Indoor Skydiving geeft je een heldengevoel

Zelf vliegen in Roosendaal.

 door Sander Lindenburg

Om te beginnen: Indoor Skydiving is cool en níet eng. Nederlands enige windtunnel waar je zelfstandig kunt vliegen op orkaankracht – Indoor Skydive in Roosendaal – zorgt voor een persoonlijke begeleiding voor elke deelnemer. Wie voor geen goud uit een vliegtuig zou springen, kan hier vrijwel dezelfde adrenaline-kick krijgen in een veilige en gecontroleerde omgeving. Goedkoop is het niet, maar het is wel een sensatie die aan ieders “eens in je leven lijstje” toegevoegd zou moeten worden. En wie weet word je zo enthousiast dat je een cursus volgt in het Brabantse centrum en uiteindelijk toch een sprong uit het luchtruim aandurft omdat je de techniek al tot in perfectie beheerst.

“Dat het eng zou zijn is een van de hardnekkige misverstanden waar we regelmatig tegen aan lopen. Als we klanten spreken voor een bedrijfsuitje hier, dan wordt er soms gezegd ´o, nee, dat durven onze mensen niet´. En dat terwijl we hier echt iedereen ontvangen: van kinderen tot ouderen, dikke en dunne mensen, gehandicapten, heus iedereen kan onder begeleiding vliegen”. Aan het woord is Robert Ros, manager marketing & commerciële zaken. Zijn taak is onder andere om het aantal bezoekers te laten groeien. “We hebben in oktober 2010 een topmaand gehad met ruim 12.000 sessies, maar dat aantal moet naar 15.000 kunnen gaan en halen we 20.000 sessies in een maand dan hebben we een 100% bezetting volgens de huidige opzet”.


Dat woord sessie kan een beetje verwarrend over komen op een bezoeker. Zelf had ik bij vluchtige lezing van de website van Indoor Skydive het idee dat ik bijvoorbeeld voor ´2 indoor skydivesessies´ook twee keer vanuit Zwolle naar Roosendaal zou moeten reizen. Maar zo werkt het niet. Een sessie staat gelijk aan 1 minuut zweven in de windtunnel. Als je betaalt voor 2 sessies ga je met een groep in de tunnel en mag je om de beurt twee keer 1 minuut zweven. Je kunt als recreant voor maximaal vijf sessies kiezen, maar dat zijn dus vijf vluchten van een minuut op één en dezelfde dag.
Een minuut zweven lijkt misschien kort, maar is voor beginners lang genoeg, zo heb ik zelf mogen ervaren. Onwillekeurig schiet je lichaam namelijk in een alarmstand (adrenaline!) de eerste keer dat je in de orkaankracht springt, maar hé, daar deed je het juist voor! Gevolg is echter wel dat het vermoeiend is. Ik mocht vier sessies doen en kon na afloop wel mijn spieren voelen en als deelnemer kijk je dan verbaasd hoe je begeleider nog allerlei acrobatische loops maakt in de windstroom. “Dat is wel te verklaren”, zegt Ros, “als iemand hier voor het eerst is dan zit hij in de wind, terwijl zij gebruik maken van de wind. Een beginner zal geneigd zijn weerstand te bieden; een begeleider profiteert door de juiste houding van de wind waardoor het hem minder energie kost”.

De verslaggever staat klaar.


De ontvangst en begeleiding kwamen op mij als bezoeker perfect over. Ros: “Bij gebruikersonderzoek scoren we een 9,6 als cijfer, veel beter kan het niet”. Bij binnenkomst moet je een formulier tekenen waarin je o.a. verklaart in goede gezondheid te zijn. Zo kunnen vooral mensen die in het verleden eens de arm uit de kom hebben gehad beter niet gaan vliegen. Daarna krijg je een pak (met o.a. grepen er aan, zodat de instructeur je goed kan pakken), een helm, een vliegbril en oordopjes, want als de wind met een snelheid van zo´n 200 kilometer per uur langs je oren geblazen wordt door de enorme turbinemotoren dan maakt dat flink wat herrie. Vervolgens is er voor de hele groep (en evt meegekomen fans/belangstellenden, die ook de hele tijd mogen kijken) een instructiefilmpje waarin een drietal basissignalen (want praten gaat niet) uitgelegd worden. Verder vertelt de instructeur, die ter plekke ´marshall´ genoemd wordt, nog het een en ander. En dan is het tijd om te vliegen. Een scherm geeft aan wie aan de beurt is en wie zich vast als volgende moet opstellen. Onze instructeur was een enthousiaste man, die van het in totaal anderhalf uur durende evenement een waar feestje wist te maken.
De gebruikers van Indoor Skydive Roosendaal zijn in drie groepen te verdelen: sporters en professionals (20%), recreatievliegers (50%) en bedrijfsuitjes (30%).

En dan de prijs. De goedkoopste variant kost 50 euro per persoon (2 sessies in daluren). Kan dat niet wat minder? “We hebben hier echt geen geldmachine. Onze daadwerkelijke kosten liggen op zo´n 20 euro per sessie. Toen initiatiefnemer Nicky Broos dit project in 2006 opende kostte het een investering van 7 miljoen euro. En de turbine vreet stroom. Ook al gebruiken we groene stroom, we betalen jaarlijks tonnen aan elektriciteit. Nee, goedkoper kan echt niet en het is natuurlijk altijd nog veel voordeliger dan springen uit een vliegtuig, waarbij je vaak ook maar een vrije val van een minuut kunt maken”.
Indoor Skydive Roosendaal is de enige in zijn soort in de Benelux en spant zich dan ook in om meer klanten uit België te trekken. Bij de opening waren er vier soortgelijke voorzieningen in Europa, dat aantal is inmiddels gegroeid, mede door  professionele gebruikers. Ros: “Hier oefenen is veel efficiënter dan telkens een vliegtuig te laten opstijgen. Je bent weersonafhankelijk, de coaching is veel directer en met minder risico´s. We krijgen hier dan ook commando´s en F16-piloten; bij ons vliegt echt alles voorbij”. Indoor Skydive is een samenwerking aangegaan met CIOS Goes (opleiding sportleraar), zodat de studenten skydiven ook als keuzevak kunnen kiezen en stage lopen in Roosendaal. En op 28 november wordt er voor het eerst een NK Indoor Skydiven gehouden. “Er hebben zich inmiddels vijftien teams voor opgegeven. Er was eerst enige aarzeling, omdat mensen dachten dat er alleen maar top-skydivers zouden komen, maar wij zijn juist een tunnel voor mensen die nog willen groeien”.  Er zijn twee onderdelen: formatie vliegen en freeflying.
Robert Ros tot slot: “We moeten het vooral hebben van mond-tot-mond-reclame. Maar het is gebleken dat indoor skydiving mensen een soort heldengevoel geeft, alsof ze iets overwonnen hebben. En daar willen ze graag over praten op maandagmorgen op het werk.”

Mijn advies: Maak van je bezoek aan Indoor Skydive Roosendaal een evenement. Gebruik het bijvoorbeeld om een bijzonder moment in je leven te markeren (op 18e verjaardag zoon of dochter?). En er is makkelijk een hele leuke dag van te maken. Na het Skydiven kun je prima eten in themacafé The Swoop in hetzelfde gebouw. Verder is Rosada Outlet-center op loopafstand, dus wie na het sportieve uitje wil shoppen, die heeft hier alle gelegenheid. Maar meer sporten kan ook, want in de directe nabijheid is onder andere een indoor ski-baan en een golf- en kartbaan. Kies bij het indoor skydiven voor 4 of 5 sessies, want dat geeft volgens mij de meeste voldoening omdat je dan ook écht wat gedaan hebt. En koop voor tien euro een dvd met een filmpje van je vluchten om op die manier de sensatie van die vier of vijf minuten duizenden keren te herbeleven.
Meer informatie: www.indoorskydive.com

Er zijn twee mensen in touw voor jou om te zorgen dat het goed gaat.
De instructeur in de kooi en (op de achtergrond) de persoon
die de kracht van de luchtstroom regelt. (foto’s copyright Solo Media)

No Responses

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.