Elektrisch tuffen over Terschelling


Wie deze zomer naar Terschelling gaat moet niet verbaasd zijn als hij daar opmerkelijk veel elektrische autootjes ziet rondrijden. Op het eiland is sinds kort het project Skylge-E-Auto operatief. Er is begonnen met 65 auto’s, maar dat moet in korte tijd groeien naar 100. “Het doel van Schylge-E-auto is om het eiland duurzamer, mooier en schoner te maken, terwijl inwoners en toeristen zich onveranderd snel en gemakkelijk kunnen verplaatsen. De circa 4.800 eilandbewoners krijgen de beschikking over honderd Nissans LEAF, die zij met elkaar delen. Iedereen die zich aanmeldt, kan door middel van een pasje of een speciale app gebruikmaken van de auto’s. Het is voor het eerst dat de complete bevolking van een eiland kan gebruikmaken van een ‘eigen’ vloot elektrische auto’s”, zo schrijft Taxipro.

“In 2010 telde Terschelling ca 2035 personenauto’s, de bedrijfswagens, suv’s en terreinauto’s niet meegerekend, met een totaal brandstofgebruik van 1.514.150 liter per jaar (lpg, benzine en diesel). Duurzaam is dit, gezien het relatief geringe oppervlak van Terschelling, bepaald niet. Al die auto’s verfraaien het aanzicht van het eiland niet en straatjes in vooral West, staan vol met auto’s, die nauwelijks rijden”, zegt initiatiefnemer Hans Werner op Skylgenet.

Volgens het deelautoproject zou 17 procent van alle autobezitters op het eiland bereid zijn de eigen auto weg te doen. De andere Waddeneilanden hebben aangegeven het project nauwlettend in de gaten te zullen houden. Wellicht dat Vlieland en Ameland straks ook een elektrische deelauto introduceren, aldus de ANWB. Aan de Leeuwarder Courant laat Werner weten niet alleen eilandbewoners maar ook toeristen toe te laten voor het autoproject.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.