ANWB: Dit jaar gaat bijna iedereen met vakantie

Het lijkt allemaal wel weer het oude dit vakantie jaar

Volgens een onderzoek van de ANWB heeft 9 op de 10 Nederlanders plannen om komend jaar op vakantie te gaan. In tegenstelling tot vorig jaar wordt er nu minder rekening gehouden met het coronavirus bij het maken van plannen.

Wel speelt inflatie een rol, waardoor vakantiegangers minder ver, minder vaak of korter op vakantie gaan. De intentie om op vakantie te gaan is zes procent hoger dan vorig jaar en het animo is het grootst onder jongeren (94%) en het laagst onder ouderen (76%).

Meer dan de helft van de Nederlanders geeft aan dat de inflatie impact heeft op hun vakantieplannen. Dit wordt versterkt door hoge brandstofprijzen (35%) en duurdere vliegtickets (33%). Nederland is het populairste vakantieland, gevolgd door Duitsland, Spanje, Frankrijk en België. Italië begint ook weer aantrekkelijker te worden voor vakantiegangers. De populairste vakanties zijn strandvakanties, gevolgd door buitenlandse stedentrips en autovakanties. Ongeveer 20% van de Nederlanders overweegt om in 2023 te gaan kamperen.

De auto is het meest gebruikte vervoermiddel voor een vakantie in Europa (62%), gevolgd door het vliegtuig (38%). Nederlanders lijken meer zekerheid te hebben over hun vakantieplannen voor 2023 dan voor 2022. Een op de vier Nederlanders geeft aan al geboekt te hebben voor aankomend jaar, tegenover slechts één op de zeven vorig jaar. Ook worden er nu eerder vakanties geboekt, meestal 3 tot 8 maanden van tevoren.

Duurzaamheid speelt ook een belangrijke rol bij vakantieplannen. Uit onderzoek onder ANWB-leden blijkt dat het minimaliseren van de negatieve gevolgen van toerisme voor veel leden van groot belang is. Ruim de helft van de leden is bereid tot €50,- per persoon extra te betalen voor een duurzamere vakantie en een kwart zelfs tot €75 tot €100. Veel leden beschouwen vliegen als de grootste oorzaak van de negatieve gevolgen van toerisme en willen dat de luchtvaart verduurzaamd wordt.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.