Cabrio-weekend in Limburg

Ooit in een cabrio gereden? Je kunt het beste eerst eentje huren.


“Rijden in een carbrio is net als met een gewone auto met alle vier de ramen open rijden”, is de conclusie van mijn vrouw na ons ‘cabrio-weekend’ in Maastricht. Wij beiden hadden nog nooit in een cabrio gereden, ook niet passief (op de achterbank dus…) En na het toeren door het -overigens zonovergoten Limburgse heuvellandschap – moet ik concluderen dat ze gelijk heeft. Een cabrio is vooral leuk voor mensen die er van buiten naar kijken, maar als je er in zit geeft het ook niet bij 27 graden Celsius een tintelend gevoel van opwinding. Alleen maar een hoop geruis om je oren zodat je geen muziek kunt horen en een gesprek nauwelijks mogelijk is. Been there, done that. Dat kunnen we dus ook weer afstrepen.

Bovenstaande inleiding betekent overigens niet dat we geen plezierig weekend gehad hebben. Integendeel! Limburg is ons eigen stukje ‘buitenland’. Vergezichten die herinneringen aan Frankrijk of Duitsland oproepen, maar waar je gewoon Nederlandse verkeersborden hebt. We begonnen ons verblijf in het Empereur Hotel (Amrath groep) nabij het station van Maastricht. Een 4-sterren-hotel, maar of dat predicaat terecht is is maar de vraag. De ligging biedt om te beginnen niet een prettig uitzicht en zorgt bij geopende ramen voor een constant treinlawaai. De kamers zijn prima, alhoewel het nu beleid blijkt te zijn om de mini-bar niet meer te vullen (er ligt een gekoeld kaartje in: U kunt hier de dranken in koelen die u kunt kopen bij de automaat verderop in de gang). En er staat nog een 80’er jaren beeldbuis-tv in.

Het hotel ligt vlakbij het winkelhart van Maastricht. Met 10 minuten lopen (naar buiten, rechtsaf, even de brug over) ben je er. En dan kom je in een winkelgebied waar eigenlijk álle merken vertegenwoordig zijn. Niet alleen de Bijenkorf en V & D, maar bijvoorbeeld ook een speciale Converse-store en de indrukwekkende en nergens in Nederland geëvenaarde boekhandel van Selexys. Binnen de muren van een historisch kerkgebouw is een indrukwekkende hoeveelheid boeken te vinden. Iedereen met liefde voor literatuur, kinderboeken of non-fiction kan hier úren doorbrengen. Wij konden hier moeiteloos al onze in jaren gespaarde boeken- en VVV-bonnen kwijt!

Tien minuten rijden vanaf het hotel (dat overigens een eigen -krappe- ondergrondse parkeergarage met 60 plaatsen heeft: Wel vantevoren bespreken!) kun je een bezoek brengen aan de Pieterberg. Daar worden buiten het hoogseizoen twee keer per dag een rondleiding door het gangenstelsel verzorgd. In een uur tijd krijg je te leren hoe vanaf ongeveer 1600 een hele ondergrondse wereld is ontstaan. Voor de bouw werden hier duizenden blokken uitgezaagd. Dat gebeurde niet altijd even nauwkeurig, zodat ook hele delen zijn ingestort. De gids kon boeiend vertellen over hoe de Franse troepen hadden geprobeerd met een explosie de ondergrond onder het bovengelegen fort te laten verdwijnen. De actie mislukte jammerlijk. Niet alleen omdat de steenlaag maar weinig meegaf (de meeste luchtdruk verplaatste zich door de gangen), maar vooral ook omdat ze een verkeerde berekening hadden gemaakt en zo’n 150 meter op de verkeerde plek zaten.

Lekker eten (en drinken) kun je volop aan de Vrijthof in het centrum. Daar zit een tiental horecagelegenheden strak achter elkaar. Het is moeilijk kiezen, maar wij vonden Rekko en daar weten ze een gezellig sfeertje te scheppen. Ze hebben een prima muziekkeus en een vier-gangen-menu voor 20 euro per persoon. Wij kunnen je je deze gelegenheid aanbevelen.

De cabrio waarmee we rondgereden hebben in Limburg hebben we gehuurd bij AutoRent La Blanche voor 100 euro per dag. Het was een Renault Megane. Via een ingenieuze constructie wordt het metalen dak opgevouwen en opgeborgen in de kofferbak, wat er overigens wel toe leidt dat er nauwelijks bergruimte is in de auto. Omdat we zelf een (Volvo) diesel gewend zijn, was het wel prettig om weer in zo’n pittige auto te rijden met een korte draaicirkel.

We hebben een bezoek gebracht aan het Drielandenpunt bij Vaals. Deze toeristische trekpleister was net opgefleurd met een aantal houten bouwwerken in het bos: Een compleet dorp van boomhuizen, wat een flinke aantrekkingskracht had op de 12-jarige mede-reizigster. Het is een Baumhaus-kunstproject van Duitse, Nederlandse en Belgische kunstenaars. Verder is hier (ook al even verderop overigens) een uitkijktoren, het hoogste punt van Nederland en een enorm doolhof. Gemiddeld doen bezoekers er een half uur tot drie kwartier over om het eind(uitzichts)punt te bereiken. Wat de zoektocht bemoeilijkt zijn poortjes waar een flinke straat water uit spuit. De meeste kun je overigens ontwijken door de route er omheen te nemen, maar om bij het eindpunt te komen móet je een waterpoortje nemen. Het water daarvan is met een sensor die enige meters verderop in de bosjes staat uit te zetten.

Een half uurtje rijden verderop ligt het tuinenpark Mondo Verde. Nu zijn we in het buitenland al vaker in soortgelijke parken geweest, maar deze is absoluut top, wereldklasse. Er zijn tuinen/gebieden van over de hele wereld nagebouwd. Wie van tuinen en natuur houdt kan hier makkelijk een hele dag zoetbrengen. Voor kinderen is er voldoende te beleven, niet alleen met de gratis kermisattracties (botsautootjes, achtbaan, kabelbaan) en leeuwenkooi, maar ook door allerlei aardigheidjes in het park zelf. Bijvoorbeeld de “Stepping stones’, waarbij je via de rotsen in een kleine waterval langzaam afdaalt. Verder is er een prachtige vogelkooi waar je doorheen kunt lopen en een gigantische tropische kas. Met 15 euro per persoon is het niet goedkoop, maar zeker zijn geld waard.

Kortom: Voordat je een cabrio koopt, test er eerst eentje of huur er alleen eentje twee keer per jaar (ben je al gauw goedkoper uit dan zelf zo’n ding bezitten) en ga naar Limburg, ons eigen buitenland!

Mondo Verde is een prachtig natuurpark. Je kunt je hier zo een hele dag vermaken.

Selexys, een boekhandel in een oude kerk: Heel bijzonder.

Alle foto’s van deze trip staan bij ons Flickr-account.

Een video-impressie van het cabrio-weekend staat hier onder:

Van het Baum-hausproject op het Drielandenpunt heb ik een 3D-impressie gemaakt (brilletje nodig!):

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.