliteit goed in de smaak. Onder de Nederlandse attracties zijn er dan wel weer grote verschillen per nationaliteit. Zo staat Toverland bij de Belgische bezoekers op een tweede plaats, waarbij de ligging net over de grens meehelpt. Efteling is met een vierde plaats bij Spanjaarden opvallend populair, maar ook Duitsers weten het park te vinden.

Bekijk hier onze Top 100 van de belangrijkste attracties in Nederland.

En dan nog dit

Op zoek naar de mooiste watervallen van Zweden

Fettjeå frozen waterfall – Foto: Mikko Nikkinen/imagebank.sweden.se

Op de site van Visit Sweden staat een overzicht van de mooiste watervallen van Zweden. Je vindt ze verspreid over het hele land. De meeste watervallen bevinden zich in een van de Nationale parken van Zweden, soms ver van de bewoonde wereld.

Maar alle watervallen hebben goede wandelroutes er heen. De klim of wandeling er heen wordt altijd beloond met een prachtig natuurfenomeen dat veel mooie plaatjes oplevert. Luister naar het rustgevende of verkwikkende geluid van het water en geniet van het uitzicht. 

Watervallen zijn bestemmingen waar je het hele jaar van kunt genieten. Ze veranderen, afhankelijk van de waterstand en het seizoen, het hele jaar door. In de winter worden de meeste watervallen verticale ijskappen, bevroren in de tijd. Dan  kun je sommige watervallen beklimmen of verborgen ijsgrotten bezoeken die normaal gesproken niet toegankelijk zijn. Zin om de Zweedse watervallen te bezoeken?  Hier lees je er meer over

Meet Vincent van Gogh Experience naar Argentinië 

Bezoekers in de Meet Vincent van Gogh Experience

Het Van Gogh Museum komt met een nieuwe rondreizende tentoonstelling: de Meet Vincent van Gogh Experience. De tentoonstelling zal zich in zes hoofdstukken begeven door het leven van Vincent van Gogh en zal vanaf februari 2023 te zien zijn in Buenos Aires. Dit nieuws volgt op de succesvolle editie in Santiago de Chili en Europese edities in Barcelona, Londen, Lissabon, Madrid en Santiago de Chili.

De Meet Vincent van Gogh Experience is gemaakt door het Van Gogh Museum en staat vol met interactieve installaties en levensechte decors die bezoekers meenemen op een reis door het leven van de beroemde kunstenaar. De tentoonstelling bevat levensgrote projecties van werken, foto’s en filmfragmenten, multimediale interactives en toepassingen en theaterscènes. De Experience is gericht op zelf ervaren en ontdekken en is bedoeld om bezoekers zo dicht mogelijk bij het levensverhaal en de wereld van Van Gogh te brengen.

De Meet Vincent van Gogh Experience komt tot stand in samenwerking met PROACTIV Entertainment, lokale promotor Foggia en de Nederlandse ambassade in Argentinië. Bezoekers kunnen de tentoonstelling vanaf 24 februari 2023 bezoeken op de locatie Campo Argentino del Polo in Buenos Aires. Het Van Gogh Museum is verheugd om jong en oud te kunnen inspireren met de wereld van Vincent van Gogh.

Meer informatie: meetvincent.com/argentina, voor tickets: ticketflash.com.ar
Social media: Instagram – Facebook

Bestemming Havenstad: Virtuele reis door de stad van dam tot wereldhaven

Impressie van de tentoonstelling. Foto: Studio Marleen Bos

‘Bestemming Havenstad’ is de nieuwe tentoonstelling van het Maritiem Museum Rotterdam, die vanaf 13 december 2022 te zien is. Hierin ontdekken bezoekers het verleden, heden en de toekomst van Rotterdam en haar haven, en hoe die twee onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. Stap in een virtuele metro en reis van dam tot wereldhaven.

In Bestemming Havenstad nemen Rotterdammers de bezoekers van de tentoonstelling mee in hun verhalen over verschillende plekken in de stad, locaties die onmiskenbaar gevormd zijn door de invloed van de haven. De expositie is een reis door de tijd, die laat zien dat stad en haven elkaar beïnvloeden.

Bezoekers stappen in het verhaal van de afdamming van de Rotte en reizen via het centrum naar Rotterdam Zuid, via Pernis en de Maasvlakte naar de toekomst. Daarbij komen ze prachtige objecten uit de museumcollectie tegen en maken ze kennis met de verhalen uit de stad.

De tentoonstelling beslaat een complete verdieping van het Maritiem Museum. Met 850 vierkante meter is dit één van de grootste tentoonstellingen die het museum ooit realiseerde. Op de grote, open vloer zijn de virtuele metrostations Rotte, Leuvehaven, Feijenoord, Zuid, Heijplaat, Pernis, Maasvlakte en Horizon te vinden.

Wonen de gelukkigste mensen in dit stukje Duitsland?

Toeristen in Münsterland. Foto: Philipp Foelting

Dit jaar werden de inwoners van het Münsterland in Duitsland uitgeroepen tot de gelukkigste mensen van het land. Maar wat is het geheim achter al die lokale levensvreugde?

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het geluk van de mensen in Münsterland. Zo zijn er prachtige landschappen en natuur dichtbij huis, is er bovengemiddeld veel cultuur en is er een grote hoeveelheid gezellige en gastvrije buren. Bovendien is er overal om je heen de geur van heerlijke streekgerechten te ruiken.

Een van de belangrijkste factoren is wellicht het feit dat fietsen hier onderdeel is van het dagelijks leven. Er zijn ongeveer 4.500 kilometer aan bewegwijzerde fietsroutes door het parkachtige landschap. Het netwerk van fietsknooppunten is ook in Münsterland uitgerold en sluit naadloos aan op het netwerk in de Achterhoek en Twente. Dit maakt het gemakkelijk om langs rivieren te tuffen of de uitdagende hoogtemeters in de streek Baumberge of het idyllische Tecklenburger Land op te zoeken.

Daarnaast is picknicken in Münsterland een grote vrijetijdsbesteding. Er is veel unieke natuur en lokale specialiteiten die dagvers in een mandje kunnen worden gestopt. Bovendien bieden de boerderijwinkels genoeg keuze aan lokale producten om mee te nemen op een picknick.

Ten slotte biedt Münsterland ook vele mogelijkheden voor mensen die van cultuur houden. Zo zijn er veel kastelen en musea te bezoeken, evenals de bruisende studentenstad Münster zelf. Er zijn ook veel evenementen en festivals te bezoeken, zoals het internationale filmfestival van Münster. Kortom, er is voor ieder wat wils in Münsterland.

Meer informatie: geheimoverdegrens.nl/munsterland

M.C. Escher 125 jaar: Den Haag wordt stad van Escher

Een van de werken van Escher. Foto: M.C. Escher, Lucht en water I, 1938, houtsnede. Collectie Kunstmuseum Den Haag.

Van optische illusies en onmogelijke architectuur tot natuurgetrouwe landschappen: het werk van Maurits Cornelis Escher (1898-1972) bevat het allemaal. In 2023 is het 125 jaar geleden dat de kunstenaar werd geboren. Met de grootste museale Eschercollectie ter wereld vormen Kunstmuseum Den Haag en Escher in Het Paleis het centrum van dit bijzondere jubileumjaar.

Vogels die in vissen veranderen, water dat omhoog stroomt, twee handen die elkaar tekenen. Op meesterlijke wijze transformeert M.C. Escher een blanco vel papier tot zijn eigen oneindige werelden, waarin hij speelt met de perceptie van de kijker. Zijn virtuoze metamorfoses en regelmatige vlakverdelingen verwonderen en inspireren bezoekers aan zijn tentoonstellingen wereldwijd. Met vier tentoonstellingen in Kunstmuseum Den Haag en Escher in Het Paleis, plus tal van activiteiten met culturele partners, scholen, wijken en ondernemers in de stad wordt Den Haag in 2023 stad van Escher. Tijdens het jubileumjaar zal een aantal gebouwen in het centrum van de stad worden aangekleed in Escherstijl.

Tentoonstellingen die te zijn zijn o.a.:

Escher: Eeuwigheid en oneindigheid

t/m 12 februari 2023 in Escher in Het Paleis

In Escher: Eeuwigheid en oneindigheid is Eschers ontwikkeling als kunstenaar te volgen. Van zijn vroege houtsneden van personen, natuur en landschappen tot zijn revolutionaire vlakvullingen, metamorfoses, onmogelijke gebouwen en optische illusies. In het werk van Escher keren de thema’s eeuwigheid en oneindigheid voortdurend terug en deze tentoonstelling maakt duidelijk hoezeer deze thema’s in zijn oeuvre zijn verweven.

Escher – Andere wereld

18 februari 2023 – 10 september 2023 in Kunstmuseum Den Haag

In Escher – Andere wereld in Kunstmuseum Den Haag kun je de wereld van Escher letterlijk beleven. In deze tentoonstelling worden Eschers beroemde prenten, waarin optische illusies, onmogelijke architectuur, reflectie en natuur centraal staan, gecombineerd met spectaculaire installaties van het Belgische kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh.

Zoveel gaat de skipas met wintersport je dit jaar kosten

Wintersport in Oostenrijk. Foto: Elkedagvakantie

Het is weer tijd voor wintersport! Maar waar kun je het beste heen als je op zoek bent naar een betaalbare skivakantie? Belvilla by OYO heeft 160 skigebieden vergeleken op basis van een zesdaagse verblijfsduur, en het blijkt dat de goedkopere gebieden te vinden zijn in Frankrijk en Slovenië.

In Slovenië betaalt een volwassene gemiddeld 159 euro voor zes dagen. In Frankrijk ligt dit bedrag net wat hoger, namelijk gemiddeld 235 euro. In Duitsland betaalt men 240 euro, in Oostenrijk 293 euro en in Italië loopt de doorsnee prijs op tot 296 euro. Zwitserland staat bovenaan met 342 euro, en is daarmee momenteel de duurste skibestemming.

Binnen het onderzoek zijn er 160 skigebieden vergeleken waarvan ieder minstens 40 kilometer aan skipistes heeft. Zo zijn het Franse Alpe du Grand Serre en het Sloveense Pohorje goedkope opties voor wintersporters. In Pohorje kost een zesdaagse skipas momenteel 159 euro, en het gebied staat bekend als het beste skigebied van Oost-Europa.

Aan de andere kant van het spectrum zijn er duurdere skigebieden zoals het Zwitserse Crans Montana, waar een volwassene 470,23 euro kwijt is voor een zesdaagse skipas. Ook in Oostenrijk zijn er duurdere opties, zoals Bergbahnen Sölden in het gebied Ötztal, waar een skipas 390 euro kost.

Italië biedt de mogelijkheid om meerdere skigebieden te bezoeken met een zesdaagse skipas voor Dolomiti Superski, die toegang geeft tot twaalf skigebieden met 1200 km aan pistes.

Als je met het gezin op wintersport gaat, is het goed om te weten dat kindertarieven per gebied sterk kunnen verschillen. Zo is een eigen skipas voor kinderen in Oostenrijk vaak gratis tot een bepaalde leeftijd, terwijl het in Zwitserland kan oplopen tot zo’n 200 euro. Het is daarom verstandig om de prijzen van kindertarieven goed te vergelijken voordat je een skigebied kiest. Voor meer informatie kan je terecht op de volgende pagina: https://www.belvilla.nl/blog/skipas/

Aad Struijs Persprijs stopt

Theater Vakantiebeurs
Veel theater tijdens de vakantiebeurs.

Het bestuur van de Aad Struijs Persprijs (ASP) heeft besloten om na 18 jaar met deze prijs te stoppen. Hoewel deze onafhankelijke prijs voor reispublicisten inhoudelijk nog steeds een stevig fundament heeft, lukte het de organisatie niet meer om de prijs financieel en organisatorisch rond te krijgen.

De prijs is in 2006 voor het eerst uitgereikt en is vernoemd naar de veelgeprezen toeristisch publicist Aad Struijs, die in 2004 is overleden. De ASP werd daarna  jaarlijks traditioneel uitgereikt op de vakdag van de Vakantiebeurs in Utrecht. De laatste uitreiking was in 2021, vanwege corona, online.

Van een prijs voor papieren tekstpublicaties is de ASP in de loop der jaren uitgebreid en meegegroeid met de opkomst van digitale media. Zo waren er de laatste jaren prijzen voor tekst print, tekst digitaal, fotografie en film/vlog. De jurering was in handen van vakgenoten die hun sporen als reispublicist hebben verdiend.

In het kort – Nieuwsoverzicht

 • Podcast De Dag: de blow-en zuiptoerist moet Amsterdam verlaten (NPO Radio 1)
 • Molens van Kinderdijk staan 25 jaar op lijst Werelderfgoed: ‘Ze hebben er nooit beter bij gestaan’ (BN/de Stem)*
 • Kindvrije vakanties populair: ‘Kinderen kunnen verstorend werken’ (RTL)
 • Texel haalt teugels aan bij boerderijcampings (Nieuwe Oogst)
 • Praktische tips voor reizen met de trein in Frankrijk (Frankrijk.nl)
 • Grote brand camperbedrijf in Dalfsen (YouTube)
 • Bezuinigen op vakantie? ‘We blijven reizen voor geluksgevoel’ (Telegraaf – podcast)

Video van de week: Zo ziet de kerstoptocht in Disneyland er dit jaar uit

Vijf tips voor dit weekend (10 en 11 december)

 1. In Deventer is weer het traditionele Dickens Festijn
 2. Zin in schaatsen? Hier is een overzicht van alle tijdelijke ijsbanen deze winter
 3. Kerst in Kampen is een openlucht theaterfestival
 4. De ANWB deelt tips voor kerstmarkten
 5. Elburg houdt ‘Winter in de Vesting’

Weekendradio met Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.