Water in het buitenland drinken?


[sociallocker id=”36125″][/sociallocker]
8% van alle Nederlanders zegt wel eens ziek te zijn geworden van het drinken van kraanwater op vakantie, blijkt uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van drinkwaterbedrijf Vitens. Als je geen schoon drinkwater gebruikt in het buitenland dan kan dat leiden tot maag- en darmklachten, diarree, hepatitis A of zelfs cholera. Om vakantiegangers te helpen goed voorbereid op vakantie te gaan lanceert Vitens de website www.waterinhetbuitenland.nl. Het drinkwaterbedrijf waarschuwt vakantiegangers dan ook voor het gebruik van kraanwater in populaire vakantielanden zoals Turkije, Spanje of Indonesië. De schoolvakanties zijn inmiddels begonnen in het Noorden van ons land en de bouwvak komt eraan.

Vakantiecheck

Vrijwel alle Nederlanders drinken thuis uit de kraan. Op vakantie wordt dit een stuk minder, meer dan de helft geeft aan zelden of nooit kraanwater op vakantie te drinken, ongeacht waar ze naar toe gaan. Zonde, want in sommige landen is het kraanwater juist wel goed drinkbaar, zoals in Scandinavische landen, Duitsland, en bestemmingen zoals Frankrijk en Italië. Toch blijkt minder dan de helft van de Nederlanders in die landen kraanwater te drinken, en onnodig geld uit te geven aan flessenwater. Door voor vertrek te weten of er kraanwater gedronken kan worden in het land van bestemming kan er geld bespaard worden voor andere activiteiten op vakantie.

Gruwelwater

Meer dan de helft van de ondervraagden zegt in het buitenland de tanden met kraanwater te poetsen, ook wanneer het niet drinkbaar is. Bij een microbiologische verontreiniging van het water is maar een heel klein spoortje nodig om ziek te worden. Doe dit dus bijvoorbeeld niet in landen zoals Egypte of India. Vermijd in dergelijke landen ook ijsklontjes en bijvoorbeeld salade die gewassen wordt met kraanwater. Dit soort gruwelwater kan er toe leiden dat de vakantie wordt doorgebracht op het toilet in plaats van in de zon.

Schoon drinkwater

De website waterinhetbuitenland.nl geeft informatie over het kraanwater van alle 193 landen ter wereld. Als het water in een land niet drinkbaar is adviseert de site welke maatregelen reizigers kunnen nemen om het water uit de kraan drinkbaar te maken en waar vakantiegangers op kunnen letten als zij water willen kopen. Daarnaast kunnen vakantiegangers hun ervaringen met elkaar delen op de website. Meer informatie is te vinden op www.waterinhetbuitenland.nl

One Response

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.