Brugge bezoeken vanuit een bungalow

Foto: Het bekendste plekje van Brugge. Foto: Sander Lindenburg.

“Ant heer on jor left joe sie ee bullding from the eet tien senturie”. De gids in het rondvaartbootje in Brugge sprak tenenkrommend Engels. We hebben er nog het hele weekend plezier om gehad, als een van ons zijn taaltje nabrabbelde. Het moet ook een opgave zijn – zowel fysiek als geestelijk – om meer malen daags hetzelfde stukje heen en weer te varen en keer op keer hetzelfde praatje te houden. Maar aan de andere kant, voor 24 euro mag je als gast in een half uur toch ook wel wat meer enthousiasme verwachten? Feit is dat Brugge een groot pretpark is in een middeleeuws jasje.

Een rondvaartboot in Brugge. Foto: Sander Lindenburg

Een rondvaartboot in Brugge. Foto: Sander Lindenburg

Voor ons weekendje Brugge verbleven wij in Sunparks De Haan aan Zee, vlakbij de kust. Dit 25-jarige park is onderdeel van het Center Parcs-concern. Voordeel is dat je van daaruit in 20 minuten in de historische stad bent, maar de rest van de tijd ook allerlei andere dingen kunt ondernemen: fietsen, wandelen, zwemmen. En dat voor een prijs die je ook voor een hotelkamer kwijt zou zijn. We waren om 10 uur ’s morgens in de stad. Dan is het er nog aangenaam rustig. Na het middaguur worden de toeristen-sluizen echt open gezet. We maakten de eerder genoemde rondvaarttocht, bekeken de historische gebouwen, gingen shoppen in de Steenstraat en sloten de dag af met een rondleiding door de laatste brouwerij die Brugge rijk is: De Halve Maan.

Elke 10 minuten passeert een koetsje voor de brouwerij. De menner heeft net genoeg tijd om te zeggen: 'Dit is de laatste brouwerij in de stad' en dan weer door. Vermakelijk om naar te kijken. Zo'n koetsrit kost 44 euro, overal, duidelijk een afgesproken prijs. Foto: Sander Lindenburg.

Elke 10 minuten passeert een koetsje voor de brouwerij. De menner heeft net genoeg tijd om te zeggen: ‘Dit is de laatste brouwerij in de stad’ en dan weer door. Vermakelijk om naar te kijken. Zo’n koetsrit kost 44 euro, overal, duidelijk een afgesproken prijs. Foto: Sander Lindenburg.

De rondleiding in de Halve Maan was een van de hoogtepunten van de dag. Niet alleen omdat de Vlaamse gids met groot enthousiasme over zijn werk sprak, maar vooral ook omdat het boeiend was van boven tot onder door de brouwerij geleid te worden. Dat ene gebouw, dat zorgt voor de bevoorrading van de Brugse Zot van China tot Zwolle (de Albert Heijn in de stad waar wij wonen). Indrukwekkend. Intrigerend is ook hoe iemand ooit heeft kunnen bedenken dat je met een beetje van dit en een beetje van dat (zoals uitsluitend vrouwelijke hop uit o.a. Tsjechië ) zo’n lekkernij kunt maken. Imponerend is het feit dat er voor de Eerste Wereldoorlog nog 34 brouwerijen en 1034 cafe’s in de stad waren en dat er nu nog maar 1 brouwerij van over is: de Halve Maan. En dat daar dus 42.000 hectoliter bier per jaar geproduceerd wordt, waarvan 30% naar het buitenland gaat. En als klap op de vuurpijl het uiteindelijke cijfer dat in héél België 1500 verschillende biermerken voorhanden zijn met elk hun eigen glas, want dat laatste is een gouden regel. De rondleiding door het historische pand – al sinds 1856 wordt hier bier gebrouwen – wordt afgesloten met een proeverij. In het kaartje zit de prijs van 1 glas van de brouwerij. En dat laat zich smaken als je net een half uur durende verhandeling hebt gehad over hoe dit bier tot stand komt.

En dan zelf proeven na de rondleiding van zo'n Brugse Zot. Hier is ook een mooi souvenir te koop: doosje met 4 flesjes en een glas. Foto: Anke Lindenburg.

En dan zelf proeven na de rondleiding van zo’n Brugse Zot. Hier is ook een mooi souvenir te koop: doosje met 4 flesjes en een glas. Foto: Anke Lindenburg.

We hebben mensen gesproken die meerdere dagen in Brugge verbleven, maar de meest gehoorde reactie is dat je de stad wel in een dag gezien kunt hebben. Om een idee te krijgen wat je er kunt doen, hierbij onze top 10 met tips:

 1. Brouwerij de Halve Maan
 2. Rondvaart door de stadsgracht (jammer genoeg is een rondje onmogelijk, dus je gaat heen en terug dezelfde route)
 3. Het frietmuseum 
 4. Choco Story is een museum dat verwijst naar het bonbon-verleden van de stad.
 5. Het biermuseum haalt herinneringen op aan het rijke bier-verleden van Brugge.
 6. Het belfort van Brugge boven de markthallen. Deze toren (366 treden hoog) speelt ook een rol in de film ‘In Bruges’
 7. Het Guido Gezellemuseum (het geboortehuis van deze bekende Vlaamse dichter)
 8. Het Museum Gruuthuse (museum van geschiedenis en toegepaste kunst).
 9. Met een Segway de stad verkennen
 10. Salvador Dali: Veel van deze surrealistische kunstenaar is te bewonderen in het Brugse kunstencentrum Oud Sint-Jan.
Met een Segway door Brugge. Foto: Sander Lindenburg

Met een Segway door Brugge. Foto: Sander Lindenburg

Sunparks De Haan
Over ons verblijf in Sunparks De Haan spraken we met Roeland Nyssen, leisure manager van deze vestiging van Sunparks

“Het is oorspronkelijk een Belgische groep. We zijn hier aan de kust in Oost-Duinkerke begonnen. Het is overgenomen door Center Parcs/Piere en Vacances-groep een jaar of tien geleden. Dit is eigenlijk de mindere klasse van Center Parcs zeg maar. In die groep is Center Parcs het topniveau van de parken en dit is wat lager niveau, maar de prijzen zijn ook lager dan bij Center Parcs. Het grote verschil is bij Center Parcs blijven mensen de hele week of weekend op het park meestal, alles is voorzien en in het park, en wij proberen een uitvalsbasis te zijn naar de omgeving toe. Dus bij ons is de locatie super belangrijk. Zoals we hier vlakbij het strand zitten en bij Brugge, Oostende, Gent. Dus mensen zijn hier hele dagen weg en bij Center Parcs blijven ze wat meer op het park”.

Een van de waterbungalows in Sunparks De Haan waarin wij verbleven. Foto: Sander Lindenburg

Een van de waterbungalows in Sunparks De Haan waarin wij verbleven. Foto: Sander Lindenburg

Het subtropische zwembad van Sunparks de Haan heeft een duidelijke Center Parcs-uitstraling en is misschien iets kleiner dan daar gebruikelijk, maar is ruim genoeg en bevat veel activiteiten voor ouders met kinderen tot middelbare schoolleeftijd. Er zijn een paar prima waterglijbanen en ook het golfslagbad blijft natuurlijk een trekker. En is is ook kinder-animatie en -disco. Er is ook een kidsworld met een groot aantal klimtoestellen. Vanuit het park kun je ook naar het strand lopen. De video van Sunparks de Haan wekt de indruk dat het echt vlakbij is, maar dat is niet zo. Nyssen: “Vanuit de ingang van het park is het 15 minuten lopen. Maar dan kom je, lopend door een bos, wel op een prachtig strand. Er is niks geen dijk, je bent midden in de natuur”.

Veel woningen in het groen. Ook naar verhouding veel ruimere woningen. Foto: Sander Lindenburg

Veel woningen in het groen. Ook naar verhouding veel ruimere woningen. Foto: Sander Lindenburg

Op Sunparks De Haan zijn opmerkelijk veel grote huizen, tot twaalf persoons. “We hebben hier dan ook nogal eens familieweekenden. De verdeling tussen kleinere, 4 a 5 persoons huizen, en grotere is 50/50”. Het hele park ligt heel erg in het groen. “Van oorsprong was dit polderlandschap. De bomen zijn nu 25 jaar oud; die zijn gepland toen het park open ging. Later is er een vijver gekomen en zijn ook daar huizen in geplaatst.”

Sunparks de Haan krijgt bezoekers van een groot aantal nationaliteiten. “Het is erg afhankelijk van de periodes. In mei hebben we bijvoorbeeld 90% Fransen gehad, want dan hebben ze heel veel feestdagen daar. De eerste weken van juni hebben we enorm veel Engelsen gehad. En eind juni is het weer terug in een mix van Nederlanders, Belgen, Fransen, Duitsers.”

Roeland Nyssen is tevreden over de bezetting van het park: “In de zomer zitten wij gedurende twee maanden volledig vol. En voor de rest zijn alleen maar januari, februari wat mindere maanden. Verder zitten we doordeweeks met een 60% bezetting en 80% in de weekenden. En we hebben veel ‘repeaters’, mensen die jaar-in-jaar-uit naar hetzelfde huisje komen.”

Een enorme uitbreiding van het fietsaanbod. Foto: Sander Lindenburg

Een enorme uitbreiding van het fietsaanbod. Foto: Sander Lindenburg

Dit seizoen richt de parkleiding zich op een renovatie van de fietsverhuur. “We gaan verviervoudigen in het aantal fietsen dat we hebben. Er komen een soort Segways in de verhuur, waarmee je een toer door de omgeving kunt maken. Ook komen er elektrische fietsen in het assortiment. We maken een zuil waarbij mensen zelf hun fietsroutes kunnen plannen aan de hand van het fietsknooppuntensysteem met info over de streek, dus dat ze makkelijker de stap nemen om op de fiets te stappen. Er zijn heel goede fietspaden hier, het is vlak, heel toegankelijk. Maar we hebben ook een prachtige, uitdagende mountainbike route door de bossen”.

Weinig zee, wel volop groen onderweg

Weinig zee, wel volop groen onderweg

Als redactie van ElkeDagVakantie.nl maakten wij ook een dag een toer door de omgeving. Dat moest nog op de oude manier: een fietsknooppuntenkaart kopen bij de receptie in het hoofdgebouw en dan verderop fietsen huren. Die kaart (6 euro) heb je wel nodig om je een weg te vinden in de buurt. Wij hadden hoop dat je een mooie tocht langs de kust kon maken. Dat valt echter nogal tegen, want als je vanaf het plaatsje De Haan richting Knokke fietst via het ‘kustfietspad’, dan duurt het tot Zeebrugge voordat je voor het eerst zee ziet. En tussendoor zie je alleen gruwelijk lelijke kustplaatsen met hoogbouw dat nog afschuwelijker is dan wat ooit aan de Spaanse costa’s uit de grond is gestampt. Mooier is het wanneer je dan landinwaarts weer terugrijdt naar het vakantiepark. Daarbij rij je onder andere door het historische plaatsje Lissewege en door de Uitkerkse Polder met en een eigen informatiecentrum. De fietsmogelijkheden zijn in ieder geval legio en hoewel de paden grotendeels over normale wegen gaan is het er niet druk en is het aangenaam fietsen.

In Sunparks De Haan verbleven wij in een moderne bungalow met een fraai terras aan het water. Een paar omstandigheden waren minder positief, maar lagen geheel buiten de verantwoording van de verhuurder. Zo hadden we alleen de vrijdag bij aankomst lekker terrasweer en was het verder te fris om er te zitten. En er waren nogal lawaaiige buren (blaffende hond) die het wat minder leuk maakten, maar dat hebben we opgelost door in een andere slaapkamer te gaan liggen en door de ventilator in de badkamer aan te laten en die ‘white noise’ te laten produceren. Maar dat zijn van die dingen die je in elk bungalowpark kunnen overkomen.

Hierbij een top 5 van dingen die je kunt ondernemen vanuit Sunparks De Haan:

 1. Naar Brugge
 2. Naar Gent
 3. Fietsen in de omgeving
 4. Naar het strand
 5. Naar Plopsaland de Panne
 6. Naar Sealife Blankenberge
 7. Naar Bellewaerde Park
 8. De Paardenvissers kijken
 9. Zwemmen in het subtropisch zwemparadijs
 10. Winkelen in de nabijgelegen steden

De conclusie is dat je hier makkelijk een week kunt doorbrengen in deze streek en accommodatie. Dat je voor hetzelfde geld als je voor een hotel in Brugge kwijt bent veel meer ruimte en mogelijkheden hebt als je hier zit. Dat dit een prima plek is voor een familieweekend (iets meer dan 2 uur rijden vanaf Utrecht) en dat je je er zowel met kleine kinderen kunt vermaken als ook als echtpaar er een fijne vakantie kunt beleven.

Uiteraard een wafel eten in Brugge. Foto : Sander Lindenburg.

Uiteraard een wafel eten in Brugge. Foto : Sander Lindenburg.

Deze reportage kwam tot stand met medewerking van Sunparks De Haan aan Zee.

One Response

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.