Nieuwe tv-serie: Ruben Terlou en Jelle Brandt Corstius reizen langs de zijderoute

De twee presentatoren van het programma. Foto: Diederick Bulstra Photography

Langs de nieuwe zijderoute is de titel van een nieuw reisprogramma bij de VPRO. Daarbij reizen Ruben Terlou en Jelle Brandt Corstius door gebieden die nu nog onbekend zijn bij veel Nederlanders.

Oezbekistan, Tadzjikistan, Kazachstan, Kirgistan en Pakistan. Landen die ooit de Oude Zijderoute, hét handelscentrum van de wereld, vormden. De meeste westerlingen hebben tegenwoordig andere associaties bij Centraal-Azië: veel olie en gas, lang zittende tirannen, en gewelddadige stepperegio’s bewoond door ongecultiveerde types (met dank aan Sacha Baron Cohen’s alter ego Borat). 

Vanwege de strategische ligging en enorme energievoorraden is er hernieuwde belangstelling van de wereld. In de nieuwe VPRO-serie Langs de nieuwe zijderoute verkennen Ruben Terlou en Jelle Brandt Corstius dit gebied, dat voor veel Nederlanders nog onbekend terrein is.

Energieprojecten

Grootmachten van de wereld zijn opnieuw geïnteresseerd in het gebied, dat door sommigen zelfs het ‘nieuwe centrum van de wereld’ wordt genoemd. Er is een groot spel gaande waarbij China en Rusland hun grip op landen als Kazachstan, Oezbekistan en Tadzjikistan proberen te verstevigen. Er worden grootse energie- en infrastructurele projecten opgetuigd en China steekt miljarden in de aanleg van haar ‘Nieuwe Zijderoute’ die dwars door landen als Kazachstan en Pakistan loopt. China wint snel aan invloed, want wie controle heeft over de zijderoute, bepaalt de geschiedenis.

Heropvoedingskampen

Ruben Terlou en Jelle Brandt Corstius gaan op zoek naar belangrijke verhalen die nog niet verteld zijn. Ruben spreekt bijvoorbeeld uit China gevluchte Kazachen, die een verschrikkelijke tijd hebben doorgebracht in China’s heropvoedingskampen. En Jelle ontmoet één van de talloze Russische mannen die naar Kazachstan zijn ontvlucht. Leidt de intocht van meer dan een miljoen Russen tot spanningen?

Over de makers

Jelle Brandt Corstius woonde als correspondent vijf jaar in Rusland, Ruben Terlou bracht lange tijd door in China als fotograaf en journalist. Kijkend met de blik van hun voormalige standplaatsen reizen de journalisten in Langs de nieuwe zijderoute door Centraal-Azië.

Langs de nieuwe zijderoute (6×45 min), vanaf zondag 5 maart, elke zondag, 20.20 uur, VPRO, NPO 2 en NPO Start– totaal aantal afleveringen: 6. Meer informatie: vpro.nl/langsdenieuwezijderoute Meepraten met #langsdenieuwezijderoute

En dan nog dit

Stellingenpad is ‘beste wandelroute van de Benelux’ 2023

Het Stellingenpad in Nederland is uitgeroepen tot Wandelroute van het Jaar 2023. Het Stellingenpad is het nieuwste Nivonpad en leidt door een nog rustig en veelal onontdekt gebied: de Stellingwerven. Dit strekt zich uit over Zuidoost-Friesland, de westrand van Drenthe en de Kop van Overijssel.

Deze Stellingwerven kennen een eigen geschiedenis, taal en cultuur. Het ruim 260 kilometer lange streekwandelpad voert onder andere door het Drents-Friese Wold, langs de Weerribben en naar vestingstadjes aan de voormalige Zuiderzee in Overijssel. Het pad telt 15 etappes van 12 tot 28 km en is uitgestippeld via het landelijke wandelknooppuntennetwerk.

De jury roemde de degelijke en praktische bewegwijzering via knooppunten, de uitzonderlijk mooie en gedetailleerde gids, het originele thema en de uitvoerig beschreven historische achtergrond. Ook het feit dat het pad door twee nationale parken loopt – het Nationaal Park Drents-Friese Wolden en het Nationaal Park Weerribben–Wieden – zag zij als een belangrijk pluspunt. Het Stellingenpad is de opvolger van het Hondsrugpad in Nederland, de Wandelroute van het Jaar 2022. Meer info over de wandelroute van het Jaar 2023: Nivon.nl.  

Laat je verrassen door eindeloze zomerdagen in Zuid-Finland

Harjualue Foto: Voigt Travel

Met een middernachtzon die nauwelijks ondergaat, temperaturen rond de 21 graden, een natuur die nog ongerept is en het heerlijke eten, is Zuid-Finland een ongekende zomerbestemming voor natuurlovers, zonaanbidders, avonturiers en fijnproevers. De natuur van Zuid-Finland in de zomer biedt een grandioos kleurenspektakel. Voigt Travel geeft je alvast wat inspiratie voor je zomervakantie in Zuid-Finland.

Meer dan 188.000 meren, helder, schoon water en talloze eilandjes – Zuid-Finland heeft niet voor niets de bijnaam ‘het land van duizend meren’. Ook de stad Savonlinna ligt midden in dit schilderachtige merenlandschap. Vanaf de torens van het middeleeuwse kasteel Olavinlinna op een klein eilandje in de stad, kijk je uit over Savonlinna en het glinsterende water van het Saimaameer met z’n vele beboste eilandjes. Ontdek de meren peddelend per kano of per raftboot voor een gegarandeerde adrenalinekick. En grote kans dat je onderweg zeehonden tegenkomt.

Kampvuur

Onderweg stop je en geniet je bij een kampvuur van bessensap en gril je zoals elke Fin een worstje, lekker met Finse mosterd. Of ga traditioneel wilde bessen plukken in de streek rondom het meer. Omdat de natuur zo puur is kun je ze direct eten, en met een mandje vol maak je er de heerlijkste taarten van. Combineer de pluk met hiken door het nationale park Linnansaari, fietsen of kanoën in Harjun Portti, zwemmen en suppen in het Saimaameer en een avondje zweten in een traditionele rooksauna in Sahanlahti met de Saimaameer Fly & Drive.

De Zuid-Finse keuken proeven

Hou je van lekker eten en wil je verrast worden? Geen probleem, want Zuid-Finland is uitgeroepen tot gastronomische regio van Europa 2024. Het kraakheldere water, de schone bodem en de zuivere lucht brengen het meest pure voedsel voort, met smaken die alles overtreffen. Omdat de bevolking nog in harmonie leeft met de natuur is de keuken gebaseerd op seizoensgebonden producten. En de natuur geeft een schat aan groenten, kruiden, paddenstoelen en bessen die overal in het wild groeien. Het eten wordt traditioneel in de oven bereid, zoals het gezouten lamsvleesgerecht Särä.

Rechtstreekse vluchten

Met Voigt Travel vlieg je deze zomer naar een nieuwe bestemming. De reisspecialist brengt je deze zomer namelijk voor het eerst vanaf Rotterdam The Hague Airport rechtstreeks naar Savonlinna: het hart van het Finse merengebied. Vluchten worden aangeboden op 7, 14 en 21 juni met vertrek om 06:55 uur. Liever met de auto? Maak gebruik van de ferryovertocht naar Helsinki. Zie voor meer informatie: www.voigt-travel.nl/finland-zomer/zuid-finland-zomer.

Vakantiebeurs voor mensen met beperking aan boord van Vakantieschip

Het Vakantieschip Prins WillemAlexander bij het Paard van Marken. Foto: PR

Het Vakantieschip Prins Willem-Alexander houdt op verschillende plaatsen in het land een aangepaste vakantiebeurs voor mensen die minder mobiel zijn. Dat gebeurt van 27 februari t/m 4 maart 2023.

Tijdens deze week deelt een geselecteerde groep aanbieders van aangepaste vakanties informatie en inspiratie voor bijvoorbeeld verre reizen, riviercruises of camping trips. Het Vakantieschip Prins Willem-Alexander vaart van Lemmer naar Rotterdam. Zo komt de Aangepaste Vakantiebeurs naar de mensen toe.

Aan boord zijn aanwezig: Eelke droomt, De Vrije Vogel, A tot Z reizen, Buitenhof, Buitengewoon Reizen, SailWise en nog veel meer aanbieders. Het aanbod is divers. Zo is er informatie te vinden over verre reizen, een riviercruise of worden er tips gegeven hoe je met een handicap toch kunt kamperen. Tijdens de beurs gaan de bezoekers in gesprek met ervaringsdeskundigen en wordt samen gekeken wat nodig is om een droomvakantie mogelijk te maken.

John Vierhouten, directeur Vakantieschip Prins Willem-Alexander: “We dragen met deze Aangepaste Vakantiebeurs bij aan de doelstelling van onze Stichting Varende Recreatie waarbij we vakanties mogelijk maken voor mensen waar dat net wat minder makkelijk voor is. Het is mooi als mensen mee willen met ons Vakantieschip, maar het is nog mooier als mensen met een beperking net als ieder ander de mogelijkheid heeft om keuzes te maken.”

Voor meer informatie zie: https://www.vakantieschip.nl/aangepaste-vakantiebeurs/

Voor wintersport kun je ook naar Andorra gaan

Grandvalira. Foto: Visit Andorra

Wil je je wintersport combineren met een stedentrip? Dan zijn Andorra en Toulouse de perfecte bestemmingen. In Andorra vind je verschillende skigebieden, off-piste mogelijkheden en andere activiteiten voor jong en oud. De ligging bij het nabijgelegen Toulouse in Frankrijk biedt de mogelijkheid om het skiën af te wisselen met een bruisende stedentrip. Met KLM vlieg je binnen 1 uur en 50 minuten rechtstreeks naar Aéroport Toulouse-Blagnac.  

1. Meerdere ski resorts op korte afstand
In Andorra vind je volop mogelijkheden om de Pyreneeën op ski’s te ontdekken. Grandvalira Resorts combineert drie skigebieden (GrandvaliraOrdino Arcalís en Vallnord – Pal Arinsal,) met in totaal meer dan 300 kilometer aan piste. Door de sneeuwkwaliteit en eindeloze mogelijkheden buiten de geprepareerde pistes, is Ordino Arcalís de afgelopen jaren de internationale maatstaf geworden voor off-piste skiën. Langlaufers kunnen hun hart ophalen in Naturland. Na een lange dag op de piste, kom je tot rust in Caldea. Dit kuuroord vind je op 10 minuten afstand van Vallnord en heeft zelfs voor kinderen speciale activiteiten.

2. World Cup Finals in Andorra
Dit jaar wordt deWorld Cup Finals Alpine Skiing in Andorra gehouden. De 25 beste skiërs strijden van 13 t/m 19 maart voor de wereldtitel. Met grote snelheden slalommen de skiërs naar beneden. Dit belooft een waar spektakel te worden. Ook de World Cup Finals Speed Skiing vinden dit jaar plaats in Andorra. Speedskiën is een discipline die om snelheid, techniek, een geavanceerde uitrusting en menselijke vaardigheden vraagt.

3. Een avond vol entertainment in het nieuwe UNNIC
Naast de pistes kan je je in Andorra vanaf 4 maart 2023 ook vermaken in UNNIC. In het complex vind je een exclusief scala aan entertainment-, vrijetijds- en eetgelegenheden. Je vindt het complex in het hart van Andorra, het is dus goed bereikbaar vanaf de verschillende ski resorts. Een van de grootste attracties van UNNIC is het eerste casino van Andorra.

4. High mountain gastronomy
Andorra heeft een verrassend afwisselende keuken. Als je klaar bent met skiën begint het nagenieten in een van de restaurants. De ‘hooggebergtekeuken’ – zoals de Andorrezen het zelf noemen – maakt gebruik van lokale en seizoensgebonden groenten en gekruide vleesgerechten.

Praktische informatie
​Enthousiast geworden? KLM vliegt deze winter dagelijks meerdere keren per dag rechtstreeks naar Toulouse Airport. Dit is de snelste en de meest comfortabele manier om hier te komen. Raadpleeg de website van KLM voor het meest actuele vluchtschema. Eenmaal aangekomen op de luchthaven van Toulouse kun je alle kanten op. Binnen 2 uur en 15 minuten brengt Andorra By Bus je naar het hart van Andorra.

Voor meer tips over je bezoek aan Toulouse en Andorra kan je een kijkje nemen op de website van Toulouse en Andorra. Hier vind je nog meer handige informatie over de bestemming.

Bordeaux, voor een duurzame stedentrip naar een historische én hippe plek

Darwin écosystème ©Vincent Bengold

Een stad met duizend-en-een gezichten: een bezoek aan Bordeaux voelt als een complete vakantie. Want de hoofdstad van Zuidwest-Frankrijk is zowel een plaats vol tradities, als een hippe stad waar een moderne wind waait.

Met het rijke historische erfgoed als een perfect decor voor de bruisende lokale culturele scene. De stad is ook ideaal voor wandelaars en fietsers die een gastronomische wereld willen ontdekken waar de Franse art de vivre ouderwets in het vaandel staat.

Fietsstad

Bordeaux kiest voor ‘verantwoord toerisme’. Openbaar vervoer, accommodaties, activiteiten: de keuze aan duurzame mogelijkheden is enorm. Denk aan wandelen door Vieux-Bordeaux, de oude wijk met zijn smalle straatjes en vele pleintjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Voor groene routes kun je het water opzoeken: langs de oevers vind je overal wandelpaden. En uniek: de stad was de eerste met een Grande Randonnée® Métropolitain. Oftewel 160 kilometer goed bewegwijzerde wandelroutes door bossen en langs het water, met onderweg veel bijzondere gebouwen en ander erfgoed. Heel ontspannend. Bordeaux is ook een fietsstad, waar 1500 kilometer fietspad is aangelegd. En overal vind je restaurants met de beste producten uit de regio.

Wereldhoofdstad van de wijn

De bordeauxstreek telt 65 AOC’s en 110 000 hectare wijngaard: hou je van wijn, dan is dit je wereld. Honderden domeinen en kastelen staan open voor nieuwsgierige bezoekers die alles willen weten over de wijntradities in dit gebied. Want de gepassioneerde vakmensen vertellen graag allemaal hun eigen verhaal. De meeste adressen zijn bereikbaar per fiets of met het openbaar vervoer, zeker de wijnhuizen die vlak bij de stad liggen.

Een hippe, alternatieve sfeer

Bordeaux is in niets een ouderwetse stad. Historische gebouwen worden omringd door alternatieve buurtjes en street art, zonder dat het schuurt. Neem Les Bassins à Flot, vroeger een bedrijvige wijk vol scheepswerven, nu een kosmopolitische, eclectische hippe hotspot. Er staan twee musea die je niet mag overslaan. Allereerst de verrassende Cité du Vin met zijn briljant samengestelde tentoonstelling over wijn, smaak, geur en genot, net uitgebreid met de Via Sensoria die alle zintuigen prikkelt. Het tweede verplichte adres is de Bassins des Lumières: een voormalige duikbootbunker waarin nu de grootste digitale kunstshow van de wereld huist.

Ook verrassend en anders is het Darwin Ecosystème, aan de andere kant van de Garonne. In een oude kazerne is hier een plek gegroeid waar mensen samen werken, ondernemen, bewegen, leven, eten en kunst maken, zonder strakke kaders. Een groen economisch broeinest met een stadsboerderij, skateparks, street art en het grootste biologische restaurant van Frankrijk.

FOCUS OP 2023

  • Bordeaux Fête le Vin: hét grote wijnfeest, van 22 tot 25 juni 2023 op de kades langs de Garonne. Een jaarlijks gezellig hoogtepunt in het wijntoerisme waar niet alleen de alcoholische streekproducten aan bod komen, maar ook alle andere lokale agrarische en ambachtelijke heerlijkheden.
  • Sportstad Bordeaux: in september 2023 worden in stadion Matmut Atlantique vijf rugbywedstrijden gespeeld in de strijd om de wereldcup. Op 7 en 8 juli is de stad etappeplaats in de Tour de France. En vooruitkijkend naar de Olympische Spelen: in 2024 worden in Bordeaux in ieder geval zes olympische voetbalwedstrijden gespeeld.
  • Nieuwe hotels: eind 2022 opende Jost zijn deuren in het stationskwartier, een atypisch hotel met slaapzalen, (gedeelde) kamers, een dakterras en een eigen cabaret. Sinds januari stralen de vier sterren van First Name in de wijk Mériadeck, een echt ‘feel good’-hotel. In Les Chartrons gaat nog voor de zomer het Hôtel des Carmes open, een vijfsterrenhotel ontworpen door Philippe Starck. Op het vliegveld komt een 4* Sheraton,  in het nieuwe ambitieuze businesscentrum 45ème Parallèle.

REIZEN NAAR BORDEAUX

  • Vanaf Parijs met de TGV (slechts twee uur)
  • Vanaf Amsterdam met KLM
  • Nieuw! Vanaf Eindhoven met Transavia, vanaf 30 maart

TIP: koop een citypass van 24, 48 of 72 uur om het maximale uit je verblijf te halen!

Artis weet van olifantenpoep een bankje te maken

© ARTIS/ Marie van Elderen

ARTIS heeft in samenwerking met vijf studenten van het AMS Institute een duurzaam parkbankje van olifantenpoep ontwikkeld. Afgelopen week werd het eerste prototype geplaatst in ARTIS-Park met uitzicht op het verblijf van de Aziatische olifanten.

Het bankje bestaat voor 65% uit olifantenpoep en 35% uit gerecycled plastic. Wanneer het prototype in de praktijk kwalitatief goed blijft, is de ambitie om alle parkbankjes in ARTIS op termijn te vervangen met dit duurzame model.

Gedurende vier maanden deden studenten van het AMS Institute in een zogeheten ‘living lab’ in ARTIS onderzoek naar nieuwe producten die van olifantenpoep gemaakt kunnen worden. De Aziatische olifanten zorgen immers voor het grootste volume van organisch afval in ARTIS. Dagelijks ruimen de dierverzorgers zo’n 300 kg mest uit het verblijf. Omdat planten lastig te verteren zijn, poepen ze ongeveer de helft onverteerd weer uit. De drollen zitten dus nog boordevol voedingsstoffen.

Patroon van poepvezels

De studenten experimenteerden met de mest; ze droogden de mest op geïmproviseerde pallet constructies en in een speciaal daarvoor aangeschafte tweedehands magnetron en persten de mest vervolgens in een hittepers. Het resultaat is een stevig bankje dat in samenwerking met Circulus is geproduceerd, een bedrijf dat al langer straatmeubilair maakt van onder meer bermgras. Indien onderdelen van het bankje stuk gaan, zorgen zij ervoor dat deze wordt vervangen of brengen het materiaal terug naar een vorm waarin ze het opnieuw kunnen gebruiken. Zo houden zij de kringloopcirkel zo klein mogelijk. De grove structuur van olifantenpoep geeft het bankje ook nog eens een uniek patroon. 

De opmars van het Luxemburgse Guttland: slow-tourism op z’n best

Ansembourg-Castle-Helperknapp-a02-© Anabela and Jorge Valente

Het Luxemburgse Guttland is in opmars. De regio in het westen van Luxemburg is een typische hidden gem maar wel eentje die zich duidelijk onderscheidt van de rest van het land. Waar je in de andere regio’s van Luxemburg flink kunt uitleven – denk aan spectaculaire outdooractiviteiten, de bruisende hoofdstad en grootse natuurbelevingen – gaat het in Guttland een prettig tandje langzamer. Slow tourism op z’n best: zo rustgevend is Guttland.

Even van de gebaande paden af is zo nu en dan doen goed voor lichaam en geest. In Guttland weten ze dat als geen ander. De mix van groene bossen, gastronomische ervaringen en culturele belevenissen maken van dit stukje Luxemburg de ideale regio om tot rust te komen.

Kom bosbaden in Guttland

Bosbaden, de letterlijke vertaling van het Japanse Shinrin-Yoku, is een zintuigelijke belevenis in de natuur. Het principe is simpel: wandel in het bos en word je bewust van de natuur die je omringt. Adem diep in, luister naar de stilte en gebruik daarbij al je zintuigen: reuk, tast, smaak, zicht en gehoor. De natuur geeft energie en dat ervaar je maar al te goed in Guttland. Het grootste deel van deze regio bestaat uit bos met honderden kilometers aan wandel- en fietspaden. De deels ongerepte landschappen bieden rust en stilte en zijn ideaal om even aan het dagelijks leven te ontsnappen.

Wandelen op de Guttland Trails

Of je nu gaat voor een korte wandeling of langere afstanden wil lopen, de Guttland Trails zijn geschikt voor alle soorten wandelaars. De route van 37 km tussen Gaichel en Mersch is verdeeld in drie sprookjesachtige etappes. Een van deze etappes leidt door de Schankegriecht, een vallei die vernoemd is naar het Schankemännchen, een klein mannetje dat hier wellicht nog rondwaart volgens de mythe.

Een andere etappe leidt langs de grootste Romeinse opgraving van Luxemburg, een historisch hoogtepunt. Naast de Guttland Trails loopt ook een deel van de Pelgrimsroute St. Jacques de Compostelle door het gebied.

De Vallei der Zeven Kastelen

Het Eischdal, ook bekend als het Vallei der Zeven Kastelen, is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Guttland. De vallei dankt zijn naam aan de zeven kastelen die er staan: Mersch, Schoenfels, Hollenfels, het nieuwe en oude kasteel van Ansembourg, Septfontaines en Koerich. Je kunt ze niet alleen (deels) bezoeken, maar de kastelen zijn het hele jaar door het middelpunt van talrijke markten en festiviteiten. Het beroemde renaissancekasteel van Ansembourg is nog altijd privé-eigendom, maar je kunt wel de prachtige tuinen bezoeken. De kasteeltuinen werden aangelegd in 1750. Naast talrijke plantensoorten, fruitbomen en decoratieve fonteinen bevatten de groene terrassen een verzameling beelden, zoals het zogenaamde “mythologische steegje”, die tien beelden uit de Griekse en Romeinse mythologie omvat. Naast de zeven kastelen in het Eischdal is ook het kasteel in Useldange  de moeite waard om te bezoeken.

In het kort – Nieuwsoverzicht

  • “Met alle hotels gaat het goed, maar duurzame hotels kunnen helemaal rekenen op een mooi jaar” (De Ondernemer)
  • Uren in de file op weg naar wintersport? Dit kan je doen om verveling tegen te gaan (Metro)
  • Nieuw hotel naast Waterloopbos bijna open (Omroep Flevoland)
  • Nederlander vaker in eigen land op vakantie (BNR)
  • Op vakantie? Denk aan de juiste sticker voor uw voertuig (Centraal Beheer)
  • Onthuld: dít is de goedkoopste dag om je vakantie te boeken (MSN)

Video van de week: Schiphol presenteert zelfrijdende rolstoel

Een gebruiker met een verminderde mobiliteit kan de gate invoeren op een servicescherm en vervolgens moet de rolstoel zelfstandig zijn weg vinden. Er zijn sensoren om mensen te ontwijken. (lees meer)

Weekendradio op Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.