Nergens in Duitsland vind je zo’n mysterieus landschap als in de Harz; het natuurgebied wordt getypeerd door donkere wouden, mysterieuze legendes, pittoreske stadjes en indrukwekkende  kastelen. Je waant je in een compleet andere wereld terwijl het niet ver van huis is; vijf uur met de auto of trein vanaf Utrecht en je bent er. Het natuurgebied wordt in de wintermaanden nog specialer. De uitgestrekte winterlandschappen zorgen voor uitdagende wandeltochten en de stadjes en  kastelen zijn feestelijk verlicht. De Harz is tijdens de wintermaanden ook – of misschien wel juist – een interessante bestemming voor een weekendje weg of korte vakantie.

Wandelen door een legendarisch landschap

In de Harz vinden wandelaars een grote diversiteit aan routes met de meest uiteenlopende thema’s. De Harzer-Hexen-Stieg is een van de bekendste en populairste routes. Omdat er lang geleden heksen zouden hebben rondgedwaald, is dit een terugkerend thema in de Harz. De complete heksenroute is 100 kilometer lang, maar af te korten in kleinere etappes. De korter en guurder wordende dagen in de winter maken de etappes pittiger, maar zeker niet minder mooi.

Het ruige landschap van de Harz komt ook goed tot zijn recht tijdens een wandeltocht door een voormalig verboden gebied. Lange tijd deelde een 1390 kilometer lange grenslijn het land in oost en west. In die tijd werden er overal grensfortificaties aangelegd en heeft de natuur decennialang ongestoord haar gang kunnen gaan. Hiermee ontstond er een van de meest interessante routes van de Harz: de Harzer Grenzweg. De wandelroute neemt je mee over verzwegen grenspaden door het gevarieerde gebergte met hier en daar een pittige klim. Dankzij de talrijke bezienswaardigheden onderweg laat de Duitse geschiedenis je onderweg niet los.

Sprookjeswinter

Van ongeveer november tot eind februari zijn met een beetje geluk grote delen van de Harz bedekt onder een laag sneeuw. Het is geen typisch skigebied, maar je kunt er op verschillende plekken langlaufen, sleeën en ook sneeuwschoenwandelen is een populaire bezigheid in het winterseizoen. In de winter is het Bodetal aan te raden. De besneeuwde heuvels zijn ideaal om te rodelen en sleeën en trekt in deze maanden veel gezinnen. 

Ook zijn er speciale winterwandeltochten tussen de twee en 11 kilometer die je de mystieke kant van het natuurgebied laten zien. Met de speciale sneeuwschoenwandeling van twee kilometer vlakbij Goslar kun je van de nieuwe trend sneeuwschoenwandelen proeven. Bezoekers kunnen hier ook sneeuwschoenen huren.

Naar de top van de Brocken met Goethe

Het hoogtepunt van de Harz is de Brocken. Deze 1150 meter hoge berg was jarenlang verboden terrein voor de gewone burger en is nu een beroemde attractie. De top van de Brocken is eeuwenlang een fascinatie geweest voor legendarische Duitse dichters en filosofen. Vooral Goethe was in de ban van de Brocken en de berg neemt dan ook een belangrijke plek in zijn werk in. Hij was de eerste persoon die de Brocken in de winter beklom. Hoe Goethe precies is gelopen weet men niet, maar de ruim 100 jaar oude Goetheweg is acht kilometer lang en begint in Torfhaus, de toegangspoort tot de Brocken. In de winter een pittige tocht, maar zeker de moeite waard: Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over het landschap. Het is mogelijk om de tocht af te korten door op weg naar beneden – of naar boven – een stuk met de nostalgische stoomtrein af te leggen. 

Kersttijd in Quedlinburg

Een van de bekendste en mooiste stadjes van de Harz is absoluut Quedlinburg. Dat deze plaats in zijn geheel op de werelderfgoedlijst staat, is niet verwonderlijk; de autovrije stad is 1000 jaar oud en telt ruim 2000 vakwerkhuisjes, een sprookjesachtig decor en talloze steegjes. Ook troont er op de achtergrond een prachtige kerk op de Schloßberg. Quedlinburg is een ideaal uitgangspunt van talloze bekende wandelroutes dwars door de Harz.

In de wintermaanden wordt het allemaal nog sprookjesachtiger; zowel de stad als het historische bouwwerk worden prachtig verlicht en vanaf november bezoek je hier ook nog eens een van de mooiste kerstmarkten van de regio. De geur van vers geroosterde amandelen en kruidige glühwein kan je niet ontgaan. Ook heeft de kerstmarkt de grootste adventskalender van Duitsland!

Opwarmen en ontspannen: wellness in de Harz

Natuur en wellness gaan hand in hand. Zeker in de koudere maanden. Wat is er fijner dan na een lange wandeling door de gezonde natuur van de Harz of een dagje kerstmarkt of rodelen even helemaal bij te komen in de warme sauna?  Of je te laten verwennen met een heerlijke massage.

Veel hotels en resorts in de Harz zijn gespecialiseerd in wellness en bieden een ruim aanbod aan behandelingen. Het aanbod reikt van een luxe weekend in een resort of 5-sterren hotel tot sterrenhotels en wellness-oases met saunalandschappen, Cleopatra-baden, (hotstone)massages en luxe diners bij kaarslicht.

Ook zijn er in de Harz verschillende kuuroorden te vinden, zoals Altenau en Bad Grund, die uiteenlopende kuurarrangementen aanbieden en waar je ook de zogenaamde ‘klimawandelingen’ kunt ontdekken: wandelen door een prachtig en geneeskrachtig landschap.

Praktisch

Natuurgebied de Harz ligt in het hart van Duitsland en is goed te bereiken met zowel de auto als het openbaar vervoer.

Algemene informatie over de Harz: www.harzinfo.de

Toeristische informatie Saksen-Anhalt:

www.vakantieland-saksen-anhalt.de

Geplaatst 2 dec 2022


Dit is een on-geredigeerde versie van het persbericht dat gestuurd is naar [email protected]. Ook reisnieuws of triptips te melden? Stuur het naar hetzelfde adres. Alle recent ontvangen persberichten zijn te vinden op www.elkedagvakantie.nl/persberichten