Flipje – de redder van – Tiel

Al bij de entree van de stad wordt het belang van het poppetje aangegeven.

Al bij de entree van de stad wordt het belang van het poppetje aangegeven.

Wie Flipje Tiel hoort denkt vast aan de stripboekjes uit zijn jeugd (maar moet dan wel 45 plus zijn…) en zal zich verder niet realiseren hoe belangrijk het poppetje geweest is voor de stad. Een bezoek aan het Streekmuseum Tiel leert echter al snel anders.

Het museum gaat uitgebreid in op de historie van de stad, de fruit-industrie (jam etc.) en het belang van Flipje Tiel als promotiemiddel. Eigenlijk heeft de stad een groot deel van zijn welvaart te danken aan de Romeinen, die als eersten de fruitbomen naar deze streek brachten. Dat leidde in de vorige eeuwen tot enorme fabrieken waar allerlei producten van die vruchten gemaakt werden en een groot deel van de inwoners van de streek werk aan hadden. Over de geboorte van Flipje staat op de site van het museum:

De fabriek maakte al jaren reclame voor hun producten. Door de toenemende concurrentie wilde De Betuwe zich gaan

Het beeld van Flipje Tiel.

Het beeld van Flipje Tiel.

onderscheiden van anderen. Ze verzochten het reclamebureau ‘Van Alfen’, waar ze al jaren mee werkten, om een poppetje of figuurtje te verzinnen. Philip van Alfen bedacht in 1935 een mannetje met een dikke frambozenlijf en armen en beentjes van rode bessen. Naar een naam werd druk gezocht tot Van Alfen uitriep: ‘desnoods noemen we hem Flip!”. Het vruchtenmannetje, met de naam ‘Flipje’ op zijn muts, moest voortaan het herkenbare logo van de Tielse jamfabriek worden.

Het museum is zeer zeker een bezoekt waard. Je moet wel iets hebben met Flipje, maar aangezien er ook heden ten dage

sinds 2002 nog weer nieuwe Flipje Tiel-stripboeken worden gemaakt is de kans groot dat ook jongeren vreugde beleven aan een wandeling door de tentoonstelling. Hoe belangrijk Flipje voor de stad is geweest wordt onderstreept door het feit dat er midden in het centrum (leuke winkelstraat, andere reden om hier naar toe te gaan…) een beeld staat voor het fruitventje.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.