Wat?! Hebben ze 500 bunkers op Terschelling?

Een maquette van een van de radarsoorten die gebruikt werd door de Duitsers. Foto: Elkedagvakantie


Op Terschelling zijn ze bezig aan het op- en uitgraven van een bijzondere (historische) schat: Een groot deel van de 500 bunkers die de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog op verschillende plaatsen op het eiland gebouwd hebben. Sinds een paar jaar wordt dat heel systematisch en structureel gedaan door de vele vrijwilligers van de Stichting Bunkerbehoud Terschelling.

Commandobunker

De stichting schrijft op de eigen site het volgende: “De stichting draagt zorg voor de voormalige Duitse radarstelling Tiger. Dit is een van de weinige stellingen in Nederland die nog bijna compleet aanwezig is. Het totale complex van 7 hectare bestaat uit meer dan 100 bunkers, waarin tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 200 Duitse soldaten woonden en werkten. De commandobunker Bertha is door zijn imposante omvang uniek in Nederland.”

Bezoekers leren hoe in het hart van het complex de positie van de vijandelijke vliegtuigen werd bijgehouden. Foto: Elkedagvakantie

Radartechniek

Bij een bezoek aan het complex, op loopafstand buiten West-Terschelling, krijg je als bezoeker een goed idee over de enorme omvang van het radarstation, waarbij dankzij de snel ontwikkelende radartechniek er 3 verschillende radars op het eiland kwamen. Daarmee kon de Duitse bezetter al van lange afstand vijandelijke vliegtuigen zien opstijgen en vervolgens in steeds meer detail informatie krijgen over hoogte, snelheid en richting van zo’n bommenwerperskonvooi. Jagers van de Duitsers stegen dan op vanaf luchthaven Leeuwarden om de aanval in te zetten.

Het werk van de stichting wordt – naast de vele vrijwilligers- mogelijk gemaakt door financiële steun van onder andere de gemeente Terschelling, de provincie Friesland en het Waddenfonds. Via de VVV Terschelling zijn excursies te boeken. De prijs is (in 2017) 7,50 euro per persoon.

De professioneel ingerichte ontvangstruimte/annex museum. Foto: Elkedagvakantie

In een van de bunkers is het kantoor van een officier nagebouwd. Foto: Elkedagvakantie

No Responses

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.