Wandelen? Jij mag kiezen: In Nederland of Franse bergen

Wandelen in de Franse bergen
Wandelen in de Franse bergen. Foto: Elkedagvakantie

Wandelen staat absoluut in het top 10-lijstje ‘Leuke dingen om te doen’. En als tijd en geld het toelaten, dan is de wilde natuur van Frankrijk uiteraard favoriet, maar een wandeling door Nederland (Pieterpad, Zuiderzeepad etc.) doet er niet voor onder. Aan jou de keus. Verder vandaag:

  • Algarve organiseert Formule 1 Grand Prix in oktober 2020 en hoopt op toestroom toeristen
  • Routeplanner Wandelnet vernieuwd
  • Toerisme op Vlieland bezig met inhaalslag (VIDEO)

10 groene ideeën voor een reis naar de Franse bergen

Wandelen? Jij mag kiezen: In Nederland of Franse bergen 10
Lekker lui in de Franse bergen. Foto: France Montagnes

De Franse bergen, ze hebben er veel van, zijn een rijkdom om te zijn. Om dat zo te houden gaan ze in Frankrijk meer aandacht aan het duurzaam beheer van die gebieden doen. Wat? Dat lees je hier onder:

Ga op zoek naar het groene vlokje

Het groene vlokje is een label dat speciaal is ontwikkeld om alle gebieden die hun beste beentje voor zetten wat betreft duurzaamheid te prijzen. Zo’n tien gebieden hebben dit label inmiddels ontvangen. Het groene vlokje toont aan dat het skigebied en de gemeente s ’winters milieuvriendelijk én energiezuinig zijn. Daarnaast garandeert het ook dat het erfgoed evenals duurzame ontwikkelingen hoog in het vaandel staan voor zowel de toeristen als de inwoners van het gebied.

Lokaal eten en drinken

Dankzij de vele producenten en boerderijen die hun eigen producten maken en verkopen is het niet moeilijk om lokaal te eten en zo de typische gerechten en producten uit de streek te ontdekken. Een goed voorbeeld hiervan is Aux Comptoirs des Alpes in Le Grand Bornand waar de lokale boeren direct aan de winkels leveren. Het assortiment van de winkel weerspiegelt de grote diversiteit aan producenten die de omgeving rijk is. Nog zo’n goed voorbeeld is au Bec Jaune in Morzine. Hier hebben een restaurateur en een bierbrouwer de handen ineen geslagen. Samen brouwen ze ter plekke bier om zo het vervoer van producten te beperken en dus CO2 uitstoot te minderen.

Gebruik maken van water uit de bergen

Een van de eerste redenen waarom toerisme naar de bergen toenam is de aanwezigheid van thermale baden. Hier kun je gebruik maken van de natuur om je weer even helemaal op te laden. De Thermes du Mont Dore zetten in 2020 nog een extra stapje in de richting van duurzaamheid door beter te zorgen voor het milieu en te gaan recyclen.

Dit geldt zowel voor de behandelingen, de restauratie, de technische installaties en alles wat daar tussen zit. De Thermes de Saint-Gervais hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in een technisch installatie systeem dat geheel computer gestuurd is om zo duurzaam mogelijk te kunnen zijn. Met resultaat: het systeem zorgt voor een vermindering van zo’n 200 ton CO2 uitstoot op jaarbasis.

Het bevorderen van duurzaam toerisme

In de Franse regio Auvergne-Rhône-Alpes wordt er alles gedaan om toerisme te laten rijmen met duurzaamheid en niet meer alleen met economische groei. Zo mogen de projecten die worden opgezet niet schadelijk zijn voor het milieu, moeten ze de lokale economie ten goede komen, ervoor zorgen dat het aantal mensen dat de regio bezoekt groeit en dat zij tevens goed worden verdeeld over een langer tijdsbestek om overcrowding te vermijden. 

Vanaf 2020 zijn er 5 pijlers opgezet om dit allemaal te realiseren. Hierin werken de natuurgebieden van de Vanoise en Les Ecrins samen met de regio om het toerisme in de bergen in zo goed mogelijke banen te leiden. Het is belangrijk dat het gebied voor iedereen, inclusief mindervaliden, toegankelijk is, dat de natuur en het erfgoed beschermd worden en dat de bergen een essentieel onderdeel zijn van zowel de regio als heel Frankrijk.  

Algarve organiseert Formule 1 Grand Prix in oktober 2020

Wandelen? Jij mag kiezen: In Nederland of Franse bergen 12
Het circuit in Portugal.

Na een onderbreking van 24 jaar, keert de Grand Prix terug naar Portugal. De Zuid-Portugese regio Algarve is gekozen om dit najaar voor het eerst een Formule 1 Grand Prix te organiseren. Het evenement vindt plaats in het weekend van 23-25 oktober 2020 in de Autodromo Internacional do Algarve in Portimão.

“We zijn erg verheugd met deze beslissing. Naast de wens om de sport terug te brengen naar ons land, stond het organiseren van een internationaal evenement van deze omvang in de Algarve al tijden op onze wensenlijst”, zegt João Fernandes, President van Algarve Toerisme.

Samenwerking instanties

“Deze prestatie is het resultaat van een aantal jaren hard werk en zeer grote inspanningen van verschillende instanties, zoals de Autódromo Internacional do Algarve, de gemeente Portimão en Algarve Toerisme, waarbij ook de staatssecretaris van Toerisme en het ministerie van Economie & Toerisme en de regionale en nationale gezondheidsautoriteiten betrokken waren”, legt Fernandes uit.

“Door deze samenwerking was het mogelijk om een crisis om te zetten in een kans. We hebben kunnen aantonen dat de regio een veilige bestemming is en in staat is om te voldoen aan de hoge eisen die gesteld worden aan het organiseren van de belangrijke motorsportcompetitie. De Algarve heeft een goede infrastructuur en daarnaast een kwalitatief hoogstaand en gediversifieerd toeristisch aanbod dat het verblijf van de bezoekers verrijkt. Dit is ongetwijfeld een zeer positief teken van vertrouwen dat aan de regio wordt gegeven.”

Nieuwe impuls aan het toerisme

Naast de promotie van het merk Algarve wereldwijd, zal dit evenement een nieuwe impuls geven aan het toerisme in de regio. Alleen al van directe inkomsten – door de organisatie en de toeschouwers van het evenement – wordt verwacht dat het een waarde van ongeveer 40 miljoen euro zal vertegenwoordigen voor de regio. Indirect kan de economische impact oplopen tot 80 miljoen euro, zo becijfert het Portugees verkeersbureau.

Algarve Toerisme heeft er alle vertrouwen in dat de Formule 1 Grand Prix zal helpen om de gevolgen van de pandemie voor de toeristische sector te verzachten en zal bijdragen tot meer positieve resultaten in het laatste kwartaal van het jaar. “Dit evenement zal als een week in het hoogseizoen zijn voor het toerisme in de regio, wat de duurzaamheid van veel toeristische bedrijven in het laagseizoen zal verzekeren”, aldus Fernandes.

Veilig en voorbereid

Gezien de aanzienlijke toename van het aantal bezoekers bij een dergelijk evenement, garandeert Algarve Toerisme dat de bestemming voorbereid is om een groot aantal mensen veilig te ontvangen, zowel wat betreft het gezondheidsnetwerk – dat tijdens de eerste dagen van de pandemie is versterkt – als wat betreft het vermogen om een adequate reactie te geven op onverwachte omstandigheden. Dankzij de inspanning om de eerder bestaande luchtroutes te reactiveren is ervoor gezorgd dat de regio goed bereikbaar is in de periode dat de race plaatsvindt .

Aantal beschikbare kaarten

Er is een maximale capaciteit van 100.000 plaatsen. De eerste 5.000 entreekaarten zijn op de eerste avond uitverkocht via de website van de AIA. Aan de hand van de epidemiologische evolutie zullen de AIA, samen met de Nationale Gezondheidsautoriteiten en de organisatie van het evenement, in een later stadium bekend maken hoeveel plaatsen er nog beschikbaar gesteld gaan worden.

Routeplanner Wandelnet vernieuwd

Wandelen? Jij mag kiezen: In Nederland of Franse bergen 14
Wandelen in Nederland. Foto: Wandelnet

De Routeplanner van Stichting Wandelnet is compleet vernieuwd. De planner waarop wandelroutes in heel Nederland zijn te plannen heeft een flinke update ondergaan. Na een uitgebreide test door gebruikers is de planner gebruiksvriendelijker geworden en de uitstraling is vereenvoudigd. Je kunt eenvoudig zelf een route op maat maken vanaf je huisadres, maar ook een route plannen over regionale routenetwerken.

In de nieuwe update is gefocust op gebruiksvriendelijkheid. Het startscherm is overzichtelijk, er kan eenvoudig worden ingezoomd naar een startadres, waarna er zowel vrij als over bestaande routes kan worden gepland. De afstand tussen punten is zichtbaar en als dit nodig is kan een routelijn handmatig worden omgezet.

Halverwege 2019 werd de eerste versie van de routeplanner van Wandelnet gelanceerd. Door feedback te verzamelen en veelvuldig te testen, zijn belangrijke ontwikkelpunten nu meegenomen. Met de nieuwe update verwacht Wandelnet veel wandelaars juist nu blij te maken. Er is een grote vraag naar een routeplanner waar je wandelingen over kwalitatieve routes kan plannen, ook in je eigen buurt.

Toch is Wandelnet nu niet ‘klaar’. “We delen graag deze nieuwe update met wandelend Nederland. Maar we gaan door en blijven feedback verzamelen en testen, nieuwe updates zullen dus volgen.” Aldus Dea Stam, Coördinator Routes bij Stichting Wandelnet.

Rondje lopen

Uit onderzoek van Stichting Wandelnet blijkt dat 72% van de respondenten vaker een rondje loopt vanuit huis dan voor de coronacrisis. Omdat wandelen leuk en gezond is, stimuleert Wandelnet via de online campagne #rondjelopen mensen om de schoenen aan te trekken en vanuit huis een rondje te lopen. Vanuit de eigen voordeur een rondje lopen kan via de routeplanner nu eenvoudig worden gepland.

De routeplanner is te raadplegen via: www.wandelnet.nl/wandelrouteplanner. Met de update van de routeplanner zijn ook veel functionaliteiten van de Wandelnet app geüpdatet. De app is hier voor iPhone | en hier voor Android

Meer wandelapps zijn hier te vinden.

In het kort – nieuwsoverzicht

Lekker, een wandeling langs het strand in Spanje

Tevreden?

Laat dit veld blanco

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.