Dit zijn de corona-regels voor Frankrijk deze zomer

De ruige natuur in het zuiden van Frankrijk. Foto: Elkedagvakantie

Het goede nieuws is: Nederlanders kunnen weer op vakantie naar Frankrijk. Het ‘slechte’ nieuws is dat je je (ook) daar aan allerlei regels moet houden, meer nog dan in Nederland. Zo moet je bijvoorbeeld in musea een mondkapje op. Alle huidige regels staan hier. Verder in het nieuws:

  • Nationale parken in NL bundelen de krachten
  • Goed toeven in Gouda
  • Veerdiensten op Wadden blij met versoepeling ov-regels

En wat doet Thailand?

De Tourism Authority of Thailand (TAT) is bezig met het opstellen van een strategie om de restricties rondom corona te gaan versoepelen. Daarmee kunnen bedrijven die gericht zijn op toerisme weer beter opereren. De zogenaamde ‘nieuwe norm’ voor Thais toerisme richt zich op minder reizen, kleinere bijeenkomsten en het vermijden van drukte.

Veel bedrijven moeten nog wachten op versoepelingen en de richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid volgen, maar er zijn gelukkig een aantal versoepelingen voor toerisme gerelateerde bedrijven. De Civil Aviation Authority of Thailand maakte bekend dat er nog geen internationale vluchten naar Thailand mogelijk zijn tot 30 juni 2020, maar de verwachting zijn hooggespannen.

Ezelsbruggetje voor de regels

In Thailand vatten ze het nieuwe normaal als volgt samen: BEST. Die afkorting staat voor:

B ooking (van tevoren reserveren): Je reis plannen zal een noodzaak worden. Dit is inclusief het aantal mensen, datum, tijd en kosten die vooraf moeten worden berekend zodat er ingespeeld kan worden op de voorwaarden en de sociale afstand die bewaard moet worden.

E nvironmental (omgeving liefhebbers): Het enthousiasme en verlangen van toeristen en toeristisch gerelateerde partijen opwekken om mee te doen aan het promoten van verantwoord toerisme voor de samenleving. Hiermee kunnen ze het milieu helpen door het behouden van de kwaliteit ervan en de problemen die worden veroorzaakt door het toerisme oplossen; zoals afval en vervuiling.

S afety (veiligheid staat voorop): Toeristen zullen meer aandacht geven aan het beschermen van zichzelf en voorkomen dat zij meehelpen aan de verspreiding van het virus. Informatie over netheid en hygiëne van een land zal een belangrijke rol spelen in de keuze van toeristen om te reizen.

T echnology (verbeterde toeristische ervaringen): Digitale technologie zal helpen om positieve ervaringen van toeristen te versterken. Er zullen ook meer potentiële services ontwikkeld worden die helpen om de veiligheid te waarborgen. Zoals Mobile Track and Trace: een volgsysteem dat elk individu en / of apparaten in realtime verifieert en volgt. Lees er hier meer over

De maatregelen in de Franse bergen deze zomer

Nieuwe plekken ontdekken op deze aarde, dat is wat elke avonturier wil, zoals deze waterval in Frankrijk. Foto: Elkedagvakantie

De grenzen zijn weer open en de zomervakantie staat voor de deur. De Franse bergen zijn dé perfecte plek om te verblijven komende tijd: frisse lucht, prachtige uitzichten en leuke activiteiten. Of je nou op zoek bent naar wat beweging na een peiode van veel binnen zijn of juist snakt naar ontspanning na maanden hard werken: in de bergen vind je het allemaal!

Survival training in La Plagne, Explore games in de Vogezen of een tokkel baan in Pralognan-Vanoise: er is voor iedereen en elke leeftijd iets leuks te doen. Er zijn tal van wandelingen en fietstochten om de natuur en de flora en de fauna van de bergen te ontdekken. Je geniet van de frisse berglucht en bent actief bezig tijdens je vakantie.

Tour de France: beter laat dan niet

Een jaar zonder Tour de France is een jaar niet geleefd zouden veel fiets fanaten wel zeggen. Veel grote sportevenementen zij helaas afgelast maar de Tour gaat, zoals het er nu uitziet, gereden worden. Welliswaar iets later in het jaar dan anders maar hij komt er. Iets om je op te verheugen dus!

20 jaar Pic du Midi

In de Hautes-Pyrénées wordt het een feestelijke zomer nu de Pic du Midi exact twintig jaar open is voor het publiek. Dit wetenschappelijke observatorium is een onmisbare toeristische trekpleister geworden in de Pyreneeën en zal tal van nachtelijke activiteiten organiseren om zijn nieuwe decennium te vieren.

Corona-maatregelen

Gezien de uitzonderlijke situatie rond Covid-19 worden er ook in de Franse bergen enkele voorzorgsmaatregelen getroffen zodat je zoals vanouds kunt genieten van de frisse berglucht. Om de gezondheid en de veilighied van iedereen te waarborgen treft de Frans overheid een aantal maatregelen. Kijk op deze website voor een regelmatige update over deze maatregelen en informeer waar nodig bij de plaatstelijke instanties.

Vijf nationale parken showen samen hun pracht

Terschelling Waddenzee
De Waddenzee is een van de nationale parken van de samenwerking. Foto: Elkedagvakantie

Vijf nationale parken presenteren zichzelf sinds kort op de nieuwe website www.beleefdenationaleparken.nl. Op de site zijn de topbelevenissen per park verzameld, stuk voor stuk unieke ervaringen die de diversiteit van de Nederlandse natuur benadrukken. Het gebied Waddenzee Unesco Werelderfgoed, Nationaal Park NLDelta, Nationaal Park Nieuw Land, Nationaal Park Oosterschelde en Nationaal Park Sallandse Heuvelrug gaan gezamenlijk meer marketingactiviteiten ontplooien.

De site richt zich op mensen die op zoek zijn naar once in a lifetime-ervaringen zoals bijvoorbeeld droogvallen met een zeilschip op de Waddenzee of een overnachting in de herberg op natuureiland Tiengemeten in Nationaal Park NLDelta. Ervaringen die de schoonheid van de Nederlandse natuur laten zien en mensen versteld laten staan over de onverwachte natuurparels die we hebben. De site vormt daarmee een bron van inspiratie nu veel Nederlanders dit jaar hun eigen land opnieuw ontdekken.

Uitbreiding samenwerking

De samenwerking is begin dit jaar tot stand gekomen. Het coronavirus en de belangstelling voor Nederland als vakantieland heeft het belang van samenwerking verder onderstreept. Er worden dit jaar meer gezamenlijke promotieactiviteiten opgestart. De parken richten zich niet op het grote Nederlandse publiek, maar op bezoekers die op zoek zijn naar insider tips die zorgen voor unieke ervaringen die ze niet snel vergeten. Nu het reizen naar het buitenland weer gemakkelijker wordt, komen ook de buurlanden België en Duitsland weer in beeld voor activiteiten. Mogelijk dat zich op termijn meer parken bij de samenwerking aansluiten.

Het Nationale Parken Bureau

De samenwerking is tot stand gekomen onder coördinatie van het Nationale Parken Bureau, dat de opdracht heeft om partijen te inspireren, verbinden en begeleiden bij het verwezenlijken van nationale parken van (inter)nationale allure. De ambitie is dat Nederland verspreid over het land een aantal tot de verbeelding sprekende nationale parken heeft. Dit zijn gebieden van internationaal belang, de Rembrandts van de Nederlandse natuur. Gebieden waarmee bewoners en regionale ondernemers zich verbonden voelen en waar de bezoeker een unieke ervaring kan hebben. De parken hebben een eigen identiteit, ze vertellen een verhaal. Ze maken Nederland aantrekkelijk om in te leven en te werken en dragen bij aan de economische vitaliteit van het land.

De beste Gouda-tips voor in de buitenlucht

Met een kano door de grachten van Gouda. Foto: SUP Gouda

In de buitenlucht is het coronavirus nauwelijks besmettelijk, zo blijkt uit recent onderzoek. Extra fijn, nu we langzaam weer meer naar buiten mogen. Daarom een zomerse verzameling tips om Gouda buiten te ontdekken. Van anderhalvemeter-terrassen, een relaxte kanoroute door de grachten tot een nieuwe steegjeswandeling langs Goudse historie.

Historische steegjeswandeling door Gouda

Het Messenmakerssteegje, de Looierspoort of de Vissteeg. Gouda telt maar liefst 120 steegjes met klinkende namen die je mee terugnemen in de tijd. Gouwenaar Hans van de Water, amateurhistoricus en bedenker van de Goudse Steegjesloop, kent ze stuk voor stuk. Vijfentwintig ervan verwerkte hij in de nieuwe stadsgids ‘25 Steegjeswandeling Gouda’. Samen zijn de besproken steegjes goed voor zeven wandelkilometers met bijbehorende verhalen over het rijke ambachtsverleden.

De wandeling kun je op eigen houtje doen. Wie liever met een gids op pad gaat, kan wandelen met Stadswandelingen Gouda en het Goudse Gidsen Gilde (vanaf 1 juli), in groepen tot en met 10 personen. De steegjesgids is te koop bij VVV Gouda en Boekhandel Verkaaik in Gouda.

Dat zit weer goed: Goudse terrassen en buitenplaatsen

In binnentuinen, bij de Museumhaven en op de historische Markt in hartje centrum. Gouda heeft piekfijne terrassen op de mooiste plekken. Neem de Museumtuin waar het Museumcafé en LF Gouda een zomers pop-uprestaurant openen. Of het terras van nieuwkomer Gouds Glas op de Markt waar sowieso veel terrassen ‘nieuwe stijl’ zijn toegevoegd. Liever aan het water? Dan zit je goed bij Museumhavencafé ’t IJsselhuis en bij de historische Visbanken waar de koks van restaurant Brunel je culinair verwennen. Wie een stadsstrand wenst, gaat naar restaurant De Vrijheid op het industriële GOUDasfalt-terrein waar je naartoe vaart met Pontje Gein. Alles over Eten, Drinken en Uitgaan in Gouda.

Kanoën, suppen of per trekschuit door de Goudse grachten

Vanaf het water zie je Gouda op haar best. Vanaf zes personen (1,5 meter afstand houden of een groepje uit één gezin) peddel je relaxt op een SUP board door de grachten. Het avontuur start bij restaurant de Kleischuur, bekend om het heerlijke terras aan het water, via onder meer de Gouwe en de Lange Tiendeweg. Daar kun je stoppen voor ijs van wereldklasse van David’s Gelato.

Per kano de kaasstad verkennen kan ook vanaf dezelfde locatie, je hebt drie uur de tijd en krijgt iets lekkers mee voor onderweg. Tot slot start Reederij de IJsel weer vanaf 18 juni met de grachtentochten. Op donderdag, vrijdag en zaterdag vaar je – met groepen van 10 tot 16 personen, afhankelijk van de samenstelling – in een uur met de legendarische Jan Salie door het prachtige centrum. Bekijk meer informatie over JabaSup en Reederij de IJsel

Nieuwe fietsroute

De Oude Hollandse Waterlinie is een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. Stap op de fiets en ontdek de linie met de nieuwe fietsroute ‘Verborgen Schatten, sporen van het Rampjaar 1672’. Deze volgt de weg die Willem III in juni 1672 vanuit het legerkamp via Reeuwijk naar Gouda maakte. Het rijgt fraaie dorpen, oer-Hollandse landschappen, kaasboerderijen en forten zoals Fort Wierickerschans aaneen. Daar waar verborgen sporen en zichtbare littekens van het rampjaar te zien zijn. Lees meer in de folder over de Oude Hollandse Waterlinie

In het kort – nieuwsoverzicht

Op vakantie willen we allemaal:

Weekendradio

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.