Naar je zin op een Zweedse camping

Zwemmen bij Camping First Camp in Malmö met uitzicht op de Sont Brug.

Zwemmen bij Camping First Camp in Malmö met uitzicht op de Sont Brug.


Terwijl we over het mini-strand van Trelleborg lopen passeert ons een fietser. Hij ploegt even door het zand en stopt dan op een groenstrook, gooit zijn slaapmatje op de grond en begint zijn tent op te zetten. Hij zal hier toch niet in de wildernis gaan slapen? Toch wel! De man blijkt gebruik te maken van het ‘allemans-recht’, dat hier in Zweden geldt. Iedereen mag overal overnachten, mits hij geen overlast veroorzaakt. Het verklaart ook meteen waarom we een sleutel nodig hebben voor de douche- en wc-ruimte van Dalabadets Camping, even verderop, waar wij overnachten. ‘Gratis kamperen okay, maar dan niet douchen op mijn kosten’, zo zal de beheerder gedacht hebben.

Het meest markante onderdeel van de Dalabadets Camping is de pier, die zo’n 40 meter de zee in steekt. Elke plank draagt de naam van één van de contribuanten aan dit project uit 2004. Een verrassende vorm van ‘crowdfunding’, die de strandvoorziening voor de 25.000 duizend inwoners tellende stad mogelijk heeft gemaakt. Vandaag blijkt het bouwsel weer een uitkomst. Er is namelijk nogal wat stinkend wier vanuit de Oostzee door de wind richting Zweden gestuwd. Dankzij de pier kunnen zwemmers veel verder in de zee springen.

De pier bij de camping van Trelleborg. Foto: Sander Lindenburg

De pier bij de camping van Trelleborg. Foto: Sander Lindenburg

De Dalabadets Camping is een mooi begin- en eindpunt voor een rondreis door Zweden. Trelleborg is namelijk de haven waar de boot richting Sassnitz aankomt. Wie – net als wij – eerst enige tijd verblijft op het Duitse zwem- en fiets-eiland Rügen kan hier overnachten. Het terrein kent duidelijke, grote afgebakende plekken. Het is voornamelijk vlak gras, maar er zijn ook een paar plekken onder de bomen op een geaccidenteerd deel. Het sanitair is goed en er zit een winkeltje bij de receptie. Er is géén wifi. Vanwege het prima strand (waar ook een aantrekkelijk restaurant bij staat) kun je hier makkelijk een paar dagen verblijven.

Camping Kalmar
Het lijkt alsof je midden in een park overnacht en dat doe je waarschijnlijk ook. In Kalmar heeft de Stensö Camping duidelijk een dubbele functie. Mogelijk ’tout hardlopend’ Kalmar maakt gebruik van het 5 km lange wandelpad direct achter het kampeerterrein. Het is er op het moment dat wij er zijn bijna net zo druk met hardlopers als met wespen, want beide vliegen af en aan. Verspreid over het terrein staan rode sanitairgebouwen, die er nogal gedateerd uitzien. Naar schatting zijn ze hier in de jaren zeventig neergezet en stamt het interieur ook uit die tijd. Een belangrijke ‘maar’ hierbij is dat alles wel perfect functioneert, in ruime mate aanwezig is, schoon is en dat er zowel voor het douchen als de afwas de hele dag door warm water voorhanden is waar je je aan kunt branden als je er niet op tijd koud bij mixt.

Om gebruik te kunnen maken van dit prachtige natuurterrein moet je als kampeerder beschikken over de Camping Key Europe pas. Die kun je vanuit huis in Nederland al bestellen, maar ook ter plekke bij de receptie van het terrein. Het geeft je toegang tot 500 soortgelijke terreinen in Zweden en ook kortingen etc.

Overnachten in een park nabij Kalmar.

Overnachten in een park nabij Kalmar. Foto: Sander Lindenburg

Het pakket van deze overnachtingsplek omvat verder een natuurlijke zwemplek aan de oever van de Oostzee. Ondanks de steigers die zijn aangelegd kom je er in eerste instantie niet verder dan tot je middel in het water. Waterschoenen zijn aan te bevelen vanwege het vele groen op de bodem. Toen wij er gingen zwemmen was er ook een school van mini-kwalletjes, wat het zwemmen niet aangenaam maakte.

Camping Stockholm
Dit is een gouden tip voor iedereen die met tent/caravan/camper een stedentrip naar Stockholm maakt, zoals wij dit jaar gedaan hebben: In een buitenwijk van de miljoenenstad is de Bredäng Camping te vinden. Het is een ruim terrein (370 standplaatsen, er is een deel grasland en er zijn plekken met grastegels), als je de achterdeur uitloopt ben je in 10 minuten bij het (zee)water waar een prima zwemgelegenheid is aangelegd en op 3 km afstand van de camping is een metrostation te vinden. We hadden de Stockholm Card al vanuit huis geregeld (en daar ook toegestuurd gekregen). Daarmee konden we vijf dagen onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer in de stad en hadden gratis toegang tot vrijwel alle musea. Vanaf de camping was het een kwartier lopen naar het metrostation en vervolgens was je in twintig minuten in het centrum van Stockholm. De auto is vijf dagen niet van zijn plek geweest! Hoewel we voor de Bredäng Camping geen reservering hadden gemaakt, konden we in het hoogseizoen toch nog uit verschillende plekken kiezen bij aankomst. Er waren daarna echter wel dagen dat het bordje ‘vol’ bij de ingang stond, dus iets vooraf regelen in de zomervakantie is misschien wel verstandig. Later volgt nog een verhaal over 10 tips voor Stockholm zelf.

Een oude bus omgebouwd tot camper op de Bredäng Camping bij Stockholm.

Een oude bus omgebouwd tot camper op de Bredäng Camping bij Stockholm.

Terugreis
Op de terugreis naar huis kwamen we door Skåne, de zuidelijkste regio van Zweden en één van Europa´s rijkste landbouwgebieden. Vaak geassocieerd met eindeloze open koolzaadvelden en wijde, platte horizons. Hoewel dit beeld voor sommige delen van Skåne, zoals het Zuidoosten, klopt, kent deze regio in zijn geheel een veel gevarieerder landschap. Van weelderige bladerrijke bossen en indrukwekkende rotskusten in het noordwesten, over velden en kilometerslange witte stranden in het zuiden, door de lieflijke heuvels en groene bosjes in het westen tot diepe bossen in het noordwesten.

In heel Skåne is een overvloed aan uitzichtpunten, bezienswaardigheden en interessante historische locaties die de moeite van een bezoekje waard zijn. De regio is beroemd om zijn bijna ontelbare prachtige kastelen, chateaus en landhuizen uit diverse tijdperken. Velen hiervan zijn omgebouwd tot exclusieve hotels en conferentieoorden, terwijl andere hun parken, tuinen en historische gebouwen open stellen voor dagelijks bezoek.

In het pittoreske kleine stadje Ystad, aan de zuidkust van Skåne en de thuisstad van rechercheur Kurt Wallander uit de beroemde boeken van Henning Mankell, begint de regio Österlen. Een gebied met een grootse schoonheid, met vriendelijk golvende heuvels, lange witte stranden en weelderige appelboomgaarden, beroemd om zijn bijzondere lichtval. Het is dit licht, en de unieke schoonheid en sfeer van Österlen, dat veel van Zweden´s bekendste auteurs, artiesten, muzikanten en andere kunstenaars heeft doen verhuizen naar deze regio. In de lente en de zomer zijn er dan ook veel tentoonstellingen en diverse evenementen. Het naseizoen is de tijd om Österlen te bewonderen als je de poëtische en romantische sfeer wilt proeven in zijn puurste vorm.

In heel Zweden, maar met name in de streek Skåne, kom je onderweg veel en vaak bordjes tegen met het woord ‘loppis’ erop. Dat zijn kleine winkeltjes met vintage artikelen. Sommigen mensen noemen het ook wel een ‘rommelmarktje’. Overal in Zweden, zelfs in kleine dorpen, zijn er ‘hemslöjd’ winkels, waar je traditionele handgemaakte artikelen kunt kopen, zoals gebreide kleding, borduurwerk en houtsnijwerk. Glas en kristal van hoge kwaliteit zijn in heel Zweden verkrijgbaar. ‘B-keus’ koopjes vind je in de outletwinkels van Orrefors en Kosta Boda in Småland. Voor keramiek biedt Nya Höganäs-Keramik, in Höganäs (in het zuiden van Zweden) koopjes.

Camping Malmö
Is dit een hotelkamer of een camping? Dat idee krijg je als je van het sanitair gebruik maakt in First Camp in Malmö. Zo luxe hebben we het in onze kampeercarrière nog niet meegemaakt. Op dit Camping Key Europe-terrein krijg je een elektronische sleutel die je toegang verschaft tot het toiletgebouw. Alles is duidelijk recentelijk gerenoveerd en vernieuwd. Ook de naastgelegen grote kinderspeeltuin is nog maar kortgeleden aangelegd. Waarschijnlijk omdat we maar 1 nacht blijven krijgen we niet het meest aantrekkelijke plekje toegewezen (nr 17), maar een rondgang leert dat er hier vele mooie plekken zijn in het groen. De plattegrond van de camping staat online, de plekken in de 300-regio en de 100-serie zijn het mooist. Een sterke troef van de camping is het uitzicht op de Sont-brug en de zwemgelegenheid in een baai en in Malmö is heel veel te beleven. En je kunt er in 1 dag vanuit Nederland naar toe rijden!
We hebben tijdens deze reis dus vier campings bezocht in Zweden. Twee daarvan waren aangesloten bij de Camping Key Europe pas en qua natuur, kampeerplek en faciliteiten ben je daar als vakantieganger duidelijk beter af. Het loont dus om bij je planning rekening te houden met de 500 campings die bij deze organisatie aangesloten zijn. Voor de prijs hoef je het niet te laten.

Even de achteruitgang van de Bredäng Camping bij Stockholm uitlopen en je kunt heerlijk zwemmen in een van de vele fjorden. Foto: Gepke Lindenburg

Even de achteruitgang van de Bredäng Camping bij Stockholm uitlopen en je kunt heerlijk zwemmen in een van de vele fjorden. Foto: Gepke Lindenburg

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.