Zo viert het Zuiderzeemuseum deze zomer z’n 75e verjaardag

Volksfeesten in het Zuiderzeemuseum
De viering van Koningsdag 2022 op Marken, foto André Groeneveld

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen viert zijn 75-jarig jubileum met feestelijke activiteiten in het buitenmuseum. Het museum, dat in 1948 werd opgericht om de Zuiderzeecultuur levend te houden, heeft dit jaar een feestelijk programma gepland van 1 april tot en met 29 oktober.

Het programma omvat drie volksfeesten die ooit werden gevierd rondom de voormalige Zuiderzee. Bezoekers van het Zuiderzeemuseum kunnen deelnemen aan Koningsdag-spelletjes, de huizenhoge praalwagen van Corso Vollenhove bewonderen en de West-Friese Lutjebroeker kermis bij de kerk vieren. Ook is er een jubileumtentoonstelling over de ontwerpen en samenstelling van het museumdorp.

Visserijtradities

Het binnenmuseum biedt daarnaast informatie over het ontstaan en de opbouw van het Zuiderzeemuseum en de herkomst van de panden. In de expositie ‘Jouw feest’ kunnen bezoekers meer te weten komen over allerlei (inter)nationale feesten en tradities. Het museum is ontstaan na de afsluiting van de Zuiderzee in 1932, toen de visserij en visserijtradities niet langer centraal stonden en mensen zich noodgedwongen op nieuwe manieren van leven moesten richten. Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert al 75 jaar erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied.

En dan nog dit

Drenthe zet zich met grappen in de markt

Heb je deze borden ook gezien in Drenthe?

Deze week popten in Drenthe ineens overal rode driehoeksborden op met positieve en prikkelende zinnen over Drenthe. Het blijkt een campagne van Marketing Drenthe te zijn die de trots op Drenthe wil aanwakkeren.

“We mogen in Drenthe wel wat meer vertellen hoe mooi en fijn het hier is”, aldus Michelle Boer van Marketing Drenthe. “Met een knipoog naar de verkiezingen willen we oproepen je stem te laten horen.” Naast de rode borden kunnen creatievelingen via drenthe.nl/stem hun eigen slogans insturen. De leukste slogans worden afgedrukt op posterformaat.

Fan van Drenthe

De campagne richt zich echt op de inwoners van Drenthe. Marketing Drenthe is benieuwd wat inwoners zo bijzonder vinden aan Drenthe en waarom we allemaal massaal op Drenthe zouden moeten stemmen. Je kunt natuurlijk niet echt op Drenthe stemmen, maar wel je stem laten horen. Via drenthe.nl/stem kun je laten weten waarom je fan bent van Drenthe, een slogan achterlaten en posters downloaden. “Met deze actie maken we elkaar enthousiast over Drenthe en beseffen we weer hoe mooi het eigenlijk is in eigen omgeving. Want wat voor ons zo gewoon is, is eigenlijk ongewoon”, aldus Michelle Boer.

Luchtige woordgrappen & slogans

“Wij vonden het van belang iets luchtigs en positiefs te bedenken, er is al zoveel negativiteit.”, aldus Michelle Boer. Om reacties uit te lokken heeft Marketing Drenthe enkele voorzetjes gegeven. Op de rode borden zijn zinnen te vinden als:
– Drenthe is helemaal ’t einde (van de wereld)
– Je kan hier druk zijn met niets
– Je kan hier door de bomen het bos zien
– Drenthe is vol met ruimte

EuroVelo 5 in België is Fietsroute van het Jaar 2023

Dit krijg je te zien als je deze route fietst. Foto: PR

De EuroVelo 5 ‘Via Francigena’ in België is uitgeroepen tot Fietsroute van het Jaar 2023. De route versloeg daarmee de Kastelenroute op onder meer het Deense eiland Fyn en de Vänerleden rondom het Vänermeer, het grootste meer van Zweden.

De EuroVelo 5-route loopt van Canterbury in Engeland naar Brindisi in Italië en volgt de oude pelgrimsroute van Engeland naar Rome en verder richting Jeruzalem.

In België loopt het traject van het westen naar het oosten van het land, dwars door Vlaanderen, Brussel en Wallonië. De route is bijzonder afwisselend met natuur, industrieel erfgoed en stedelijke gebieden zoals Brussel, Namen en Dinant. Ook scoorde de route hoog op bewegwijzering, wegdek, bereikbaarheid met ov, voorzieningen en de aanwezigheid van informatieborden.

Door Brussel

Opvallend is dat de route dwars door het centrum van Brussel gaat. De delen langs de rivieren Dender en Maas zijn erg mooi. Hoewel er in België kasseien zijn, zijn de zwaardere stukken kort en hebben ze iets authentieks. De juryleden waren vooral gecharmeerd van de enorme afwisseling van de route en het feit dat een groot deel van de route over fietspaden gaat.

Er zijn niet overal campings, maar bewoners zijn aangesloten bij Campspace, zodat je op veel plekken in iemands tuin je tentje kunt opzetten. De EuroVelo 5 in België is de opvolger van de Royal Canal Greenway in Ierland, de Fietsroute van het Jaar 2022.

In deze wintersportlanden grootste kans op verkeersongeluk

Met je auto naar de sneeuw. Foto: Elkedagvakantie

Wie op wintersport gaat en met de auto reist, moet extra oplettend zijn op de weg. Uit onderzoek van Independer op basis van Eurostat-cijfers blijkt dat Oostenrijk het Europese land is met de meeste verkeersslachtoffers. Per 10.000 inwoners waren er in Oostenrijk 42,8 verkeersslachtoffers, bijna dubbel zo hoog als het Europese gemiddelde van 21,8 slachtoffers.

Ook Duitsland staat hoog op de lijst met 39,7 slachtoffers per 10.000 inwoners. Met 11,7 verkeersslachtoffers per 10.000 inwoners eindigt Nederland op de 23e plaats in Europa. Frankrijk heeft 9,1 verkeersslachtoffers per 10.000 inwoners, maar de reis door België kan gevaarlijk zijn met 32,2 slachtoffers per 10.000 inwoners.

Wegslepen

Vooral in het westelijke deel van Oostenrijk liggen de cijfers hoog, waar ook populaire wintersportplaatsen zoals Sankt Anton Am Arlberg, Ischgl en Saalbach Hinterglemm liggen. Independer auto-expert Menno Dijcks raadt aan om de autoverzekering goed te checken voordat je vertrekt en te kiezen voor een allrisk verzekering om ervoor te zorgen dat de schade aan je eigen auto ook wordt vergoed. Het wegslepen van de auto valt altijd onder de autoverzekering.

St. Patrick’s Day kun je ook in Den Haag vieren

Bij St. Patricks Day hoort ook Guinness. Foto: PR

Voor St. Patrick’s Day hoef je niet naar Ierland te reizen. Want van 6 tot en met 19 maart 2023 staat Den Haag in het teken van Ierland. In de weken voorafgaand aan St. Patrick’s Day kleurt de hofstad ‘groen’. Met een serie van drie evenementen waaronder een fototentoonstelling in het Atrium Den Haag en de grootste St. Patrick’s viering van Nederland komt Ierland in Den Haag tot leven.

Maart is de maand waarin de nationale Ierse feestdag St. Patrick’s Day wordt gevierd. Op vrijdag 17 maart gaan de Ieren de straat op om de beschermheilige van het land, St. Patrick, uitbundig te eren. Dit gaat traditiegetrouw gepaard met veel muziek, dans, kunst en straattheater. Overal op het eiland zijn festivals en parades.

Programma

 • 6-20 maart – Ierland fototentoonstelling in het Atrium Den HaagDeze tentoonstelling is een ode aan het Ierse landschap, de cultuur en de geschiedenis van dit groene eiland en een viering van het bruisende Ierse culturele aanbod in Den Haag.
 • 17 maart – St. Patrick’s Day Den Haag – De Ierse inwoners van Den Haag maken zich op om hun nationale feestdag, St. Patrick’s Day, in stijl te vieren. Vanaf 16:30, is het een en al feest in Den Haag met livemuziek en dans op de Grote Markt en in de Ierse pub O’Casey’s!
 • 18-19 maart, De Ireland film in Museon-Omniversum – Ierland Toerisme presenteert samen met Museon-Omniversum en MacGillivray Freeman Film Producers de Nederlandse première van de filmsensatie Ireland. De film Ireland, ingesproken door Liam Neeson, is te zien in het weekend van 18 en 19 maart op het enorme koepelscherm van Museon-Omniversum.

Dicht bij de natuur: zo kun je wildkamperen in Oman

Zo kun je wildkamperen in Oman. Foto: © Ministry of Heritage & Tourism Sultanate.

Jongeren in Oman hebben de trend gezet voor kamperen in dat land. Op zich geen verrassing, want onder de open hemel, tussen ruige landschappen kan intens worden genoten van de natuur en een schitterende sterrenhemel zodra de avond valt. Maar hoe werkt wildkamperen in Oman? Waar moeten reizigers rekening mee houden? En waar zijn de mooiste kampeerplekken? Dit zijn een paar tips.

 • Natuurliefhebbers kunnen bijna overal in het land gratis kamperen op een plek naar keuze. Beperkingen gelden alleen voor natuurgebieden zoals Ras al Jinz, privéterreinen en het gouvernement Muscat, waar sinds eind vorig jaar een kampeervergunning moet worden aangevraagd (vraag hier een kampeervergunning aan).
 • Wie graag direct aan het strand overnacht, vindt prachtige overnachtingsmogelijkheden tussen de zwarte rotsen aan het Ras Madrakah Beach bij Duqm. Liefhebbers van zandstranden kamperen ten westen van Khasab in Musandam of Al Fazayah Beach ten zuiden van Salalah in Dhofar.
 • Op het plateau van Jabal Shams, de hoogste berg van Oman op 3.075 meter hoogte, kunnen reizigers overnachten aan de rand van een kloof die bijna 1.000 meter diep is. Op de camping van Jabal Akhdar op het Saiq plateau, gelegen op zo’n 2.300 meter hoogte, genieten reizigers van een 360 graden uitzicht.
 • Aangezien er in Oman nauwelijks permanente campings met douches en toiletten of elektriciteitscentrales zijn, is het motto: wildkamperen. Veel supermarkten zijn gevestigd in grotere winkelcentra, waar schone toiletten en soms zelfs douches beschikbaar zijn. Deze kunnen dan weer gebruikt worden voor de hygiëne tijdens het kamperen.

Een voertuig met vierwielaandrijving is geen must, maar wel een aanrader zodat ook afgelegen locaties bereikt kunnen worden. Bij het huren van een voertuig met daktent zijn een koelbox, kookgerei, douche op zonne-energie, watertank, slaapzakken, tafel en stoelen en vele andere voorzieningen meestal inbegrepen. Voor meer informatie over Oman: zie www.experienceoman.om

Corendon vliegt op Noord-Macedonië met vertrek vanaf Maastricht

Macedonië. Foto: Corendon

Reisorganisatie Corendon voegt na een paar jaar pauze de Noord-Macedonische stad Ohrid weer toe aan haar vakantieaanbod. Vanaf begin juli tot eind september zal Ohrid wekelijks bereikbaar zijn via een rechtstreekse vlucht vanuit Maastricht Aachen Airport. Het Meer van Ohrid is een populaire vakantiebestemming en wordt door cultuur- en zonliefhebbers beschouwd als een echte trekpleister.

Volgens de oprichter en eigenaar van Corendon, Atilay Uslu, is Noord-Macedonië altijd al geliefd geweest bij prijsbewuste reizigers die niet alleen van mooi weer houden, maar ook van het culturele aanbod genieten. Door de prachtige ligging aan het meer is Ohrid een perfect alternatief voor gezinnen die eens wat anders willen dan de klassieke zon-zee-strandvakantie aan de Middellandse Zee.

Ohrid is een van de oudste nederzettingen van Europa en heeft invloeden vanuit het Griekse, Romeinse en Byzantijnse Rijk. Getuige daarvan zijn de vele prachtige tempels, kerken, basilieken en kloosters die je er kan vinden. Zelfs de oudste universiteit van Europa is er gevestigd. Ohrid staat dan ook terecht op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het 30 kilometer lange Meer van Ohrid is een van de diepste en helderste meren van Europa en is in de zomer een trekpleister voor wie op zoek is naar verkoeling en waterpret.

Meer informatie en boekingen zijn te vinden op corendon.nl/macedonie.

In het kort – Nieuwsoverzicht

 • Duurdere vakantie houdt Nederlanders niet tegen: recordaantal boekingen in januari (AD.nl)
 • We zakken op wintersport massaal door de knieën na inactieve coronajaren (Nu.nl)
 • Winterwandelen en kamperen (Wandelnet)
 • Flits-apps op vakantie, in deze landen is het verboden (Plus)
 • SBS zoekt dates voor reislustige vrijgezellen (RTL Boulevard)
 • 150 nieuwe wandelroutes in Zuid-Kennemerland (Provincie Noord-Holland)
 • De spagaat van Texel: 1 miljoen toeristen op 13.000 bewoners, is dat te veel? (NOS)
 • Stadswandeling door Hanzesteden, Kampen en Zwolle (Wandelnet)

Video van de week: Ken je deze plaats in Zuid-Frankrijk?

Weekendradio op Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.