Hoge Veluwe: De eigen wildernis van Nederland


Waar kun je in Nederland 5 uur wandelen en maar vier mensen tegenkomen? In park de Hoge Veluwe bij Hoenderloo. Maar wel op 4 januari. Het was een regenachtige dag en alle musea in het park waren gesloten. Voordeeltje: gratis toegang en parkeren. Op andere dagen is dat anders, maar de natuurpracht is er dan niet minder om. De Hoge Veluwe is zo’n plek waar je eenmaal in je leven komt (met kleine kinderen achterop de fiets over de hei), maar het park verdient beter. Vijf redenen om er (nog weer eens) naar toe te gaan:

1. Laat je overweldigen door de puissante rijkdom van het Kröller-Müller echtpaar. Dat besloot in 1923 om zomaar een eigen jachtslot te laten bouwen in de Veluwse bossen. Nog geen honderd jaar geleden kon dat allemaal. Het Jachtslot Hubertus werd helemaal ontworpen door de bekende architect Berlage , die verantwoordelijk is voor het hele complex. Van de vormgeving tot het serviesgoed.

2. De erfenis van het echtpaar is natuurlijk een indrukwekkende kunstcollectie. Door gelegebrek van de crisis in 1929 kwam een eigen museum nooit van de grond (de eerste muren staan er nog. Er werd een speciale spoorlijn aangelegd om stenen naar de bouwplaats te brengen). Dankzij inspanningen van de overheid is er nu het Kröller-Müler museum, dat werken met wereldfaam toont. Maar er is ook het Museonder. Extraatje: Daar achter kun je kijken naar de graven van het paar, dat zichzelf een mooi plekje met uitzicht op de hei had bedacht.

3. De gratis witte fietsen. Bij de entree staan de fietsen klaar. Geen sloten er op. Iedereen mag ze pakken en naar harte lust in het hele park gebruiken. Er zijn prachtige betonnen fietspaden dwars door de natuur.

4. Wandelen. Er zijn verschillende gemarkeerde wandelingen uitgezet in het park. Wij zelf deden de grootste van 19 km, waarbij je een rondje door het park maakt. Alleen bij het kruisen van de wegen kwamen we een paar mensen tegen, plus midden in het bos twee boswachters, die met hun jeep hun eigen ‘Dakar Rally’ reden over de beblubberde bospaden (wat hebben sommige mensen toch een mooi vak!).

5. Hoewel Hoenderloo heel toeristisch is (er is direct uit het park een straat met ijssallons en restaurants) en er verschillende campings zijn, heeft de Hoge Veluwe ook een eigen natuurcamping. De voorzieningen zijn niet zo basic als in bijvoorbeeld sommige Staatbosbeheercampings. Het sanitair is recentelijk verneiuwd en er zijn plekken met elektriciteit voor caravans en campers. De beheerder meldt zich maar twee keer per dag, dus iedereen mag zijn eigen plekje uitkiezen.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.