Tien tips voor Warschau

Warschau komt op sommige plekken al helemaal in kerstsfeer.

Warschau komt op sommige plekken al helemaal in kerstsfeer.


‘Warschau en de charme van verval’ was de oorspronkelijk gedachte titel boven dit verhaal. We waren slechts drie dagen voor een congres in de Poolse hoofdstad en verkeerden daardoor met name in de buitenwijken. Al vanaf het moment dat je door de taxi van Chopin Airport naar je hotel gebracht wordt duik je in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Grijze, saaie, eindeloze rijen flats, die de 1,7 miljoen bewoners van deze stad moeten huisvesten. Gelukkig bleef ons nog 1 dag over om de stad echt te gaan verkennen en toen bleek dat de eerste indruk soms bedriegt, ook als het om een stad gaat.

Hoewel 85% van de stad in WOII is platgegooid, zijn er hele stukken weer prachtig herbouwd, zoals die oude stadsdeel.

Hoewel 85% van de stad in WOII is platgegooid, zijn er hele stukken weer prachtig herbouwd, zoals die oude stadsdeel.

De buitenwijken zijn troosteloos, maar de rotte gaten die er in de bebouwing zitten (verlaten winkeltjes zijn aan de orde van de dag) en restanten van jaren van Duitse en Russische overheersing hebben ook hun charme en werken vervreemdend, alsof je soms door een filmdecor loopt. Zwervers heb je overal en zelfs de dronken man met nog één tand in zijn mond die ons bij het passeren in het Pools om een overklaarbare reden begint uit te schelden is ook geen uitzonderlijk fenomeen in een stad van deze omvang.

Het aangrijpende oorlogsverleden van de stad.

Het aangrijpende oorlogsverleden van de stad.

Gelukkig was er nog wat tijd om de stad te bekijken en dat leidt tot de conclusie dat je Warschau heel goed als doel kunt kiezen voor een volgende stedentrip. De vliegtijd is nog geen twee uur. Je hebt er legio (goedkope) hotels. Wij verbleven in het MDM-hotel, dat aardig dichtbij het centrum ligt. Dat hotel heeft een paar voordelen: ruime kamers, prima ontbijttafel, goed Engels sprekend personeel (daar mankeert het elders nog wel aan) en uitstekende Wifi (zodat we in de hotelkamer naar Uitzending Gemist van de Nederlandse tv konden kijken). Er zijn prijsvliegers die koersen op de stad, hoewel de KLM, waar wij onze vlucht mee maakten, ook geen onaantrekkelijk tarief hanteert (en je krijgt tijdens de vlucht tenminste te eten en te drinken). Voordat we aan onze tien tips beginnen nog een paar dingen waar je rekening mee moet houden: Ze hebben nog geen euro’s in Polen maar hun eigen zloty. Om te weten hoeveel je dan in euro’s voor iets zou moeten betalen kun je het bedrag gemakshalve door 4 delen. En ondanks dat de stad op de hoogte van Zwolle in Nederland ligt en dezelfde tijdzone heeft is het heel anders gesteld met het licht. Toen wij er in december waren werd het om 3 uur ’s middags al donker. Ook in de zomer schijnt het ’s avonds veel eerder donker te worden dan bij ons in Nederland en België.

De Joodse begraafplaats waar volgens schattingen 200.000 mensen begraven liggen.

De Joodse begraafplaats waar volgens schattingen 200.000 mensen begraven liggen.


En en rijden heel veel taxi’s. Daar zitten veel eenmansbedrijfjes bij en daarbij fluctueren de prijzen per km nog wel eens. Door de Pools organisatie van het congres werd ons de onderstaande taxibedrijven aanbevolen. Deze namen hangen ook in de hal van het vliegveld. De telefonistes van de bedrijven spreken Engels. Een taxirit van het vliegveld naar het centrum kost zo’n 15 euro.
Ele Taxi: +48 22 811 11 11
Sawa Taxi: + 48 6 444444
Super Taxi: + 48 22 196 22

De 10 tips op een rij
1. Je kunt voor de historie of voor het shoppen naar Warschau gaan. Voor het winkelen zijn er een paar moderne winkelcentra. De grootste (Zlote Tarasy) ligt nabij het centraal station. Daar zijn alle grote merken te vinden en o.a. een Hard Rock Café (als redactie van Elkedagvakantie.nl bezoeken we overal waar dat kan een Hard Rock Café. Bij deze vestiging lijkt het als je van de straatkant komt alsof het om een kleine vestiging gaat, maar wie van de trap afdaalt komt in een grote ruimte terecht met de bekende pop-memorabilia en muziekclips op alle schermen.)
2. Als je voor de historie komt dan gaat het natuurlijk vooral om het Joodse verleden van de stad. Begin je duik in die geschiedenis dan bij Cmentarz żydowski. Deze begraafplaats is enige hectares groot en ligt aan de rand van wat van oorsprong een grote Joodse wijk was. Al vanaf 1806 zijn hier mensen begraven en volgens schattingen liggen er 200.000 mensen. Daarbij ook een aantal massagraven van de Tweede Wereldoorlog. Overigens is een groot deel van de begraafplaats in een vrij luguber bos veranderd, doordat veel Joden door de oorlog niet meer voor de graven van hun voorouders konden zorgen.
3. Het Museum Pawiak laat zien hoe op deze plek (15 minuten lopen vanaf de begraafplaats) vroeger een gevangenis was en hoe die tijdens de Tweede Wereldoorlog veranderde in een concentratiekamp. Het pand is aan het eind van de oorlog door de Nazi’s vernietigd. Wat nu nog rest zijn de catacomben (waar het museum in zit) en een deel van de toegangspoort.
4. Het beeld van Chopin. Componist en musicus Chopin bracht een groot deel van zijn leven in de regio van Warschau door. Om hem te eren is in het Lazienki Park een groot monument bij een vijver voor hem opgericht. Het beeld werd al gemaakt in 1907, werd pas geplaatst in 1926, maar weer vernietigd tijdens WOII.
5. Het stadskasteel – Ze hebben nogal wat kastelen in Warschau. Er is zelfs een speciale site voor opgericht. Wij gingen ook naar de Noordelijker gelegen Citadel. Daar zou volgens de informatie ook een museum in gevestigd zijn, maar die bleek toen wij er waren (december 2013) gerestaureerd te worden.
6. De oude binnenstad
7. Palace of Culture and Science – Dit is de gigantische toren die in het midden van de stad staat. Het is het 187e hoogste gebouw van de wereld. Het werd in de jaren vijftig gebouwd door de Russen, die het aanvankelijk de „Stalin Toren” noemden. De Polen hebben een hekel aan het gebouw en om dat te benadrukken zeggen ze: „Je hebt het mooiste uitzicht over Warschau als je op het Palac Kultury i Nauki staat, omdat dat de enige plek is dat die lelijke toren niet het beeld verpest”. Je kunt nu nog 33 verdiepingen omhoog. Als je binnenkomt stap je terug naar de grandeur die het in de jaren vijftig moest uitstralen (toen was het nog het hoogste gebouw van Europa, het doel van de makers). En inderdaad heb je een mooi uitzicht bij helder weer over de stad.
8. Het presidentieel paleis – Ligt vlakbij de oude stad. Is niet zomaar te bezoeken. Hier is ooit het Warschaupact, het militaire samenwerkingsverband tussen communistische landen, getekend.
9. Copernicus Science Centre – Het nabij het centrum gelegen centrum laat zich het beste vergelijken met ons Amsterdamse Nemo-centrum. Ook hier worden (met kinderen) allerlei technische proefjes gedaan. Verder is er een planetarium.
10. Warschau Zoo – Aan de andere kant van de rivier, maar nog steeds op loopafstand dichtbij het centrum is de dierentuin van Warschau te vinden. We zijn hier niet zelf geweest, maar op de kaart te zien is het een groot open terrein midden in de stad.

Een 'selfie' uit de centrale toren in de stad (zie hier onder).

Een ‘selfie’ uit de centrale toren in de stad (zie hier onder).

Het Palace of Culture and Science

Het Palace of Culture and Science

0

No Responses

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.