Voorjaars-vertier op de Veluwe in veelvoud

De Apenheul in Apeldoorn. Foto: Elkedagvakantie

Het is weer zover! Het voorjaar is begonnen en dat betekent ook dat het toeristisch seizoen van start gaat. Campings openen hun deuren, nieuwe attracties zijn net klaar, verbouwingen zijn afgerond en buitenactiviteiten worden weer opgepakt. Bij de Veluwe het je het dan vaak over wandelen en fietsen. Maar… wist je dat je in het grootste natuurgebied van Nederland en zijn randgebieden ook terecht kunt bij één van de vele dagattracties voor jong en oud? VisitVeluwe heeft een kleine selectie gemaakt van de vele mogelijkheden.

Apenheul

Apenheul in Apeldoorn is weer geopend en start het nieuwe seizoen goed. Want… naast een nieuwe apensoort – de in dierentuinen zeldzame talapoin – is er in Apenheul al sprake van veel pril babygeluk. Dus als je apen én aapjes wil spotten, dan ben je hier aan het juiste adres. Het is grappig, je kunt er iets van leren en het is herkenbaar. Want wist jij dat van alle dieren apen het meest op mensen lijken? Grote kans dus dat ook jij op één van de apen uit Apenheul lijkt! Nieuwsgierig? Kijk dan eens op de website van Apenheul en ontdek op wie jij lijkt. Kijk voor meer informatie op www.apenheul.nl

Klimbossen

Met zoveel bomen is het niet gek dat je de meest uiteenlopende klimbossen vindt op de Veluwe. Dus… toe aan wat adrenaline? Zoek de hoogte op! En… wees niet ongerust. Altijd is het veilig en er zijn routes voor echte thrillseekers en voor wie iets minder spektakel wilt beleven. Klimbos Veluwe in Apeldoorn (www.klimbos.nl/klimbos-veluwe) ligt prachtig in natuurpark Berg en Bos, op loopafstand van Apenheul. Hier vind je uitdagende bruggen, netten, stevige lianen en hele gave tokkelbanen. Tel daar de 9 verschillende routes voor jong en oud bij op en je dagje weg kan niet meer stuk. In het nieuwe Klimbos Harderwijk, dat vanaf medio mei haar deuren opent (www.klimbosharderwijk.nl), vind je zelfs een Rollercoaster Zipline. De zipline gaat dwars door het bos en door de hoge snelheid en de bochten lijkt het net of je in een echte rollercoaster zit. Durf je nog? In Klimbos Garderen (www.klimbosgarderen.nl) kun je terecht op een parcours van 25 meter hoogte, de hoogste van Nederland. Lukt het jou om tussen de toppen van de bomen naar het volgende platform te komen? En dat is nog niet alles: durf jij het aan om op de fiets te stappen op deze hoogte? Klimbos Ermelo kent verschillende klimroutes voor alle leeftijden. Nieuw in het park is The Eagle, een zipline-parcours op 10 meter hoogte. In dit parcours zitten 6 hindernissen en 5 spectaculaire en snelle ziplines. Liever een andere outdoor activiteit ondernemen? Ook dat kan bij Klimbos Ermelo (www.vdbholiday.com/klimbos).

Paleis Het Loo

Paleis Het Loo is momenteel dicht vanwege een grote verbouwing, maar… dat is geen reden om er niet naar toe te gaan. De paleistuin, de stallen en horeca zijn gewoon geopend. Leuk is het bijvoorbeeld om via de barokke tuinen een wandelroute te volgen door een deel van het paleispark. Tijdens deze ‘Oranje-wandeling’ loop je langs de veldvijvers met het badpaviljoen, theepaviljoen en de koninklijke botenhuizen. Zoek je het liever hogerop? Via een lift aan de zijkant van het paleis is het dak toegankelijk. Hier heb je een prachtig uitzicht over de 17e-eeuwse paleistuinen: een gebied van zes hectare, omsloten door het bosrijke paleispark. In de tuin van Paleis Het Loo kun je nu overigens ook terecht bij ‘The Garden of Earthly Worries’, een presentatie van vier imposante eigentijdse sculpturen naar ontwerp van de architect Daniel Libeskind. Voor het eerst wordt er hedendaagse kunst getoond in de tuin van Paleis Het Loo. De presentatie is meerdere jaren te zien. Kijk voor meer informatie op www.paleishetloo.nl

Openluchtmuseum

Een dagje Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is een reis door de tijd. De mensen van het museum lijken zo uit het verleden te zijn weggelopen. Jong en oud beleven een onvergetelijke dag in het uitgestrekte museumpark. Proef het verleden, maak een praatje met ambachtslieden en stap binnen in Nederlandse huiskamers door de eeuwen heen (voor de oudere bezoeker heel herkenbaar en voor de jongeren onder ons haast niet voor te stellen hoe toen de huiskamers werden ingericht). Bezoek je het museum in het weekend? Ga dan mee op een rondleiding waarbij je meer te weten komt over de historische gebouwen en haar vroegere bewoners. Tip! Elke dag van de week is er op het Kindererf van alles te beleven. Doe een karweitje samen met de boerin, ga aan de slag met oudhollandse spelletjes of melk een koe! In het Openluchtmuseum is zo ontzettend veel te doen en te beleven. Dus… ga op ontdekking in het 44 hectare museumpark! Kijk voor meer informatie op www.openluchtmuseum.nl

Julianatoren

Ook Kinderpretpark Julianatoren vind je in Apeldoorn, ook wel de hoofdstad van de Veluwe genoemd. Het park biedt méér dan 60 attracties voor kinderen van zo’n 2 tot 12 jaar. En… met de nieuwe attractie ‘De Hoge Hoed’ trakteert het park bezoekers dit jaar op een adrenalinemachine. Nadat je bent ingestapt, ga je naar een hoogte van 10 meter. En… dan is het wachten geblazen. Want het bakje valt uit het niets, al draaiend om z’n as, naar beneden. Naast heel veel attracties kun je er ook verschillende shows bezoeken, waaronder die van de vrolijke muizen Jul en Julia. En… tijdens de Superleuke Lenteweken (19 april t/m 5 mei) maak je kennis met Cas de Ranger. Hij is onderzoeker en stoomt je klaar om op avontuur te gaan. Dit kan je meteen in de praktijk brengen in zijn eigen experience: een spannend bospad waar je heel veel ontdekt over planten, bomen en dieren die leven in de bossen rond Kinderpretpark Julianatoren. Kijk voor meer informatie op www.julianatoren.nl.

Bezoek een kasteel

Wil je een keer heel wat anders? Ga dan eens op bezoek bij één van de kastelen die de Veluwe rijk is. Bijvoorbeeld naar kasteel Cannenburch in Vaassen. Dit middeleeuwse kasteel ligt in een prachtig oud parkbos met weilanden en vijvers waar je kunt wandelen en fietsen. Van april t/m oktober kun je één keer per maand onder begeleiding van een gids de geheime gangen, trappen en vertrekken van het kasteel ontdekken. Wel vooraf reserveren. Ga je naar het historische Kasteel Rosendael, dat is omringd door een prachtig park? Neem hier zeker even een kijkje bij de ‘Bedriegertjes’, een verrassende mozaïekvloer die wandelaars trakteert op stiekeme waterstraaltjes. Ook leuk om te bezoeken is Huis Zypendaal. Het hele jaar kun je er op zondagmiddag terecht voor een rondleiding met een gids. Op andere dagen is Huis Zypendaal dicht, maar een kijkje in de tuinen kun je altijd combineren met een bezoek aan de binnenstad van Arnhem en/of park Sonsbeek, want die liggen op loopafstand van Huis Zypendaal. Kijk op www.glk.nl voor meer informatie over alle kastelen die het Geldersch Landschap en Kasteelen beheert. 

Nog meer inspiratie?Voor nog meer (uit)tips en inspiratie kijk je op www.visitveluwe.nl.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.