Zuid-Tirol lokt met betoverende herfstkleuren en culinaire hoogtepunten

Gepofte kastanjes zijn een lekkernij voor de kinderen in SudTirol. Foto: Sander Lindenburg

Zuid-Tirol onthult haar meest betoverende gezicht in de herfst, wanneer het landschap zich hult in warme tinten van rood, geel en oranje.

De zonsondergang laat de Dolomieten oplichten in schitterende kleuren, en in de valleien wordt de oogst binnengehaald, vergezeld van culinaire hoogtepunten zoals Törggelen. Deze herfst bruist de regio van activiteiten die de zintuigen strelen en onvergetelijke momenten creëren.

Törggelen – Het Vijfde Seizoen

Zuid-Tirol heeft vijf seizoenen volgens de lokale bevolking. Zodra de wijnbladeren goudgeel kleuren en de druiven geoogst zijn, begint het Törggelen-seizoen. Van begin oktober tot eind november openen boerencafés hun deuren om bezoekers te laten genieten van Zuid-Tiroolse lekkernijen, vergezeld van “Siaße” (druivenmost) en jonge wijn.

Een hoogtepunt is de 90 kilometer lange Kastanjeroute, waar je kunt wandelen door betoverende landschappen van wijngaarden en kastanjebossen. De weg voert langs hoogtepunten zoals het klooster Neustift bij Brixen en het dal van Bolzano. Onderweg kun je regionale boerderijproducten direct bij producenten kopen, en hun topkwaliteit en smaak ontdekken.

Melodie di Vini - Concerten langs de Wijnroute

De oudste wijnroute van Italië doorkruist het zuiden van Zuid-Tirol, waar wijngaarden het dagelijkse leven bepalen. Van 20 oktober tot 5 november 2023 komen de beste wijnen samen met lokale en internationaal bekende muziek tijdens Melodie di Vini. Langs de route kun je met een entreeticket vanaf €10 genieten van muzikale optredens en een uitgelezen selectie wijnen op unieke locaties.

Culinaire Avonturen in de Dolomieten

Het Dolomiti Gourmet Festival, van 6 t/m 8 oktober 2023, combineert de pracht van UNESCO Werelderfgoed Dolomieten met culinaire meesterwerken. Wandelingen naar lokale producenten, gastronomische safaris en showkoken met livemuziek maken dit festival tot een bijzondere smaakbeleving. Regionale lekkernijen gecreëerd door nationale en internationale chefs wachten op ontdekkingsreizigers. Ervaar dit drie dagen durende festijn al vanaf €50.

Een Herfstfestijn voor de Smaakpapillen

Alta Badia brengt smaak en natuur samen gedurende de laatste twee weken van september. Vier berghutten koppelen zich aan lokale boerenbedrijven en presenteren unieke menu's. Proef lokale producten en ontmoet producenten persoonlijk terwijl je geniet van het schilderachtige landschap. Van wildgerechten tot zomerfruit, deze culinaire reis is een must voor fijnproevers.

Tradities en Innovaties

Verdiep je in de eeuwenoude tradities van Zuid-Tirol tijdens de Gastronomische Weken gewijd aan het Vilnösser Brillenschaf, het brilschaap. Ontdek hoe de bergboeren werken en maak kennis met lokale landbouwproducten. Bezoek een familiemiddag in Puez-Geisler/Odle en leer wol verwerken. Zuid-Tirol biedt een herfst vol tradities en vernieuwingen om te verkennen en te genieten.

OutdoorOutdoor

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.