Dit zijn de parels van de ‘vergeten hoek’ van Frankrijk

Centrum van Narbonne, goed idee voor een dagtocht vanuit een camping in Zuid Frankrijk
In het centrum van Narbonne kun je over een oorspronkelijke Romeinse straat lopen. Foto: Elkedagvakantie

Lopen over de stenen waarover de Romeinse legioenen marcheerden, een eerbetoon brengen aan alle zeelui die omgekomen zijn op zee en vanuit je camping in Zuid Frankrijk een wandel- of fietsdagtocht maken door een prachtig gebied. Dat zijn een paar van de dingen die je kunt ontdekken in een van de onbekendste streken van Frankrijk.

We hebben het over de regio Languedoc-Roussillon. Een streek waar jaarlijks duizenden Nederlands doorheen racen onderweg naar Spanje. En dat is jammer. Want die zuid-oostelijke hoek van Frankrijk biedt een schat aan toeristische attracties, náást een prachtige zandstrand-kust natuurlijk! Een camping in Zuid Frankrijk is makkelijk te vinden. Van hele luxe standplaatsen, tot terreinen met eigen zwembaden of juist een klein plekje in de natuur.

Narbonne

We hadden er eigenlijk geen plaatje bij. Op verjaardagsfeestjes wordt er nooit gesproken over Narbonne (‘Weet je waar we nu geweest zijn? Narbonne!’) en dat is raar. Want het was een verrassende stad. De inwoners pronken met hun Romeinse roots en doen er alles aan om het toeristen naar de zin te maken. Bij de entree van Narbonne is een VVV-kantoor te vinden, waar je – soms met een Nederlands sprekende medewerker, die er al jaren in de streek woont – geholpen wordt met wandelkaartjes en verwijzingen naar attracties.

In het centrum is een opmerkelijk restant te vinden van het Romeinse verleden: daar hebben ze de originele keienstraat laten liggen die duizenden jaren geleden werd aangelegd. Je mag er ook zelf je voetstappen op zetten en vraagt je dan af hoe die legionairs zonder te struikelen hier een snelle opmars konden maken. Maar waar je echt alles over de historische bewoners kunt lezen is in het nieuwe (en prachtige!) museum Narbo Via.

In dit enorme museum leer je van alles over de invloed van Romeinen op deze streek. Foto: Elkedagvakantie

Zeemanskerkje

Op een van de bosrijke hellingen aan de kust bij Gruissan is een bijzonder zeemanskerkje te vinden. De plek werd al voor het eerst in de geschiedenis genoemd in 1080, maar de kapel in zijn huidige vorm werd pas in 1635 gebouwd. Wat de locatie bijzonder maakt is het prachtige pad naar het gebouwtje boven op de helling.

Langs dat pad staan namelijk allerlei graven van zeelieden die wel op de zee zijn omgekomen, maar waarvan nooit het lichaam gevonden is. De kapel vergt even wat zoekwerk, hoewel het ook mogelijk is om in de maanden juli en augustus vanuit het dorp met een toeristentreintje naar boven te rijden. Daarbij hoort dan ook een rondleiding in de kapel, waar allerlei nautische schilderijen en herinneringen aan de muren hangen. Vanaf de hooggelegen plek waakt de “Notre-Dame du Bon Secours” over de zeelieden die haar vanaf de Middellandse Zee van ver zien liggen.

Via een mooi pad loop je omhoog naar het Zeemanskerkje. Foto: Elkedagvakantie

Verrassende wandeling

We waren niet goed voorbereid, zouden gewoon een tourtje met de auto maken en kwamen toen in Mons bij de Gorges d’Heric. Het bleek een verrassend mooie plek in Zuid Frankrijk. Hier is een prachtig pad aangelegd voor wandelaars en fietsers om dit gebied te doorkruisen. Als je je zwembroek meeneemt, zijn er verschillende plekken in de naar beneden stromende beek om te gaan baden. Aan de voet van het pad is een prima parkeergelegenheid en in de buurt is het mogelijk om fietsen te huren. Belangrijk is wel om er een dagtocht van te maken, zodat je optimaal kunt genieten van de uitzichten en de omgeving!

Een mooi startpunt voor een dagtocht vanuit een camping in Zuid Frankrijk.

Yelloh! Village

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Yelloh! Village, een nog vrij jong Frans bedrijf dat een groot aantal campings beheert in Frankrijk, Spanje en Portugal. Yelloh! Village biedt verscheidene campings in dit deel van Frankrijk aan. De ANWB koos eerder Village Le Sérignan Plage uit tot camping van het jaar en schreef daarover: “Geweldige service, een heerlijke sfeer en elke glimlach van het personeel is echt gemeend. Het is zomaar een greep uit de reacties op Camping Yelloh! Village Le Sérignan Plage. De maritieme sfeer – de camping ligt in het zuiden van Frankrijk aan de Middellandse Zee – kom je overal tegen. En duurzaamheid? Etienne Amat, de vader van de huidige campingeigenaar had het al over duurzaamheid op de camping toen er nog niemand over sprak. Een verdiende winnaar, deze Franse camping.”

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.