Verbazingwekkende Franse gewoonten uitgelegd

Op vakantie zul je je vast wel eens verbaasd hebben over Franse gewoontes.

Op vakantie zul je je vast wel eens verbaasd hebben over Franse gewoontes.

Tijdens een vakantie in Frankrijk zal je opgevallen zijn dat de Fransen sommige dingen net even anders doen. Dan moet je denken aan kleine verschillen in het dagelijks leven, waar je je als Nederlandse vakantieganger over verbaast. Wat is het bijvoorbeeld met Fransen en zoenen bij een ontmoeting? En waarom zijn er geen muurklemmen voor de douchekop? De website Frankrijk.nl verzamelde een paar opvallende gewoonten en ging op zoek naar een verklaring.

1. Geen QWERTY maar AZERTY
Iedereen die weleens achter een Franse computer een mailtje heeft proberen te tikken is het opgevallen. Wqt rqqr toch dqt ql die letters ergens qnders zitten? Yep, dankzij de AZERTY-toetsenindeling (al sinds de 19e eeuw gebruikt op schrijfmachines in Frankrijk) wordt een toerist al snel ongelukkig in een Frans internetcafé. De q, z, w en a zijn namelijk van plek gewisseld en er staan letters met accenten onder de cijfertoetsen, waardoor, help, het @-teken onvindbaar is geworden.

2. Niet stoppen maar doorrijden
In de meeste landen stoppen automobilisten als er een voetganger in de buurt van een zebrapad staat te wachten. In Frankrijk stoppen de meeste automobilisten pas als een voetganger zich op het zebrapad heeft begeven. Pas dan is de voetganger ‘engagé’ in het verkeer en kan de automobilist hem niet langer met fatsoen negeren.

3. Kussen vóórdat je iemand kent
Best gek voor een cultuur die vaak getypeerd wordt als gereserveerd of zelfs afstandelijk. Maar in Frankrijk geven (jongere) mensen elkaar al meteen la bise als ze zich aan elkaar voorstellen. Je schudt elkaar de hand en terwijl je 2 (en in sommige streken 3 of 4) kussen geeft, zeg je bonjour/bonsoir gevolgd door je eigen naam, bij wijze van introductie.

4. Douches zonder muurklem
Heel apart, maar zelfs in moderne Franse badkamers is er vaak geen muurhouder voor de douchekop. Fransen zijn gewend om in het bad te gaan zitten en de douchekop in de hand te houden terwijl ze zich wassen. Maar zelfs in een ‘stadouche’ mist in 8 van de 10 gevallen nog altijd een manier om ‘m op te hangen. Zo gek, want wat als je je haar wilt wassen?

5. Niet de gordijnen maar de luiken sluiten
Luiken die al begin van de avond potdicht gaan, je ziet het in alle Franse dorpen en steden. Een gewoonte die volgens sommigen teruggaat tot de Middeleeuwen. In die tijd werd de Franse belasting geïntroduceerd en de hoogte werd bepaald door taxateurs die – door simpelweg naar binnen te kijken – de waarde van je bezittingen inschatten. Om het hen moeilijk te maken, sloten de Fransen al vroeg hun luiken.

6. Anoniem de telefoon opnemen
Is het discreet of vooral praktisch? Feit is dat als je een Fransman opbelt, hij nooit zijn naam zegt bij het opnemen. Allô of bonjour, is alles wat je te horen krijgt. Schijnt voort te komen uit de Franse redenering dat de beller in principe al weet wie hij opbelt. En zo niet, dan is dat privé-informatie die de gebelde niet deelt met een voor hem onbekende beller… Je stelt je op straat toch ook niet zomaar voor aan een wildvreemde? Zit wat in.

7. Rapportcijfers van 0-20
Als een Frans kind thuiskomt met een 8 voor aardrijkskunde, dan staan zijn ouders niet te springen van blijdschap.. Volgens het Franse schoolsysteem is een 10 pas voldoende, en begint een waardering van ‘assez bien’ (tamelijk goed) bij 12 tot 14. Vandaar ook de Franse uitdrukking ‘vingt sur vingt’, die betekent dat iets helemaal perfect is.

Voor nog meer bijzondere gewoontes ga je naar de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.