ACSI bouwt op ergernis over volle camping

Ramon van Reine tijdens zijn toespraak bij 50 jaar ACSI.

Ramon van Reine tijdens zijn toespraak bij 50 jaar ACSI.


Je zou bijna vergeten dat je hier te maken hebt met een bedrijf, een succesvol bedrijf. Maar de viering van 50 jaar ACSI dit weekend in Droompark De Zanding in Otterlo heeft veel weg van een familiefeest. De honderden campinginspecteurs van het jubilerende bedrijf luisteren aandachtig naar directeur Ramon van Reine, die ze bijzonder bespraakt door de halve eeuw geschiedenis loodst. Regelmatig klinkt er een naam, waarna er een luid applaus opklinkt in de feesttent. ACSI is een club, eentje waar je graag bij hoort en blíjft. Dat maakt de huldiging van de inspecteurs die soms 15 of een enkeling zelfs 40 jaar verbonden zijn aan de organisatie wel duidelijk.

“We hebben dit jaar weer een supergoed jaar, dat is toch geweldig in een crisis. Op eigen kracht draaien wij gewoon lekker door. We hebben niet op één paard gewed, maar op een hele kudde paarden. We hebben in Europa een enorm markt bereik met 500.000 CampingCard ACSI kortingskaarten en -gidsen, dit jaar weer dik 10 miljoen bezoekers op de nieuwe Eurocampings.eu site, nog eens 4,5 miljoen op Suncamp holidays, CampingCard ACSI geloof ik dik 3,5 miljoen bezoekers. Het is gewoon enorm “, zo besloot Van Reine zijn schets van de ontwikkeling van ACSI.

Het bedrijf is in 50 jaar een paar maal ternauwernood langs een aantal forse klippen gezeild. Soms dreigde het zelfs zover te komen dat de woning van de oprichter verkocht moest worden. ACSI staat voor Auto Camper Service International en werd bedacht door de Nederlander Ed van Reine. Hij kwam op het idee voor een boekingssysteem toen hij in de jaren zestig met zijn gezin op een Spaanse camping kwam en daar bij de ingang het bordje ‘vol’ zag staan. “Dat moet beter kunnen”, dacht de onderwijzer.

De eerste uitgave, stencils met informatie over 55 campings samengesteld door Van Reine en twee mede-onderwijzers, werd voor 1 gulden (€ 0,45) verkocht. De eerste gedrukte uitgave was de derde versie met 250 campings. Het werd onmogelijk deze campings met een paar man te bezoeken, de eerste inspecteurs werden geworven. Tevens verzochten campings tegen betaling extra tekst en foto’s te plaatsen in de gids. Vanaf toen ontstond het medium campinggids. In 2006 inspecteerden 300 ACSI-inspecteurs 8.500 campings in 25 Europese landen. De leiding van dit in Andelst (Gelderland) gevestigde bedrijf is momenteel in handen van Ramon van Reine, zoon van de in 1996 overleden oprichter, zo meldt Wikipedia.

Ramon van Reine: "We hebben het supergoed gedaan".

Ramon van Reine: “We hebben het supergoed gedaan”.

Ramon leidde zijn gehoor langs de tegenslagen die ACSI gekend heeft, zoals het volkomen onverwachte stoppen van het weekblad Prinses, waarin telkens een reisreportage geplaatst mocht worden in ruil voor een reisaanbieding. Dat leverde zoveel klandizie op dat er inmiddels een flink kantoor en personeelsbestand was ontstaan. “Toen die bron van inkomsten wegviel voelde mijn vader zich bijzonder bezwaard. Veel van zijn personeel waren oud-leerlingen, hij voelde zich er erg verantwoordelijk voor”. Later werd een samenwerking met de EO aangegaan, maar die duurde maar kort. “De omroep stelde als voorwaarde dat met elke reis een dominee mee ging. Bij de eerste reis stonden wij bij het vertrekpunt om de groep uit te zwaaien, maar de bus ging niet rijden. Wat bleek? Ze gingen eerst een uur lang samen zingen en bijbellezen. Maar dat kon dus niet, want alles was gepland en geregeld. In Duitsland rekenden ze op een afgesproken tijdstip op een groep van 80 toeristen en zorgden ze dat de koffie klaarstond, dat liep zo allemaal in het honderd”.

Inmiddels heeft het bedrijf, dat niet alleen reisgidsen uitgeeft, maar ook een eigen reismagazine heeft en toeristische accommodaties verhuurt, 135 personeelskrachten in dienst en nog zo’n 15 freelancers die bij pieken bijspringen. Deze zomer zijn er apps gelanceerd, die als digitaal alternatief voor de papieren gidsen kunnen dienen. Daarmee verwacht ACSI een ander publiek aan te boren. De app is tot nu toe 150.000 keer gedownload. “Nog heel veel jaren hoop ik dat jullie mee de kar trekken”, besloot Van Reine zijn toespraak tot de inspecteurs. “En dat we ACSI nog succesvoller maken in de komende, laten we eerst maar zeggen, 25 jaar. Dat redden we, dan ben ik 78 jaar. Daar gaan we voor!”.

Felicitaties voor de jubilerende campinginspecteurs. Foto's: Sander Lindenburg

Felicitaties voor de jubilerende campinginspecteurs. Foto’s: Sander Lindenburg

Hier onder een kort interview met een van de campinginspecteurs van ACSI:

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.