Nederland spaart vakantiedagen op voor volgend jaar

Nederland spaart vakantiedagen op voor volgend jaar 9
Veel mensen nemen genoegen met een weekje vakantie in eigen land. En gaan, zoals hier, fietsen over park de Hoge Veluwe. Foto: Elkedagvakantie

Feit is dat 2020 qua vakanties een raar jaar wordt. Terecht kiezen veel Nederlanders voor veiligheid en zekerheid. En ze blijven daarom in Nederland. Maar ze kiezen er ook voor om minder dagen op te nemen, om de rest maar op te sparen voor volgend jaar. Dat blijkt uit recent onderzoek. Verder vandaag:

 • Mooie natuur om te ontdekken in Istanbul
 • Flevoland begint landelijke campagne om toeristen te lokken
 • Lege stranden en hotels aan de Costa Brava

Bijna een derde van Nederlanders van plan vakantiedagen op te sparen

woman wearing face mask at airport
Photo by Anna Shvets on Pexels.com

De vakantieplannen voor dit jaar zijn grotendeels uitgesteld. Toch zijn Nederlanders niet van plan geen vakantie te nemen. Waarbij ruim 73% aangeeft zijn of haar vakantie uitgesteld te hebben, geeft ook ruim 30% aan de vakantiedagen op te sparen voor later in het jaar of mee te nemen naar volgend jaar. Dit blijkt uit een enquête met 1200 respondenten van Vliegtickets.nl.

Het grootste gedeelte van de ondervraagden neemt dus gewoon de vakantiedagen op, ook als ze misschien niet op vakantie kunnen. Toch gelooft een meerderheid in de nabije toekomst te kunnen gaan reizen. Ruim 55% van de ondervraagden is van plan de aankomende twee jaar even vaak of zelfs vaker te reizen dan voorheen. Een kleine 8% geeft aan minder te willen reizen in de komende twee jaar. 37% laat het afhangen van de ontwikkelingen rondom corona.

Bewuster boeken

66% geeft aan bewuster om te gaan met vakanties. Dit gaat voornamelijk om de veiligheid van de reis, maar ook wordt de bestemming van reizen bewuster gekozen. Daarnaast geeft 20% aan bewuster te kijken naar een betrouwbare airline. “We zien dat veel reizigers selectiever worden qua reisorganisatie en bestemming. Veiligheid staat hierin voorop,” aldus Sander van Veen, Marketing Manager bij Vliegtickets.nl.

10 groene tips voor natuurliefhebbers in Istanbul

Nederland spaart vakantiedagen op voor volgend jaar 12
Een van de parken in Istanbul

Istanbul is een oude stad met historische steegjes, drukke straten, kunstcentra, musea en schitterende winkelcentra. Maar ook voor de natuurliefhebber heeft Istanbul veel te bieden: van picknicks omringd door het getjilp van vogels tot aan een kunsttour in een museum gelegen naast het park. In Istanbul is de perfecte combinatie mogelijk, laat je inspireren door de volgende natuuruitjes:

Belgrad-bos (Belgrad Ormanı)

Een half uurtje rijden vanaf het stadscentrum is het Belgrad-bos te vinden, ook wel de longen van Istanbul genoemd. Het Belgrad-bos staat vol met fonteinen en rijke fauna, maar is ook een weergaloze bestemming voor sportliefhebbers dankzij de hardloop- en fietspaden. Wandel of ren over het 6,5 km lange pad, picknick met het getjilp van vogels of mediteer bij de vijver.

Maçka Democracy Park (Maçka Demokrasi Parkı)

In het Maçka Park geniet je van het groen. Vanuit een kabelbaan, die over het park gaat, is het panoramische uitzicht van de stad te zien. In deze groene oase in het hart van de stad, ervaar je Istanbul als een local tijdens het joggen, picknicken en een avondwandeling met of zonder hond.

Prince’s Islands (Adalar)

Bestaande uit de eilanden; Büyükada, Heybeliada, Kınalıada en Burgazada. Al deze eilanden aan de kust van Istanbul bieden een ontspanningsplek waar heel de dag genoten kan worden. Met de historische, kleurrijke en geurige straten, stranden op fietsafstand, glorieuze herenhuizen, spectaculair uitzicht, heerlijk eten en groene natuur, bieden deze eilanden de perfecte ontsnapping van de stad.

Polonezköy

Even weg uit de drukte van de stad? Dat kan in Polonezköy waar er heerlijk ontbeten kan worden met name op zondag. In dit groene park in het Aziatische deel van Istanbul geniet je van een traditioneel Turks ontbijt of barbecue en sta je een dag in contact met de natuur.

Atatürk Arboretum

Atatürk Arboretum staat bekend als het eerst levende bomenmuseum van Turkije. Het gebied telt 2.000 unieke plantensoorten en heeft een omvang van 296 hectare. Na een dag in de natuur, kun je dineren bij een van de befaamde visrestaurants met gerechten uit de Zwarte Zee.

Emirgan Park (Emirgan Korusu)

Het Emigran Park kijkt uit over de Bosporus en staat bekend om zijn tulpen. In het park kan je ontbijten en dineren bij de vele cafés en restaurants in de verschillende paviljoenen. Het Gele, Roze en Witte Paviljoen, elk vernoemd naar een tulpkleur, hebben een uitzicht over de rivier. Emirgan Park moet bovenaan je lijstje staan met plekken die je wil bezoeken, want naast de tulpen staat het park ook bekend om een kunsttour. De kunsttour kan worden gemaakt in het Sakıp Sabancı Museum en daarna wandel je langs de rivierbedding van de Bosporus.

Fenerbahçe-park

Fenerbahçe Park is één van de meest bezochte parken in de Aziatische zijde van Istanbul. Het ligt pal aan zee en biedt unieke panorama’s van zowel diepblauw als donkergroen en grenst aan de jachthaven. In het park staan eeuwenoude bomen, bankjes en tafels, verschillende soorten bloemen en comfortabele stenen paden voor een rustgevende wandeling. In het park zijn het hele jaar door vele kunstevenementen, zoals het Jazz Festival.

Bebek Park

Het park is bij uitstek geschikt voor een heerlijke ochtendwandeling. Geniet tegelijkertijd van een fantastisch uitzicht op Bosporus en de boten die voor anker liggen. Van een wandeling over de vele paden tot aan het ontspannen zitten onder een eeuwenoude boom om van het uitzicht te genieten, het is allemaal mogelijk in het Bebek Park.

Yıldız-park (Yıldız Korusu)

Yıldız Park, gelegen tussen Beşiktaş en Ortaköy, is een paradijs in het hart van Istanbul waar heel de dag genoten kan worden van de natuur. Met een oppervlakte van ongeveer 46 hectare, is het park de grootste van de stad. Het park wordt door verschillende historische bronnen aangehaald vanwege de laurierbossen en als het gebied waar Pan in de mythologie zijn fluit langs de Bosporus speelde. Daarnaast kent Yıldız Park meer dan 120 soorten exotische bomen en struiken.

Çubuklu Park en Khedive Palace (Çubuklu Korusu en Hidiv Kasrı)

Het park biedt een prachtig uitzicht op de Bosporus. In de tulpentuinen rondom het Khedive-paleis lijkt het wel altijd lente te zijn. Wandel vergezeld door tjilpende vogels, over het pad dat slingerend door de dennenbossen loopt naar het prachtige uitzicht vanaf het observatieterras.

Landelijke promotiecampagne Visit Flevoland

Nederland spaart vakantiedagen op voor volgend jaar 14
Beeld in Flevoland. Foto: Visit Flevoland
Visit Flevoland start deze week een nationale campagne om het bezoek in Flevoland voor een vakantie of een dagje uit extra te stimuleren. Met paginagrote advertenties in magazines van landelijke dagbladen en een search en social campagne wordt Flevoland flink onder de aandacht van het Nederlandse publiek gebracht. De titel van de campagne is Flevoland, Duidelijk anders.  

Pijler in de campagne is de boodschap die Flevoland als geen ander kan uitdragen: Flevoland heeft en geeft je ruimte. Wanneer je de provinciegrens passeert, zie je het meteen: Flevoland is duidelijk anders. Maar ook wanneer je in Flevoland op pad bent, ervaar je het gelijk: die ruimte. Dat anders wordt in de ‘eigen campagne’, maar ook in het landelijk hersteloffensief #hiermoetjezijn naar voren gebracht.  

Bijzondere plekken in een zee aan ruimte 

Aan de hand van de thema’s natuur, water en architectuur wordt de lezer door de provincie gegidst. Verrassende plekjes, activiteiten en bijzondere overnachtingslocaties inspireren de lezer om langs te komen. De beelden die hierbij gebruikt worden, nemen de lezer mee het gebied in. ‘We weten dat we met beelden van de wilde poldernatuur, de weidse wateren, de grootse architectuur en Land Art mensen verbazen. 

De boodschap ‘Flevoland heeft en geeft je ruimte’ nodigt uit het gevoel – wat de ruimte van Flevoland met je doet – zelf te ervaren. De campagne laat in de verschillende uitingen steeds specifiekere informatie zien. En op de website visitflevoland.nl vind je tal van voorbeelden. Zo gidsen we mensen naar al die ‘duidelijk andere’ plekjes en activiteiten van Flevoland’, aldus Rinkje Tromp van Visit Flevoland.  

#hier moet je zijn 

Op nationaal niveau is er door Gastvrij Nederland, NBTC Holland Marketing, de provincies en destinatiemarketingorganisaties een hersteloffensief ontwikkeld. Deze bestaat uit een campagne die de Nederlander (en later ook de Duitse en de Belgische bezoeker) uitnodigt mooie plekken in Nederland te ontdekken. Flevoland haakt aan op de campagne door het gebruik van #hiermoetjezijn, het logo en actief voorbeelden te benoemen van bijzondere plekjes in Flevoland. 

Gastvrijheidssector en Covid-19 

De afgelopen maanden zijn voor de vrijetijdssector heel ingrijpend geweest. Niet (of maar gedeeltelijk) open kunnen en de vele voorzorgsmaatregelen die getroffen moesten worden, hebben veel impact gehad op de ondernemers. De onduidelijkheid over wat er wel en niet open mag/is zorgt bij de consument voor een afwachtend sentiment ten aanzien van vakanties en dagjes uit.

De afgelopen periode heeft Visit Flevoland door middel van een reeks filmpjes de ‘1,5 meter economie’ onder de aandacht gebracht. In deze filmpjes laten ondernemers zien hoe zij op een creatieve manier een switch hebben weten te maken met hun bedrijf. Daarnaast heeft de provincie een subsidieregeling geopend. Ondernemers kunnen een bijdrage krijgen voor de kosten die ze (hebben) moeten maken om aan de nieuwe 1,5 meter economie te voldoen.  

De nationale campagne van Visit Flevoland en deelname in de #hiermoetjezijn-campagne moeten zorgen voor een duurzaam (vraag)herstel in de vrijetijdssector van Flevoland.   

In het kort – nieuwsoverzicht

 • 53% van de toeristische bestemmingen wereldwijd houdt grenzen nog gesloten voor toerisme (Pretwerk)
 • Prins Harry: ’Toerisme-industrie moet veranderen’ (Telegraaf)
 • Druktemonitor helpt toerist: de Apenheul zit vol, ga liever naar Veur-Lent (Volkskrant)
 • Lege stranden en hotels aan de Costa Brava (NRC)
 • Win een reis naar Duitsland (Bever)
 • België geeft oranje reisadvies voor drie provincies: ‘Dit raakt horeca aan kust heel hard’ (AD.nl)
 • Van verre reis naar Indonesië naar fulltime vakken vullen bij de Appie (BD.nl)
 • Stralend weer en vakantie zorgen voor lange wachttijden en topdrukte in coronatijd bij Wildlands (DvhN)
 • Bed & breakfasts en hotels bij Pieterpad populair in coronatijd (Gelderlander)*
 • Should you travel this year? (Test van NY Times)
 • Belgen in buitenland klagen massaal over verplicht reisformulier van overheid: “Opgesteld door 5-jarige?” (VRT)
 • Tip: goedkoop parkeren bij Eindhoven Airport (Reisdoc)
 • Smartphone in de aanslag op Smile Safari: hét Instagram-museum is terug op nieuwe locatie in Brussel (HLN)
 • Leuke bestemmingen op minder dan 500 km van Nederland (Reisgenie)
 • ‘Into the Wild’-bus tentoongesteld in museum in Alaska (Nu.nl)
Weetjes die je nog niet wist over vliegen

Weekendradio

Tevreden?

Laat dit veld blanco

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.