Nieuwe trend? ‘Alleen samen op reis’ voor vrouwen

Het lijkt een paradox, samen alleen op reis, maar solo op reis staat niet noodzakelijk gelijk aan alleen reizen. Samen alleen op reis is een reistrend die zich de laatste jaren sterk ontwikkeld heeft. VakanShe biedt avontuurlijke reizen aan voor vrouwen en ‘samen alleen op reis’ staat hoog in het vaandel. Sietske Meerloo, eigenaresse, zegt: ‘Ik ben begonnen met VakanShe om zo vrouwen een manier van reizen aan te bieden waarbij ze alleen op reis kunnen en tegelijkertijd samen met andere gelijkgestemde vrouwen van een actieve en avontuurlijke vakantie kunnen genieten. Dit creëert een gevoel van veiligheid terwijl je toch op avontuur gaat.’

Niet single

Solo staat niet gelijk aan single, het merendeel van mensen dat alleen reist heeft een langdurige relatie. Er zijn verschillende redenen waarom reizigers er voor kiezen om solo te gaan. Vaak is het omdat ze iets willen doen wat hun partner of vrienden niet willen of kunnen. In de Visa Global Travel Intentions Study komt naar voren dat 28% van de solo reiziger op zoek is naar avontuur.

Avontuurlijk

Pacuara Travel speelt in op deze trend en biedt avontuurlijk en actieve reizen aan, op maat of voor groepen. Suzanne Koolen, eigenaresse, zegt: ‘Ik zie een duidelijke toename in het aantal aanvragen van mensen dat op zoek is naar een uitdaging. Vaak zijn ze niet single of alleen maar zijn ze specifiek op zoek naar een bijzondere ervaring voor zichzelf.’ Suzanne voegt toe dat er naast de trend van solo reizen ook meer vraag is in de markt naar adventure vakanties en vooral naar extreme activiteiten. ‘Volgens mij staan deze trends niet los van elkaar, maar gaan ze juist hand in hand. Omdat beide trends je uit je comfort zone halen en dit is iets waar veel reizigers naar op zoek zijn om zo zichzelf beter te leren kennen.’

Zelf kiezen

Wereldwijd neemt het aantal vrouwen dat alleen reist toe. Films als ‘Eat, Pray, Love’ met Julia Roberts en ‘Wild’ met Reese Witherspoon hebben hier wellicht aan bijgedragen. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen een sterke economische participatie bezitten omdat zij vaak degene zijn die beslissingen maken in het gezin. Volgens het CBS zijn er ook steeds meer vrouwen die voldoende verdienen om van te kunnen leven. In 2014 was bijna de helft van de vrouwen in Nederland tussen 15 en 65 jaar economische zelfstandig. Sietske voegt toe: ‘Vrouwen voelen steeds meer dat het prima is om keuzes te maken voor zichzelf – je zou het egoïstisch kunnen noemen, in de positieve zin van het woord.’

De solo reiziger weet wat hij/zij wil en bijna één op vijf kiest voor een op maat gemaakt programma. De solo reiziger is vaker op zoek naar actieve vakanties met een persoonlijk karakter. Suzanne voegt toe dat de reis naar Siberië die zij jaarlijks organiseert hier een voorbeeld van is. ‘Tijdens deze reis worden drie elementen samengevoegd, solo travel, adventure en cultuur. Solo reizigers van over de hele wereld komen samen in Siberië om hun passie voor avontuur met elkaar te delen. Het perfecte voorbeeld van solo en toch samen.’

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.