Top 5 mooiste wandelroutes in Nederland

Wandelen in Nederland. Foto: Elkedagvakantie

Wandelen in Nederland. Foto: Elkedagvakantie


Lekker wandelen in de natuur en even aan de drukte ontsnappen is ook een soort vakantie. Gelukkig zijn er in Nederland genoeg natuurgebieden waar je heerlijk kan lopen. Zeker nu de lente echt gaat beginnen en het mooi weer wordt, wil je er toch wel op uit. Misschien kun je wel wat inspiratie gebruiken om nieuwe routes te vinden of ga je niet zo vaak wandelen, maar wil je dat wel graag. Dan vind je hieronder een top 5 met de mooiste wandelroutes in Nederland, om je op weg te helpen:

1. Oostvaardersplassen – Flevoland
Voor fans van de film ‘De nieuwe wildernis’ is een wandeling in dit gebied een aanrader, die is hier namelijk opgenomen. Het gebied is in beheer van Staatsbosbeheer. Door de inpoldering van het IJsselmeer ontstonden de Oostvaardersplassen. De natuur schiep een groot moerasgebied met rietvlaktes, graslanden en waterplassen. In dit gebied zijn veel verschillende wandelingen uitgezet. Een goed punt om te beginnen is het Buitencentrum Oostvaardersplassen. Hier beginnen verschillende fiets- en wandelroutes, maar er is ook meer informatie te vinden. Daarnaast kun je terecht bij Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders, vlakbij Almere. Voor meer informatie en alle wandelroutes ga je naar de website.

2. Hof Espelo – Enschede
Deze wandelroute is door wandelzoekpagina.nl uitgeroepen tot de wandeling van 2015. Tijdens deze wandeling kom je langs verschillende landgoederen in Twente. Deze landgoederen liggen allemaal om Enschede heen. De wandeling start bij het landgoed Hof Espelo, dat grenst aan de campus van de Universiteit Twente. Toch zul je tijdens deze wandeling niet merken dat je dicht bij de bewoonde wereld bent, groot kans namelijk dat je niemand tegen komt. Je begint bij het bezoekerscentrum van Landschap Overijssel in het oude koetshuis van het landgoed. Hier kun je terecht voor informatie over het landschap en de natuur. Voor meer informatie ga je naar de website.

3. De Veluwe – Gelderland
De Veluwe is een veelzijdig natuurgebied. Je hebt er niet alleen bossen, maar ook heide, zandvlakten, landgoederen en weidegrond. Daarnaast is het een uitgestrekt gebied, waar je kan kiezen voor verschillende soorten wandelingen. Zo kun je bij Ugchelen klimmen en dalen. Daarnaast vind je in het Speulderbos eiken- en beukenstammen die in vreemde vormen gegroeid zijn. Bij Arnhem kun je wandelen in de bossen op stuwwallen bestaand uit eiken, beuken en berken. Daarnaast kun je op de Veluwe wild zien, als je heel vroeg of vrij laat gaat en heel stil bent. Een beginpunt voor je wandeling zou Bezoekerscentrum Nunspeet kunnen zijn. Voor meer informatie en wandelingen ga je naar de website.

4. Sint-Pietersberg – Maastricht
Ook in Limburg heb je veel mooie wandelingen. Een daarvan is de wandeling van Natuurmonumenten op de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Sint-Pietersberg is een natuurgebied aan de rand van Maastricht. Tijdens deze wandeling kom je onder andere langs de mergelgroeve, de oehoevallei en het oude fort. In de zomer vind je er ook veel vlinders. Daarnaast kun je uitkijken naar de grootste uil van Europa, de Oehoe. De grotten bieden ook een schuilplaats voor 12 verschillende soorten vleermuizen. Deze wandeling biedt dus natuur, dieren en historie. Voor meer informatie ga je naar de website.

5. Wandelroute Goorven – Oisterwijkse bossen
Deze wandeling had je bijna niet meer kunnen maken. 100 jaar geleden waren er namelijk plannen om het bos te kappen en de vennen droog te leggen. Dit is, mede met behulp van Natuurmonumenten, niet door gegaan. Daarom kun je nu nog steeds genieten van de Oisterwijkse bossen. De vele vennen uit dit gebied komen nog uit de laatste ijstijd. Gevormd door de wind hebben ze zich gevuld met regenwater. Door al dit water zijn er veel vogels te zien in het natuurgebied. Zo vind je er futen, aalscholvers en eenden. Het bos is eind 19de eeuw aangelegd, maar inmiddels heeft de natuur het hier overgenomen. Voor de wandeling en meer informatie ga je naar de website.

Dit is natuurlijk maar een kleine greep uit het wandelaanbod in Nederland. Kijk bijvoorbeeld eens op deze website voor meer suggesties of bekijk de website van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.