Levenslust opdoen op bosrijke begraafplaats

Levenslust opdoen op bosrijke begraafplaats 9
Begraafplaats Kranenburg in Zwolle ligt midden in een bos. Foto: Elkedagvakantie

Nee het is geen Père-Lachaise in Parijs, maar begraafplaats Kranenburg bij Zwolle heeft zeker zijn eigen charme. Het is in ieder geval anders dan de doorsnee dodenakkers die je wereldwijd kunt tegenkomen. De begraafplaats is in een bosgebied aangelegd waarbij rechte lijnen zoveel mogelijk zijn vermeden. En je wordt er inderdaad geconfronteerd met honderden doden, maar de bosrijke omgeving en het gegeven dat jíj nog leeft werkt louterend.

Levenslust opdoen op bosrijke begraafplaats 11
Als je langs de graven loopt kom je soms de mooiste spreuken tegen zoals: Tel elke dag. Zodat elke dag telt. Naam geanonimiseerd. Foto: Elkedagvakantie

Oud landgoed

Kranenburg werd in 1933 in gebruik genomen, omdat er ruimtegebrek was ontstaan op de Algemene Begraafplaats Meppelerstraatweg. De begraafplaats Kranenburg grenst direct aan Begraafplaats Bergklooster uit 1399. Het landgoed kwam begin 1800 in handen van de familie Vos de Wael. Zij gebruikten het voornamelijk voor de jacht.

Ontwerp Louis Copijn

Voor het ontwerp van Kranenburg schreef de gemeente Zwolle een prijsvraag uit, die werd gewonnen door Louis Copijn. Karakteristiek voor zijn eclectische ontwerp zijn de ellipsen en cirkels. Copijn gebruikte de al bestaande paden en voegde hier twee ellipsvormige padenstelsels toe. Langs deze paden kwamen de graven te liggen. Dit alles in een parkachtig geheel. Grote velden met graven werden vermeden, zo schrijft Wikipedia over de bijzondere plek even buiten Zwolle.

Chinese begraafplaats

Wie niet specifiek op zoek is naar het graf van iemand (daarvoor staat een computerterminal bij de ingang van de begraafplaats) kan binnen het uur door de natuur van de begraafplaats lopen. Daarna even doorlopen via de oprijlaan, waar aan de linkerkant bijna tegen de A28 in 2013 werd begonnen met de aanleg van een Chinese begraafplaats. De belangstelling daarvoor is (zelfs vanuit het buitenland) zo groot, dat dat deel weer uitgebreid moet worden.

Bij het ontwerp is rekening gehouden met allerlei zaken die voor de Chinese gemeenschap belangrijk zijn. Zo wordt er bovengronds begraven, waarbij de graven schuin geplaatst worden met uitzicht op een vijver. Ook worden de graven voor onbepaalde tijd uitgegeven.

Levenslust opdoen op bosrijke begraafplaats 13
De Chinese begraafplaats in Zwolle, waarbij de graven richting het water liggen. Foto: Elkedagvakantie

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.