Berlijn in drie dagen

De Brandenburger Tor is misschien wel de bekendste trekpleister van Berlijn.

De Brandenburger Tor is misschien wel het bekendste monument van Berlijn.

Berlijn is een bekende stad met veel toeristische trekpleisters. Daarnaast is de stad goedkoop en redelijk dichtbij. Dat betekent dat veel mensen er al geweest zijn, terwijl sommige er gewoon nooit aan toegekomen zijn. Mijn vriend had de Duitse hoofdstad bijvoorbeeld nog nooit bezocht. Daarom hebben we tijdens onze stedentrip precies gedaan wat elke toerist voor de eerste keer doet: Alle hoogtepunten bekijken. Voor mij was het ook leuk, want ik kon reisleider spelen. Als je ook voor de eerste keer een bezoek gaat brengen aan deze stad vol historie dan kun je deze drie daagse handleiding gebruiken als uitgangspunt.

Voorpret
Een groot deel van de vakantie is de voorpret. Zo was het boeken van een appartement leuk en dan konden we al gaan fantaseren hoe het zou zijn om daar te slapen. Om wat meer over de stad te weten te komen hebben we, heel ouderwets, een stedengids gekocht: ANWB Extra Berlijn. Er zijn genoeg apps te krijgen en er zijn hele internetsites gewijd aan de stad Berlijn, maar voor mij is het echte vakantiegevoel een boek. Daarnaast zat er een grote kaart in met een metrokaart, onmisbaar in een grote stad. In deze gids vind je de 15 hoogtepunten van de stad (volgens de ANWB) en meer informatie over de stad. Zelf vond ik het erg fijn om een beetje achtergrondinformatie te hebben en niet een heel boekwerk mee te hoeven zeulen. Het boekje is erg informatief en up-to-date.

Dag 1:

Alexanderplatz
De eerste dag in Berlijn hebben we besloten om te beginnen bij het punt dat het verst van ons appartement af lag. We gingen dus eerst naar Alexanderplatz. Bij het plein vind je de Fernsehturm van 368m hoog. De toren heeft een lift die je in 40 seconden naar het uitkijkplatform op 203m brengt. Tip voor het hoogseizoen: Kom op tijd of koop je tickets van te voren. Anders kom je er namelijk niet op. Eenmaal boven heb je een panoramisch uitzicht over de hele stad. Erg mooi op een heldere dag of om een keer ’s avonds in het donker te doen. Daarnaast kun je op Alexanderplatz erg goed shoppen. Aan het plein staat de grootste Primark die ik ooit gezien heb (shopliefhebbers weten dat dat hysterie betekent) en je vindt en veel flagship stores en boetieks.

Potsdamer Platz
Daarna zijn we naar Potsdamer Platz gegaan. Hier vind je veel nieuwe en moderne gebouwen, zoals het indrukwekkende Sony-Center. Dit grote glazen gebouw kun je inlopen en dan kom je op een soort hightech-marktplaats uit. Daarnaast zit er onder andere een bioscoop en een museum in het gebouw. Als je van moderne architectuur houdt is dit deel van de stad een aanrader. Op het plein vind je ook resten van de muur, zoals je door heel Berlijn sporen terugziet.
Vanaf Potsdamer Platz kun je zo doorlopen naar drie hoogtepunten die vlakbij elkaar liggen. In de stad zie je overal groene bordjes bij kruispunten staan die aangeven hoever je nog moet lopen naar het dichtstbijzijnde toeristische punt. Zo zagen we dat het vanaf daar maar 900 meter naar het Holocaust-monument is.

Holocaust-monument
Dit monument bestaat uit 2711 betonblokken van verschillende groten en daarnaast golft de vloer een beetje, het ene punt is hoger dan het andere. Wij liepen erdoorheen en mijn vriend merkte op dat ‘je het gevoel krijgt dat je heel nietig bent’. Dat is de ook de bedoeling van de ontwerper. Het monument is er om de slachtoffers van de nazivervolging te herdenken. Onder het monument is een soort museum met aangrijpende levensverhalen.

Brandenburger Tor
Vanaf daar kun je doorlopen naar de Brandenburger Tor. Deze poort stond in de DDR-tijd in het niemandsland tussen de muur. Nu is het misschien wel het bekendste symbool van Berlijn. Een bezoek aan de stad is niet compleet zonder een bezoek aan de Brandenburger Tor. Het plein erachter is ook erg mooi. Je vindt er luxe hotels en ambassades. Nadat je een selfie met de toren gemaakt hebt kun je doorlopen naar de Reichstag.

De Reichstag
Deze korte wandeling gaat door een deel van Tiergarten, dus je bent even omringd door stadsbos. Daarna loop je zo het uitgestrekte grasveld voor het Reichstaggebouw op. De glazen koepel van het gebouw valt gelijk op. Je kan er als toerist in om de koepel van dichtbij te bekijken. Na een veiligheidscontrole waar de Amerikanen trots op zouden zijn kun je met een lift naar boven om over het uitkijkplatform te wandelen.

Hauptbahnhof
Na een bezoek aan de Reichstag heb je twee keuzes: Je kan Tiergarten inlopen om even wat rust te zoeken of je gaat naar het nieuwe Hauptbahnhof. Dat laatste is een enorm station, waar je alle kanten op kan. De glazen voorkant is heel indrukwekkend om te zien, zeker als je op een van de hogere verdieping binnen staat. Daarnaast is het station net een winkelcentrum. Je vindt er alle mogelijke fastfoodketens, boekenwinkels, souvenirs en kledingwinkels. De goede S-bahn vinden verandert in een speurtocht, maar dat is niet erg want je staat versteld van de grootsheid die je onderweg tegenkomt. En het station is natuurlijk de ideale plek om de goede verbinding naar je vakantieadres te vinden om bij te komen na een lange dag sightseeing.

Morgen wordt dit verhaal vervolgd met dag 2 en 3. Wil je ondertussen meer weten over Berlijn? Ga dan naar de website.

Het Holocaust monument maakte veel indruk op ons.

Het Holocaust monument maakte veel indruk op ons.

0

No Responses

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.