Escape-tours: ‘Stadsgidsen hebben er een geduchte concurrent bij’

Toeristen onderweg met Escape Tours. Foto: Escape Tours

Stadsgidsen hebben het zwaar. Toen corona hoogtij vierde mochten ze niet met grote groepen de straat op en tegenwoordig zijn er meerdere alternatieven om een stad te verkennen. Zo zijn er gidsen die je gratis door de stad leiden en na afloop een vrijwillige bijdrage vragen. En self-guided citygames, waarmee je de stad verkent wanneer het jou uitkomt.

Waar de ouderwetse stadsgidsen het nog moeten hebben van 55-plussers en buitenlandse toeristen, kiezen gezinnen, stellen en vriendengroepen steeds vaker voor een citygame zonder begeleiding. Een nieuwe vorm van stadsverkenning die een breed publiek aantrekt. Lees hier onder verder.Maar wat is zo’n self-guided tour nu precies? De tijd van achter een vlaggetje aanlopen en luisteren naar de gids is voorbij. Met een self-guided tour ontdek je de stad op je eigen tempo en snelheid aan de hand van je smartphone. Eén van de initiatiefnemers die deze tours ondertussen al in 150 steden wereldwijd heeft uitgerold is Erik Kroon.

“Het begon drie jaar geleden als geintje, maar Escape Tours is inmiddels uitgegroeid tot een serieus bedrijf met dagelijks duizenden spelers.” Opdrachten uitvoeren, raadsels oplossen en codes kraken om achter de geheime uitgang van de stad te komen. Het concept is direct duidelijk en razend populair. “Toen ik de eerste Escape Tour ging testen met mijn dochter van 12 veranderde ze ineens in een enthousiaste dochter die de stad wilde bezoeken omdat ze een game kon spelen. Wat wil je nog meer als ouder?”

Iedere stad

Citymarketeers zijn ook enthousiast over de self-guided tours. Iedere stad wil ondertussen wel een eigen Escape Tour. “Wij begrijpen dat wel,” vervolgt Kroon. “De spelers genieten na met een hapje en drankje in de cafés en restaurants, en shoppen in de winkels. De middenstand heeft ook baat bij de nieuwe manier van stadsverkenning.”

Door corona gingen steeds meer mensen wandelen. “En wij maakten die wandeling nog leuker, wat resulteerde in 120.000 Escape Tour-spelers in 2021,” aldus Kroon. In iedere citygame staat een bekende persoonlijkheid uit de stad centraal, waardoor je steeds weer nieuwe steden kunt verkennen. Zo treed je in Amsterdam in de voetsporen van Rembrandt van Rijn en beleef je een spannend avontuur met Hugo de Groot in Gorinchem.

Duitse markt

Kroon wil in 2023 doorgroeien naar 250 steden in Europa. “Dit jaar experimenteren we met de Duitse markt en hebben we koppelingen gemaakt met hotels, de NS en touroperators. Daarnaast zijn we bezig met een platform voor onze Escape Tour-isten.” Zo worden de fans genoemd die meerdere Escape Tours hebben gespeeld, in binnen- en buitenland. De verwachting is dat Escape Tours dit jaar zal doorgroeien naar meer dan 300.000 spelers. Daarmee is deze citygame nu al een directe concurrent voor de stadsgidsen.

Website: www.escapetours.com  

Escape Tours is onderdeel van: Gamified Concepts BV

En dan nog dit

Drastische stijging aantal gedetineerden in Tilburg dit weekend

Er wordt dit weekend in Tilburg een flinke piek verwacht in het aantal gevangenen. In de binnenstad, op het Pieter Vreedeplein, kunnen mensen zichzelf namelijk opsluiten in een mini-gevangenis tijdens gratis kunstfestival Kaapstad Tilburg. Deze Verplaatsbare Individuele Publieke Automatische Gevangenis van kunstenaar Leo Copers is een soort moderne schandpaal van 80×80 centimeter en 2 meter hoog. Bezoekers kunnen zichzelf voor €1,- vijf minuten lang opsluiten onder het toeziend oog van hun medemensen.

In de binnenstad van Tilburg prijkt dit weekend een ijzeren constructie ter grootte van een telefooncel. Deze mini-gevangenis van Belgische kunstenaar Leo Copers is onderdeel van Kaapstad Tilburg, Art in Public Space Festival. Bezoekers met €1,- op zak kunnen zichzelf daar in het weekend van 19 t/m 21 augustus opsluiten. Een grappig gegeven, maar het idee erachter is dieper dan dat, vertelt Anja Reinhardt, artistiek leider van Kaapstad. “Jezelf opsluiten heeft echt impact, door de VIPAG ga je nadenken over wat vrijheid betekent. Het effect van de ervaring is nog groter omdat je midden op een plein in die gevangenis zit terwijl iedereen toekijkt.” 

Verwonderen

De installatie van Leo Copers is tekenend voor het Tilburgse kunstfestival waarbij kunstenaars de openbare ruimte overnemen, vertelt Sander van Bussel, de andere artistiek leider van het festival: “Drie dagen lang claimen we de binnenstad van Tilburg op een sympathieke manier, niet met prikkeldraad. Door kunst in te zetten, willen we mensen zich opnieuw laten verwonderen over dat wat ze vanzelfsprekend zijn gaan vinden. Deze mini-gevangenis is een mooi voorbeeld, je herwaardeert daardoor dat je kunt gaan en staan waar jij wilt.” 

Over Kaapstad 

Van 19 tot en met 21 augustus 2022 vindt Kaapstad, Art in Public Space Festival, plaats in hartje Tilburg. Drie dagen lang nemen kunstenaars de binnenstad over met innemende installaties, prikkelend performances en grappige gedachtespinsels. Ze maken creatief gebruik van de stad, de mensen en de dingen.

De projectorganisatie is in handen van Montopinto, de artistieke leiding is in handen van Sander van Bussel en Anja Reinhardt. Meer informatie over het complete programma, de deelnemende kunstenaars en de locaties van de werken is te vinden op www.kaapstadtilburg.nl.

PIVAP (Prison Individuel Volontaire Automatique Publique), “FIAC” Paris, 2004. Foto: mARTine

Holidayguru lanceert stedentrips in samenwerking met 400.000 reisexperts

De reiswebsite Holidayguru start vanaf vandaag met de verkoop van eigen reizen onder het label ‘Holidayguru Trips’. Met Trips wil Holidayguru het voor reizigers mogelijk maken om in één keer een stedentrip te boeken met een goed hotel, vervoer en een unieke activiteit.

Met de input van 400.000 reisexperts worden wekelijks nieuwe Trips samengesteld. “Uit onderzoek bleek dat een activiteit of unieke ervaring een stedentrip interessanter zou maken voor onze community” aldus Sami Chouchane van Holidayguru. Voornamelijk citytours en culinaire ervaringen zijn gewild. “Met Trips ervaar je meer van een stad”.

In de afgelopen zes weken werd in vergelijking met 2021 90% vaker gezocht naar het zoekwoord “stedentrip” via Google. Daarmee zijn stedentrips na een flinke coronadip weer terug van weggeweest. Uit onderzoek van Holidayguru blijkt dat vooral stedentrips naar Valencia, Rome, Barcelona en Istanboel in trek zijn.

Unieke stedentripervaringen met Holidayguru Trips

Bij Holidayguru Trips boek je een citytrip met een goed hotel op maximaal 15 minuten afstand van het centrum. Zo kan je tijdens je stedentrip optimaal gebruik maken van je tijd en alle highlights van de stad ontdekken. Je ontdekt niet alleen de stad, maar leert ook de cultuur, geschiedenis of de lokale keuken beter kennen. Zo boek je Valencia inclusief een workshop om de lekkerste paella te maken met een local, leer je de ‘hidden gems’ van Athene kennen tijdens een walking tour en maak je ‘instaworthy’ foto’s gedurende een dagtrip naar de Ouzoud watervallen vanuit Marrakech.

Citytrips samengesteld met 400.000 reisexperts

Om de stedentrips goed aan te laten sluiten bij de wensen van de Holidayguru community vraagt de reiswebsite regelmatig om input via Facebook en Instagram. Met de honderden tips vanuit de community worden nieuwe Trips binnen een paar dagen klaargezet. “Op deze manier is een reis naar Venetië inclusief een bezoek aan Murano en Burano ontstaan” zegt Sami van Holidayguru. “Met de feedback van onze bezoeker krijgen we hulp van meer dan 400.000 reisexperts voor het samenstellen van nieuwe pakketten.”

Ontspannen binnen Nederland

Vakantiegangers die liever in Nederland verblijven kunnen ook bij Holidayguru Trips terecht. “Vooral het verblijf op de Veluwe inclusief toegang tot de Veluwse Bron was in de voorverkoop erg populair. Deze deal is vóór de officiele lancering al meer dan honderd keer geboekt.” De Holidayguru Trips zijn vanaf vandaag (16 augustus) officieel te boeken via trips.holidayguru.nl.

7 feitjes over het verrassende Oman

Oman, dat in het zuidoostelijke deel van Arabië ligt, zit vol met verrassingen. Hoewel menig reiziger vooral denkt aan de beeldschone woestijnlandschappen, is het juist Oman dat weelderige en groene landschappen biedt.

Er is nog veel meer wat reizigers niet weten over het Sultanaat… En daarom deze zeven verrassende feiten over Oman. 

1. Oman heeft vijf plekken die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan 

Oman heeft vijf plekken die door de UNESCO tot werelderfgoed zijn verklaard. Om te beginnen met het Bahla Fort, dat aan de voet van het Jebel Achdar gebergte ligt. In dit indrukwekkend grote fort vind je o.a. torens, moskeeën en waterputten. Gevolgd door de archeologische vindplaatsen van Bat, Al Khutm en Al Ayn. Ook het irrigatiesysteem van Al Aflaj, dat je in het hele land kunt vinden, staat op de werelderfgoedlijst. Dit systeem zorgt er middels een betonnen of aarden goot van zo’n 40-50 cm breed voor dat ieder (berg-)dorp voorzien is van water uit de bergen.

De eeuwenoude stad Qalhat verdient een bijzondere vermelding op de lijst. Deze plek was tussen de 11e en 15e eeuw een belangrijke handelsstad, door de uitstekende ligging aan de Indische Oceaan. En als laatste het ‘Land van Wierook’. Dit verwijst naar een prachtig gebied in de Dhofar-regio in Zuid-Oman, waar je in het natuurpark Wadi Dawkah de prachtige wierookbomen kunt spotten, de karavaanoase van Shisr/Wubar kunt bezoeken en de havens van Khor Rori en Al Baleed vindt.

2. Koffie is de nationale drank

Koffie wordt in het Arabisch “kahwa” genoemd en in Oman verwijst kahwa naar een uitgebreide ceremonie die staat voor de gastvrijheid van Oman. Kahwa is niet enkel een bakje koffie, maar koffie die geserveerd wordt met dadels, fruit, zoetigheden en gebak. De kahwa-drank is een unieke melange van Arabische koffie, die vaak wordt gemengd met kardemon. Omani’s drinken het meerdere malen per dag, bieden het aan gasten aan en sturen vers gezette koffiekannen naar hun buren. Als reiziger kun je Oman niet verlaten zonder een goed bakje Kahwa!

3. Groene schildpadden migreren naar Omaanse stranden

De groene schildpad is een bedreigde diersoort en daarom zeldzaam om te zien. Maar bij Ras Al Jinz, in de regio Al Sharqiya, vind je een van de weinige reservaten voor groene schildpadden. Hier trekken de schildpadden naartoe om op de stranden eieren te leggen. Er worden speciale tochten georganiseerd waarbij reizigers op veilige afstand van de schildpadden getuige kunnen zijn van deze bijzondere gebeurtenis. Deze tochten vinden heel vroeg in de ochtend of heel laat in de avond plaats. En als je als reiziger geluk hebt, dan zie je de baby schildpadden uit het ei komen en voorzichtig de reis over strand naar de zee maken. Klaar voor het avontuur van hun leven!

4. Omaanse deuren zijn vaak prachtig versierd

De Omaanse architectuur is uniek in ontwerp en structuur – de vele Omaanse forten, kastelen, gebouwen, paleizen, en zelfs huizen zijn daar goede voorbeelden van. Bijna elk Omaans huis heeft een versierde deur. Door de Omaanse straten in lokale dorpen te struinen kun je ultiem genieten van de architectuur van het Sultanaat.

5. Het thuis van weelderige en groene landschappen

Als je aan Oman denkt dan denk je waarschijnlijk aan woestijnlandschappen. Hoewel je dit landschap hier zeker vindt, is niet het hele land bedekt met zand. Noord-Oman is de thuisbasis van het Al Hajar-gebergte, met de hoogste toppen van het land en een bijna tropisch klimaat. Door de grote hoogte valt er in de omliggende regio relatief veel regen, wat zorgt voor de groei van groene vegetatie. Zo kweekt de plaatselijke bevolking bijvoorbeeld rozen en granaatappels. Tijdens de zomermaanden wordt het zuidelijke deel van het land gekenmerkt door het regenseizoen, dat Khareef wordt genoemd, waarin de moessonregens over de bergen trekken. Hierdoor wordt het landschap weelderig en groen. Tijdens deze maanden trekt de plaatselijke bevolking van over het hele Arabische schiereiland naar de bergen en uitlopers rond Salalah om te genieten van de vele watervallen en groene wadi’s.

6. Witgekalkte huizen en gebouwen

Door de overvloed aan witgeverfde huizen en gebouwen kan het moeilijk zijn om Omaanse steden van elkaar te onderscheiden. Alles wordt hier witgekalkt en dit levert zeer fotogenieke plekken op! Wist je dat er voor iedere andere kleur eerst toestemming gevraagd moet worden bij de overheid? En dan moet je ook nog met goede redenen komen… Het is niet voor niets dat Oman bekendstaat als het land van de onberispelijke schoonheid.

7. Oman is een mekka voor vogelliefhebbers

Reizigers die van natuur houden en in het bijzonder van vogels spotten, zullen blij zijn te horen dat Oman vaak wordt aangeduid als het ‘best bewaarde geheim wanneer het aankomt op vogels spotten’. Van inheemse soorten tot vogels uit deze drie verschillende continenten: Afrika, Europa en Azië. Vogels spotten doe je in Oman op de talrijke stranden, lagunes, bij de bronnen van Dhofar, op het eiland Masirah en het schiereiland Hikman. Trekvogels zijn er van eind augustus tot november en van februari tot mei en inheemse vogels kun je de hele winter zien. Vergeet geen verrekijker mee te nemen!

Schildpadden op het strand. © Ministry of Heritage & Tourism Sultanate. 

De vijf mooiste fietsroutes van Turkije

Geliefd vanwege het milde klimaat, de prachtige natuur en het bijzondere cultureel erfgoed, verrast Turkije nu ook fietsliefhebbers met prachtige fietsroutes. Dit zijn de 5 meest afwisselende fietsroutes in Turkije die ook opvallen door de fietsvriendelijke faciliteiten.

Fietsen door een sprookje: Route Güvercinlik-vallei –  Göreme openluchtmuseumroute
Een van de meest uitzonderlijke bestemmingen van Turkije is zonder twijfel Cappadocië. De regio is ook een uitstekende fietsbestemming met zeven speciaal voor mountainbikes aangelegde routes. De route van de Güvercinlik (duiven)vallei naar Göreme begint bij het kasteel van Üçhisar, bekend om de panoramische uitzichten over Cappadocië. De route vervolgt via de Güvercinlik-vallei naar Göreme. Deze sprookjesachtige stad is met de vele kerken en rotswoningen één groot openluchtmuseum. Ook leidt deze route door de Meskendir-vallei en het dorp Çavuşin.

Fietsen naar de kust: Lycian Way- Maden Strandroute
De Lycian Way biedt meer dan twintig natuurlijke wonderen en oude steden zoals Fethiye, Ölüdeniz, Butterfly Valley, Kabak Bay, Kalkan, Kaş, Kekova, Demre, Patara, Olympos Mountain, Çıralı en Göynük Canyon. De route staat bekend als hiking trail maar is ook per fiets te verkennen. De Lycian Way-Maden Beach-route in het Kemer-district van Antalya, speciaal gemaakt voor mountainbiken, is een prachtig 18 kilometer lang traject,  1.115 meter boven de zeespiegel. Het pad eindigt bij Maden Bay, een mediterraan paradijs dat een scala aan activiteiten biedt, zoals wandelen, zwemmen, duiken en grotexcursies.

Fietsen door de geschiedenis:  Huis van de Maagd Maria – Efezeroute
Efeze dateert uit 6000 v.Chr, staat op de UNESCO lijst van werelderfgoed en werd beschouwd als een van de zeven wereldwonderen. Het gebied per fiets ontdekken is een bijzondere ervaring: deze indrukwekkende regio, waar ook de grootste tempel gewijd aan Artemis staat, beschikt over een mountainbike en elektrische fietsroute die begint bij het Huis van de Maagd Maria – negen kilometer van Selçuk – en eindigt in de oude stad Efeze. Beginnend vanaf een hoogte van 414 meter en afdalend tot 350 meter binnen vijf kilometer, neemt de route de fietsers mee op een gedenkwaardige reis door de geschiedenis.

Fietsen en ontspannen – Routes Köyceğiz – Ortaca – Dalaman
In Muğla, een toeristisch paradijs van Turkije, bieden de routes Köyceğiz-Ortaca-Dalaman voor elektrische fietsen en mountainbikes een relaxte fietservaring te midden van prachtige natuur. In 2018 waren 22 routes gepland in het kader van Eco Trails; 15 zijn bestemd voor mountainbikes en zeven voor e-bikes. Door het klimaat in het gebied is het mogelijk het hele jaar door te fietsen.  De route, die begint in het centrum van de wijk Ortaca, loopt langs de Dalaman-stroom, het İztuzu-strand en het Blauwe Vlag-strand Sarıgerme, belangrijke paaigebieden voor de Caretta Caretta-schildpadden.

Fietsen in en rond een bruisende stad: Istanbul – Europese zijbossenroute
Al eeuwenlang betovert Istanbul haar bezoekers dank zij de unieke locatie op het kruispunt van Europa en Azië, het prachtige uitzicht over de Bosporus en de uitgestrekte natuur, zowel in als rondom de stad. Vanaf nu zal deze opwindende stad een zelfde aantrekkingskracht uitoefenen op fietsers dankzij speciale routes voor elektrische fietsen en racefietsen. De fietspaden door de bossen aan de Europese kant geven zicht op het glinsterende water van de Bosporus en bieden de fietser een heel nieuw perspectief op Istanbul.

De fietstoerisme-activiteiten van Turkije bestaat uit meer dan fietsroutes: het land heeft zijn inspanningen op het gebied van duurzaam toerisme versneld en vorig jaar het certificaat voor fietsvriendelijke accommodatiefaciliteiten geïmplementeerd. Bezoekers die door het land willen fietsen kunnen informatie krijgen over fietsvriendelijke voorzieningen voordat ze naar Turkije komen  op  www.GoTürkiye.com. Er zijn momenteel 17 faciliteiten in Turkije die voldoen aan de criteria van het Fietsvriendelijke Accommodatie Faciliteit Certificaat.


Over Turkije: Gelegen in het Middellandse Zeegebied en met de beroemde Bosporus als verbinding tussen het Aziatische en Europese continent, is Turkije een unieke bestemming en een hub voor culturele interactie. Voeg daarbij de verschillende klimaten, de natuur en de gastronomie dis is  beïnvloed door de diversiteit van vele beschavingen door de eeuwen heen. Gelegen op het kruispunt van culturen, heeft Turkije een kenmerkende kunst- en modecultuur, een synthese tussen tradities en modernisme. De zeer dynamische shopping- en entertainmentgelegenheden trekken bezoekers van overal ter wereld. 
Turkije heeft sinds 2020 in de gehele toeristische en gastvrijheidssector het ‘Safe Tourism Program Certification’ programma geïmplementeerd.

Kijk voor meer informatie op:  https://www.goturkiye.com/

Parkeren in het buitenland: zoeken naar parkeerplek lastigst

De vakanties zijn in volle gang en Nederlanders trekken in grote getale met de auto door Europa. Ook huren veel vakantiegangers die met het vliegtuig reizen een auto in het land van bestemming. EasyPark ziet voor de maand juli 2022 ruim tweeëneenhalf keer zoveel parkeertransacties het buitenland, in vergelijking met juli 2021. Het vinden van een parkeerplek in het buitenland blijft echter een lastig karwei.

44 procent parkeert soms tot heel vaak op plekken zonder te weten of dat mag. Dit blijkt uit onderzoek van Norstat, uitgevoerd in opdracht van EasyPark, onder 1038 respondenten. De kennis over verkeersborden, benodigde milieustickers en vignetten laat ook te wensen over.

61 procent vindt het zoeken naar een parkeerplaats in een onbekende stad het lastigst. Ook vindt zestig procent het lastig om te zien of het betaald of onbetaald parkeren is. Toch heeft 82 procent nog nooit een boete voor fout parkeren in het buitenland gekregen. Slechts een kleine meerderheid (56 procent) parkeert nooit zonder te weten of het mag. De rest riskeert een boete, die uiteen loopt van vijftien euro in Frankrijk tot tweehonderd in Spanje. 

Marius Koerselman, Country Director EasyPark Benelux: “Zoeken naar een vrije parkeerplaats in een onbekende stad wordt als lastig ervaren. Toch vindt zeventig procent dat parkeerplekken in het buitenland – eenmaal gevonden – wel goed zijn aangegeven. 34 procent zoekt van te voren uit waar je kan parkeren, en dat vind ik allemaal heel positief. We introduceren de FIND-functie in steeds meer landen. Hiermee tonen wij je waar je de grootste kans hebt op het vinden van een vrije parkeerplaats en welke route je het beste daarheen kan volgen. Dat maakt het zoeken een stuk eenvoudiger. Gevolg: minder stress en minder rondrijden en files, waarmee we bijdragen aan de leefbaarheid van steden.” 

Lesje theorie

47 procent begrijpt heel vaak tot soms de verkeersborden in het buitenland niet. Ook is 28 procent niet bekend met de milieuzones. Dat kan tot problemen leiden als je naar steden als Berlijn, Lille (Rijsel), Parijs, Lyon wilt, want deze steden hebben milieuzones ingesteld. Je mag deze alleen betreden met een milieusticker, waarvoor je auto aan bepaalde voorwaarden moet voldoen (Euro-4-emissienorm of hoger; in het algemeen voertuigen gebouwd na januari 2005). Ook de noodzaak van een vignet (voor bijvoorbeeld Oostenrijk en Zwitserland) is voor 66 procent niet duidelijk. Ze weten wel dat er landen zijn waar dat nodig is, maar welke precies, dat weten ze niet.

Met een camper ben je vrij maar je moet wel ergens parkeren

De camper is een populair vervoermiddel. Deze reizigers gaan goed voorbereid op vakantie. Slechts 37 procent weet niet waar men in het buitenland kan parkeren. Het zoeken naar een garage zoekt een kleine meerderheid van 51 procent van te voren uit. 

Het strand van Ouddorp. Foto: PR

Ouddorp heeft het schoonste strand van Nederland

Het is Goeree-Overflakkee gelukt, het strand in Ouddorp is uitgeroepen tot het Schoonste Strand van Nederland. Het uitgestrekte strand wint hiermee Schoonste Strand-verkiezing 2022. Dit werd bekend bij de prijsuitreiking in Beachclub Lekker in het Zeeuwse Vrouwenpolder.

Al jaren zijn de stranden van Ouddorp te vinden in de landelijke top van de schoonste stranden. Goeree-Overflakkee sleepte meerdere jaren de titel Schoonste Strand van Zuid-Holland binnen. In 2018 kreeg Ouddorp ook de titel Schoonste Strand van Nederland.

Bekroning op werk
Wethouder Berend Jan Bruggeman is trots. “De landelijke titel winnen is de bekroning op ons werk. We hebben prachtige stranden in onze gemeente, en dat willen we graag zo houden. Met dank aan alle partijen die zich blijven inzetten voor een schone kust. Zoals de vrijwilligers die zwerfvuil ophalen of de medewerkers van de gemeente die zorgen dat een strand er na een warme zomerdag weer tiptop uitziet. Dank ook aan alle strandgasten die – zoals het hoort – hun afval opruimen.”

(Inter)nationale waardering
In mei werden de stranden bij Ouddorp en Brouwersdam en diverse jachthavens al bekroond met zeven blauwe vlaggen. De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding. Elk jaar worden de vlaggen toegekend aan de stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn. Ook hoort Goeree-Overflakkee bij de top 5 meest groene en duurzame toeristische bestemmingen wereldwijd. In april kreeg Goeree-Overflakkee de Platinum Quality Coast Award. Quality Coast is onderdeel van ‘s werelds grootste programma voor duurzaamheid en kwaliteit voor kustbestemmingen.

Schoonste Stranden Verkiezing
De strandverkiezingen zijn een jaarlijks initiatief van Strand Nederland in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland, Rijkswaterstaat, Stichting KMVK, Entree Magazine en KIMO. Inspecteurs bepalen welk strand het schoonste van Nederland is. Er wordt gekeken naar hoe het staat met het schoonhouden van paviljoens. Maar ook of de bezoeker op een duidelijke en makkelijke manier gewezen wordt op en aangezet wordt tot het schoonhouden van het strand. Hoofddoel is bij te dragen aan blijvende schone(re) toeristische stranden in Nederland. Op een schoon strand is het namelijk fijner zonnen, sporten, wandelen en werken!

EuroParcs nu ook actief in Luxemburg

Deze maand is EuroParcs gestart met de verkoop van fase I op EuroParcs resort Kohnenhof in Luxemburg. De overname dit jaar van camping Kohnenhof betekent de eerste aanwezigheid voor EuroParcs in Luxemburg. Na Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk is Luxemburg het vijfde land waar de EuroParcs Group actief is. Het kleinschalige resort zal bestaan uit een chaletpark met in totaal 82 eenheden en een camping met 60 kampeerplekken.

Luxemburg is geliefd voor een langere vakantie of een paar dagen weg. “Wij zijn enorm blij met deze aanwinst voor de EuroParcs Group. Resort Kohnenhof is gelegen op een prachtige locatie in de Luxemburgse Ardennen” zegt Andries Bruil, CCO van EuroParcs Group. “We zijn er van overtuigd dat we hiermee zowel kopers als huurders van vakantiewoningen een geweldige vakantiebeleving zullen gaan bezorgen.”

Aan de Our

EuroParcs resort Kohnenhof ligt in het dorp Hosingen en bevindt zich aan de rivier de Our, die midden in de Luxemburgse Ardennen ligt en de grens met Duitsland vormt. Het landschap kenmerkt zich door een overweldigende natuur met bossen, heuvels, beekjes en niet te vergeten de rivier de Our, die kronkelt door een landschap van uitgestrekte vlaktes en diep uitgesneden valleien.

Het resort is de perfecte uitvalsbasis voor allerlei activiteiten in de omgeving, zoals kanoën, wandelen, fietsen, mountainbiken, speleologie, klimmen en langlaufen in de winter. In de nabijheid van het resort ligt het eveneens aan de Our gelegen historische stadje Vianden, bekend om zijn indrukwekkende kasteel.

Doelgroepen

Het aanbod aan vakantiewoningen en de mogelijkheden in en rond het park maken dat dit vakantiepark zeer geschikt is voor (jonge) gezinnen om de vakantie door te brengen. Daarnaast richt EuroParcs zich nadrukkelijk ook op liefhebbers van wandelen en fietsen zoals senioren en andere actieve vakantiegangers. Met de diversiteit aan accommodaties zal de locatie bovendien ook aantrekkelijk zijn voor millennials. Deze doelgroep kiest steeds vaker voor een kort verblijf in een actieve omgeving.

Fase I bestaat uit de verkoop van 50 vier- en zespersoons chalets van verschillende modeltypen met prijzen vanaf € 149.000. Naar verwachting zullen er in 2023 nog 32 chalets in de verkoop komen en daarmee zal dit kleinschalige park uitverkocht zijn. Naast het chaletpark bevat het resort een campingdeel met 60 toeristische kampeerplekken. De duurzame recreatieve ontwikkeling van het resort zal nadrukkelijk gericht zijn op aansluiting bij de landschappelijke omgeving met inheemse en streekeigen beplanting.

Chalets op EuroParcs resort Kohnenhof in Luxemburg Foto: EuroParcs

Verkoeling tijdens de zomer in Slovenië

Slovenië heeft een uitzonderlijke overvloed aan water. Het land is gevuld met talloze meren – zowel natuurlijk als kunstmatig, bijna 30.000 kilometer aan waterstromen en een grote hoeveelheid watervallen. Deze waterbronnen bieden heerlijke verkoeling tijdens de warme zomermaanden, of je nu op zoek bent naar ontspanning, of juist zin hebt in een actieve vakantie op en rond het water.

De hoeveelheid water in Slovenië is zelfs het hoogst van heel Europa wanneer het vergeleken wordt het met de oppervlakte van het land. Het aangename kabbelen van het water in de meren en rivieren zorgt ervoor dat dagelijkse beslommeringen wegspoelen, toch op zijn minst voor een tijdje. De watervallen dwingen daarentegen respect af door de grote impact die het vallen van het water met zich meebrengt.

Een ander pluspunt is dat ze altijd worden omringd door de mooiste natuur. Je vindt de grootste en krachtigste watervallen in de buurt van de Julische en Kamnische Alpen en het grootste gedeelte is goed toegankelijk wat maakt dat ze een populaire bestemming zijn. Het bulderende water kalmeert en geeft tegelijkertijd energie. Daarnaast zorgen de kleine waterdruppels die rondspatten voor verkoeling. Het mythische aspect zorgt daarnaast dat de watervallen een hoofdrolspeler zijn in vele verhalen en legendes.

Hier onder 6 bijzondere plekken om verkoeling te zoeken tijdens de zomer in Slovenië.

Het meer van Bohinj is een door gletsjers gevormd bassin, bevat bijna 100 miljoen kubieke meter water en is het grootste natuurlijke meer van het land. Een oude grap zegt dat één emmer water genoeg is om het meer te vullen, zolang die emmer maar groot genoeg is! In de zomer warmt het water op tot zo’n 24 graden. Het meer is zeer geliefd bij natuurliefhebbers. Je kunt er heerlijk wandelen en na afloop een verkoelende duik nemen. Ook kajakken, vissen en paardrijden behoren tot de mogelijkheden. Vanaf het meer van Bohinj kun je een prachtig pad volgen dat naar de Savica waterval leidt. Onderweg kijk je uit op de nabijgelegen heuvels en de schoonheid van de Alpen.

Het meer van Bled is wereldberoemd door het sprookjesachtige eiland dat zich midden in het meer bevindt. Daarnaast is het meer omringd door prachtige groene heuvels. Met een traditionele Pletna vaar je naar het eiland, waar je de gotische kerk kunt bezoeken. Een legende vertelt dat je wensen uitkomen wanneer je de klok luidt, dus laat die kans niet liggen! Tijdens een wandeling langs het meer bewonder je de omliggende bergen en het blauwe water. Je kunt niet overal in het meer zwemmen, maar bijvoorbeeld bij Camping Bled kun je een verfrissende duik nemen. Na afloop trakteer je jezelf op de originele crèmeschnitte uit Bled.

Wanneer je deze smaragdgroene rivier bezoekt in de zomerse hitte, voelt het alsof je de frisheid van de omliggende bossen kunt inademen. Het bijzonder gekleurde water dankt zijn kleur aan de vele mineralen. Het is een bijzonder contrast met de witte rotsen.

De Soča stroomt door het enige nationaal park van het land: Nationaal Park Triglav en de rivier is perfect voor allerlei watersporten. Pak je hengel erbij om een van de beroemde Soča forellen te vangen, wandel met de stroming van het water mee, of verkies het avontuur en trotseer de woeste stroomversnellingen tijdens het raften.

Een van de meest pittoreske watervallen van Slovenië begint op de steile hellingen van Komarča en is de bron van het meer van Bohinj. De Savica waterval is een toeristisch icoon in Bohinj, heeft een grote historische betekenis voor Slovenen en is een uitzonderlijke bron van inspiratie. Een van de mooiste lofzangen op de waterval is het gedicht Doop in Savica, van de grote Sloveense dichter France Prešeren.

Om de Savica waterval te bereiken, maak je via trappen een flinke klim naar boven, dus zorg ervoor dat je goede schoenen aantrekt. Na ongeveer 20 minuten klimmen vanaf het parkeerterrein wordt de inspanning beloond met een blik op de indrukwekkende waterval.

Op de route naar de Vrata vallei, waar de toppen van de Triglav hoog boven je uittorenen, vind je een van de hoogst gelegen en meest iconische watervallen van Slovenië: de Peričnik waterval.

Tijdens je tocht omhoog word je al continu beloond met uitzicht op de waterval, maar echt bijzonder wordt het pas wanneer je boven bent. Hier kun je achter de waterval langs lopen. Naast de krachtige 52 meter hoge onderste waterval, kun je ook de 16 meter lange hoger gelegen waterval bezoeken.

De Sava is de bekendste rivier van het land en bestaat uit twee bronnen: de Sava Dolinka, die naar de oppervlakte stroomt in het pittoreske Zelenci, en de Sava Bohinjka, die zijn oorsprong vindt als de Savica waterval. De twee wateren ontmoeten elkaar in Radovljica en van daaruit gaan ze verder als de Sava. De rivier draait dan naar het Ljubljana-bekken en tegen de tijd dat het de regio Posavje bereikt, is het water volkomen kalm. Het eindigt zijn reis over Sloveens grondgebied in Brežice. Je kunt door middel van verschillende activiteiten kennismaken met de Sava. Zo kun je er fijn wandelen, raften op de stroomversnellingen en varen met een vlot in de rustige delen.

Zweden heeft gemiddeld meer zonuren dan Nederland

Wie Zweden bezoekt weet het: het kan heel zonnig zijn in Zweden. Zweden heeft vaak betere en stabielere zomers dan Nederland, met meer zonuren en minder neerslag. Het land profiteert namelijk van de bergketen tussen Noorwegen en Zweden die veel neerslag en depressies tegenhoudt.

Voor degene die goed hebben opgelet bij Aardrijkskunde… Zweden bevindt zich aan de lijzijde van de bergen. Deze bergen zorgen in de zomermaanden voor een föhneffect, waardoor het zelfs in het noorden van Zweden tropisch warm kan worden. Toch lijkt het bijna onmogelijk om deze diep ingeslepen, vooroordelen over Zweden uit de hoofden van Nederlanders te krijgen. Zweden is het noorden van Europa dus minder zon. Nou niet dus. In Zweden is het vaak warmer dan in Nederland.

In Zweden is het vaak minder bewolkt dan in Nederland. De zon schijnt in Zweden zelfs in de winter. Zweden heeft gemiddeld meer zonuren dan Nederland, al zijn de zomers wel wat korter dan in Nederland en de winters wat langer. Even de proef op de som: we vergelijken het aantal jaarlijkse zonuren tussen Amsterdam en Stockholm.

Amsterdam heeft gemiddeld 1662 zonuren per jaar. Stockholm heeft er gemiddeld 1821. Deze gegevens komen van de internationale vergelijkingssite currentresuls.com . Ook op diverse andere sites zijn dit soort gegevens beschikbaar.   De Zweedse zomers zijn ook langer dan de Nederlandse zomers omdat de zon later ondergaat. Daarentegen is er in de winter ook een periode dat de zon helemaal niet opkomt. Maar ondanks deze twee, bijzondere natuurfenomenen blijft het een feit dat Zweden meer zonuren heeft dan Nederland.

In het kort – Nieuwsoverzicht

 • Ryanair-baas: ‘Spotgoedkoop vliegen is voorbij’  (MT/Sprout)
 • Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan (AD.NL)
 • Meilandjes breken de tent af in hotel tijdens vakantie in Monaco: ‘Ben het helemaal zat’ (RTL Boulevard)
 • Nederlanders verongelukken in de bergen. ‘Het is vakantie, geen heilig moeten’ (Trouw)
 • Hier moet je op letten als je kiest voor een camper of caravan (AD.nl)
 • Een socialmediapauze tijdens vakantie? Dit is het effect op je hersenen (RTL)
 • ‘Van life’ ziet er geweldig uit op Instagram, maar het is zwaarder dan je denkt, zegt deze vrouw die na 4 jaar reizen in een busje een huis betrok (business insider)
 • Slapen in de diepte, prijs 50.000 euro (Kidsweek)
 • Deze zomer meer dodelijke ongelukken van Nederlanders op vakantie (RTL)
 • Kan het kwaad om een motor in de zon te laten staan? (Motor.nl)
 • Hoe betaalt u het best tijdens uw reis in het buitenland? (De Tijd)
 • ‘Je kan beter genieten van het leven, zo lang je fit en vitaal bent’ (RTV Noord)
 • ‘Waarom zie je ineens meer vouwwagens op de weg?’ (Tubantia)
 • In dit land bloeien de meeste vakantieliefdes op (Telegraaf)
 • Elektrische camper duur? Deze 4 EV’s zijn geschikt voor een daktent (AutoVisie)
 • Extra strandjes moeten toeristen over de Biesbosch spreiden (Omroep Brabant)
 • Hoeveel kosten de tot camper omgebouwde bestelwagens? (Vroom.be)
 • Zo transformeerde Pierre met zijn zoons een verlaten boerderij tot Franse vijfsterrencamping (De Ondernemer)
 • Waar in Europa kun je wild kamperen met camper? (Autoweek)
 • Groep vrienden uit Staphorst bouwt lijnbus om tot moderne buscamper (Manly)
 • Ouderen VS werken parttime in toerisme ‘om goedkoop op reis te kunnen’ (RTL)
 • Moet je met je camper rijden om pech te voorkomen? (Autoweek)
 • Top 10 meest gestelde vragen over buitenlandse boetes (ANWB)
 • We zijn er Bijna! van start met ruim een miljoen kijkers (Wel.nl)
 • Toch op vakantie dankzij gratis camping: ‘Lekker om er even uit te zijn’ (RTL)

Video van de week: Hier moet je op letten bij het kopen van een camper

Weekendradio met Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.