Scooterrijden in het buitenland onderschat

Scooterrijden in het buitenland onderschat 9

Een scooter in Italië. Foto: Elkedagvakantie


Alarmcentrale Eurocross Assistance zag het afgelopen jaar ernstiger letsel naar aanleiding van scooterongevallen in het buitenland. Eurocross adviseert de vakantieganger daarom goed voorbereid op een scooter te stappen. De alarmcentrale zet voor de scooterhuurder een aantal tips op een rij.

Zelfstandig het land verkennen

Met de groeiende populariteit om op een scooter zelfstandig de omgeving te verkennen, verwacht Eurocross ook een toename in hulpvragen. Nicole Bootsma, arts en hoofd van het medisch team bij Eurocross Assistance, licht toe: “We zagen de laatste maanden al heftiger wordende scooterongevallen in het buitenland. Het letsel dat bij ons werd gemeld is ernstiger dan een aantal jaren geleden. Denk aan een bovenbeenbreuk, een bekkenbreuk en letsel aan het hoofd.”

Voorbereid op de scooter

Eurocross kreeg niet alleen meldingen van scooterongevallen in Azië, ook uit Griekenland en Spanje kwamen telefoontjes het afgelopen jaar. Aan mensen die toch van plan zijn deze zomer een scooter of motor te huren in een ander land, adviseert Eurocross zich op de volgende punten voor te bereiden:

 1. Andere verkeersregels
  Laat je van tevoren informeren over eventueel afwijkende verkeersregels. Komen de borden overeen? Hoe zit het met voorrang verlenen en inhaalmanoeuvres?
 2. Links rijden
  Mocht je nog nooit aan de andere kant van de weg hebben gereden, zorg dat je er langzaam aan went. Betreed niet direct snel- of drukke wegen met het risico dat je een spookrijder wordt.
 3. Berggebieden
  Nederland is écht plat. Het landschap in het buitenland is vaak ruiger en bergachtiger. Wees je daarvan bewust en pas je rijstijl aan.
 4. Schaars gekleed door warmte
  Op een zonnige bestemming een lange scootertocht maken? Zorg dat je in ieder geval meer beschermende kleding draagt dan enkel flipflops en een bikini. Houd daar rekening mee met inpakken. Vergeet ook niet een helm te dragen, vraag hiernaar bij het verhuurbedrijf.
 5. Gedronken? Pak een taxi terug.
  Je drinkt natuurlijk makkelijker een drankje of cocktail, als beloning na een tochtje langs de kust of door het binnenland. Maar moet je ook nog terug, spreek dan vooraf af wie de bob is of pak een taxi.
 6. Begaanbare wegen
  Wees voorbereid op niet goed geasfalteerde wegen, je grip op de weg is heel anders. Juist als de grond heel droog is of het net geregend heeft, is het oppassen geblazen.
 7. APK
  Andere landen kennen vaak geen APK-keuring. Controleer altijd wel of het materiaal dat je huurt in orde is. Vertrouw je het niet, zorg dat je meteen om een ander voertuig vraagt.
 8. Blikschade in het buitenland
  Ben je goed verzekerd? Letsel is meestal gedekt, maar blikschade ook? Controleer je polis voordat je op reis gaat, vul waar nodig aan en vraag bij je verhuurder na hoe het materiaal verzekerd is.

Dit bericht verscheen het eerst op 1 september 2017

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.