Commandantwoning ‘Westerbork onder glazen behuizing

De commandantwoning van kamp Westerbork wordt vanaf nu overdekt met een glazen overkaping.

De commandantwoning van kamp Westerbork wordt vanaf nu overdekt met een glazen overkaping.

De commandantwoning van kamp Westerbork is vanaf nu overdekt met een glazen overkaping. Bij de opening was al te zien, met theater, projectie, muziek en licht, hoe de architectuur van de overkapping gebruikt kan worden voor activiteiten, met de historische woning als decor. “Vanwege de grote herinneringswaarde is de commandantwoning van internationaal cultuurhistorisch belang, dit soort zeldzame stukken erfgoed moeten bewaard blijven”, aldus directeur van het Herinneringscentrum Dirk Mulder

Glazen constructie
Om de historische houten commandantwoning uit 1939 zo goed mogelijk te behouden maakte Oving Architekten een innovatief ontwerp voor een glazen constructie. Bouwgroep Dijkstra Draisma had er drie maanden voor nodig om het ontwerp uit te voeren. De overkapping is 12 meter hoog en beschermt de woning tegen invloeden van buitenaf. Onder de glazen behuizing is een ruimte gerealiseerd die plaats biedt aan 100 mensen. De ruimte wordt gebruikt voor activiteiten waarbij de woning van de kampcommandant als decor kan dienen. Omdat de houten woning zeer kwetsbaar is, wordt deze niet toegankelijk voor het publiek.

Historische waarde
Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft als rijksmonument de woning van kampcommandant Albert Konrad Gemmeker, sinds 2007 in beheer. Door de bijzondere bouwstijl, het materiaalgebruik en de zeldzaamheid heeft de woning ook architectuurhistorische waarde. De houten villa is nog vrijwel in oorspronkelijke staat en is tientallen jaren lang nauwelijks onderhouden. Nu de bouw van de glazen behuizing is afgerond start de conservering van de commandantwoning. Zo blijft de huidige staat van de woning gewaarborgd en wordt verder verval voorkomen.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.