Reis in één dag de wereld rond tijdens Vakantiebeurs 2023
Wegdromen en ervaren hoe je volgende reis eruit gaat zien. Het kan na twee jaar afwezigheid weer fysiek op Vakantiebeurs 2023. Van donderdag 12 tot en met zondag 15 januari 2023 kunnen bezoekers volop vakantie-inspiratie opdoen, inhoudelijke reisinformatie ophalen en hun vakantie boeken.
- Lees ook:
- Verscholen Rembrandt terug in Den Haag
- Ontdek het magische winterlandschap van de Harz
- Mañana Mañana keert voor tweede jaar op rij terug naar Laren (Gld.)
Jeroen van Hooff, CEO Koninklijke Jaarbeurs: “We verheugen ons erop om beursseizoen 2023 feestelijk af te trappen met eindelijk weer een fysieke Vakantiebeurs. Veel organisaties, hotels en vakantiebestemmingen staan te springen om onze bezoekers weer volop te inspireren. We hebben vijf beurshallen bomvol avontuurlijke reisinspiratie. Het belooft een veelbelovende en innovatieve editie te worden.”
Persoonlijk reisadvies
Op de beurs staan honderden exposanten die unieke onontdekte bestemmingen onder de aandacht brengen, exposanten die zich richten op ontspanningsvakanties en exposanten die zich focussen op gezinsvakanties. Jeroen van Hooff: “Bezoekers kunnen kijken, proeven en beleven. Er is voor ieder wat wils. Naast het bekende en gevarieerde programma hebben we dit jaar ook iets nieuws toegevoegd, het zogeheten persoonlijk reisadvies plein. We hebben gemerkt dat het voor bezoekers soms lastig is om de perfecte of unieke vakantie te boeken. Daarom hebben we voor het eerst persoonlijke reisadviseurs die tijdens de Vakantiebeurs klaarstaan om bezoekers op maat gemaakt advies te geven.”
Digitale beursplattegrond
Er is nog een primeur. Voor het eerst maakt de organisatie van Vakantiebeurs gebruik van de zogeheten Jaarbeurs Live app. Met deze app kunnen bezoekers zich thuis al voorbereiden op hun bezoek aan Vakantiebeurs en hun persoonlijke programma samenstellen. Ook biedt de app informatie over ticketing, parkeren en kunnen bezoekers zien waar de drukke en rustige plekken op de beurs zijn.
Daarnaast biedt deze app een interactieve plattegrond waardoor de papieren plattegronden niet meer nodig zijn. Jeroen van Hooff: “Vakantiebeurs is een zeer uitgestrekte beurs met meer dan vierhonderd exposanten. We hebben bij eerdere beurzen en events gemerkt dat de Jaarbeurs Live app de perfecte tool is voor bezoekers om het meest uit hun bezoek te halen. Zoeken naar de juiste beurshal en op locatie nog je beursroute uitstippen is verleden tijd.”
En dan nog dit
Nieuwjaarsfestival Dublin keert terug met Westlife
Dit jaar keert het Nieuwjaarsfestival Dublin, de grootste nieuwjaarsviering van Ierland, na drie jaar van afwezigheid terug met als hoofd-act Westlife, de hit sensatie uit de jaren 90 van eigen bodem. De Ierse hoofdstad Dublin komt tot leven tijdens het tweedaagse festival op oudejaars- en nieuwjaarsdag. Het evenement keert niet alleen terug, maar is ook groter en beter dan ooit met het gloednieuwe Festival Village en twee spectaculaire countdownevents die allemaal plaatsvinden langs North Wall Quay.
Voor de eerste keer ooit is Westlife bevestigd als headliner op New Year’s Festival Dublin, waar ze optreden in het gloednieuwe Festival Village op oudejaarsavond met speciale gasten Gavin James en Lyra. De Ierse popformatie sluit hiermee een succesvol jaar af met uitverkochte Ierse, Europese en Aziatische shows in het Londense Wembley Stadium, het Aviva Stadium in Dublin en Cork’s Páirc Uí Chaoimh.
Westlife, over hun optreden op Oudejaarsdag: “2022 is een ongelooflijk jaar voor ons geweest, we hebben zoveel van onze fans van over de hele wereld van dichtbij en persoonlijk gezien, maar er is altijd iets extra speciaals aan thuispubliek. Dus laten we 2023 samen ingaan en we tellen samen in stijl af tijdens Dublin’s New Years Festival Dublin. Het wordt een geweldig feest.“
Countdownevents
New Years Festival Dublin presenteert op oudejaarsavond twee spectaculaire countdown-evenementen. In de middag vindt de gezinsvriendelijke matineeshow plaats voor alle leeftijden vanaf 16.00 uur met een vervroegd aftelspektakel voor de kleinsten om 19.00 uur. Brighter Futures Midnight Moment – Matinee belooft een carnavalssfeer vol ontzag en verwondering.
Om 20.00 uur volgt de avondshow Brighter Futures Midnight Moment met een spectaculair programma. Met de unieke beat ‘The Rhythm Of The Irish’, die speciaal voor het countdown evenement gemaakt is, wordt een indrukwekkende visuele en muzikale show gecreëerd uitgevoerd met originele muziek die het gevoel laten zien dat alleen in Ierland te vinden is.
Nieuwjaarsvieringen
De nieuwjaarsvieringen en -festiviteiten gaan door op nieuwjaarsdag waar langs de North Wall Quay op zes verschillende podia tal van optredens van Ierse muzikanten en dj’s plaatsvinden. Van vroeg tot laat kan er genoten worden van livemuziek, straatentertainment en de beste lekkernijen in het festivaldorp. Gegarandeerd een van de hoogtepunten van New Year’s Festival Dublin – bezoekers, families en vrienden van alle leeftijden worden uitgenodigd om 2023 in stijl te beginnen. Geniet van een middag met livemuziek in Temple Bar, het culturele hart van Dublin City. Laat je verrassen door interactieve kunstwerken en muzikale straatoptredens en hang je goede voornemens aan de speciale boom.
Tickets voor Festival Village en Midnight Moment Events zijn te koop via www.ticketmaster.ie.
Voor meer informatie ga naar http://www.nyfdublin.com/ en www.visitdublin.com en blijf hier ook op de hoogte van het laatste nieuws over alle aankomende evenementen en een ticketdetails door de hashtag #NYFDublin te gebruiken en @NYFDublin te volgen op Twitter en Instagram.
New Year’s Festival Dublin is een initiatief van Fáilte Ireland, geproduceerd en gepromoot door MCD Productions. NYF Dublin maakt deel uit van het Winter in Dublin-programma, een initiatief van Failte Ireland.
Tentoonstelling ‘Koninklijk borduren’ geopend door koningin Máxima
Foto: Maarten Schuth Productions (Benjamin Arthur) i.o.v. TextielMuseum
Koningin Máxima heeft deze week in het TextielMuseum in Tilburg de tentoonstelling ‘Koninklijk borduren – verhalen en vakmanschap’ geopend, waar de nieuwe gordijnen voor de Chinese Zaal van Paleis Huis ten Bosch zijn te zien. Koningin Máxima vertelde dat haar droom in vervulling is gegaan. “Het is mooi dat we dit erfgoed voor Nederland samen hebben gemaakt, met het TextielLab en handborduurders uit het hele land. Het is een eerbetoon aan het ambacht en staat ook voor de kracht van samenwerking.”
In de tentoonstelling ‘Koninklijk borduren’ zijn zowel de historische als de nieuwe gordijnen van de Chinese Zaal van Paleis Huis ten Bosch te zien, voordat deze in het paleis worden geïnstalleerd. Het veelzijdige maakproces van de nieuwe gordijnen staat in de tentoonstelling centraal. Ze zijn machinaal geborduurd in het TextielLab – de professionele werkplaats van het museum – en verrijkt met natuurelementen die zijn gemaakt door ruim 150 handborduurders uit het hele land.
Delen van passie en technieken
Na het officiële openingsmoment heeft koningin Máxima, die zelf ook meeborduurde aan de gordijnen, met diverse handborduurders de tentoonstelling bezocht. Samen bewonderden ze de nieuwe gordijnen, maar stonden ze ook uitgebreid stil bij het ontwerp- en maakproces en bij de 18de-eeuwse gordijnen die als inspiratiebron dienden voor het nieuwe design.
Máxima borduurt voor Amalia
Een bijzonder onderdeel van de tentoonstelling vormt de zaal waarin elke borduurgroep een eigen werk toont. Van verfijnd Japans borduurwerk tot een bruidssjaal uit Afghanistan. Ook te zien zijn twee kussentjes die koningin Máxima zelf borduurde voor de geboorte van haar oudste dochter, Prinses Amalia, de Prinses van Oranje. Toen ze zwanger was en nog niet wist of ze een jongen of een meisje zou krijgen, borduurde ze zowel een roze als een blauw kussentje. Haar dochters hebben ze sindsdien gebruikt; ze hebben ermee gespeeld en op geslapen.
‘Koninklijk borduren‘ is te zien tot en met 29 mei 2023 en is alleen te bezoeken met een tijdslot. Reserveren is mogelijk via textielmuseum.nl.
En dit is de longlist voor de Wandelroute van het Jaar 2023
Vijftien routes zijn geselecteerd voor de longlist van de Wandelroute van het Jaar 2023, de verkiezing van de beste wandelroute van de Benelux. Op zaterdag 18 februari 2023, tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Flanders Expo in Gent, maakt de jury de winnaar bekend.
Wandelen is en blijft een populaire activiteit in Nederland, België en Groothertogdom Luxemburg. En de honderdduizenden wandelaars in die landen verdienen prachtige wandelroutes, vindt de organisatie van de Fiets en Wandelbeurs. Vandaar dat die jaren geleden het initiatief nam om de uitverkiezing van de Wandelroute van het Jaar in het leven te roepen en zo overheden te stimuleren kwalitatief goede wandelroutes uit te zetten.
Criteria routes
Elk jaar prijken er tien tot twintig nieuwe routes op de longlist van de Wandelroute van het Jaar. Het gaat daarbij om nieuwe of recent gewijzigde routes die in ieder geval aan de voornaamste criteria voldoen. Daarna verkleint de jury de selectie tot een shortlist met de voornaamste kandidaten. De juryleden wandelen vervolgens de routes van de shortlist na. In de praktijk betekent dit het lopen van honderden testkilometers vóórdat de jury haar eindoordeel velt.
De 15 kandidaten op de longlist zijn (in willekeurige volgorde):
Triootje Westhoek (BE) (nieuwe bewegwijzerde lus van 80 km op het knooppuntennetwerk) – www.toerismewesthoek.be
Grote Vijf Route (BE) (nieuwe bewegwijzerde lus van 123 km, gebaseerd op GR-routes rond de heuvelrug tussen de IJzer- en de Mandelvallei) – www.toerismewesthoek.be
Wandelnetwerk De Blankaart (BE) (nieuw knooppuntennetwerk van 105 km rond Diksmuide) – www.westtoer.be
National Park Trail (BE) (uitbreiding en vernieuwing van bestaande lus van 76 km tot 110 km, bewegwijzerd en ingetekend op kaart) – www.rlkm.be
Martinusroute (BE/NL) (450 km van Bergen op Zoom naar Menen op bestaande GR’s en nieuwe trajecten) – www.groteroutepaden.be
GRP 151, Tour du Luxembourg belge (BE) (uitbreiding en vernieuwing van bestaand streekpad tot 232 km) – www.grsentiers.org
GRP 161 Tour du Pays de Bouillon (BE) (bewegwijzerd streekpad van 186 km samengesteld uit bestaande GR’s en nieuwe trajecten) – www.grsentiers.be
GR 57 – Sentiers de l’Ourthe (BE) (bewegwijzerde uitbreiding en vernieuwing van bestaande GR tot bijna 400 km) – www.grsentiers.be
Betuwepad (NL) (nieuw bewegwijzerd streekpad van 150 km in de Betuwe) – www.wandelnet.nl
Wegen met zegen (NL) (nieuwe lus van 155 km langs knooppunten in de Overbetuwe) – www.wegenmetzegen.nl
Stellingenpad (NL) (nieuw streekpad van 260 km langs knooppunten vanuit Appelscha, Friesland – www.nivon.nl
Klooster Claercamppad (NL) (nieuwe pelgrimsroute van 237 km langs knooppunten in de Friese Waddendelta) – www.visitwadden.nl
Heuvelrughike (NL) (nieuwe niet-bewegwijzerde route van 92 km over de Utrechtse Heuvelrug. Beschreven en van kaartjes voorzien)
www.gegarandeerdonregelmatig.nl
Hollandse IJsselpad (NL) (vernieuwd streekpad van 37 km langs knooppunten in het stroomgebied van de Hollandse IJssel) – www.routesinutrecht.nl
Camino Brabant (NL) (nieuwe bewegwijzerde pelgrimsroute van 300 km in de provincie Noord-Brabant) – www.caminobrabant.nl
Voor meer informatie over de Fiets en Wandelbeurs: www.fietsenwandelbeurs.nl
Nieuw: ‘How to tussenpensioen’ podcast afleveringen
De podcastserie ‘Take a Break’ heeft nu ook een aantal ‘How to tussenpensioen’ afleveringen gemaakt. De afleveringen zitten vol tips voor wie van plan is een keer een sabbatical te nemen. In Take a Break, de podcast vertelt in iedere aflevering iemand over de langere break die hij of zij genomen heeft of gaat nemen. En hoe dit veelal een ‘life changing’ ervaring werd.
De zeven ‘how to tussenpensioen’ afleveringen zijn praktischer van aard. Bijvoorbeeld over:
- Hoeveel heb je nodig voor een tussenpensioen?
- Hoe een break ook geld kan besparen of zelfs opleveren.
- Hoe je bepaalt waar je naartoe gaat tijdens een sabbatical.
- Hoe kun je dit met leerplichtige kinderen toch voor elkaar krijgen?
- Slimme bespaartips (met gast Robin Seetz van De Spaarpodcast).
- Hoe je het regelt met je werk, woning en budget.
- Beleggen om jouw budget bij elkaar te krijgen (met gast Martijn Rozemuller van VanEck ETF’s).
- Korte metten maken met beren op de weg.
Take a Break, de podcast ging afgelopen zomer van start en heeft net het eerste seizoen, dat tien afleveringen telt, afgerond. Met meer dan tienduizend ‘play’s’ blijkt de podcast in een behoefte te voorzien. De uiteenlopende verhalen van gasten werken aanstekelijk voor wie zelf denkt aan het nemen van een langere break. Zo vertelt actrice en blogger Lieke Pijnappels dat ze haar acteercarrière tijdelijk achter zich liet voor een solo reis naar Australië, deelt Cosmas Blaauw zijn verhaal over de reis door Nieuw-Zeeland met vrouw en tieners terwijl hij een start-up runde en legt Jojanneke Vellekoop uit dat zij en haar vriend een jaar lang de wereld rondzeilen terwijl ze daarvoor nog nooit de Noordzee waren overgestoken.
Vaste gastheren zijn Luuk Roks (30), ondernemer en vader van twee kinderen die zelf graag een langere break zou willen nemen en Sjaak Zonneveld (56), ervaringsdeskundige die al vier keer een tussenpensioen nam (en de term bedacht) én er een boek over schreef.
De podcast is een initiatief van BrightPensioen en Geuren en Kleuren Media, die ook de productie verzorgt. BrightPensioen is tussenpensioen promoter van het eerste uur. Want van af en toe een break nemen, krijg je bergen energie. En je houdt het werken (totdat je het ooit écht zat bent) een stuk leuker.
Flexibele aankomst- en vertrekdagen voor gasten bij EuroParcs
EuroParcs stapt vanaf 2 januari 2023 af van vaste aankomst- en vertrekdagen op hun parken. Daarmee is EuroParcs volgens eigen zeggen een van de eerste aanbieders die de consument de mogelijkheid biedt om zes dagen van de week, van maandag tot en met zaterdag, in- en uit te checken. De vakantieparkenspecialist anticipeert hiermee op de wens van de vakantieconsument om zelf de regie te houden en te bepalen wanneer men de vakantie of shortbreak wil laten ingaan.
De flexibele aankomst- en afreisdagen die EuroParcs invoert past ook in de trend van hybride werken. “Door corona zijn meer mensen thuis gaan werken en dat kan ook perfect vanaf een vakantiepark. Stel dat je thuiswerken koppelt aan een weekeinde en woensdag of donderdag al wil aankomen, dan heb je dus een perfecte break van 4, 5 dagen”, zegt Rental Sales Director Martin de Boer. “We zien ook dat Nederlandse en buitenlandse gasten in toenemende mate voorkeur geven aan meerdere korte vakanties en breaks per jaar. De tijd dat men éénmaal op vakantie gaat voor meerdere weken achter elkaar, is voorbij. De consument wil flexibel zijn en wil liever meerdere bestemmingen op meerdere momenten in het jaar ervaren. Bij EuroParcs kan dat.”
Realtime kiezen
De moderne consument is steeds veeleisender geworden en op zoek naar gemak. Een maaltijd of vergeten boodschap, men verwacht dat het snel thuisbezorgd kunnen worden. De consument van nu wil realtime bepalen wat hij of zij eet, leest, kijkt of luistert. Ook met de invulling van vakanties wil de consument de regie in toenemende mate zelf in handen hebben.
Flexibel
EuroParcs is een van de eerste aanbieders die de aankomst, behalve op zondag, op iedere dag van de week invoert. De traditionele aankomst- en vertrekdagen bij vakantieparken zijn de vrijdag en de maandag. De keuze bleef daardoor beperkt tot een lang weekeinde van vrijdag tot maandag of een midweek van maandag tot vrijdag of een volledige week.
Vanaf 2 januari 2023 kan de gast bij EuroParcs daarom zelf kiezen op welke dag de vakantie start en eindigt op een EuroParcs vakantiepark in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, België of Luxemburg.* Ook het minimum aantal overnachtingen is teruggebracht van 3 naar 2 nachten. Zon- en feestdagen zijn uitgesloten omdat veel gasten dan rust op de vakantieparken zeer op prijs stellen. EuroParcs wil dat niet verstoren door aankomende en vertrekkende gasten.
Wandelende jongeren zoeken zen-momentje in de natuur
Jongeren hebben tijdens corona massaal het wandelen ontdekt. Eén derde van de jongeren wandelt nu zelfs meer dan vóór corona. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB en Wandelnet onder ruim 1.100 jongeren tot 30 jaar. Jongeren zoeken rust en ontspanning in een druk en stressvol leven. Een frisse neus halen in de natuur helpt.
Jongeren tot 30 jaar wandelen met name voor rust en ontspanning (41%), om in beweging blijven (34%) of om een frisse neus te halen (32%). Maar het is ook een manier om te ontsnappen aan de dagelijkse drukte en om bij te praten met vrienden. Bij voorkeur maken jongeren een wandeling met één vriend(in). De aanwezigheid van natuur/groen en rust en ruimte – en dus geen drukte van andere recreanten – zijn voor de jongeren veruit het belangrijkst bij de keuze van het wandelgebied. Boven alles lijken jongeren op zoek naar een zen-momentje: rust, vrijheid en ontspanning.
‘Alles in mijn leven is geregeld. Dat geeft stress, een opgejaagd gevoel. Wandelen in de natuur geeft me het gevoel dat ik even niet hoef na te denken. Een momentje voor mezelf’, zegt een van de jonge wandelaars. Het onderzoek toont aan dat jongeren gehecht raakten aan hun wandelingen tijdens de pandemie.
Wandelvoorbereiding
De meeste jongeren identificeren zich met de ‘avontuurlijke wandelaar’* die minder gebruik maakt van kant-en-klare routes, last-minute op pad gaat en graag nieuwe gebieden ontdekt. Wijst het routepaaltje naar rechts? Dan gaan zij naar links. De mobiele telefoon om – in geval van nood – de weg terug te vinden zit immers bij 84 procent in de achterzak. Niet zo verbazend dat een lege telefoonaccu hoog scoort op de lijst van ergernissen. Toch zijn er dingen die ze nóg irritanter vinden: slecht weer en modderige paden.
Meer informatie is te vinden in onderstaand factsheet Jongeren en wandelen.
Met de inzichten uit het Trendrapport Jongeren en wandelen willen de ANWB en Wandelnet hun wandelaanbod (routes, wandelrouteplanners, informatie) en belangenbehartiging nog verder verbeteren.
In het kort – Nieuwsoverzicht
- Corendon is problemen op Schiphol beu en breidt uit in Brussel (RTL)
- Maxime op reis: het Barcelona van Antoni Gaudí (Max Vandaag)
- Op striptocht van de Atlantische Oceaan tot de Baltische Zee (Stripspeciaalzaak)
- I’ve been to Disneyland over 300 times. Here are 12 things I always do in the parks. (Insider)
- Slimme inpaktip: gebruik een rietje! (Telegraaf)
- Naar de film in een tweepersoons privébioscoop: het kan binnenkort in Hotel New York (PZC)
- Amsterdam neemt maatregelen tegen toerisme: ‘Nu kiezen voor begrenzing’ (NOS)
Video van de week: Redding van toeristen van vulkanisch eiland
Vijf tips voor dit weekend (3 en 4 dec.)
- Monsterjam met trucks in Gelre Dome
- Zaag je eigen kerstboom in park Hoge Veluwe
- Het Bycicle Film Festival in Amsterdam
- Wandeling met 40 enthousiaste midwinterhoornblazers
- In Limburg opent het Océ Museum